Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 01 травня 2024, 12:40
9213
11

Шахтар відпустив Келсі. Чому це рішення правильне, а чому – ні

Олексій Сливченко – про оренду молодого венесуельського бомбардира «гірників» до «Цинциннаті»

| Оновлено 01 травня 2024, 12:40
9213
11
Шахтар відпустив Келсі. Чому це рішення правильне, а чому – ні
shakhtar.com. Кевін Келсі

В останній день квітня північноамериканський клуб «Цинциннаті», який виступає у тамтешній MLS, оголосив про підписання 19-річного форварда «Шахтаря» Кевіна Келсі. Футбольні оглядачі зі США чекали на фіналізацію цього трансферу значно раніше, аніж це сталося в результаті, проте затримка з офіціозом була викликана об'єктивними обставинами.

Келсі знаходиться у США вже близько тижня, і за цей час встиг пройти усі необхідні для завершення трансферу медичні тести, а також повернувся до тренувального процесу, але лише в індивідуальному порядку. Оголосити про перехід венесуельського легіонера «Цинциннаті» не міг доти, доки Кевін не отримав необхідний у таких випадках дозвіл на роботу у США. Бюрократична процедура зайняла трохи більше часу, ніж передбачалося, але зрештою все вирішилося благополучно, і трансфер відбувся.

Давайте одразу проговоримо головне: Келсі переїхав до «Цинциннаті» лише на правах оренди. Вона розрахована до 31 грудня 2024 року, тобто до кінця поточного сезону в MLS. За оренду венесуельця «Шахтар» отримав 700 тисяч доларів компенсації, але також погодився залишити для «Цинциннаті» можливість (у вигляді відповідної опції в трансферному контракті) щодо викупу Келсі. Це не зобов'язання, а саме можливість! Причому, за даними північноамериканських колег, якщо «помаранчево-блакитні» вирішать залишити форварда в себе й надалі, то будуть зобов'язані заплатити «Шахтарю» кругленьку суму у 7 мільйонів доларів.

Що ж, спробуймо оцінити, в чому рішення «Шахтаря» погодитися на відхід Келсі до «Цинциннаті» правильне, а в чому його можна вважати помилковим…

Чому рішення, ймовірно, правильне

Насамперед, давайте почнемо з одного із головних аспектів діяльності будь-якого професійного футбольного клубу планети – фінансової складової. Тут у «Шахтаря» намічається повний профіт. На початку 2023 року за покупку Кевіна Келсі «гірники» віддали уругвайському клубу «Бостон Рівер» 1 мільйон євро. На той момент донецький клуб підписував відверто маловідомого у Європі гравця, який встиг проявити себе хіба що на Південноамериканських іграх у Парагваї в 2022 році, коли провів 3 матчі та забив 2 м'ячі за збірну Венесуели U-20.

За час перебування у «Шахтарі» Кевін Келсі встиг стати чемпіоном України, зіграти у Лізі чемпіонів та Лізі Європи, а також провести 37 офіційних матчів за «гірників» та відзначитись 9 забитими м'ячами та 3 результативними передачами. Все це позначилося на оціночній трансферній вартості форварда, і дозволило «Шахтарю» предметно поторгуватись із «Цинциннаті» та включити до договору оренди достатньо високу суму потенційної компенсації.

Якщо «Цинциннаті» викупить Келсі наприкінці поточного року, то «Шахтар» точно не залишиться в накладі, як мінімум економічно. І це один з очевидних плюсів цієї угоди.

Другим плюсом такого переходу є те, що у «Шахтарі» Келсі не мав останнім часом не те що стабільної, а й взагалі ніякої ігрової практики. У поточному календарному році Кевін не зіграв жодного офіційного матчу за «помаранчево-чорних», просиджуючи штани на лаві запасних та постійно опиняючись у тіні не лише Данила Сікана і Лассіни Траоре, але ще й бразильця Егіналду, котрий взагалі-то є номінальним вінгером, але останнім часом все частіше використовується Маріно Пушичем на позиції центрфорварда.

Відпускаючи Келсі у «Цинциннаті» на правах оренди в «Шахтарі» небезпідставно розраховують, що в MLS, де у останні роки відбулося помітне зростання рівня та якості футболу, венесуелець отримуватиме стабільну ігрову практику, що піде на користь професійним якостям виконавця, сприятиме його прогресу. Крім того, Келсі варто оцінювати як один із молодих активів донецького клубу, а тому «Шахтарю» потрібно, аби він залишався затребуваним та цікавим, а не перетворювався на кадровий баласт.

Наскільки відомо, у «Цинциннаті» справді із величезним натхненням сприйняли можливість оформити перехід Кевіна Келсі. 19-річний форвард вразив скаутів та керівництво американського клубу своєю приголомшливою антропометрією, яка поєднується не лише з умінням чудово обирати позицію, а й із пристойною технікою поводження із м'ячем та добротним баченням поля. У «Шахтарі» Келсі вже продемонстрував, що може не лише виступати у ролі бомбардира, а й допомагати забивати партнерам.

Отримати забивного форварда, який розуміє принципи гри у штрафному майданчику суперника, було вкрай важливо для нинішнього «Цинциннаті», де вже встигли дещо розчаруватися у бомбардирському потенціалі 27-річного габонця Аарона Бупендзи, яким кілька років тому активно цікавилося «Динамо».

Остання обставина, навіть незважаючи на підписання у січні «помаранчево-блакитними» 28-річного американського центрфорварда Корі Берда, відкриває перед Келсі можливості незабаром проявити себе в основі «Цинциннаті», від чого «Шахтар» також лише виграє, адже його футболіст гратиме, а не просиджувати штани на «банці».

Нарешті, ще один потенційний плюс для «Шахтаря», який наразі є очевидним в аспекті оренди Келсі до «Цинциннаті», полягає в тому, що у разі отримання стабільної ігрової практики Кевін нарешті зможе дебютувати за національну збірну Венесуели. Влітку минулого року молодого нападника вже викликали до цієї команди, але тоді шансу дебютувати так і не надали. Зараз ситуація може змінитися, і це в майбутньому, вочевидь, приведе до ще більшого зростання популярності та трансферної вартості гравця – що правда, останній аспект буде актуальним тільки у випадку, якщо «Цинциннаті» із якихось причин не використає опцію на викуп контракту Келсі, і той повернеться до лав «гірників».

Чому рішення, можливо, помилкове

Ключовий мінус у відході Келсі для «Шахтаря» полягає в тому, що попереду в Маріно Пушича залишається вкрай мізерний вибір виконавців. По суті, це лише згадувані вище Сікан, Траоре та, можливо, Егіналду, з якого, схоже, у донецькому клубі хочуть зліпити «другого Фернандо» (того, який згодом був проданий в РБ «Зальцбург»).

Так, під українську Прем'єр-лігу з урахуванням гри «гірників» в одного центрфорварда цього цілком достатньо, але травми та дискваліфікації на дистанції ніхто не скасовував. Та й влітку, відверто кажучи, для «Шахтаря», вочевидь, настане ледь не оптимальний момент, аби попрощатися чи то з Сіканом, чи то із Траоре. Данила варто було б вигідно продати на піку слави ще у зимове трансферне вікно, коли він блискуче проявив себе у Лізі чемпіонів, але не буде пізно зробити це і влітку. Головне – не перетягнути, бо у питанні стабільної результативності щодо Сікана є сумніви, та й переїзд до Європи після чудового сезону в Україні зможе дати цьому нападникові новий імпульс та мотивацію у кар'єрі.

Щодо Траоре, то буркінійський легіонер вже довів, що може бути дуже корисним форвардом для «Шахтаря», якби не одне достатньо важливе «але» – перманентні проблеми зі здоров'ям. Крім того, не варто забувати, що контракт Лассіни з «помаранчево-чорними» закінчується влітку 2026 року, і далеко не факт, що африканець забажає його продовжувати, навіть незважаючи на попередні дуже лояльні по відношенню сторін одна до одної взаємини з клубом. Дозволити собі втратити ще один потенційно високоліквідний актив абсолютно безкоштовно «Шахтар» і його топ-менеджмент в особі Сергія Палкіна та Даріо Срни не можуть, причому категорично. Це буде гучний провал та удар по іміджу «гірників» як клубу, який вміє вигідно торгувати футболістами.

Тому не факт, що прийдешнього літа «Шахтар» все ж таки не продасть або Сікана, або Траоре, і тоді у розпорядженні Пушича не залишиться абсолютно нікого на заміну, тим більше футболіста з такими якостями та потенціалом, як у Келсі. Власне, шалений потенціал – це ледве не головне, що відзначали практично усі фахівці у венесуельському нападнику…

Чому все склалося саме так

Зрештою, цікаво й те, чому все склалося саме так: Келсі спершу абсолютно втратив ігрову практику у першій команді «Шахтаря», а потім виявив бажання та готовність переїхати до «Цинциннаті».

У пресі була версія, що венесуельський форвард нібито побажав залишити Україну після одного з масованих ракетних обстрілів російською армією Києва, що відбувся у березні. Втім, окупанти й раніше завдавали таких ударів по столиці України, а також іншим її регіонам, а тому Келсі із самого початку не міг не розуміти, куди їде та на які умови підписується (зокрема, погоджується виконувати умови контракту і не зможе розраховувати на Annexe 7 ФІФА, як легіонери, які опинилися в Україні до 24 лютого 2022-го). З цієї причини така версія виглядає певною мірою сумнівною.

Але є й інша версія. За інформацією, яку автор отримав у процесі спілкування з колегами із Венесуели, Кевін Келсі не зіграв жодного офіційного матчу за «Шахтар» у 2024 році (не отримав навіть хвилини ігрового часу, хоча у семи матчах УПЛ поспіль опинявся на лаві запасних!) через суперечки, що виникли у форварда з клубом.

Справа в тому, що у «Шахтарі» не хотіли, аби Келсі в лавах збірної Венесуели U-23 брав участь у Передолімпійському турнірі КОНМЕБОЛ-2024, який відбувся з 20 січня до 11 лютого. У донецькому клубі вважали, що нападнику краще пропустити це змагання, щоб якісно підготуватися на зимових зборах із першою командою «Шахтаря» до відновлення виступів у Лізі Європи та українській Прем'єр-лізі.

Але Келсі вирішив інакше. Він поїхав до збірної Венесуели U-23 та зіграв за неї 5 матчів, відзначившись 2 забитими м'ячами на Передолімпійському турнірі КОНМЕБОЛ-2024. Коли ж форвард повернувся, то виявилося, що Маріно Пушич більше не бачить його не лише як претендента на вихід в основі, а й навіть як номінально другого центрфорварда, віддаючи перевагу Лассіні Траоре, котрий пройшов повноцінну зимову підготовку під керівництвом боснійського наставника.

Саме ці суперечки й призвели до того, що Келсі опинився в опалі у Пушича, і не провів навесні жодної хвилини ігрового часу в офіційних матчах за «Шахтар».

Важко сказати, як розраховували боси «Шахтаря» поводитися щодо Келсі надалі, але агент футболіста почав активно пропонувати свого гравця до чемпіонатів пристойного рівня, де ще було відкрите трансферне вікно. В MLS, до речі, у венесуельця був варіант не лише з «Цинциннаті», а й із «Х'юстон Динамо», яке було готове здійснити повноцінний трансфер форварда за 3 мільйони доларів, проте ця пропозиція «гірників» не зацікавила.

Що ж, залишається дочекатися та подивитися, як складеться кар'єра та розвиток Келсі у «Цинциннаті», і чи повернеться він до «Шахтаря» на початку 2025-го…

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь
У Цинциннати эмблема на ФК "Мариуполь" похожа , Шахта перепутала походу просто с арендой)
😼
Я казав, ще на початку підписання його в Шахту, що він не протримаєтьться і року і втече через війну, те саме буде і з іншими бразильцями 💯
Чим думали і що кроти йому (їм бразильцями) обіцяли, коли підписували їх витрачаючи немалі гроші?!?
ZloyDeda
Шахтар продовжує ігнор національних збірних, за які виступають його гравці. Це і збірної України стосується, якщо раптом збори чи матчі збігаються з матчами клубу, Ротань не дасть збрехати.
New Zealander
Я так і думав, що Пушич його на банку посадив через те що він втік в молодіжку Венесуели і не провів збори в Туреччині з Шахтарем
adidas777
яка ганьба, намагання цей провал вітбілити