Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 04 травня 2024, 13:09
2035
0

Погачар у погоні за історичним дублем. Прев'ю Джиро д'Італія-2024

Sport.ua анонсує старт першого Гран туру сезону 2024 року

| Оновлено 04 травня 2024, 13:09
2035
0
Погачар у погоні за історичним дублем. Прев'ю Джиро д'Італія-2024
Getty Images/Global Images Ukraine

Уже в суботу, 4 травня, в передмісті Турина Венарія Реале стартує перший Гран тур сезону 2024 року – 107-ма в історії Джиро д'Італія. Вдруге поспіль фінішувати «Корса роза» буде в столиці Італії, Римі. Вперше за багато років за всі три тижні Джиро жодного разу не покине територію Італії.

Останніми роками Джиро заробила собі реноме Гран туру з найвідчутнішим ухилом у бік розділок, не зрадили цій відносно новій традиції організатори гонки і цього року: дві індивідуальні розділки сумарною дистанцією в 71 км – це багато за сучасними мірками.

Втім, є в маршруті нинішньої Джиро і багато незвичного. Традиційно перший тиждень «Корса роза» досить простий за рельєфом, зате третій тиждень перенасичений важкими горами. Однак цього разу важкими за рельєфом будуть вже перші два етапи Джиро – чого тільки вартий гірський фініш на Сантуаріо ді Оропа на другий день гонки!

А ось третій тиждень за мірками Джиро буде відносно простим. «Всього» три високогірних етапи плюс горбистий день з фінішем у Саппаді, рідному містечку зіркової біатлоністки Лізи Віттоцці. Завершиться все в Римі не розділкою, як досить часто бувало на Джиро, а класичним спринтерським «етапом дружби».

Сумарно Джиро-2024 – це 21 етап загальною дистанцією в 3321 км. На відміну від Туру і, особливо, Вуельти, організатори Джиро не надто вітають тренд до скорочення дистанції етапів. Так, порівняно з минулим роком дистанції трохи скоротилися. У 2024 році середня дистанція групових етапів Джиро становитиме 171,2 км порівняно зі 187,5 рік тому. Етапів дистанцією в більш ніж 200 км буде 4 проти 6 рік тому. Але все одно групові етапи «Корса роза» загалом помітно довші, ніж на інших Гран турах.

Ключові етапи

П'ятниця, 10 травня – 7-й етап, Фоліньо – Перуджа, 40,6 км, індивідуальна розділка

Безумовно, перші дні Джиро будуть непростими і внесуть певні корективи в загальний залік, але все ж першим по-справжньому ключовим етапом буде 40-кілометрова розділка між Фоліньо і Перуджею.

Останні 6 км на шляху до столиці Умбрії будуть непростими. Спочатку – короткий і дуже крутий підйом Казалья (1,3 км із середнім градієнтом 11,8%). Після цього – ніякого спуску, а тягун з ухилом у 2-4% аж до фінішу в Перуджі, яка на карті Джиро з'являється нечасто.

Навряд чи хтось буде пересідати з розділочного велосипеда на звичайний перед початком підйому, тож гонщикам доведеться долати підйом з майже 12-відсотковим градієнтом на розділочному велосипеді – буде весело.

Субота, 11 травня – 8-й етап, Сполето – Праті ді Тіво, 153 км, гірський етап

Формально першим високогірним етапом Джиро-2024 вважається восьмий, який відбудеться наступного дня після розділки. На гонщиків чекають насичені 153 км дистанції в Апеннінах з двома перевалами, Форка Капістрелло (16,3 км, 5,6%) і Кроче Аббіо (8,1 км, 4,7%) і фінішним підйомом на Праті ді Тіво, який більш відомий за іншою престижною італійською багатоденкою, Тіррено–Адріатико.

Сходження на Праті ді Тіво дуже непросте: 14,5 км із середнім градієнтом у 7%. Головна особливість цього підйому – ДУЖЕ стабільний ухил, практично без крутяків і «полиць», що більш характерно для французьких доріг. Дуже тішить, що організатори розташували розділку і гірський етап саме в такому порядку, тому що інакше гірський етап гранди загального заліку могли б «засушити» в очікуванні гонки на час.

Субота, 18 травня – 14-й етап, Кастільоне делле Стівере – Дезенцано дель Гарда, 31,2 км, індивідуальна розділка

Переносимося відразу на кінець другого тижня і на північ Італії. На нас чекає друга розділка з фінішем біля знаменитого і мальовничого озера Гарда. Незважаючи на близькість Доломітових Альп, ця розділка, на відміну від першої, буде абсолютно рівнинною за рельєфом. Але, враховуючи втому, що накопичиться за два тижні, розриви вона може подарувати не менші. А, враховуючи фініш на березі Гарди, в боротьбу за перемогу на етапі може втрутитися фактор вітру.

Неділя, 19 травня – 15-й етап, Манерба дель Гарда – Лівіньо, 222 км, гірський етап

Завершувати другий тиждень буде найдовший за дистанцією і один з двох королівських етапів нинішньої Джиро. Вже на першій третині дистанції на гонщиків чекає непростий перевал Колле Сан Дзено (13,9 км, 6,6%) – найімовірніше, саме на ньому і сформується відрив дня.

Далі – довгий шматок рівнини, після якого почнеться все найцікавіше. Спочатку на гонщиків чекає штурм легендарного перевалу Мортіроло, нехай і з найпростішого боку – від Едоло (12,6 км, 7,6%).

Після цього гонщики продовжать рух на північ у напрямку одного з найвисокогірніших (2385 м) фінішів в історії Джиро в Лівіньо – гірськолижному курорті, що є найпопулярнішим місцем тренувальних зборів лижників та біатлоністів.

Шлях до Лівіньо буде дуже непростим: спочатку – перевал Пассо ді Фосканьо (15 км, 6,4%), а потім короткий, але крутий фінішний підйом безпосередньо в Лівіньо (4,7 км, 7,7%). І знову хочеться похвалити організаторів за вдалий порядок етапів. З огляду на те, що наступного дня буде ще й другий день відпочинку, всі гранди повинні віддати всі сили без задніх думок.

Вівторок, 21 травня – 16-й етап, Лівіньо – Санта Крістіна (Монте Пана), 202 км, гірський етап

Третій тиждень розпочнеться з ще одного дуже важкого, але не дуже добре спроектованого гірського етапу. Розпочнеться він у тому ж Лівіньо, звідки штурмуватимуть два поспіль перевали – Пассо Ейра та Пассо Фосканьо. Після цього – спуск у Борміо, звідки почнеться штурм «Чіма Коппі», найвищої точки маршруту нинішньої Джиро – легендарного Пассо делло Стельвіо (2758 м).

Щоправда, більш невдалого і безглуздого розташування Стельвіо в маршруті було б важко придумати. Після спуску – майже 100 км рівнини, які зводять до мінімуму можливість якихось серйозних дій на самому перевалі. Зате хоч не буде так прикро, якщо через погодні умови Стельвіо з маршруту знову доведеться прибирати...

Після довгого рівнинного шматка – подвійне фінальне сходження спочатку на Пассо Піней (23,4 км, 4,7%), а потім – на Монте Пана (7,6 км, 6,1%). З огляду на те, що наступного дня на гонщиків чекає ще важчий маршрут, навряд чи на 16-му етапі хтось зважиться піти в атаку «на всі гроші». Однак важкий початок етапу з трьома перевалами, включно зі Стельвіо, може таїти в собі велику небезпеку для грандів: після дня відпочинку хтось може не одразу увійти в гоночний ритм і отримати великі проблеми на свою голову.

Середа, 22 травня – 17-й етап, Сельва ді Валь Гардена – Пассо Брокон, 159 км, гірський етап

Нарівні з 15-м на звання королівського претендує 17-й етап. Так, на 17-му загальний набір висоти буде меншим (4200 метрів проти 5400 м), але на 17-му етапі все це буде набагато стислішим у часі та дистанції (159 км проти 222 трьома днями раніше). І якщо на 15-му етапи будуть довгі шматки рівнини, то на 17-му її не буде взагалі: тільки підйоми і спуски.

З місця в кар'єр почнеться штурм Пассо Селла (8,9 км, 7,4%), після нього – спуск у долину Валь ді Ф'ємме. Від Предаццо, де менш ніж за два роки розігруватимуться медалі Олімпіади-2026 у стрибках з трампліну, почнеться штурм Пассо Ролле (19,8 км, 4,8% з полицею в середині). Після цього – невеликий підйом Пассо Гоббера і фінальне подвійне сходження на Пассо Брокон з двох різних сторін. Дві версії цього підйому практично ідентичні за своїми характеристиками, але проходити будуть різними дорогами. Наступні два дні будуть відносно прохідними, тому на 17-му етапі можна чекати серйозної боротьби серед грандів.

Субота, 25 травня – 20-й етап, Альпаго – Бассано дель Граппа, 184 км, гірський етап

Остаточно стан справ у загальному заліку Джиро визначиться в передостанній день гонки, на 20-му етапі. За своїм сумарним набором висоти він рівний з 17-м (4200 м), і тут ми також побачимо подвійний штурм тієї ж вершини.

Щоправда, на відміну від сходжень на Пассо Брокон, на надважку Монте Граппа будуть двічі підніматися однією і тією ж дорогою: 18,1 км, 8,1%. Спуск з Монте Граппи також дуже непростий, і створює можливості для результативних атак. Це довів Вінченцо Нібалі, який свою першу в кар'єрі перемогу на етапах Джиро у 2010 році здобув саме завдяки сольній атаці на спуску з Монте Граппи з того самого боку, яким спускатимуться цього разу.

Дійові особи

Фаворит

У статусі беззаперечного фаворита №1 до цьогорічної Джиро підходить Тадей Погачар. Найкращий велогонщик сучасності вперше в кар'єрі приїхав на «Корса роза», і має дуже високі шанси відразу виграти італійський Гран тур. Попередні два роки виявили у Погачара як у багатоденника низку слабкостей – перш за все, це стосується відновлення: від кризових днів словенець не застрахований, та й у великих горах його можна перемагати.

Однак, схоже, єдиний гонщик, хто може намацати у Тадея ці слабкості – це Йонас Вінгегор. У порівнянні з будь-яким іншим генеральщиком у лідера «UAE Emirates» є величезна перевага в класі, і, схоже, лише форс-мажор може завадити Погачару реалізувати її в рамках нинішньої Джиро.

Тадей цілком міг би замахнутися на нинішній Джиро на низку історичних досягнень. Наприклад, виграти з найбільшою перевагою в сучасну епоху (тут непобитими залишаються 9 хвилин і 18 секунд Івана Бассо на Джиро-2006), або повторити досягнення Джанні Буньо зразка 1990 року і пронести рожеву майку з першого до останнього дня Джиро – добре, що маршрут з важкими за рельєфом двома стартовими етапами цілком дозволяє це зробити.


Getty Images/Global Images Ukraine. Тадей Погачар

Однак, швидше за все, на ці «дрібниці» Погачар розмінюватися не буде і постарається виграти «Корса роза» в економ-режимі, адже він поставив перед собою іншу, ще більш масштабну історичну мету – виграти в один сезон і Джиро, і Тур де Франс, чого не вдавалося нікому з часів Марко Пантані.

Для цього Тадей максимально розвантажив свій весняний календар, і підходить до Джиро всього з 10 гоночними днями в сезоні за спиною. Продуктивність в ці дні була феноменальною: перемога в Льєж – Бастонь – Льєж, Страде Б’янке, чотири етапи і загальний залік Туру Каталонії, третє місце на Мілан – Сан Ремо. Важка травма Йонаса Вінгегора на Турі Країни Басків поставила під великий знак питання щонайменше нормальну підготовку данця до «Великої петлі», а щонайбільше – і саму участь у ній. Це відкриває перед Погачаром історичну, цілком реальну перспективу стати першим у 21-му столітті автором дубля Джиро+Тур, саме це і буде головною інтригою світового велоспорту в найближчі місяці.

«Ineos Grenadiers»

Найбагатша команда світу, «Ineos Grenadiers», незважаючи на невдачі в останні роки, залишається грізною силою на Гран турах. Головною ставкою британців на Джиро-2024, як і рік тому, буде Герейнт Томас. Валлійський ветеран торік був дуже близький до перемоги в «Корса роза», проте в драматичному стилі програв Пріможу Роглічу на розділці до Монте Луссарі в передостанній день.

Томас останніми роками не демонстрував нічого видатного, але був справжнім взірцем надійності, стабільності та вміння вийти на пік форми в потрібний момент. Все це робить його фаворитом №2 нинішньої Джиро. Хоча правильніше було б сказати «фаворитом №1 у боротьбі за друге місце». Як мінімум, за версією букмекерів.

На старті нинішнього сезону Томас виглядав досить посередньо, але це аж ніяк не означає, що він не зможе вийти на пік форми на Джиро: результати Герейнта минулої весни були практично ідентичними, що не завадило йому до останнього боротися за рожеву майку.

А ось що має насторожувати – так це вік Томаса. За день до фінішу Джиро йому виповниться вже 38 років – вік, як не крути, критичний, який може позначатися і на відновленні лідера «Ineos Grenadiers», і банально знижувати максимум його можливостей. Хоча маршрут Джиро з двома досить довгими розділками Томасу підходить.


Getty Images/Global Images Ukraine. Герейнт Томас

Таймен Аренсман рік тому переходив в «Ineos Grenadiers» в статусі одного з найперспективніших багатоденників світу, але поки що не повною мірою виправдовує видані аванси. У нинішньому сезоні 24-річний нідерландець може похвалитися потраплянням у топ-6 загального заліку на Турі Альгарве і Тіррено – Адріатико.

Аренсман – один з небагатьох генеральщиків на нинішній Джиро, хто перед стартом «Корса роза» поїхав на Тур Романдії, при чому з'їздив невдало. Хоча не факт, що це можна назвати тривожним симптомом: чимало грандів у таких ситуаціях просто їдуть гонку як тренування, не викладаючись на максимум. Так чи інакше, повторити свій торішній результат на Джиро (шосте місце) Аренсман точно здатний.

Тобіасу Фоссу після перемоги на Тур де ль'Авенір-2019 також видавали величезні аванси як багатоденнику, та й початок дорослої кар'єри як генеральника також був непоганим – дев'яте місце на Джиро-2021. Але після цього норвежець як претендент на Гран тури виключно деградує, відзначившись лише сенсаційною перемогою в розділці на чемпіонаті світу-2022.

Перед Джиро 26-річний норвежець проїхав Тур Альп, який почав дуже вдало, і навіть виглядав цілком реальним претендентом на перемогу в загальному заліку. Але Фосс провалив останні два гірські етапи і навіть не потрапив до топ-30 генеральної класифікації. Враження від виступу Тобіаса на генеральній репетиції Джиро максимально неоднозначні, тому «Ineos Grenadiers» розглядає його лише як третій, і при цьому дуже ненадійний варіант. Думаю, команді Джона Аллерта дуже не хотілося б опинитися в ситуації, за якої Фосс буде їхньою головною надією в загальному заліку.

Італійські надії

Багатоденників калібру Вінченцо Нібалі в Італії наразі немає, але повболівати місцевим фанатам буде за кого. Віцечемпіон Джиро-2021 Дам'яно Карузо рік тому на «Корса роза» став четвертим, цілком під силу йому повторити таке досягнення і цього року. 36-річний італієць знову перед Джиро проїхав Тур Романдії, і в Швейцарії не дуже старався, добре проїхавши перший гірський етап, і, судячи з усього, в економ-режимі – другий. Єдине, що говорить не на користь Карузо – це маршрут Джиро з двома довгими розділками.

При цьому Карузо буде не єдиною італійською надією у складі «Bahrain Victorious». З капітанським номером на Джиро поїде не він, а Антоніо Тібері. 22-річний італієць давно вважався великим талантом, але до нинішнього сезону запам'ятався в професіоналах хіба що скандалом з убивством кішки. Однак у нинішньому сезоні Тібері нарешті прорвало: восьме місце на Турі Каталонії і третє на генеральній репетиції Джиро, Турі Альп. Це буде перший серйозний захід Тібері на загальний залік Гран туру, тому його відновлення на дистанції трьох тижнів залишається загадкою.


Getty Images/Global Images Ukraine. Антоніо Тібері

Ще дві італійські надії – у складі проконтинентальної «Bardiani CSF», яка отримує вайлд-кард на Джиро практично щороку. Як і у «Bahrain Victorious», у команди Роберто Ревербері один італійський капітан – дуже досвідчений і віковий, інший – молодий і талановитий. При чому, один іншому годиться в батьки.

41-річний Доменіко Поццовіво вже кілька разів відкладав рішення завершити кар'єру, і щоразу приїжджав на Джиро в хорошій готовності. Рік тому «Пулічіно», на жаль, був змушений зійти в середині гонки, але у 2022 році фінішував у топ-10 загального заліку, не виключено, що ветеран здатний повторити таке досягнення і цього разу. Хоча оцінити його весняну форму дуже складно: після Тіррено-Адріатико він проїхав лише скромні багатоденки Сеттімана Коппі е Барталі та Джиро д'Абруццо.

Що стосується Джуліо Пелліццарі, то 20-річний талант проводить свій перший сезон у професіоналах. У минулому сезоні він став другим на молодіжному Тур де Франс, Тур де ль'Авенір, програвши тільки Ісааку дель Торо, який вже встиг чимало пошуміти в нинішньому сезоні і стати одним з його головних відкриттів.

Усе гаразд із переходом на дорослий рівень і в Пелліццарі. Він успішно виступив на генеральній репетиції Джиро, Турі Альп, ставши восьмим у загальному заліку і ледь не вигравши третій етап. Це буде перший Гран тур у кар'єрі 20-річного Пелліццарі, тому робити будь-які прогнози важко. Але зараз, як ми вже багато разів переконувалися, молодь у велоспорті дозріває дуже швидко.

Також не забуваємо і про Лоренцо Фортунато, який дуже голосно заявив про себе на Джиро три роки тому перемогою на Дзонколані. Від 27-річного гонщика «Астани» чекаємо на боротьбу за перемогу на окремих етапах, а, можливо, і спроби піти на загальний залік. Необхідні для цього якості є, і в березні Фортунато замкнув топ-10 загального заліку Туру Каталонії в дуже серйозній компанії суперників.

Решта

Букмекери вважають явним фаворитом №2 Герейнта Томаса, я ж вважаю, що шанси Ромена Барде щонайменше не нижчі. Так, не на користь капітана «DSM-Firmenich» свідчать дві довгі розділки, однак, цілком імовірно, в горах він буде здатний своє відставання відіграти. Форма у 33-річного француза зараз відмінна – нещодавно він став другим на Льєж – Бастонь – Льєж, поступившись тільки непереможному Тадею Погачару. Цілком ймовірно, такий же статус «першого після Бога» буде у Барде і на Джиро: він не буде здатний протистояти в горах словенцю, але виявиться сильнішим за всіх інших суперників. І, за досить селективної гонки, це може принести йому подіум загального заліку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ромен Барде

Також дуже високо оцінюються шанси Бена О'Коннора, але особисто у мене здібності австралійця як багатоденника надалі викликають питання. Його головне досягнення на Гран турах, четверте місце на Турі-2021, по-перше, трапилося вже три роки тому, а по-друге, було обумовлено участю у відриві, завдяки якому він отримав фору над прямими конкурентами. А після цього у 28-річного капітана «Decathlon Ag2r» на Гран турах було тільки восьме місце на Вуельті-2022 і невдалий минулий сезон – таке собі резюме. Потенціал у О'Коннора великий, група підтримки у вигляді братів Парен-Пентр – теж, але ось стабільність і відновлення Бена певні питання викликають.

Капітаном «Jumbo Visma» на Джиро буде новачок команди Кіан Уйтдебрукс. 21-річний бельгійський талант не надто комфортно почувався у «Bora Hansgrohe», і покинув команду не без скандалу. Незважаючи на це, в минулому сезоні, який став для Уйтдебрукса дебютним у професіоналах, він зі справністю швейцарського годинника штампував потрапляння до топ-10 загального заліку багатоденок Світового туру, зокрема й Вуельти. Серія продовжилася і в нинішньому сезоні (сьоме місце на Тіррено-Адріатико), і перервалася лише через сход на Турі Каталонії.

Уйтдебрукс їздить дуже консервативно і непомітно, від оборони, але така манера ведення гонки приносить йому стабільні солідні результати. Проблеми можуть початися тоді, коли подібні результати перестануть задовольняти Кіана і його команду, а поки що – потрапляння в топ-10 на Джиро йому цілком під силу.

Колишня команда Уйтдебрукса, «Bora Hansgrohe», цього року зробила ставку олл-ін на Пріможа Рогліча і Тур де Франс, і на Джиро приїхала з Даніелем Мартінесом в статусі капітана. «Корса роза» 3-річної давності була найкращою гонкою в кар'єрі 28-річного колумбійця: п'яте місце в загальному заліку, завойоване незважаючи на те, що він працював на свого співвітчизника і майбутнього переможця гонки, Егана Берналя.

Тоді здавалося, що це лише початок злету нової зірки, однак відтоді кар'єра колумбійця вступила в етап стагнації. Зміна команди в такій ситуації допомагає перезавантажитися, і відхід з «Ineos Grenadiers» був дуже доречним. Можливо, на цій Джиро ми станемо свідками відродження Мартінеса? Буде цікаво також подивитися на відкриття нещодавнього Тура Романдії, Флоріана Ліповітца.

Ще один екс-гонщик «Ineos Grenadiers», Едді Данбар, минулого року після того, як покинув британську команду, одразу ж розквітнув, і став одним з головних відкриттів Джиро – сьоме місце в загальному заліку. Нинішній сезон для гонщика «Jayco AlUla» через наслідки травми поки що виходить дуже слабким (стосується це і виступу на нещодавньому Турі Романдії), тому немає впевненості в тому, що 27-річний ірландець зуміє підійти до старту Джиро в хорошій формі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хуан Педро Лопес

Капітаном «Lidl Trek» буде Хуан Педро Лопес, який нещодавно виграв генеральну репетицію Джиро – Тур Альп. Два роки тому на Джиро іспанець фінішував десятим у загальному заліку і протягом 10 днів носив рожеву майку лідера. І поліпшити те досягнення в генеральній класифікації 26-річному гірнику точно під силу.

Два потенційні претенденти на загальний залік у «EF Education EasyPost». Головна ставка команди – Х'ю Карті. У 2020 році британець піднявся на подіум Вуельти, і тоді здавалося, що це висхідна зірка супербагатоденок. Однак у наступні два роки він лише задовольнявся місцями наприкінці топ-10 загального заліку Джиро, а в минулому сезоні взагалі зійшов з «Корса роза». У нинішньому сезоні 29-річний Карті виглядає слабко, тому навряд чи він готовий на щось більше, ніж чергове місце в кінці топ-10 генеральної класифікації.

Ще менше надій на Естебана Чавеса. Після зіркового 2016 року в його кар'єрі настав глибокий спад, пов'язаний із психологічними проблемами. Надалі 34-річний колумбієць був здатний блиснути в окремі дні в горах і вигравав етапи на Джиро. Але ось хороше відновлення, схоже, пішло від нього назавжди, тому, напевно, максимум для нього – боротьба за окремі гірські етапи.

Після 7-річної перерви повертається на Джиро ще один колумбійський «збитий льотчик», Найро Кінтана. Дві попередні його участі на Джиро принесли йому перемогу (у 2014 році) і друге місце (2017), проте зараз 34-річний ветеран шалено далекий від тієї форми. Сам Найро вже заявив, що не ставитиме перед собою жодних завдань у загальному заліку Джиро, а лише побореться за окремі гірські етапи.

Головною ставкою «Soudal Quick Step» у загальному заліку буде Ян Хірт, який два роки тому замкнув топ-6 на Джиро і виграв один із ключових гірських етапів. Повторити такий результат буде важко, але заїхати в топ-10 генеральної класифікації 33-річному чеху під силу.

Спринтери та інші зірки

Є в старт-листі нинішньої Джиро і безліч зірок, які за жодних обставин не покажуть нічого в загальному заліку, але боротимуться за окремі етапи. Мова, перш за все, про спринтерів, і зірок цього ремесла на нинішній «Корса роза» буде чимало.

Напевно, головним фаворитом спринтерських етапів буде Тім Мерлір із «Soudal Quick Step». Так, проблеми з позиційною боротьбою у нього є, але в плані чистої потужності та швидкості він зараз, можливо, найкращий у світі. Також у складі «Soudal Quick Step» виступить Жюліан Алафіліпп, для якого це буде дебютна Джиро в кар'єрі. 2-разовий чемпіон світу відновився після травми коліна і побореться за окремі пересічені етапи. З огляду на маршрут першого етапу Джиро, можна націлитися і на право вдягнути рожеву майку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Жюліан Алафіліпп

Головним суперником Мерліра в спринтах має стати відкриття минулорічної Джиро, Джонатан Мілан, який в нинішньому сезоні розкрився і як сильний одноденник. Також у складі «Lidl Trek» в якості претендентів на окремі етапи відзначимо Андреа Баджолі, Едварда Тьонса і Яспера Стуйвена, який пропустив весняну класичну кампанію через перелом ключиці на Дварс доор Фландерен.

У тому ж завалі травмувався і Воут Ван Арт, але він відновитися повноцінно не встиг і від участі в Джиро відмовився. У складі «Visma Lease a Bike» його замінить інший невдаха весни, Крістоф Лапорт. У спринтах одним із головних фаворитів буде молодий нідерландський талант Олав Коой.

Також серед сильних спринтерів виділимо Калеба Юена, Фабіо Якобсена, Фернандо Гавірію, Альберто Дайнезе і короля спринтів торішньої Вуельти Кейдена Гроувза. На пересічених етапах виграти спринт може і Біньям Гірмай, який два роки тому став першим в історії темношкірим переможцем етапу на Гран турах. За окремі етапи побореться й італійський ветеран Маттео Трентін.

В обох розділках головним фаворитом буде Філіппо Ганна. Він побудував весь нинішній сезон навколо італійських гонок, заради яких пожертвував навіть північними класиками. Людей, здатних обіграти італійця з «Ineos Grenadiers» в індивідуальній гонці, коли Ганна в оптимальній готовності, на нинішній Джиро просто немає.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.