Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Туреччина
| Оновлено 12 квітня 2024, 18:00
11981
11

Турецький треш. Чому Фенербахче злив Суперкубок і готовий вийти з Суперліги

Олексій Сливченко – про ситуацію довкола одного з найбільш титулованих клубів Туреччини

| Оновлено 12 квітня 2024, 18:00
11981
11
Турецький треш. Чому Фенербахче злив Суперкубок і готовий вийти з Суперліги
Getty Images/Global Images Ukraine

Турецькі футбольні фанати вважаються одними з найбільш емоційних, якщо не сказати епатажних, у європейському футболі. Однак далеко не завжди їхня поведінка приносить позитивні емоції. У пам'яті шанувальників футболу зі стажем зараз, напевно, виникне квітнева історія 2000 року, коли у Стамбулі напередодні першого півфінального матчу Кубка УЄФА сталася масштабна кривава бійня між фанатами «Галатасарая» та «Лідса». Її підсумком стала загибель двох англійських уболівальників, яким було завдано ножових поранень, несумісних із життям.

Після того футбольний світ ще кілька разів був змушений звертати увагу на проблеми, що виникають у Туреччині з футбольними фанатами, проте нещодавній інцидент, що стався після матчу місцевої Суперліги між «Трабзонспором» та «Фенербахче», загрожує назавжди змінити звичний перелік тамтешніх грандів – принаймні, керівництво «жовтих канарок» всерйоз задумалося про зняття команди з чемпіонату та потенційний перехід в іншу національну асоціацію.

А буквально напередодні «Фенербахче» ганебно злив матч за Суперкубок Туреччини, в якому випустив на поле відвертих молодиків, а після пропущеного вже на першій хвилині м'яча від Ікарді, відмовився продовжувати боротьбу та де-факто пішов на технічну поразку.

Що ж за треш коїться у Туреччині? Спробуємо розібратися із найголовнішим…

Бійня у Трабзоні

В поточному сезоні турецької Суперліги боротьбу за чемпіонство за фактом між собою ведуть дві команди – чинний чемпіон «Галатасарай» та чинний віце-чемпіон «Фенербахче», який у минулому розіграші відстав від «левів» на вісім пунктів. Наразі відрив «жовтих канарок» від «Галатасарая» становить лишень два очки, а тому боротьба обіцяє бути дуже напруженою буквально до самого фінішу. Більше того, «леви» зараз мають на своєму рахунку 19-матчову безпрограшну серію, яка складається із 17 перемог та 2 нічиїх, а в активі «Фенербахче» 20-матчова серія без поразок (16 перемог та 4 нічиї). Проте «жовті канарки» продовжують грати ще й у Лізі конференцій, тоді як їхні суперники з «Галатасарая» завершили свій єврокубковий похід у Лізі Європи ще наприкінці лютого, програвши за сумою двох матчів празькій «Спарті» на стадії 1/16 фіналу (3:2, 1:4).

Остання обставина дуже важлива і до неї ми ще повернемося, а поки констатуємо, що востаннє «Фенербахче» програвав у національному чемпіонаті у поєдинку проти «Трабзонспора». Це сталося 4 листопада минулого року, коли «жовті канарки» на власному полі поступилися супернику із рахунком 2:3, хоча й намагалися щосили створити камбек, оскільки по ходу гри програвали 0:3.

Чи варто й казати, наскільки важливим та принциповим для «Фенербахче» був другий матч у рамках нинішнього сезону Суперліги проти «Трабзонспора», який відбувся 17 березня у Трабзоні. Втратити очки проти третьої команди чемпіонату «жовті канарки» просто не могли собі дозволити, і під кінець першого тайму ситуація була повністю контрольована гостями. Два м'ячі екс-хавбека «Шахтаря» Фреда дозволили «Фенербахче» мати перевагу, але «Трабзонспор» до 78-ї хвилини зумів відігратися, а вирішальний гол «жовті канарки» забили тільки на 87-й, коли відзначився Міші Батшуаї.

Getty Images/Global Images Ukraine. Після матчу в Трабзоні фани господарів вибігли на поле, влаштувавши бійку з гравцями Фенербахче

Після тієї перемоги футболісти «Фенербахче» влаштували бурхливе святкування прямо в центрі поля, що вкрай розлютило фанатів «Трабзонспора». Ті почали вибігати на газон, і в результаті між гравцями стамбульців та шанувальниками «бордово-синіх» зав'язалася справжня бійня, після якої керівництво «Фенербахче» й заговорило про можливість виходу зі складу учасників турецької Суперліги.

Причини визначили, але з рішенням поки не поспішають

Головна претензія, яку боси «Фенербахче» висунули турецькій футбольній владі і через що погрожують вийти з Суперліги, пов'язана із численними рішеннями проти «жовтих канарок», які нібито спеціально генеруються із року в рік.

«З початку століття відбулася низка дивних, несправедливих та неприйнятних подій на полі та за його межами, яка змусила нас переосмислити нашу позицію у футбольному середовищі Туреччини», – заявив президент «Фенербахче» Алі Коч.

Щодо безпосередньо матчу проти «Трабзонспора», у «Фенербахче» заявили, що під час поєдинку фанати господарів неодноразово намагалися закидати фаєрами гравців «жовтих канарок», а також влучили монетою у голову голкіпера стамбульців Домініка Ліваковича. Однак головний арбітр матчу жодних кардинальних рішень із цього приводу не ухвалив (очевидно, боси «Фенербахче» розраховували на зупинку матчу та подальшу передачу матеріалів контрольно-дисциплінарним органам з метою отримання вердикту про технічну поразку для «Трабзонспора»).

Також президент «Фенербахче» почав апелювати до подій, що відбулися у 2006, 2010, 2015 роках, і за результатами розгляду яких ухвалювалися рішення, які не влаштовували «жовтих канарок».

Втім, із рішенням знятися з розіграшу турецької Суперліги у «Фенербахче» все ж таки поспішати не захотіли. Зараз все виглядає таким чином, що до цієї дискусії у клубі повернуться за три місяці, а спершу хочуть дограти чемпіонат та постаратися відібрати у «Галатасарая» чемпіонський титул.

Конфронтація з федерацією

Тепер давайте згадаємо про те, що «Фенербахче» все ще продовжує брати участь у єврокубках. Учора, 11 квітня, в 1/4 фіналу Ліги конференцій «жовті канарки» зіграли з грецьким грандом «Олімпіакосом», поступившись на виїзді 2:3. Враховуючи цю обставину, боси «Фенербахче» звернулися до Турецької футбольної федерації із проханням про перенесення матчу за Суперкубок країни проти «Галатасарая» з 7 квітня на іншу дату. Однак функціонери не побажали йти назустріч «жовтим канаркам», й ті раптово заговорили мовою ультиматумів.

Зокрема стало відомо про витончену схему зливу матчу за Суперкубок проти «Галатасарая», яку розробили у «Фенербахче». Спочатку «жовті канарки» хотіли виставити на гру лише дев'ять футболістів у стартовому складі, не заявивши жодного запасного та мотивувавши це кадровими проблемами. Більше того, участь у поєдинку мали брати виключно 18-19-річні гравці з юніорської команди «Фенербахче», і троє з них незабаром після початку поєдинку мали інсценувати травми та залишити поле. В результаті у «жовтих канарок» на полі виявилося б таке число футболістів, яке за правилами не дозволяє продовжувати матч та має призвести до його призупинення із наступним рішенням про технічну поразку для «Фенербахче».

Але буквально в останній момент від такого витонченого плану у «Фенербахче» все ж таки відмовилися. Можливо, вплинуло те, що він став надбанням громадськості, і його різко розкритикували деякі екс-функціонери «жовтих канарок», зокрема колишній президент клубу Азіз Йилдирим.

Проте зовсім не вступати у конфронтацію з федерацією у «Фенербахче» все-таки не захотіли. У стартовому складі на матч Суперкубка проти «Галатасарая» у «жовтих канарок» вийшли маловідомі за межами Туреччини молодики з команди U-19, які вже на першій хвилині пропустили від Мауро Ікарді, а потім просто пішли у роздягальню, відмовившись продовжувати матч.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гравці Фенербахче залишають поле

«Вони завершили матч за Суперкубок за одну хвилину. Нам було соромно перед усім світом. Місія «Галатасарая» та «Фенербахче» – змусити людей полюбити футбол. Вам не шкода дітей з команди U-19? Хіба це не ганьба?» – журився після такої витівки «жовтих канарок» президент «Галатасарая» Дурсун Озбек.

Примітно, що матч за Суперкубок Туреччини із самого початку мав відбутися ще наприкінці минулого року у Саудівській Аравії. Але тоді поєдинок був скасований буквально за кілька хвилин до старту через скандал, що виник між організаторами та місцевою владою. Турецьким командам було відмовлено у можливості вийти на поле в ​​футболках із зображенням першого президента Туреччини та «батька нації» Мустафи Кемаля Ататюрка, а фанатам заборонили розмістити на трибунах відповідні банери.

Залагодити проблему тоді так і не вдалося, і «Галатасарай» з «Фенербахче» полетіли із Саудівської Аравії ні з чим, так само як і екс-коуч «Шахтаря» та «Динамо» Мірча Луческу, котрий опинився серед запрошених віп-гостей на той поєдинок та спеціально прибув з такого приводу до Ер-Ріяда, а згодом застряг у місті на кілька годин через проблеми із вильотом авіарейсу на Туреччину.

Що далі?

Планів якось саботувати матчі Суперліги, що залишилися, у босів «Фенербахче», наскільки відомо станом на поточний момент, немає. «Жовті канарки» хочуть дограти чемпіонат, а також спробувати виграти Лігу конференцій, а вже потім повертатися до своєї конфронтації із футбольною владою Туреччини.

Якщо довіряти інформації, що раніше з'явилася у BPT Spor, то боси «Фенербахче» готові ініціювати перехід команди до чемпіонату Бельгії, Нідерландів, Іспанії, Італії чи Франції. Щоправда, технічно це вимагатиме рішень ще й як мінімум від УЄФА, а також ФІФА, але якщо ці організації спробують якось блокувати потенційний перехід «жовтих канарок» під юрисдикцію іншої національної асоціації, то начебто стамбульці готові звертатися до Спортивного арбітражного суду з апеляцією.

Getty Images/Global Images Ukraine

Говорячи відверто, увесь цей галас довкола «Фенербахче», який штучно нагнітає керівництво клубу, виглядає як банальний шантаж та «підвищення ставок» із метою досягти чогось значущого в торгах з Турецькою футбольною федерацією та/або іншими топ-клубами країни, для яких саботаж з боку «жовтих канарок» виглядає неприйнятним, оскільки здатний призвести до різкого відтоку спонсорських грошей для всієї Суперліги.

Як далеко готовий зайти «Фенербахче»? Наразі відповідь на це питання навряд чи має навіть президент клубу Алі Коч. Поки що зрозуміло лише одне: «сковорідка торгів» розігріта до межі, і стамбульцям настав час задуматися про те, аби просто не згоріти на ній самим же. А то від «жовтих канарок» в результаті може не залишитися навіть маленької пір'їнки. І не будемо забувати, що йдеться про клуб, який на початку травня готується відсвяткувати свою 117-ту річницю з дня заснування!..

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Україна розгромила Китай і виграла третій матч на турнірі
Хокей | 30 квітня 2024, 14:44 11
ЧС з хокею. Україна розгромила Китай і виграла третій матч на турнірі

Команда Христича оформила у ворота суперника 9 шайб

5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка
Футбол | 30 квітня 2024, 12:10 12
5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка

Михайло Іванович дав «путівку в життя» багатьом культовим нині гравцям «синьо-жовтих»…

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Remark
Нехай в наш чемп додаються. Мо змінеться уявлення та висновки про х..ла!
_Per4ecter_
Доречна стаття. Тільки думав, що там та як з Фенербахче. І тут... Цілком слушний та ґрунтовний огляд. Цікаво, чи були в історії випадки, коли клуби змінювали свою прописку на лігу іншої країни? Чи було це успішним? Як вам тема для наступної статі?
Виктор Войцеховский
Пусть в чемп Греции заявятся. Это будет интересно
ViAn
Процес перереєстрації завжди можливий. Клуб повинен повністю переїхати на територію тієї країни, в якій буде грати. Побудувати чи орендувати там базу, стадіон. І грати на тій території. Тому це не буде Фенербахче Стамбул. Це може бути Фенербахче Брюссель. Безумовно якийсь чемпіонат отримає сильну команду. Але не факт, що Фенербахче отримає одразу місце в елітній лізі. Треба буде витратити декілька років на те, щоб пробитись з низів. Відповідно і Джеко і Ко не захочуть грати у 3-4 лігах Бельгії чи Нідерландів.