Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 15 квітня 2024, 16:28
10202
8

Гірка поразка збірної, великий титул Циципаса, скандал із Сапроновим

Sport.ua підбиває підсумки другого тижня квітня в тенісі

| Оновлено 15 квітня 2024, 16:28
10202
8
Гірка поразка збірної, великий титул Циципаса, скандал із Сапроновим
Getty Images/Global Images Ukraine

Завершився ще один тиждень квітня, який був дуже важливим для українського жіночого тенісу. Наша національна команда третій рік поспіль претендувала на вихід до фінального раунду Кубка Біллі Джин Кінг, але, на відміну від попередніх років, мала реальні шанси на успіх. Чоловіки в цей час провели перший ґрунтовий Мастерс, у Монте-Карло, де топові ґрунтовики показали, що позиція у світовому рейтингу не завжди вирішує, хто кращий на цьому покритті. Також проводилися й менш престижні змагання, в яких і українські тенісисти мали певні успіхи.

Кубок Біллі Джин Кінг. Україна – Румунія

Наприкінці листопада минулого року відбулося жеребкування раунду Кваліфікації Кубка Біллі Джин Кінг. Українкам помітно пощастило – випав найменш рейтинговий сіяний суперник, збірна Румунії. На той момент багаторічну лідерку румунського тенісу Сімону Халеп було відсторонено від виступів через допінгову справу, а єдина топова румунка на швидких покриттях Сорана Кирстя вже 5 років як не виступала за збірну. У першій сотні залишалися ще три спортсменки, які чудово почуваються на глині та вирізняються бійцівським характером, але особливих зірок з неба ніколи не хапали. Після протистоянь українок з американками та чешками на аналогічній стадії в попередні два роки було зрозуміло, що ці суперниці нам по зубах.

Цікаво, що наступна велика зміна, яка мала вплинути на результат майбутнього матчу, відбулася в грудні 2023-го. Тоді ми дізналися, що Федерація тенісу України передала управління жіночою тенісною збірною Фонду Еліни Світоліної. На той момент усе було цілком логічно: багато українок мали конфлікт із ФТУ, цим пояснювалося небажання грати за збірну. Рішення передати кермо влади Фонду Еліни Світоліної в ідеалі мало нівелювати конфлікт, українські вболівальники тенісу залишалися б у виграші. Це була пікова точка очікувань перемоги над Румунією (якщо не брати до уваги кінець першого ігрового дня), але далі з'явилося багато неприємних моментів, які поступово знижували шанси нашої команди на успіх.

У другій половині лютого 2024 року стало відомо, що місцем проведення матчу стане Флорида. Відразу після традиційно не найуспішнішого для українок турніру в Чарльстоні (Південна Кароліна) українки мали зіграти номінально домашній матч на зеленій глині сусіднього американського штату. Рішення зрозуміле, але при цьому більше компромісне. Річ у тім, що покриття традиційно обирають самі тенісистки, зважаючи не тільки на турнірні завдання команди, а й на особистий графік/інтерес. Грати ще один тиждень на харді та відстати від інших із переходом на землю перед ґрунтовим сезоном ніхто не хоче. Але і приймати румунок на глині – таке собі задоволення. Минулого року ми вже вирішили зіграти з чешками на червоному ґрунті й отримали в суперниці переможницю та фіналістку Ролан Гаррос. Але чи були тоді шанси на харді? А біс його знає, сумнівно. Але румунки на харді явно були б слабшими, абсолютно фантастичний варіант із травою можна відкинути, ми не Австралія.

У середині березня з'явилися склади на майбутній матч, це був більш тривожний дзвінок. Спочатку було відомо, що в збірну збирається повернутися Леся Цуренко, логічно було припустити, що зіграє і сама Еліна. Але здивувала відсутність сильного другого/третього номера. Марта Костюк ще минулого року зізналася, що до Олімпіади в Парижі не збирається грати за збірну, її не переконали. Відсутність Марти можна було перекрити, наприклад, Калініною. Навряд чи хтось забув, що саме Ангеліна витягла нас у цю стадію, здобувши два очки в протистоянні з командою Нідерландів у листопаді минулого року. Можна парирувати, що Калініна цього року поки що не набрала найкращої форми, але без сумнівів вона мала б вигляд кращого варіанту, ніж дебютантка Юлія Стародубцева. Адже саме Юлія повинна була страхувати, якби Світоліна або Цуренко отримали травми. Шанси на це були чималі. Ще два місця в команді посіли сестри Кіченок, які не відмовляють команді, але мають проблеми з досягненням позитивного результату у важливі моменти. Приміром, вони ніколи не вигравали вирішальний п'ятий матч, хоча таких зустрічей було не так і багато. А без сильної пари в еліті робити нічого, це аксіома.

У румунок, до речі, з небуття повернулася Сімона Халеп, що також змусило додатково напружитися. У підсумку вона все ж не потрапила в остаточну заявку, нібито через травму. Знаючи результат матчу, складно судити, як би вплинула присутність її в команді, тому писати про це зараз немає жодного сенсу.

У підсумку ми підійшли до матчу, маючи в складі двох досвідчених тенісисток, які цього року поки що не вийшли на свій топовий рівень через різні проблеми зі здоров’ям. Світоліна ще до кінця не оговталася після травми спини на Australian Open, а також уже півроку грає з фіксатором гомілкостопа. Цуренко на двох останніх турнірах програла лакі-лузерам. І якщо Грет Міннен – міцна суперниця середнього рівня на харді, то отримати 0:6 на ґрунті від австралійки Астри Шарми максимально дивно.

У румунок кадрова ситуація була набагато гіршою. Перший номер команди Ана Богдан востаннє перемагала ще 10 лютого, коли обіграла в Клуж-Напоці другого номера Жаклін Крістіан. Сама ж Крістіан неймовірно успішно провела для себе змагання в Чарльстоні, перегравши американок Вікері, Кіз і Наварро. Лише в трьох сетах її зуміла зупинити майбутня фіналістка Дар'я Касаткіна. Саме від Жаклін очікувалася найбільша небезпека. Третього номера у румунок не було взагалі, ще дві тенісистки були для статистики.

Кубок Біллі Джин Кінг. Україна – Румунія – 1:0

Леся Цуренко – Ана Богдан – 3:6, 6:2, 6:0

Ана Богдан на старті першого матчу показала, що серія з чотирьох поразок – це тільки цифри. Цуренко в першому сеті була обіграна доволі впевнено, не зумівши захистити жодної зі своїх подач. Цьому сприяла ще й дуже вітряна погода, пристосуватися до якої в результаті краще вийшло саме в більш досвідченої та навченої українки. Ключовими в матчі стали 4-й і 5-й гейми в другому сеті, коли Леся змогла дотиснути Ану на прийомі, а також відігралася з 0:40 на своїй наступній подачі. Після цього румунка вже практично нічого не змогла показати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Кубок Біллі Джин Кінг. Україна – Румунія – 2:0

Еліна Світоліна – Жаклін Крістіан – 6:3, 7:5

Перемога Цуренко ставила збірну України в неймовірно виграшне становище. На корт вийшла Еліна Світоліна, якій довелося змагатися з Жаклін Крістіан, яка отримала додатковий тягар відповідальності. Матч був непростий, але під час зустрічі не покидало відчуття, що саме Еліна його виграє. За рахунку 4:3 у першому сеті вона також відігралася з 0:40 на подачі, після чого закрила партію. У другому сеті все було набагато рівніше, Крістіан кілька разів була близька до того, щоб вирватися вперед, але після 5:5 не витримала напруги.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Кубок Біллі Джин Кінг. Україна – Румунія – 2:1

Еліна Світоліна – Ана Богдан – 4:6, 6:4, 3:6

Цей матч мав закривати питання про переможця. Загальний рівень гри Богдан у перший ігровий день ставив її в позицію явного андердога. Початок поєдинку це підтвердив, Світоліна повела з рахунком 4:1, хоча не можна сказати, що це вийшло легко. А ось що трапилося далі у стартовій партії – загадка. Ймовірно, зіграли одразу кілька чинників. По-перше, трохи зменшила оберти Еліна, по-друге, Богдан викинула з голови рахунок протистояння, по-третє, Ані цього дня ще й сильно щастило, що часом навіть бісило Світоліну, а це буває нечасто. Неймовірно, але українка віддала цю партію, не взявши більше жодного гейму. З огляду на всі проблеми Еліни зі здоров'ям, на трисетовій дистанції вже Богдан ставала невеликою фавориткою. За рівної гри в другому сеті українка виявилася кращою в кінці партії. У фінальному сеті Богдан вела в рахунку, Еліна мала робити 4:4, але віддала гейм на подачі з рахунку 40:0, не реалізувавши 4 геймболи. За такої гри це була автоматична поразка, що і сталося.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ана Богдан

Кубок Біллі Джин Кінг. Україна – Румунія – 2:2

Леся Цуренко – Жаклін Крістіан – 6:2, 4:6, 4:6

Чомусь мало хто вірив у перемогу Цуренко над Крістіан, а Леся дуже бадьоро почала матч і розмазала суперницю у стартовій партії. Але на ґрунті матчі більш-менш рівних суперниць частіше грають у трьох сетах, тому радіти було рано. Якихось провалів від Цуренко не було, але Жаклін у другій партії раптово знайшла «секретну» зброю, якою на ґрунті стали вкорочені удари. І якось у неї вони стали так вдало проходити, що це часто ставило Цуренко в глухий кут. За рахунку 2:5 у фінальному сеті українці ще вдалося взяти два гейми, використовуючи хвилювання Жаклін, але румунка зібралася і заслужено перемогла.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жаклін Крістіан

Кубок Біллі Джин Кінг. Україна – Румунія – 2:3

Людмила Кіченок / Надія Кіченок – Ана Богдан / Жаклін Крістіан – 2:6, 6:7(7)

Було очевидно, що на фінальну пару від нас вийдуть сестри Кіченок, бо Еліна чи Леся в парній комбінації – це провальне рішення. Могла б зіграти і Стародубцева, але навряд чи вона встигла з кимось зігратися за кілька днів. Капітан збірної Румунії виставив Богдан і Крістіан, які точно були на куражі, що в такій ситуації нівелює потенційну різницю в інших ігрових аспектах. Багато хто вважав українок фаворитками через вихід до фіналу на нещодавньому турнірі в Чарльстоні, але якщо добре пригадати матч за титул, то програли вони далеко не найзігранішому дуету Слоан Стівенс/Ешлін Крюгер, який почав грати разом лише цього року, відігравши 10 спільних матчів. Тоді Люда і Надя повністю провалили кінець другого сету і початок чемпіонського тай-брейку, програвши 13 з 14 очок, що і зумовило такий результат.

На жаль, Михайлу Філімі, як капітану, не вдалося заспокоїти нерви дівчат перед цим матчем, бо їхня гра у стартовій партії стала одним суцільним розчаруванням. Людмила і Надія не витримали тягаря відповідальності і не змогли реалізувати свою перевагу в парній комбінації. Розраховувати на те, що румунки будуть втомленими після одиночок щонайменше дивно. Для тенісистки з першої сотні немає жодних проблем зіграти парний матч після одиночного, рівень фізичної підготовки дозволяє зробити це без особливих проблем. У другій партії вже було цікавіше, але українки програли на тай-брейку. Також у цьому матчі був неприємний момент із суддівством, коли Джеймс Кеотавонг вкрав у сестер один гейм. Ще більш прикро, коли таке трапляється хоч і в номінально, але все ж домашньому матчі.

На превелике розчарування, ми знову залишилися за бортом елітного раунду, втративши перевагу 2:0 після першого ігрового дня. Дуже гірка поразка, але несподіваною її назвати теж не можна. Далі ми знову зіграємо в плей-оф у другій половині сезону.

Скандал із Юрієм Сапроновим

Телеканал Setanta Sports зробив приємний подарунок для українських уболівальників, запустивши безкоштовну трансляцію матчів на YouTube-каналі. У студії працював відомий спортивний журналіст Віталій Волочай, безпосередньо матчі коментував Євген Смертенко, який добре відомий шанувальникам українського тенісу. Також Setanta Sports залучила до коментування матчів колишнього спонсора Еліни Світоліної Юрія Сапронова і нинішнього спонсора Ангеліни Калініної Гаріка Корогодського. І все б нічого, але Корогодський вів коментар українською, а Сапронов вибачився, що поки що до цього не готовий і перейшов на російську. Під час повномасштабної війни організувати такий коментар на грі національної команди було необдуманим рішенням.

Телеканал Setanta Sports поставив себе у своєрідний цугцванг, з якого вийти без іміджевих втрат було неможливо. Але було обрано найгірше з можливих рішень: Сапронова попросили покинути студію після першого сету матчу Світоліна – Богдан. Звичайно ж, його така образа не на жарт розлютила, інформація про це швидко стала надбанням громадськості. У підсумку ми на порожньому місці отримали дикий мовний скандал. Звичайно, було дивно чути аргументи Сапронова про те, що він не може коментувати українською, тому що йому складно з термінологією. З тенісною, серйозно? Але, загалом, він говорив в ефірі правильні речі. Можливо, варто було обмежитися його участю тільки в передматчевій студії, яку могли слухати ті, кому це було цікаво. Коментарів Смертенка на матчах вистачило б із головою, це не футбол. Сапронов, як і мер Харкова, довго пручалися в питанні вивчення української мови, але російські ракети, що летять в обличчя, – найкращий аргумент. Прикро, що через такі дурні рішення у тих, хто використовує російську мову для спілкування, зникає бажання вивчати українську навіть на тлі російської агресії.

І ще одне по матчу. Сапронов, наприклад, назвав винним у поразці румункам капітана збірної Михайла Філіму, але до Фонду Еліни Світоліної чомусь залишилося набагато більше запитань.

Getty Images/Global Images Ukraine

АТР 1000 Монте-Карло

Після розігріву на турнірах ATP 250 у чоловіків повноцінно стартувала елітна частина ґрунтового сезону, яка традиційно стартує на Мастерсі в Монте-Карло. Головною втратою стало зняття третьої ракетки світу Карлоса Алькараса, який і минулого сезону не зміг виступити на цьому турнірі. На сьогодні вже відомо, що Карлітос пропустить через травму правого передпліччя і турнір у Барселоні, де він вигравав два останні роки.

Після невдач на австралійському та північноамериканському континентах до змагань повернувся лідер світового рейтингу Новак Джокович. Йому вдалося виграти три матчі, але в півфіналі серба зупинив його клієнт Каспер Рууд, який до цього програв Ноле 11 з 11 сетів, 7 з яких – на ґрунті. Також на стадії півфіналу вибув і №2 ATP Яннік Сіннер. Італійця, який провів фантастичний хардовий відрізок цього року (25-1), у півфіналі зупинив ще один ґрунтовий топ Стефанос Циципас. Грек двічі брав титул у Монте-Карло, у його силі на цих кортах ніхто не сумнівався.

У матчі за титул Циципас легко взяв першу партію і довершив справу в другій. У сучасній історії турніру тільки Рафаель Надаль частіше вигравав цей турнір (11). У Відкритій ері Стефанос уже на рівні з Томасом Мустером, Бьорном Боргом та Іліє Настасе, які також брали тут титул тричі. У Джоковича, приміром, таких титулів 2, це єдиний Мастерс, де серб перемагав менше ніж 3 рази.

Getty Images/Global Images Ukraine. Стефанос Циципас і Каспер Рууд

Челенджери та турніри ITF

Ілля Марченко дійшов до 1/4 фіналу на хардовому челенджері в Пусані (Південна Корея). У першому для себе чвертьфіналі в сезоні українець програв лідеру посіву Джеймсу Дакворту з Австралії.

Віталій Сачко вийшов до другого кола на ґрунтовому челенджері в Мадриді, але там програв Леандро Ріді зі Швейцарії. Олексій Крутих не зміг подолати кваліфікацію на челенджері в Спліті.

Анастасія Соболєва стала переможницею ґрунтового турніру ITF W35 у Санта Маргеріта ді Пула (Італія). У фіналі третя сіяна українка у двох сетах обіграла шостий номер посіву, чешку Луцію Гавличкову. Це другий поспіль титул для Соболєвої в Італії.

В'ячеслав Бєлінський і Владислав Орлов виграли парний титул на ґрунтовому турнірі ITF M15 в Антальї (Туреччина). У фіналі змагань українці у двох сетах розгромили швейцарський тандем Даріо Хубер / Якоб Кагун.

Сестри Колб повернулися на корт через 2 місяці і змогли виграти один матч на 100-тисячнику ITF у Сарагосі (Іспанія).

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
serhiy
Немає ніякого скандалу з Сапроновим. Мера Харкова так само за мову по тб відуйососили і нічого- допомогло. Тепер хоч каряво але як може .Скоро буде краще.
Лізеш на екрани і до влади - вчи державну . А по підворіттях балакайте своїм "язикок" скільки хочете. До вас і так не дійде ,що то мова окупанта.
sv_2000
Нахрена этот Сапронов полез комментировать если профнепригоден непонятно. Не умеешь говорить по украински, так и не лезь
captain2009
Адміни, вибачте, будь-ласка, але що тут робить провокатор з ніком Ukraine_Help? 
Swimmer
зробили "крайнiх" сестер Кiченок. А про нiкчемну гру лiдерiв команди лише натякнули. Цi, двi румунки, якi маючи низчий рейтинг, розтерли в пух i прах цю команду (а була вона?). Ось приклад для наслiдування.
T-800
Молодці румунки, молодці