Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 квітня 2024, 14:30
26728
14

Новий гранд Туркменістану, міф про який майже розвінчали Шахтар та Дніпро-1

Футбольний клуб «Аркадаг» претендує на світовий рекорд за найдовшою переможною серією

| Оновлено 14 квітня 2024, 14:30
26728
14
Новий гранд Туркменістану, міф про який майже розвінчали Шахтар та Дніпро-1
maslahat.gov.tm. Гурбангули Бердимухамедов і ФК Аркадаг

Мабуть, далеко не усі вболівальники футболу наразі знають про те, що найдовша переможна серія у світовому футболі віднедавна належить саудівському «Аль-Хілялю». Втім, як виявляється, це лише свого роду офіційна версія того, що відбувається, оскільки існує і своєрідна альтернативна реальність, в якій рекордсменом значиться «Аркадаг» – футбольний клуб із Туркменістану, який був заснований 1 квітня минулого року, і з того часу здобув 36 перемог поспіль в рамках внутрішніх турнірів, причому ця серія все ще триває.

Якщо ви вперше чуєте про «Аркадаг», то цей матеріал відкриє вам чимало нового, а в чомусь, можливо, навіть шокує…

Все для лідера нації: нове місто, новий клуб

З грудня 2006 до березня 2022 років президентом Туркменістану був Гурбангули Бердимухамедов, котрий прийшов на зміну Сапармурату Ніязову, який керував державою із часів здобуття нею незалежності у 1991-му.

Ще восени 2018 року Гурбангули Бердимухамедов почав розглядати проектні пропозиції щодо будівництва в Туркменістані нового сучасного міста, а навесні 2019-го президент дав усі необхідні вказівки та особисто заклав символічний перший камінь під час будівництва населеного пункту. Нове місто отримало назву Аркадаг – на честь самого Гурбангули Бердимухамедова, який має на батьківщині саме такий персоналізований офіційний титул. Будівництво надсучасного нового населеного пункту, за даними з відкритих джерел, коштувало державі не менш як 5 мільярдів доларів.

У лютому 2022 року Гурбангули Бердимухамедов несподівано для багатьох оголосив про відставку, мотивувавши це бажанням «дати дорогу молодим». Вже навесні того ж року відбулися позачергові президентські вибори у Туркменістані, перемогу на яких здобув син екс-керівника держави Сердар Бердимухамедов, котрий набрав майже 73% голосів виборців.

Бердимухамедов-старший отримав від парламенту статус Національного лідера, до якого згідно із законом переходить керівництво державою, якщо з будь-яких причин чинний президент виявляється нездатний виконувати свої обов'язки. Фактично Гурбангули та Сердар Бердимухамедови правлять Туркменістаном у тандемі, тримаючи під контролем абсолютно усе, що відбувається в державі.

Getty Images/Global Images Ukraine. 29 вересня 2023 року. Гурбангули Бердимухамедов (ліворуч) у гостях в канцлера Німеччини Олафа Шольца

В цей же час у місті Аркадаг був заснований новий професійний футбольний клуб із однойменною назвою. Його засновником став також Гурбангули Бердимухамедов, а через кілька тижнів після юридичної реєстрації команду «Аркадаг» було включено рішенням виконкому Федерації футболу Туркменістану до переліку учасників елітарного дивізіону чемпіонату країни, а також національного Кубку.

Був би потрібний клуб, а місце знайдеться

Чемпіонат Туркменістану з футболу розігрується за досить заплутаними правилами, відшукати логіку в яких майже неможливо, не будучи посвяченим у внутрішню кухню турніру. Дивно те, що новому клубу, яким був «Аркадаг», одразу ж дозволили грати в елітарному дивізіоні, причому для цього керівництво туркменського футболу просто додало команду президента до числа інших учасників.

Якщо у чемпіонаті Туркменістану-2022 участь брали вісім команд, то наступного розіграшу ніхто нікуди не вилетів, а дев'ятим учасником першості просто був призначений «Аркадаг». Отака проста логіка: був би потрібний клуб, а місце для нього знайдеться.

Цікаво й те, що «Аркадаг» розпочав участь у чемпіонаті країни-2023 не з першого, а із другого туру. Зробивши непарною кількість учасників ліги організатори вимушено прийшли до такого рішення, що в рамках одного туру все одно можна провести лише чотири матчі, тоді як один із колективів отримував паузу.

Сенсаційні переможці, які майже не мають фанатів

«Аркадаг» із першого ж матчу почав перемагати, але куди більш несподіваним фактором стало те, що команда ніде не втрачала очок! Минулий розіграш чемпіонату Туркменістану новоспечений професійний клуб завершив і без поразок, і без нічиїх – 24 перемоги в 24 матчах за різниці м'ячів 83:17.

Втім, феноменальна переможна серія «Аркадага» не допомогла цьому клубу швидко набути величезну армію вболівальників. На 10-тисячному домашньому стадіоні команди нерідко на трибунах можна побачити лишень кілька сотень уболівальників. І це при тому, що квитки на футбол на більшість матчів тут пропонують абсолютно безкоштовно!

В Аркадазі поки що немає величезної кількості розваг, доступних для населення. Це місто продовжує будуватися і зводитися, але прямо зараз, як повідомляють очевидці, його головною «фішкою» є… 43-метровий пам'ятник із позолоченою статуєю Гурбангули Бердимухамедова, котрий сидить верхи на коні.

Втім, не дивно, що навіть за таких умов на футбол люди ходять без особливого ентузіазму. Насправді, в Туркменістані «гра № 1» не є надто популярною, а національна збірна цієї країни традиційно має вкрай низькі позиції у рейтингу ФІФА. Але завдяки «Аркадагу» чиновники розраховують змінити ситуацію, хоча поки що їхня робота в цьому напрямі значно більше нагадує пропаганду, аніж щось по-справжньому цінне.

Зовсім без поразок? А як же Шахтар та Дніпро-1?

Справа в тому, що сучасний Туркменістан, знову ж таки, за свідченнями численних правозахисних організацій, є однією з найбільш закритих держав світу. Батько та син Бердимухамедови, як зазначалося вище, здійснюють фактично тотальний контроль над усіма сферами діяльності суспільства, а чиновницький апарат всіляко намагається догодити своїм керівникам.

У ситуації з успіхами «Аркадага» не обходиться без звичного у таких випадках перегинання палиці. В Туркменістані настільки захопилися переможною серією чинного чемпіона країни, що почали через ЗМІ приписувати цій команді ледве не надзвичайні здібності. Доходить до того, що журналісти просто не хочуть помічати очевидне, продовжуючи повідомляти своїм читачам та глядачам лише «правильні» дані.

Наприклад, у лютому «Аркадаг» з інтервалом буквально у кілька днів, перебуваючи в Туреччині, провів два спаринги проти представників української Прем'єр-ліги – «Шахтаря» та «Дніпра-1». «Непереможний» чемпіон Туркменістану спершу був буквально знищений «гірниками» – 1:4, а потім так і не зміг довести поєдинок зі «спортклубівцями» хоча б до нічиєї – 0:1.

shakhtar.com. Гравці Шахтаря не залишили шансів Аркадагу

Цікаво, що в обох випадках матчі анонсувалися в туркменських ЗМІ, проте після їх проведення у тамтешню пресу не просочилося зовсім нічого, що стосується підсумкових результатів. Більше того, незабаром із соціальних мереж та інших платформ зникли навіть анонси цих поєдинків, хоча раніше їх поширював навіть офіційний акаунт Федерації футболу Туркменістану. Іншими словами, дві поразки у товариських матчах виявилися настільки небажаною інформацією, що місцевій цензурі довелося із величезним «серпом» пройтися по усім даним, пов'язаним зі спарингами «Аркадага» з «Шахтарем» та «Дніпром-1».

Як довго вдасться зберігати ореол непереможності?

Якщо із товариськими матчами ситуація більш-менш зрозуміла, і їх можна просто не брати до уваги, то ось у Лізі чемпіонів АФК-2024/25, до кваліфікаційного раунду якої «Аркадаг» пробився як найсильніша команда Туркменістану, йтиметься про офіційні поєдинки і вкрай цікаво буде подивитися, як в цьому випадку поведуть себе туркменські журналісти.

Абсолютно не віриться, що «Аркадаг» зуміє бути конкурентоспроможним на своєму континенті, навіть незважаючи на значні гроші, які потенційно можуть бути інвестовані і вже інвестуються у туркменський футбол. Нинішній «Аркадаг» повністю складається з місцевих футболістів, переважна більшість з яких також захищає честь країни у футболці національної збірної Туркменістану.

Ось тільки збірна Туркменістану також настільки непереконливо виглядає на міжнародній арені, що її крайня перемога датована аж 11 червня 2022 року. Цього дня туркменам поталанило у рамках кваліфікації на Кубок Азії обіграти Бангладеш на виїзді із рахунком 2:1. Після того були виключно нічиї (рідко) або поразки (куди частіше)…

Така ось історія пишеться на наших із вами очах у футбольному Туркменістані. Там фактично «з нуля» створюють не просто гранда, а непереможну команду, ім'я якої, як мінімум на регіональному рівні, вже овіяне якимись міфами та легендами.

Оцініть матеріал
(124)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Така форма державного правління здавна носить назву східна деспотія і Туркменістан
яскрава ілюстрація цього в 21-му столітті. 
adidas777
"Новий гранд Туркменістану, міф про який майже розвінчали Шахтар та Дніпро-1" 
Якою мовою це написано?
umnuy2
Шольц гимно
Выталкиватель парашутистов
У нас тоже были такие попытки (Динамо, Шахтер, Кривбасс), но менталитет народа у нас другой... Хотя, по Кривбассу, есть одно сомнение. Не будь войны сейчас в стране, неизвестно, как-бы развивались события с командой Кривого Рога - родины Зеленского....
Southeast*
Вот Колхозчи (Ашхабад) - это был клуб!  
  Побратим нашего Колхозник (Полтава).
Первый матч в рамках первенства Украины среди коллективов физкультуры «Колхозника» состоялся 2 мая 1955 года в Полтаве на стадионе «Урожай».  Соперником стал одесский «Шахтёр». 
Одесский Шахтёр, Карл!
McLay
У пана пісатєля творча криза? Потягло десь у диктаторські хащі. Тільки кому це цікаво, у  нас у самих сусіди з півночі прибацані!
Sashamar
Коли ностальгують за СРСР, насправді ностальгують за іншим. СРСР це Держплан, Держпостач і Туркестанський військовий округ. А ностальгують за єдиним гуманітарним простором, куди входили, наприклад, країни Балтії, але не входив Туркменістан (хто може згадати туркменські курорти, фільми, акторів чи спортсменів?) Це до того, що в будь-який авдиторії завжди більше людей, які знають прізвища Бердиєва чи Нєпомнящєго, ніж тих, хто при цьому пам'ятає, що вони обидва з команди "Колхозчі" (Ашхабад). Тим більш, нащо нам зараз знати про їснування команди «Аркадаг»?
Юра Ганусяк
невже це когось цікавить?
Harun Bakircioğlu
В белых кепках на белом фоне, у них как будто черепа деформированы