Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 17 квітня 2024, 11:36
6754
0

У гості до тата Карло. Тренер Реала та ще п'ятеро обраних

Анчелотті та його колеги, які провели найбільше матчів у Лізі чемпіонів

| Оновлено 17 квітня 2024, 11:36
6754
0
У гості до тата Карло. Тренер Реала та ще п'ятеро обраних
Getty Images/Global Images Ukraine. Жузеп Гвардіола і Карло Анчелоті (праворуч)

Нещодавній поєдинок чвертьфіналу Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті» для головного тренера «Реала» Карло Анчелотті став особливим – двохсотим у рамках найпрестижнішого континентального турніру. І за цим показником іменитий італійський алленаторе – попереду всієї планети.

Зараз є гарна нагода згадати і про самого ювіляра, і про його колег, які провели в чемпіонській Лізі найбільше матчів.

Карло Анчелотті

Вік: 64 роки
Громадянство: Італія
Клуби: «Парма», «Ювентус», «Мілан», «Челсі», «ПСЖ», «Баварія», «Наполі», «Реал»
Кількість матчів: 200

Getty Images/Global Images Ukraine. Карло Анчелотті

Анчелотті першим із тренерів перемагав у Лізі чемпіонів чотири рази. Йому ж першому із наставників підкорився рубіж у двісті матчів у найпрестижнішому континентальному турнірі. Крім того, Анчелотті – один із небагатьох, хто перемагав у головному європейському турнірі і як футболіст, і як тренер.

Проте, на зорі становлення Анчелотті-тренера складно було спрогнозувати такі гучні результати. Ні тренером-новатором, ні тим більше, тренером-революціонером Анчелотті ніколи не був. І ніколи не буде. Проте, йому майже завжди вдавалося домагатися серйозних результатів зі своїми колективами. Завдяки авторитету, заробленому ще тоді, коли він був футболістом, Карло вирізнявся вмінням знайти підхід до гравців, розкрити їхні найкращі якості. Та й у плані тактики він також помітно додав.

Левова частка рекорду Анчелотті припадає на дві його команди – «Мілан» та «Реал».

Виявляється, можна стати справжнім майстром і в тому випадку, якщо ти нічого нового не винайшов. А просто якісно виконуєш свою роботу.

Алекс Фергюсон

Вік: 82 роки
Громадянство: Шотландія
Клуби: «Абердін», «Манчестер Юнайтед»
Кількість матчів: 190

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Фергюсон

Довгий час саме сер Алекс був першим у реєстрі тренерів-рекордсменів чемпіонської Ліги. І це при тому, що незмінний наставник «Манчестер Юнайтед» відійшов від лігочемпіонських (та й взагалі від футбольних) справ уже давно – у 2013 році. Лише цього сезону його обігнав Карло Анчелотті.

Приклад Фергюсона – практично у всіх аспектах унікальний. Це приклад багаторічного служіння одному клубу. Клубу, який він вивів на вершину і в АПЛ, і в континентальному футболі.

Хоча вперше про себе як про тренера Фергюсон заявив ще під час перебування наставником скромного шотландського «Абердіна», на чолі якого він переміг у шотландському чемпіонаті, порушивши гегемонію двох клубів із Глазго, і виграв Кубок кубків.

Без Алекса Фергюсона це зовсім інший «Манчестер Юнайтед». Явно не обласканий Лігою чемпіонів.

Арсен Венгер

Вік: 74 роки
Громадянство: Франція
Клуби: «Монако», «Арсенал»
Кількість матчів: 178

Getty Images/Global Images Ukraine. Арсен Венгер

Колега, товариш, «двійник» та в певному сенсі антипод Фергюсона. Як і шотландський наставник, Венгер також переважну більшість матчів у Лізі чемпіонів провів на чолі однієї команди – лондонського «Арсенала». І як і «МЮ» без Фергюсона, так і «Арсенал» без Венгера – зовсім різні команди.

Лише цього сезону «каноніри» повернулися до Ліги чемпіонів. Лише минулого сезону вони вперше після епохи Венгера претендували на золото АПЛ.

Проте, на відміну від сера Алекса, мсьє Арсен не став тріумфатором чемпіонської Ліги. Його максимум – вихід у фінал ЛЧ у 2006 році. Однак за Арсена «Арсенал» регулярно виходив у плей-оф ЛЧ. Про ті часи нинішній «Арсенал» поки що може лише мріяти.

Жузеп Гвардіола

Вік: 53 роки
Громадянство: Іспанія
Клуби: «Барселона», «Баварія», «Манчестер Сіті»
Кількість матчів: 168

Getty Images/Global Images Ukraine. Жузеп Гвардіола

Навіть якщо Карло Анчелотті через рік не наважиться завершити свою, усіяну трофеями тренерську кар'єру, все одно рано чи пізно його рекорд за кількістю зіграних матчів у ЛЧ поб'є Гвардіола. Більше нема кому.

Каталонця вже зараз називають одним із найяскравіших наставників в історії футболу. І є за що. Його знаменита барселонська «тікі-така» - одне з головних футбольних нововведень нинішнього століття. Та й «МанСіті» він також зробив командою за багатьма показниками унікальною.

Пеп, як і Карло, ставав переможцем Ліги чемпіонів як і футболіст, і як тренер. З «Барселоною» він виграв два Кубки чемпіонів, ще один йому підкорився як керманичу «Манчестер Сіті».

На досягнутому Гвардіола зупинятись не збирається.

Жозе Моуріньо

Вік: 61 рік
Громадянство: Португалія
Клуби: «Порту», «Челсі», «Реал», «Інтер», «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхем»
Кількість матчів: 145

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Якби Моуріньо залишався «Особливим» і досі, його кількість матчів у Лізі чемпіонів була б десь на рівні з Карло Анчелотті. Однак у останні роки Моуріньо-тренер помітно знизив планку своїх домагань.

У 2010 році Гвардіола називав його «можливо, найкращим тренером світу». Але з того часу Гвардіола залишається на плаву, а Моуріньо повільно, але безповоротно наближається до заходу своєї тренерської кар'єри.

Найбільше матчів у ЛЧ Моуріньо провів із «Челсі». Проте виграти турнір із «аристократами» португальцю так і не вдалося. Вдалося трохи раніше з «Порту», а згодом – з «Інтером».

Мірча Луческу

Вік: 78 років
Громадянство: Румунія
Клуби: «Інтер», «Галатасарай», «Бешикташ», «Шахтар», «Динамо»
Кількість матчів: 115

Getty Images/Global Images Ukraine. Мірча Луческу

«Шахтар» у кар'єрі Луческу посідає особливе місце. Втім, як і сам Луческу в історії «Шахтаря». Більшість своїх лігочемпіонських матчів румунський наставник провів на чолі донецької команди.

Головне його досягнення у ЛЧ із «гірниками» – вихід до чвертьфіналу.

Проте закінчував свою кар'єру і в ЛЧ, і загалом (якщо можна вірити словам Мірчі про те, що він дійсно вирішив завершити кар'єру) Луческу в іншому українському клубі – у «Динамо». Там його успіхи набагато скромніші. Але й тренував він «біло-синіх» лише два з половиною роки, тоді як «помаранчево-чорних» – 12 років.

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар випереджає Динамо на 4 очки, Кривбас – третій
Футбол | 30 квітня 2024, 06:30 99
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар випереджає Динамо на 4 очки, Кривбас – третій

Команда Юрія Вернідуба входить до топ-3, значно відірвавшись від Дніпра-1

Чемпіон світу: «Здається, Мудрик не уявляє, як треба грати у футбол»
Футбол | 30 квітня 2024, 07:42 18
Чемпіон світу: «Здається, Мудрик не уявляє, як треба грати у футбол»

Франк Лебеф висловився про гру українського вінгера

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.