Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 15 квітня 2024, 23:21
2303
0

Як боси Челсі вчаться на помилках, але хочуть продовжувати гнути свою лінію

Тодд Боелі та Бехдад Егбалі все ще розраховують повернути «синіх» туди, де вони зовсім недавно були

| Оновлено 15 квітня 2024, 23:21
2303
0
Як боси Челсі вчаться на помилках, але хочуть продовжувати гнути свою лінію
Getty Images/Global Images Ukraine

Другий сезон поспіль в англійській Прем'єр-лізі Челсі проводить вкрай невдало. Після 12-го місця у минулому році "сині" наразі перебувають у середині турнірної таблиці та вже практично втратили навіть математичні шанси на завоювання путівки до Ліги чемпіонів-2024/25. Лондонську команду, якою керує екс-коуч Тоттенхема та Парі Сен-Жермен Маурісіо Почеттіно, не критикує хіба що ледачий, проте є у "синіх" й невеликі приводи для оптимізму.

Зокрема, чудово себе в поточному сезоні показує 21-річний атакувальний півзахисник Коул Палмер, придбаний влітку минулого року з Манчестер Сіті за 40 мільйонів фунтів. У 27 поєдинках за Челсі, які хавбек наразі встиг провести в рамках цього сезону, на його рахунку 25 результативних дій (16 забитих м'ячів та 9 результативних передач)!

Не дивно, що у пресу вже просочилася інформація про бажання керівництва Челсі підписати із Палмером новий контракт на покращених для футболіста умовах. Незважаючи на те, що нинішня трудова угода хавбека розрахована до літа 2030 року та містить опцію пролонгації ще на 12 місяців, "сині" готові вже найближчими місяцями оформити новий договір.

За чутками, Палмер зараз заробляє у Челсі 80 тисяч фунтів на тиждень. Це дозволяє йому перебувати десь у середині "зарплатного списку" всієї команди, але у разі підписання нового контракту Коул злетить майже на його вершину. В керівництва "синіх" визрів план запропонувати Палмеру угоду на 320 тисяч фунтів на тиждень, що лише на 5 тисяч фунтів менше, аніж у найбільш високооплачуваного футболіста Челсі Рахіма Стерлінга.

З іншого боку, логіка нинішнього керівництва Челсі більш ніж зрозуміла: вони готові заохотити старанність та зусилля, які Палмер продемонстрував в цьому сезоні. Це не історія про 150 тисяч фунтів на тиждень для Каллума Хадсона-Одої, котрий у 18 років отримав такий казковий контракт у Челсі тільки через страх керівництва клубу, що цього талановитого, але аж ніяк ще не готового до виступів на топ-рівні футболіста уведе інший клуб. У випадку із Палмером ми маємо ситуацію, коли футболіст може отримати те, на що заслуговує і за те, що вже зробив.

Говорячи об'єктивно, Палмер є ледве не єдиним футболістом Челсі, який в цьому сезоні демонструє стабільно якісний рівень виступів. І нехай головний тренер "синіх" Маурісіо Почеттіно, здається, не надто розділяє ідею своїх босів про необхідність зараз підписувати новий контракт із Палмером, він все ж таки прямо дав зрозуміти, що нічого не вирішує у цій ситуації.

"У Коула [Палмера] все гаразд. Але він спочатку підписав п'ятирічний, шестирічний чи семирічний контракт, я навіть не знаю точно. Якщо клуб визнає, що нам потрібно якось знову винагородити його, тоді клуб зробить це", – заявив Почеттіно.

Getty Images. Коул Палмер

І у словах аргентинського наставника є певна логіка, адже на перший погляд підписання нового контракту із Палмером підриває усю модель сучасного Челсі. Із самого початку співвласники клубу Тодд Боелі та Бехдад Егбалі робили ставку на придбання молодих та талановитих виконавців із відносно низькими зарплатами, що дозволило б лондонцям суттєво знизити навантаження на зарплатний фонд та забезпечити клуб потенційно якісними футболістами на п'ять, шість чи навіть сім років наперед.

Якщо зараз Челсі почне перепідписувати нові угоди із більшістю молодих талантів, то незабаром їхній зарплатний фонд знову виявиться неймовірно роздутим, що створить низку проблем для клубу з точки зору ефективного дотримання фінансових правил ліги.

З іншого боку, своїм прагненням заохочувати найкращих футболістів Боелі та Егбалі демонструють уболівальникам, що вони все ще сподіваються повернути клуб на колишні вершини, і що Челсі не збирається слідувати шляхом Брайтона, стратегія якого полягає у придбанні якомога дешевших молодих талантів із метою їх подальшого вигідного перепродажу.

Пропонуючи Палмеру покращений контракт, Челсі демонструє, що в клубі навчаються на помилках, але загалом збираються продовжувати гнути свою лінію. "Сині" мають намір закріпити за собою футболістів, які здатні кувати славу для клубу в найближче десятиліття, а тих, хто виявився нездатним відповідати цьому рівню, потрібно просто спробувати продати, бажано без фінансових втрат, або із мінімальними.

Зрештою, ця стратегія приведе до того, що зарплатний фонд Челсі неминуче зросте, але потенційне покращення спортивних результатів зрештою має компенсувати це.

Логічно припустити, що покращені контракти слід пропонувати лише тим футболістам, які показали видатний рівень виступів, який перевершив реальні очікування. Кейс Палмера також здатний допомогти керівництву Челсі продемонструвати решті молодих гравців, що їхні зусилля обов'язково будуть оцінені та винагороджені, а це має мінімізувати фактор самозаспокоєності, коли спортсмен не бачить перед собою особливої ​​мотивації рвати жили.

Безумовно, на початку свого шляху в Челсі Боелі та Егбалі ухвалили кілька абсолютно катастрофічних рішень й обидва співвласники лондонців несуть пряму відповідальність за увесь той безлад, який відбувається в клубі зараз. Однак наразі "сині" вже отримали ясність у питанні, на кого із молодих футболістів першої команди, придбаних в останні трансферні вікна, можна розраховувати, а кому буде потрібно шукати заміну вже найближчим часом.

Остання обставина дозволить Челсі влітку вийти на ринок вже у пошуках досвідченіших, а від того й менш дорогих виконавців, які додадуть команді необхідної глибини. А вже наступного сезону, якщо все складатиметься вдало, боси "синіх" отримають ще одного чи кількох кандидатів на кшталт нинішнього Палмера, які заслуговуватимуть на підвищення зарплати та свого роду багаторічне "закріплення" за клубом.

Час авантюрних закупівель для Челсі добіг кінця. Тепер потрібно вичавлювати максимум з інвестицій на понад мільярд фунтів, які були зроблені раніше, й доводити, що початкова стратегія розвитку виявилася вірною, а не була плодом запалених фантазій…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

В Іспанії оцінили гру Лунін проти Баварії в ЛЧ. За що дісталось українцю?
Футбол | 01 травня 2024, 07:42 7
В Іспанії оцінили гру Лунін проти Баварії в ЛЧ. За що дісталось українцю?

Лунін пропустив у матчі два голи

Все вирішиться у Парижі. Боруссія мінімально перемогла ПСЖ
Футбол | 01 травня 2024, 23:58 24
Все вирішиться у Парижі. Боруссія мінімально перемогла ПСЖ

У другому півфіналі ЛЧ сильнішою виявилася німецька команда, хоча парижани мали багато моментів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.