Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 29 квітня 2024, 19:16
1769
0

Другий шанс чи прощання з МЮ: яке майбутнє чекає на Грінвуда?

Розмірковуємо про перспективи молодого англійця

| Оновлено 29 квітня 2024, 19:16
1769
0
Другий шанс чи прощання з МЮ: яке майбутнє чекає на Грінвуда?
Getty Images/Global Images Ukraine

В останні роки Манчестер Юнайтед неабияк потріпали внутрішні проблеми. Критика летіла з усіх боків. Легенди МЮ і вболівальники критикували команду за небажання викладатися на полі, футболісти конфліктували з тренерами, а селекційний відділ робив невдалі угоди. Однак справжні проблеми почалися після того, як манкуніанці втратили свого вихованця, у якого виникли серйозні проблеми із законом.

У січні 2022 року поліція затримала молодого і перспективного вінгера Мейсона Грінвуда, за підозрою в зґвалтуванні та завданні побоїв. Ситуація набрала серйозних обертів, оскільки дівчина, яка звинуватила футболіста, винесла все у публічну площину. Грінвуд не був зірковим гравцем, але, враховуючи те, вихованцем якогось клубу він є, скандал вийшов грандіозним. Особливо уїдливі вболівальники суперників, наприклад, у Лідсі, не втрачали можливості зайвий раз зачепити МЮ кричалками, мовляв, подивіться, кого ви виховуєте.

Керівництво Юнайтед одразу відсторонило Грінвуда від тренувань до з'ясування всіх деталей. Справа розтяглася на рік. Мейсона виправдали у лютому 2023-го, але манкуніанці і тоді не поспішали повертати гравця до своїх лав. Побоювання МЮ були зрозумілі. Якими б не були результати, Юнайтед залишається одним із найпопулярніших клубів світу. У манкуніанців величезна фан-база по всій планеті й багатомільйонні спонсорські контракти. Збитків репутації в цій ситуації не уникнути. Питання лише в тому, наскільки масштабним це буде, і які спричинить наслідки.

Ситуація ускладнювалася тим, що ще до справи Грінвуда подібні звинувачення висунули проти Кріштіану Роналду. Два гравці з одного клубу за короткий проміжок часу одержують серйозні звинувачення – це дуже погано. Проте ситуація з Кріштіану якось відійшла на другий план після того, як він видав вибухове інтерв'ю журналісту Пірсу Моргану. Португалець публічно розкритикував практично кожну структуру в МЮ, після чого стало зрозуміло, що в клубі він більше не затримається. Мейсон не давав таких явних приводів для розриву відносин, тому з ним довелося складніше.

Навіть після того, як з Грінвуда було знято звинувачення, Юнайтед не повернув його до складу. Манкуніанці оголосили про проведення внутрішнього розслідування, яке тривало до серпня 2023 року. Насправді, МЮ, швидше за все, просто взяв час на роздуми. Керівництво вирішило подивитися, як уболівальники реагуватимуть на ситуацію з Мейсоном і, що також важливо, якою буде ситуація всередині клубу. В Юнайтед особливо побоювалися бурхливої реакції від жіночої команди, що могло викликати нову хвилю скандалів.

У результаті всього, манкуніанці вирішили відправити Грінвуда в оренду, поки все не вляжеться. Але претендентів було не так багато. Топ-клуби не хотіли брати до себе гравця із зіпсованою репутацією. Ситуація з Мейсоном довго залишалася невизначеною, поки Хетафе все ж таки не ризикнув взяти футболіста до себе. У МЮ всі зітхнули з полегшенням, оскільки угода відбулася в останні години літнього трансферного вікна. Майбутнє англійця в принципі залишилося невизначеним, але прийняття непростого рішення можна було відкласти на рік.

В Іспанії Грінвуда прийняли краще, ніж багато хто очікував. Уже на презентації було помітно, що вболівальники мають нормальне ставлення до гравця. Що б там не було в минулому, він приїхав допомагати їхній команді, а у Хетафе нечасто переходять футболісти зі світовими іменами. Справи у Мейсона у новому клубі пішло непогано. Вже у третьому своєму матчі Ла Ліги він вийшов на поле у стартовому складі, відіграв усі 90 хвилин і відзначився результативною передачею у поєдинку проти Атлетіка. Потім він забив важливий гол у грі проти Сельти та допоміг синім вийти вперед, хоча за підсумком вийшла нічия.

Getty Images. Мейсон Грінвуд

Наразі на рахунку 22-річного вінгера 30 матчів у всіх турнірах, 8 забитих м'ячів і 5 результативних передач. Грінвуд набрав пристойні 11 очок за системою гол+пас у Ла Лізі (6+5) і ще може покращити статистику до кінця кампанії. Мейсон справді допомагає Хетафе. Він допоміг "синім" обіграти Кадіс і зіграти внічию з Гранадою, відзначившись асистами у цих матчах. Англієць зрівняв рахунок у поєдинку проти Альмерії, який став переможним для Хетафе, а також забивав Гранаді, Бетісу, Лас-Пальмасу та Севільї.

Цікаво, що Хетафе не програв жодного матчу, в якому Грінвуд відзначався результативною дією. Це про щось та каже. Мабуть тому президент синіх Анхель Торрес і висловив бажання зберегти гравця в команді. На правах оренди, зрозуміло, оскільки Хетафе не матиме можливості викупити футболіста. МЮ оцінює вінгера в 30 млн фунтів. Навіть топ-клуби вважають цю суму зависокою, що вже тоді говорити про середняків. Хоча зараз на англійця вже більше серйозних претендентів, ніж рік тому. Серед них називають Барселону, Атлетіко та Ювентус.

Майбутнє Грінвуда знову стає актуальним питанням для Юнайтед, оскільки його оренда закінчується вже за місяць. А манкуніанці, судячи з усього, досі не прийняли жодного рішення. Британські ЗМІ оцінюють повернення Мейсона до МЮ як малоймовірний, але не неможливий варіант. Нове керівництво клубу поводиться стримано і дуже коротко коментує ситуацію з майбутнім гравця, посилаючись на її делікатність. Але, як би там не було, Джиму Реткліффу доведеться прийняти рішення і брати на себе відповідальність.

Контракт Грінвуда з Юнайтед розрахований до кінця червня 2025 року з опцією продовження. Найімовірніший варіант, за даними ЗМІ, у тому, що манкуніанці активують цю опцію, продовживши угоду з гравцем до літа 2026-го і знову віддадуть його в оренду, а потім уже, швидше за все, продадуть. В Англії вважають, що Реткліфф не ризикне залишати Мейсона в МЮ, незважаючи на те, що сам функціонер віддає перевагу молодим гравцям. Мабуть, так воно й буде. Англієць непогано прижився в Іспанії, де він навіть має можливість перейти в топ-клуб. У Ла Лізі він почувається добре. Можливо, за тих обставин, що склалися, краще нічого і не змінювати.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.