Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 29 квітня 2024, 14:52
4071
0

Екс-біатлоніст на подіумі Туру Романдії. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 29 квітня 2024, 14:52
4071
0
Екс-біатлоніст на подіумі Туру Романдії. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine

Гонки тижня

23 – 28 квітня – Тур Романдії (Швейцарія)

Наприкінці квітня, напередодні старту Джиро д'Італія, за традицією відбувся Тур Романдії. Більшість фаворитів майбутньої «Корса роза» цю гонку, як зазвичай, пропускали. А ті, хто їхав – Дам'яно Карузо, Таймен Аренсман, Едді Данбар – виступили слабко. Карузо, судячи з усього, свідомо берігся під кінець: італієць був у повному порядку на першому гірському етапі, але програв понад 8 хвилин на другому.

А ось впевненості в тому, що Данбар на Турі Романдії також берігся, немає жодної – ірландець слабко виглядає протягом усього нинішнього сезону. Не вразив і Таймен Аренсман, для якого це були перші гоночні дні після того, як він замкнув топ-6 у загальному заліку Тіррено-Адріатико в першій половині березня.

Головними фаворитами Туру Романдії була «UAE Emirates» з Хуаном Аюсо і торішнім переможцем гонки, Адамом Єйтсом. Однак команда Мауро Джанетті цей статус не виправдала, хоча починалося все дуже добре. Розділку на третьому етапі виграв Брендон МакНалті, до топ-4 потрапили ще два його партнери по команді – Фелікс Гроссшартнер та Аюсо. Знову дуже сильний виступ «UAE Emirates» – схоже, розділочні велосипеди Colnago цього року дуже класні.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хуан Аюсо

Що стосується прологу, то його як розділку оцінювати складно. На всього 2,28 км дистанції на гонщиків чекали 11 поворотів на 90 градусів, одна шикана і ще кілька більш плавних поворотів. У таких гонках зазвичай перемагають не ті, хто фізично сильніший, а ті, у кого більше технічної майстерності та готовності ризикувати заради перемоги. Так і сталося – сенсаційну перемогу здобув маловідомий нідерландець Майкел Зейлаард із «Tudor».

Адам Єйтс і на довгій розділці провалився (38-ме місце з відставанням в 1 хвилину і 9 секунд), і в горах виглядав відверто слабко – до захисту титулу британець виявився відверто не готовим. Аюсо після четвертого місця в розділці перехопив жовту майку лідера загального заліку. Однак на вирішальному гірському етапі до Лейсена іспанець зазнав невдачі. Лідер «UAE Emirates» спочатку намагався відповідати на атаки конкурентів, але цим лише загнав себе в кризу і в підсумку програв 44 секунди, відступивши в загальному заліку аж на п'яте місце.

Коли Аюсо тільки з'явився в професійному велоспорті, його називали і «новим Контадором», і «іспанським Погачаром». Проте з кожною гонкою проблеми Хуана у великих горах стають дедалі помітнішими. Аюсо виглядає багатоденником з ухилом у бік розділок, і тут більш доречні аналогії з Мігелем Індурайном. Тільки ось стабільності в горах Аюсо поки що дуже не вистачає, провали трапляються занадто часто. І, якщо ця проблема не буде усунена, дістатися до перемог на Гран турах гонщику «UAE Emirates» буде дуже важко.

Ну а найкраще невдачею Аюсо скористався його співвітчизник Карлос Родрігес, який після другого місця на Турі Країни Басків дістався до своєї першої перемоги в загальному заліку багатоденки Світового туру.

За цю перемогу Родрігес має бути багато в чому вдячний Егану Берналю. Колумбієць на вирішальному гірському етапі спочатку сам пішов в атаку, а потім, після того, як її закрили, з першої позиції видав дуже потужну зміну, помітно просіяв пелотон і вивів з гри багатьох суперників Родрігеса, включно з Аюсо. Схоже, Берналь поступово таки повертається на свій колишній рівень після важкої травми, і це не може не радувати. Найкраща оцінка прогресу Берналя – рішення «Ineos Grenadiers» включити його до складу команди на Тур де Франс, хоча спочатку Еган повинен був у цьому сезоні їхати тільки Вуельту.


Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Родрігес

Непогано виглядає і колишній гонщик «Ineos Grenadiers», Тао Геогеган Харт, який став дев'ятим у загальному заліку – відразу перед Берналем. Нагадаємо, минулого року британець зламав стегно на Джиро д'Італія. А сумний досвід його співвітчизника та екс-партнера по тій же «Ineos Grenadiers» Кріса Фрума показує, що після такої травми можна так і не повернутися на свій колишній рівень. Були такі побоювання і щодо Геогеган Харта, і нинішній Тур Романдії був першою по-справжньому сильною гонкою в його виконанні після того жахливого падіння.

Ну а перемогу на вирішальному гірському етапі до Лейсена здобув Річард Карапас. Минулий сезон, який був для еквадорця першим після переходу в «EF Education EasyPost», вийшов для нього провальним, і ця перемога на дорогах Швейцарії стала для нього першою в складі команди Джонатана Вотерса на рівні Світового туру. У загальному заліку через слабку розділку олімпійський чемпіон Токіо став тільки сьомим, але, схоже, Карапас починає поступово повертатися на свій звичний рівень.

Ледь не відібрав перемогу у Річарда на тому етапі Флоріан Ліповітц, який пішов у вражаючу контратаку на останніх сотнях метрів дистанції і почав дуже швидко наздоганяти Карапаса. Ще метрів 50 – і не бачити б Річарду перемоги. У загальному заліку 23-річний німець замкнув топ-3.

Думаю, для багатьох любителів велоспорту ім'я Ліповітца – абсолютно нове. А персонаж насправді дуже цікавий. Він починав свою професійну кар'єру як біатлоніст, і навіть входив до юнацької збірної Німеччини. Однак травма змусила його зробити тривалу паузу в змаганнях, і відновлюватися він вирішив за допомогою велосипеда. Заявився на кілька аматорських марафонів, і вийшло настільки вдало, що контракт йому запропонувала австрійська команда «Tirol KTM».

У біатлон Флоріан вирішив не повертатися, і у велоспорті на молодіжному рівні одразу перетворився на одного з найперспективніших гірників світу. І ось нарешті Ліповітц дістався до першого вагомого успіху в професіоналах. Буде дуже цікаво поспостерігати за цим хлопцем у найближчі роки.


Getty Images/Global Images Ukraine. Флоріан Ліповітц

Відзначимо і четверте місце в загальному заліку ще одного таланта, ровесника Ліповітца Ілана Ван Вілдера. Хоча для 23-річного бельгійця це вже не перший серйозний успіх на рівні Світового туру.

Дуже слабко виглядав на Турі Романдії Джей Хіндлі. Втім, спад у цей період року цілком зрозумілий: цього року австралієць їде на Тур де Франс, і форсувати форму ще занадто рано. А на більш ранніх стадіях сезону Хіндлі був у повному порядку: п'яте місце на Вольта Комунітат Валенсіана і подіум на Тіррено-Адріатико. Поки що нічого не виходить у прощальному сезоні в кар'єрі у Рігоберто Урана.

Перший гірський етап на нинішньому Турі Романдії завершився перемир'ям серед грандів загального заліку. Це дозволило розіграти перемогу відриву, і несподівано найкращим став Тібо Ніс. Перша перемога на рівні Світового туру для 21-річного бельгійського таланта з «Lidl Trek», який ніколи не славився своїми здібностями у великих горах.

Спринтерський склад учасників на такого роду багатоденках часто дуже слабкий, і нинішній Тур Романдії винятком не став. Обидва [відносно] рівнинних етапи виграв Доріан Годон, до того ж на другому з них, у заключний день гонки, він виніс усіх суперників в одні ворота. На першому ж етапі «Decathlon Ag2r La Mondiale» відсвяткувала подвійну перемогу: слідом за Годоном фінішував його партнер по команді Андреа Вендраме. Команда Венсана Лавеню проводить дуже успішний сезон і здобула вже 12 перемог.

Дайджест новин

– Бурхливу діяльність у питанні продовження контрактів розвела «UAE Emirates». Команда вже продовжила контракти з Доменом Новаком (до 2027 року) і з відкриттям нинішнього сезону, 20-річним мексиканським вундеркіндом Ісааком Дель Торо (до 2029 року – найдовгостроковіший контракт у світовому велоспорті на цей момент).

– Також «UAE Emirates» близька до підписання на наступний сезон екс-призера Париж-Рубе, Флоріана Вермеерша з «Lotto Dstny». Дуже вагоме посилення під північні класики.

– А ось з Марком Хірші контракт не буде продовжено, і він покине «UAE Emirates» наприкінці нинішнього сезону. Два головних претенденти на підписання швейцарця – «Tudor» і «Q 36.5». Вичерпна оцінка останніх кількох років у виконанні Хірші. Втім, у нинішньому сезоні Марк почав знову подавати ознаки життя, тому не виключено, що якась із цих команд зірве куш.

– Не відстає від «UAE Emirates» і «Bora Hansgrohe». Німецька команда продовжила контракт із переможцем Джиро-2022 Джеєм Хіндлі ще на один рік – до кінця 2025 року. Раніше ходили чутки про те, що у Хіндлі виник конфлікт із керівництвом команди через те, що австралійцю не дали можливості поїхати капітаном на Джиро, а відправлять на Тур де Франс як помічника Пріможа Рогліча.

Однак у «Bora Hansgrohe» зуміли донести до Хіндлі, що це разове явище: цього року у німців ставка олл-ін на Рогліча на Турі, а вже наступного сезону Джей знову отримає капітанський статус на Джиро.

– До слова, сама «Bora Hansgrohe» незабаром має змінити назву. Чутки про початок співпраці з «Red Bull» з'явилися ще торік, і, схоже, австрійський гігант таки увійде у світ велоспорту. Офіційно виробник енергетичних напоїв стане спонсором «Bora Hansgrohe» вже перед Туром. В австрійських ЗМІ вже опублікували нову версію форми команди:

– Генеральний менеджер «Soudal Quick Step» Патрік Лефевр заявив, що наступного сезону Ремко Евенпул, найімовірніше, виступить на Мілан – Сан Ремо і Турі Фландрії. На які тільки сміливі і відчайдушні експерименти не підеш, коли колишня слава головної команди весняних класик розчинилася буквально за пару років!

Також Лефевр заявив, що Жюліан Алафіліпп нібито хоче залишитися в команді. Тільки, очевидно, 2-разовому чемпіону світу доведеться піти на дуже істотне зниження зарплати.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мічел оцінив програний матч Жирони, в якому Довбик так і не зумів забити
Футбол | 15 травня 2024, 08:01 0
Мічел оцінив програний матч Жирони, в якому Довбик так і не зумів забити

14 травня «червоно-білі» поступилися «Вільярреалу» з рахунком 0:1 у поєдинку 36-го туру Ла Ліги

«Фінал ЛЧ? Ситуація ясна». Анчелотті зізнався, що Лунін ще зіграє у сезоні
Футбол | 15 травня 2024, 07:11 6
«Фінал ЛЧ? Ситуація ясна». Анчелотті зізнався, що Лунін ще зіграє у сезоні

Карло провів прес-конференцію після перемоги «Реала» у матчі з «Алавесом» (5:0)

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.