Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 17 квітня 2024, 14:44
33542
26

10 футбольних команд, які грають у національних лігах інших країн

«Фенербахче» до відома

| Оновлено 17 квітня 2024, 14:44
33542
26
10 футбольних команд, які грають у національних лігах інших країн
@WgtnPhoenixFC

В останні кілька тижнів європейський футбольний простір розбурхала новина про бажання турецького «Фенербахче» вийти зі складу учасників тамтешньої Суперліги та перебратися грати у інший національний чемпіонат. Чутки з цього приводу звучать різні: хтось говорить про можливість «пришвартуватись» для «жовтих канарок» до французької Ліги 1, хтось пише про ліги Бельгії чи Нідерландів, є також дані про контакти стамбульських представників із балканцями.

Але поки остаточного рішення у «Фенербахче» немає, ми пропонуємо поговорити про десять футбольних команд, які вже зараз грають у національних лігах інших країн.

Лемланд (Фінляндія → Швеція)

instagram.com/lemlandfotboll

Футбольна команда «Лемланд» представляє однойменну громаду на Аландських островах, які належать Фінляндії. Населення Лемланда вкрай незначне (за останніми оцінками йшлося про трохи більше двох тисяч осіб), а тому говорити про якийсь дуже високий рівень організації у місцевій футбольній команді не доводиться.

Сам по собі «Лемланд» відомий своєю дитячою футбольною секцією. Тут намагаються розвивати молодих талантів та давати можливість займатися спортом усім охочим, хоча до рівня професіоналів доходять одиниці. Доросла футбольна команда «Лемланда» виступає не у чемпіонаті Фінляндії, а у сьомому за рангом дивізіоні Швеції.

Найбільш відомим вихованцем «Лемланда» є 33-річний Вільхельм Інґвес – форвард, який пограв за збірну Фінляндії U-19, а також виступав на клубному рівні за фінський «Марієхамн» та шведську «Хальмію». Втім, ще на початку 2016 року Інґвес був змушений завершити професійну кар'єру гравця.

Бервік Рейнджерс (Англія → Шотландія)

twitter.com/OfficialBRFC

Футбольний клуб «Бервік Рейнджерс» був заснований у 1881 році (за іншими даними – у 1884-му) й розташовується у англійському містечку Бервік-апон-Твід, населення якого ледь-ледь перевищує показник у 10 тисяч осіб. Цей населений пункт знаходиться неподалік кордону із Шотландією, а тому не дивно, що в якийсь момент керівництву «Бервік Рейнджерс» спало на думку домовитися про виступи саме в тамтешньому чемпіонаті.

Членом Шотландської футбольної асоціації «Бервік Рейнджерс» є з 1905 року, а із 1955-го почав брати участь у розіграшах Шотландської футбольної ліги. За весь цей час головними здобутками «Бервік Рейнджерс» є перемоги у Другому (сезон-1978/79) та Третьому (сезон-2006/07) дивізіонах Шотландської ліги.

Наразі «Бервік Рейнджерс» грає у Лоулендській футбольній лізі, яка є п'ятим за рангом дивізіоном у системі професійних ліг шотландського футболу.

Твідмут Рейнджерс (Англія → Шотландія)

twitter.com/T_RANGERSFC

«Твідмут Рейнджерс» є командою-земляком для «Бервік Рейнджерс», оскільки також представляє англійський населений пункт Бервік-апон-Твід. Обидві ці команди проводять домашні матчі на одному стадіоні – «Шилфірд Парк», – місткість якого складає 4 тисячі осіб.

На відміну від «Бервік Рейнджерс», «Твідмут Рейнджерс» є набагато молодшим футбольним клубом. Він був заснований у 2010 році і спочатку виступав у найглибших дивізіонах англійського футболу, перш ніж у 2016-му попросився та був прийнятий до числа учасників Ліги Східної Шотландії, яка об'єднує дивізіони із шостого по дев'ятий рівень у системі тамтешніх футбольних ліг.

Наразі «Твідмут Рейнджерс» грають у Другому дивізіоні Ліги Східної Шотландії (восьмий за рангом дивізіон в ієрархії в цілому).

Вадуц (Ліхтенштейн → Швейцарія)

fcvaduz.li

Футбольний клуб «Вадуц» був заснований у 1932 році та представляє Ліхтенштейн, де й базується. Однак через те, що у цій крихітній державі немає свого повноцінного футбольного чемпіонату, а розігрується лише національний Кубок, переможець якого і представляє асоціацію в єврокубках, «Вадуц» змушений грати у чемпіонаті сусідньої Швейцарії.

Цікаво, що одразу після створення «Вадуц» грав в одному із нижчих дивізіонів австрійського футболу, але із 1933 року виступає в Швейцарії. У 2008 році вперше в історії «Вадуц» завоював право грати у тамтешній Суперлізі, і з того часу провів на найвищому клубному рівні у Швейцарії п'ять сезонів, проте зараз знову виступає у Челлендж лізі, яка є другим за рангом дивізіоном.

Українським вболівальникам «Вадуц» міг запам'ятатися за виступами у єврокубках в різні роки проти «Дніпра», «Чорноморця» та «Дніпра-1», а також тим, що у цій команді в сезоні-2017/18 грав улюбленець фанатів «Металіста» Марко Девич.

Нью-Сейнтс (Англія → Уельс)

twitter.com/tnsfc

«Нью-Сейнтс» – професійний футбольний клуб з Уельсу, який фактично базується в Англії. По суті, ця команда представляє одразу два населені пункти: валлійський Ллансантффред та англійський Освестрі.

Клуб був заснований у 1959 році, і протягом кількох десятиліть не мав значних успіхів у різних лігах Уельсу. «Золоті роки» для «Нью-Сейнтс» почалися наприкінці 90-х минулого сторіччя. Тоді клуб підписав вигідну спонсорську угоду з однією із комп'ютерних компаній, що й послужило поштовхом для змін на краще.

Наразі «Нью-Сейнтс» є найбільш титулованим клубом в історії валлійської Прем'єр-ліги. На його рахунку 16 чемпіонських титулів, причому команда зуміла достроково здобути «золото» свого чемпіонату і в сезоні-2023/24, маючи зовсім неймовірний відрив від конкурентів у кілька десятків очок.

ДПММ (Бруней → Сінгапур)

dpmmfc.club

Футбольний клуб ДПММ (абревіатура від «Футбольний клуб Його Королівської Високості наслідного принца Брунея») був заснований у 2000 році та базується у столиці й найбільшому місті султанату Бруней – Бандар-Сері-Бегаван.

Із самого початку команда грала у Прем'єр-лізі Брунея (цей турнір існував з 1985 по 2019 роки), а потім перебралася до малазійської Прем'єр-ліги. З 2009 року ДПММ фактично виступає у чемпіонаті Сінгапуру. Тамтешню Прем'єр-лігу команді, яка належить султану Брунея, вдалося навіть двічі виграти (у 2015 та 2019 роках). Також команда періодично бере участь у розіграшах Кубка Брунея, який виграла у 2022 році.

Українські футбольні вболівальники, які з особливою ретельністю стежать як мінімум за вітчизняними гравцями, можуть знати про ДПММ з того, що у лавах цієї команди у 2018 році виступав екс-форвард донецьких «Металурга» та «Шахтаря», «Чорноморця», «Кривбаса» , «Олександрії», «Металіста» та ще низки команд Володимир Прийомов.

Бюзінген (Німеччина → Швейцарія)

facebook.com/fcbuesingen

Футбольний клуб «Бюзінген» заснований у 1924 році та знаходиться на території однойменного німецького ексклаву. «Бюзінген» із квітня 1947 року є членом Швейцарського футбольного союзу та бере участь у чемпіонатах, що проводяться під його егідою. Також «Бюзінген» є єдиним німецьким клубом, який бере участь у чемпіонаті іншої країни.

Найбільший успіх цього клубу датований 1973 роком, коли «Бюзінгену» пощастило вийти до Другої ліги Швейцарії (четвертий дивізіон), проте затриматися там команді не вдалося, й вона одразу ж вилетіла. З того часу борсається у «донних» лігах швейцарського клубного футболу.

Одним із пріоритетних напрямків роботи та розвитку «Бюзінгена» в наш час є молодіжний сектор.

Боссост (Іспанія → Франція)

instagram.com/u.e.bossost

Футбольний клуб «Боссост» представляє район Валь-д'Аран, який входить до іспанської провінції Льєйда у складі автономної спільноти Каталонія. Історики точно не вказують дату створення цього клубу, і лише зазначають, що він виник десь у період із 1920 по 1927 роки.

У перші роки свого існування ця футбольна команда, розташована на півночі Іспанії, була позбавлена ​​можливості повноцінно брати участь у змаганнях своєї країни. Через зимові снігопади муніципалітет Боссост виявлявся фактично ізольованим від інших іспанських регіонів, і це означало, що дістатися французьких населених пунктів звідти було набагато простіше, аніж будь-якої точки Піренеїв. Саме з цієї причини (на той момент ще не було споруджено тунель Вієлла) «Боссост» завжди грав у французьких турнірах, однак жодними досягненнями за довгі роки свого існування клуб похвалитися не може.

Цікаво, що цей клуб не має спонсорів, і фінансується за рахунок добровільних внесків від 160 членів, грантів місцевої влади, а також від реалізації лотерейних квитків.

Деррі Сіті (Північна Ірландія → Ірландія)

twitter.com/derrycityfc

Футбольний клуб «Деррі Сіті», заснований у 1928 році, базується у північноірландському місті Лондондеррі. З самого початку свого існування «кондитери» виступали у чемпіонаті Північної Ірландії, проте після закінчення сезону-1971/72 змушені були вийти з числа його учасників. Причиною цього став той факт, що «Деррі Сіті» є націоналістично-католицьким клубом, і на тлі напруженої ситуації у країні, що призвела до етнічних, політичних та релігійних конфліктів, «кондитерам» не вдалося погодити питання подальшого продовження виступів у чемпіонаті Північної Ірландії із місцевою футбольною владою.

У 1985 році «Деррі Сіті» був заявлений для участі у чемпіонаті Ірландії, де стартував із першого дивізіону, але за рік оформив путівку до місцевої Прем'єр-ліги. В еліті «кондитери» залишалися до 2009 року, коли через фінансові проблеми їх понизили в класі, але знову лише на один сезон, оскільки «Деррі Сіті» швидко повернувся назад.

Станом на поточний момент «Деррі Сіті» є чемпіоном Північної Ірландії (1964/65), а також дворазовим чемпіоном Ірландії (1988/89 та 1996/97), а зараз «кондитери» намагаються нав'язати чемпіонську гонку лідеру ірландської Прем'єр-ліги «Шелбурну».

Веллінгтон Фенікс (Нова Зеландія → Австралія)

twitter.com/AHaapea

Професійний футбольний клуб «Веллінгтон Фенікс» був заснований у 2007 році та представляє місто Веллінгтон – столицю Нової Зеландії. Однак із самого початку цей колектив виступає в австралійській А-лізі, де замінив інший клуб із Веллінгтона – «Нью Зіланд Найтс», який припинив своє існування якраз у 2007 році.

З моменту заснування і по сьогоднішній день найвищим досягненням в історії «Веллінгтон Фенікс» є третє місце в А-лізі за підсумками сезону-2019/20. Втім, вже за підсумками поточного сезону «фенікси» можуть покращити цей показник, оскільки наразі ведуть активну боротьбу за «золото» в Австралії із діючим чемпіоном «Сентрал Кост Марінерс».

Оцініть матеріал
(184)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
potemkin78
а где Кардифф и Суонси? Кардифф вообще Кубок Англии выигрывал. про Монако забыли
Pavel_i_CO
Ще є ФК "Андорра", яка грає в іспанській Сегунді
aka_MIK
А Монако где?
Xvalenok03
Я думал веллингтон австралийский.
А он оказывается новозеландский
Falko
Я би підправив речення про національні ліги інших країн - що в назві, що в тексті. Англійські команди, а їх в переліку 3, не грають в лігах інших країн. Англія, Шотландія і Вельс - це поки що одна й та сама країна.
Муґунот Уух
нікому ті турки не потрібні ні у Франції, ні в Бельгії, ні в Нідерландах, ні ще деінде у переважній більшості країн Європи. бо хто там погодиться літати на матчі до Стамбула?
географічно то могли б бути Албанія, Боснія і Герцеговина чи Північна Македонія (у також досить близькі Грецію, Болгарію, Румунію чи Сербію турків не пустять з релігійних і історичних міркувань). але то призведе до повної деградації Фенербахче
SuperMario
Это же в Кубке Лихтенштейна была история когда какая то команда в каждом раунде играла тупо с Вадуцом постоянно,сначала с Вадуц-5,потом 4,3,2 и в финале с основным составом?? 
Первый Среди Равных
Якась дурня, там половина команд турецької ліги із Стамбула, не треба нікуди їздити-літати. А вони хочуть у Францію туди-сюди мотатись чи взагалі у Францію переїхати? Нахіба? Шо це за брєд?