Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 21 квітня 2024, 00:20
5547
4

Старт плей-оф НХЛ: Кубок Стенлі і Канада, шанси Бостона, Кароліни і Далласа

Цікаві історії першого раунду плей-оф НХЛ

| Оновлено 21 квітня 2024, 00:20
5547
4
Старт плей-оф НХЛ: Кубок Стенлі і Канада, шанси Бостона, Кароліни і Далласа
Getty Images/Global Images Ukraine

Завершився довгий регулярний сезон НХЛ і розпочинається найцікавіше – плей-оф. У першому раунді Сходу зіграють Нью-Йорк Рейнджерс – Вашингтон, Бостон – Торонто, Флорида – Тампа-Бей, Кароліна – Нью-Йорк Айлендерс.

На Заході у стартовому раунді зіграють Даллас – Вегас, Вінніпег – Колорадо, Ванкувер – Нешвілл та Едмонтон – Лос-Анджелес.

Що покаже володар Кубка президента

Минулого сезону найкращою командою регулярки з рекордом за кількістю очок і перемог став Бостон, проте володар Кубка президента вилетів у першому раунді. Нинішню регулярку Рейнджери Нью-Йорка виграли без глобальних рекордів НХЛ, але більш ніж впевнено посіли перше місце і у стартовому раунді зіграють з Вашингтоном. Рейнджерс має все для успішного плей-оф: якісний воротар Шестеркін, топовий атакувальний захисник Фокс, провідні форварди Зібанеджад, Панарін, Крайдер і Трочек, глибокий склад і досвідчений тренер Пітер Лавіолетт.

Правда, незважаючи на статус найкращої команди регулярки, не можна сказати, що Рейнджерс виглядають значно більшим фаворитом в умовному протистоянні з Бостоном, Флоридою чи Кароліною.

Коли Кубок Стенлі повернеться до Канади

Канадська команда не може виграти Кубок Стенлі понад 30 років. Зрозуміло, що канадських клубів значно менше, ніж американських, але серія затягнулася. Нинішнього сезону до плей-оф у хорошій формі підходять одразу кілька клубів, а хтось з чотирьох канадських представників цілком може виграти трофей.

Від Сходу у плей-оф Канаду представлятиме Торонто, який має дуже потужний склад, особливо в атаці. З урахуванням складної ситуації стелі зарплат, Кленовим треба перемагати вже зараз, бо клуб навряд чи втримає всіх з групи Меттьюз, Таварес, Марнер, Нюландер. Когось, мабуть, доведеться обміняти (не Меттьюза і Нюландера), а тому потрібно використати момент, коли в тебе підібралася така атака. У першому раунді у Кленових незручний для всіх Бостон, і це буде хороший тест, щоб зрозуміти, чи здатний Торонто розраховувати на довгий плей-оф.

На Заході в НХЛ одразу три канадські команди вийшли до плей-оф. Хороший хокей показує дуже збалансований Вінніпег, у якого багато лідерів в обороні та атаці, а також, можливо, найкращий воротар сезону Коннор Хеллебайк. Дуже складний суперник для будь-якого опонента, і Колорадо буде непросто.

Вперше за чотири роки у плей-оф вийшов Ванкувер - і одразу дуже підготовленим до довгого шляху. У Ванкувера сезон рівня Норріс Трофі провів захисник Квін Х'юз, в атаці більше 100 очок набрав Джей Ті Міллер, 90+ пунктів у Петтерсона, є Бозер, який закинув 40 шайб.

І, звичайно, Едмонтон з Коннором Макдевідом. Все ще здається, що Ойлерз трохи не вистачає глибини, а Макдевід у регулярці домінував не так, як минулого сезону, але Нафтовики точно набралися досвіду і готові показати, чого вони навчилися за чотири останні роки з топовим Макдевідом у плей-оф.

Тіньові фаворити: Кароліна, Даллас

Серед фаворитів на Кубок Стенлі весь сезон традиційно називали Бостон, Колорадо, Торонто та інші команди, а Кароліна і Даллас в основному залишалися поза увагою багатьох уболівальників. А даремно. Урагани регулярно виходять у плей-оф, де у них є все: надійний воротар та оборона, глибокий склад та якісні гравці. У матчах на виліт команді постійно не вистачало лише закинутих шайб, виникали труднощі з голами.

У клубі сподіваються, що це вдалося виправити у трейд-дедлайн, коли Кароліна виміняла у Піттсбурга топ-форварда Джейка Гентцеля. Гравець чудово вписався у склад Харрікейнз, набравши 25 очок у 17 зустрічах. Є надія, що у плей-оф себе покажуть Ахо, Теравайнен та Свєчніков, а в обороні їх підтримають Слевін та Шей. Після серйозної хвороби повернувся воротар Фредерік Андерсен, який за останні півтора місяці регулярки лідирує у Лізі за відсотком відбитих кидків і йде четвертим за середньою кількістю пропущених шайб. Айлендерс є неприємною та в'язкою командою, якій буває складно закинути, тому для Кароліни це буде хороший тест. Але Харрікейнз виглядають фаворитом.

На Заході у схожій ситуації знаходиться Даллас. Клуб поступово зібрав дуже пристойний склад, який багато хто вважає чи не найкращим на Заході. Виділяється група атаки, де одразу шість гравців набрали 60+ очок. Привертають увагу молоді Робертсон, Джонстон і Хінц, а також нестаріючий ветеран Джо Павелскі. 39-річний нападник закинув 27 шайб та набрав 67 пунктів. Крім того, у нападі є досвідчені Метт Дюшен та Джеймі Бенн - атака Зірок виглядає загрозливо. В обороні є атакуючий захисник Хейсканен (9+45 у сезоні), досвідчені Сутер та Танев, молодий Хартлі, який діє у першій парі.

Даллас у першому раунді зіграє з чинним чемпіоном Вегасом, який своїм тягучим хокеєм може доставити проблеми. В інших обставинах можна було сміливо ставити на Зірок, але Золоті Лицарі, маючи чемпіонський склад та досвід минулого сезону, навряд чи згодні так просто вилітати в першому раунді.

А що у чемпіона

Чинний чемпіон Вегас у трейд-дедлайн був одним з найактивніших клубів, що логічно – Лицарі на той момент перебували поза зоною плей-оф. Менеджмент виміняв захисника Ноа Хеніфіна та форварда Томаша Хертла, але ризик себе виправдав. Вегас заскочив на друге wild-card місце Заходу, отримавши у суперники Даллас. Неприємний стартовий раунд для обох команд, але варто сказати, що Лицарі, програвши в останньому матчі регулярки, позбавили себе шансів фінішувати в топ-3 Тихоокеанського дивізіону. Тоді суперником у першому раунді був би Едмонтон.

Загалом Даллас виглядає сильнішою командою, але з іншого боку, Вегас зберіг і навіть посилив чемпіонський склад з його досвідом минулого сезону. Лицарі зберегли свій стиль хокею: дуже збалансована гра всіх ланок і без яскравих лідерів. Наприклад, жоден форвард Вегаса не набрав навіть 70 очок, а серед захисників лише двоє мають понад 30 пунктів. У Далласа, як зазначалося вище, у цьому плані все набагато цікавіше.

На додаток до цього не можна сказати, що у Вегаса краща оборона - Даллас не лише більше забив, а й менше пропустив. Для Голден Найтс все виглядає не надто оптимістично, але зможемо оцінити значення чемпіонського досвіду.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sandy60
дуже цікаво, дякую, прогноз для Сходу: NYR, CAR, TBL, TOR.
T-800
Бостон, стартуя дома,  при 1-0: 29-13 (69%)
Торонто с гостевых 0-1: 8-26 (23,5%)
T-800
Флорида дома после 1-0: 1-1 (50%) маловата выборка ...
Тампа, стартуя в гостях, после 0-1: 4-5 (44,4% проходов)