Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 26 квітня 2024, 01:30
2149
3

Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети

Розповідаємо про одного із найважливіших гравців Арсеналу

| Оновлено 26 квітня 2024, 01:30
2149
3
Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети
Getty Images/Global Images Ukraine

Арсенал діє на трансферному ринку краще, ніж раніше. Іноді до лондонців все ж таки виникають питання, але не такі суттєві, як, наприклад, при купівлі Ніколя Пепе за 80 млн євро. Однією з найуспішніших угод "канонірів" за останні кілька трансферних вікон можна вважати перехід вінгера Леандро Троссарда з Брайтона взимку 2023 року за 24 млн євро. Особливо враховуючи те, що бельгієць став терміновим варіантом для гарматників після зриву угоди з Михайлом Мудриком.

Іноді навіть такі термінові варіанти можуть спрацювати. Ліверпуль у такому ж порядку підписував Ватару Ендо зі Штутгарта, на якого мало хто покладав великі надії, а він став важливим гравцем у команді Юргена Клоппа. Німець навіть висловлює впевненість у тому, що японець уже заслуговує на новий контракт. Те саме з Троссардом. Він добре проявляв себе у Брайтоні, мав досвід виступів у АПЛ, забивав і асистував, але все одно не мав великої кількості претендентів на свої послуги.

Троссард перейшов до Брайтона влітку 2019 року після успішного сезону в Генку, коли він лише в чемпіонаті набрав 20 очок за системою гол+пас (14+6). Бельгієць непогано адаптувався у Прем'єр-лізі, записавши на свій рахунок 5 голів та 4 результативні передачі у дебютній кампанії. З кожним наступним сезоном його результативність зростала. Минулий сезон став проривним для 29-річного вінгера. Він дуже добре провів першу половину кампанії, забиваючи голи Челсі, Манчестер Сіті та Ліверпулю. У матчі проти червоних футболіст оформив хет-трик.

Було очевидно, що такий гравець заслуговує на підвищення. І він отримав його того ж сезону. Нехай і за збігу обставин, але Троссард опинився в Арсеналі, якому допомагав боротися з Манчестер Сіті у чемпіонських перегонах. У другій половині минулого сезону вінгер забив лише один раз у АПЛ, але при цьому віддав 10 результативних передач. "Каноніри" виграли майже всі матчі (крім одного), у яких бельгієць відзначався асистами. Футболіст встановив особистий рекорд результативності щодо асистів і дав зрозуміти гарматникам, що вони зробили правильний вибір.

Цього сезону Троссард змістив акцент на голи. У нинішній кампанії на його рахунку лише 2 асисти у всіх турнірах, але при цьому 13 забитих м'ячів, багато з яких виявилися важливими в плані результатів. Наприклад, у матчі проти Челсі бельгієць зрівняв рахунок через 6 хвилин після виходу на заміну і допоміг своїй команді уникнути поразки. Він забив переможний (і єдиний) гол у поєдинку проти Евертона і відзначився у найважливішій на той момент грі проти Ліверпуля, після якої у Арсеналу з'явилися реальні шанси на чемпіонство. Крім того, вінгер зрівняв рахунок у першому матчі 1/4 фіналу Ліги чемпіонів проти Баварії за 10 хвилин після виходу на поле.

Getty Images. Леонардо Троссард

За ці майже півтора сезони Троссард неодноразово рятував Арсенал і Мікеля Артету зокрема, але головний тренер канонірів все одно суттєво обмежує ігровий час підопічного. Це при тому, що його прямий конкурент за місце на полі Габріель Мартінеллі проводить не такий яскравий сезон, як роком раніше. До того ж, бельгієць може зіграти не лише на позиції лівого вінгера. Артета використовував його як атакувального півзахисника і навіть як центрфорварда. У Брайтоні він часто опинявся на вістрі атаки і забивав нормальні для чайок 7-8 голів за сезон.

Троссард показує дуже хорошу ефективність з огляду на його статус гравця ротації. Він виконує результативну дію (гол чи асист) кожні 104 хвилини. Кращі показники лише у Діогу Жоти (90), Коула Палмера (87), Мохамеда Салаха (80), Ерлінга Холанда (79) і Каллума Вілсона (77). При цьому багато хто з них є гравцями стартового складу у своїх командах, а бельгієць проводить на полі в середньому 43 хвилини за матч – менше тайму. У поточному сезоні АПЛ він лише 13 разів виходив на поле у стартовому складі, а 16 разів із лави запасних. При цьому іноді Артета надає йому зовсім якісь крихти у плані ігрового часу – 12-20 хвилин за матч. Такий гравець явно заслуговує більшого.

Одна з головних рис Троссарда полягає в його універсальності. Це стосується не лише розташування на полі. Бельгієць однаково добре працює обома ногами. За весь час виступів в АПЛ вінгер Арсеналу забив 13 голів лівою ногою і 19 правою. Троссард потрапив у компанію до таких двоногих зірок Прем'єр-ліги, як Сон Хин Мін, Крістіан Еріксен та Кевін Де Брюйне. Останній, до речі, теж є вихідцем із Генка, де велику увагу приділяють умінню футболістів працювати обома ногами. Там же свого часу виступав і Дівок Орігі, який був джокером для Клоппа в Ліверпулі.

У вболівальників та експертів періодично виникають питання до тактичних рішень Артети. Спочатку багато хто дивувався, чому Кай Хаверц грає так багато, а тепер обговорюють, чому Троссард грає так мало. З іншого боку, Арсенал має великий набір талановитих і якісних футболістів, яких потрібно використовувати з максимальною користю для команди. Якщо бельгійця влаштовує роль гравця ротації – чудово. Головне, щоб кожен футболіст органічно вписувався у команду та давав результат. Але є підстави вважати, що Троссард міг би приносити ще більше користі, якби більше грав.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Журналіст пояснив, завдяки чому Наполі може купити Судакова
Футбол | 04 травня 2024, 23:23 3
Журналіст пояснив, завдяки чому Наполі може купити Судакова

Якщо неаполітанці продадуть Осімхена, то зможуть розраховувати на два топові вхідні трансфери

Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів
Футбол | 04 травня 2024, 21:40 2
Жирона – Барселона – 4:2. Лігочемпіонські м'яч і асист Довбика. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 34-го туру Ла Ліги 2023/24

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Anna.
Чому неооціненний? Ким недооціненний? Помоєму якраз навпаки, гравець, чию цінність всі бачать.
ErichШевченкоMaria
У него всегда грустное лицо. Как у Пьеро)
luceorius
 З усіх лівофлангових Арсенала зараз він явно найкращий.