Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 15 квітня 2024, 20:36
432
0

Реванш Підкока на Амстелі, відродження Хірші. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 15 квітня 2024, 20:36
432
0
Реванш Підкока на Амстелі, відродження Хірші. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine

Гонки тижня

14 квітня – Амстел Голд Рейс (Нідерланди)

Тиждень арденських класик за традицією відкривала головна гонка Нідерландів – Амстел Голд Рейс. З трійці знаменитих арденських одноденок Амстел – найпростіша в плані рельєфу. Але це якраз надає їй додаткової інтриги: маршрут гонки дає шанси поборотися за найвищі місця дуже широкому колу претендентів – від гірників-панчерів до спринтерів-універсалів. Особливо це стосується нової версії маршруту (з 2017 року), за якої від фінішу на вершині Кауберга відмовилися і зробили розв'язку більш схожою на Мілан – Сан Ремо.

Яким би широким не було коло претендентів на перемогу в Амстелі, фаворит №1 був дуже явний – все той же Матьє Ван дер Пул. Тим паче, що його феноменальний переможний перфоманс на Амстелі 2019 року, який став його першим шедевром у шосейному велоспорті, у багатьох все ще перед очима.

Однак цього разу Ван дер Пул підтвердити свій статус фаворита не зумів. Причин тому кілька. Сам Матьє був не настільки сильний, як у попередні тижні на північних класиках, та й його команда, «Alpecin Deceuninck», також цього разу не змогла забезпечити йому такий тотальний контроль над гонкою, як на Париж – Рубе. Як підсумок – вирішальну атаку Ван дер Пул проспав і фінішував у другій групі на 22-му місці.

Було б дуже цікаво поспостерігати за виступом на Амстелі Яспера Філіпсена, який міг стати для «Alpecin Deceuninck» дуже цікавим запасним варіантом на випадок більш-менш масового спринту. Однак бельгійця в останній момент прибрали зі складу команди.

Втекти від пелотону змогла група з 9 гонщиків, яка пізніше розпалася на два осколки. У першому з них опинилися чотири спортсмени: Том Підкок, Марк Хірші, Тіш Беноот і Маурі Вансервенант. Дуже цікава компанія, в якій кожному перемога була потрібна як повітря. Підкок, Беноот та Вансервенант могли врятувати невдалу весняну кампанію для своїх команд («Ineos Grenadiers», «Visma – Lease a Bike» та «Soudal Quick Step» відповідно), а для Хірші ця гонка стала відродженням після кількох дуже невдалих сезонів у кар'єрі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Том Підкок

Саме цей квартет і розіграв перемогу у фінішному спринті, де найшвидшим виявився Підкок, який і на останніх пагорбах атакував і намагався втекти самотужки, і справді виглядав найсильніше у цій групі. Хоча, гадаю, і мотивації у британця було більше, ніж у решти. Усі добре пам'ятають Амстел 2021 року, коли Підкок боровся за перемогу з Воутом Ван Артом. Тоді долю першого місця вирішував фотофініш, і різниця між двома дуелянтами була просто мікроскопічною.

Перемогу віддали Ван Арту, хоча багато хто досі не згоден із цим рішенням. Є думка, що той кадр, за яким визначався переможець, був знятий не на самій фінішній лінії, а трохи перед нею, після чого Підкок встиг обійти свого суперника. Сам Том, звісно, теж не забув цей момент, і, мабуть, також вважає, що у нього того дня відібрали заслужену перемогу.

«Я збирався сказати, що мені дуже приємно виграти Амстел вдруге, але це б спровокувало скандал», – зізнався він після фінішу. Так чи інакше, Підкок став першим британцем в історії, який виграв не тільки Амстел, а й будь-яку з трьох арденських класик.

Цього разу другим фінішував Хірші. Швейцарець виходив з-за спини у Підкока, був не так вже й далекий від перемоги, але все ж таки не настільки, щоб знадобився фотофініш – перемога Тома ні в кого сумнівів не викликала. Четвертим зайвим виявився Маурі Вансервенант, шанси якого в спринті з цього квартету і спочатку оцінювалися як найнижчі.

Як це найчастіше і буває, перед фінішем у групі лідерів почалися тактичні ігри, швидкість різко впала, і група переслідувачів ледь не обігнала квартет. Найбільше для цього зробив Пельо Більбао, який у підсумку посів дев'яте місце – останнє серед усіх гонщиків, що були у двох осколках групи лідерів. З пелотону у спринті на десяте місце найсильнішим був Майкл Меттьюз, який у попередні гонки кілька разів був дуже близький до перемоги на Амстелі.

Кілька разів намагався атакувати лідер «Lidl Trek» Маттіас Ск'єлмосе, але на відносно простих нідерландських пагорбах йому явно не вистачало вибухової потужності. А ось свіжоспечений переможець Туру Країни Басків Хуан Аюсо, навпаки, провів гонку дуже пасивно. При тому, що «UAE Emirates» загалом володіли чисельною перевагою в основній групі, але окрім Хірші активність не проявляв, за великим рахунком, ніхто.

Наступний тиждень

17 квітня – Флеш Валлонь (Бельгія)

21 квітня – Льєж-Бастонь-Льєж (Бельгія)

Дві заключні гонки арденського триптиха відбудуться вже цього тижня. Кілька днів тому з'явилася інформація про те, що Прімож Рогліч на Флеш Валлонь і Льєж-Бастонь-Льєж не виступить – у нього в пріоритеті повноцінне відновлення після падінь на Турі Країни Басків. Відсутність словенця – велика втрата, особливо для Льєж-Бастонь-Льєж: за відсутності Рогліча та Евенпула Тадей Погачар виглядає практично безальтернативним фаворитом №1.


Getty Images/Global Images Ukraine. Тадей Погачар

Планує виступити на «Ля Доєнн» Матьє Ван дер Пул, але, чесно кажучи, важко уявити собі, щоб він зміг обіграти словенця на такому непростому рельєфі. Тим більше, що нідерландець не залізний, і, як уже показав Амстел, втома після сезону північних класик накопичилася чимала, і форма поступово йде на спад.

А ось на Флеш Валлонь ні Погачара, ні Ван дер Пула не буде, тому коло претендентів на перемогу дуже широке, незважаючи на те, що Флеш Валлонь – гонка дуже примітивна за своїм тактичним малюнком. Цілком може оформити переможний дубль Том Підкок, також «Ineos Grenadiers» може розраховувати на Міхала Квятковскі. Знову дуже багато варіантів у «UAE Emirates»: тут і чемпіон 2020 року Хірші, і Аюсо, і Дієго Уліссі з Жоау Алмейдою і Брендоном Макналті.

Якщо Амстел був занадто простим у плані рельєфу для Маттіаса Ск'єлмосе, то Флеш Валлонь має підійти данцеві набагато краще. Також у складі «Lidl-Trek» варто відзначити ветерана Бауке Моллему, який на Амстелі теж був активний і пробував атакувати. А ось для Тіша Беноота фінальний підйом на Мур де Уї може, навпаки, стати занадто складним. Також серед героїв Амстел Голд Рейс варто звернути увагу на Пельо Більбао, який полюбляє фініші в короткі круті стінки.

Окрім Хірші, на старті Флеш Валлонь-2024 буде лише один ексчемпіон гонки – Ділан Тьонс, який перемагав два роки тому. Однак бельгійця до числа топ-фаворитів записують не тільки і не стільки за минулі заслуги. Зараз Ділан перебуває у чудовій формі: нещодавно він став восьмим на Турі Фландрії, а минулого тижня посів друге місце на Флеш Брабансонн.

Там у фінішному спринті його випередив Бенуа Конефруа, який виступить і на Флеш Валлонь і розраховує поборотися за найвищі місця. Крім нього, французи повболівають за Давіда Годю, Гійома Мартена і Варрена Баргіля. За відсутності Рогліча «Bora Hansgrohe» розраховує на Боба Юнгельса та Олександра Власова. Головними ставками «EF Education EasyPost» будуть Річард Карапас і Бен Хілі, а в складі «Movistar» варто виділити хіба що Алекса Аранбуру.

Дайджест новин

– «UAE Emirates» повідомила про продовження контракту з двома гонщиками – Міккелем Б’єргом і Тімом Велленсом. Данець і бельгієць продовжили угоди на три та один рік відповідно.

– Воут Ван Арт все ж пропустить Джиро д'Італія – травми, отримані на Дварс доор Фландерен, виявилися занадто серйозними. У складі «Visma – Lease a Bike» його замінить француз Крістоф Лапорт, про що команда вже повідомила офіційно.


Getty Images/Global Images Ukraine. Воут Ван Арт

– Ще одна зміна у складі «Visma – Lease a Bike» на Джиро: Кіан Уйтдебрукс замінить Вілко Келдермана, чиє відновлення після перелому ключиці проходить повільніше, ніж прогнозувалося. Саме молодий бельгійський новачок «Visma – Lease a Bike» і стане капітаном команди на загальний залік «Корса роза».

– Арно Де Лі планує повернутися в гонки вже 28 квітня на Класиці Феменн Арденн, чинним переможцем якої він є. Хвороба Лайма, яку виявили у вундеркінда з «Lotto Dstny», виявилася не настільки страшною. Також у його найближчих планах – Гран-Прі Морбіана та Тро Бро Леон.

– Жуліан Алафіліпп заявив, що останні гонки їхав із переломом колінної чашечки, якого він зазнав під час Страде Б'янке. Чесно кажучи, більше схоже на поведінку боксера, який після програного поєдинку розповідає про те, що виходив на нього з травмою.

– «Soudal Quick Step» підтвердила, що штатний спринтер команди Тім Мерлір виступить на Джиро д'Італія.

– Перспективи участі Йонаса Вінгегора в Тур де Франс стають все більш туманними. Спортивний директор «Visma – Lease a Bike» Марейн Земан заявив, що данець поїде на «Велику петлю», тільки якщо буде готовий на 100%.

При цьому батько Вінгегора звинуватив «Visma – Lease a Bike» в тому, що вони приховують справжній ступінь складності травми Йонаса. Це він аргументує тим, що нещодавно йому не дозволили поговорити з сином. Зазначимо, що через пневмоторакс Вінгегору польоти зараз суворо заборонені, тому в Данію він поки що повернутися не може.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.