Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 11 квітня 2024, 09:46
4389
13

Паулу Фонсека: головний мислитель та натхненник Лілля

Португальський фахівець багато зробив, щоб «доги» повернулися до топ-3 найкращих команд Франції

| Оновлено 11 квітня 2024, 09:46
4389
13
Паулу Фонсека: головний мислитель та натхненник Лілля
Getty Images/Global Images Ukraine. Паулу Фонсека

Після сенсаційного чемпіонства у сезоні-2020/21 «Лілль» розпрощався з головним творцем того успіху – наставником Крістофом Галтьє, який відбув на кращі умови роботи у «Ніццу». На місце тріумфатора було запрошено Жослена Гурвеннека, проте із ним на чолі «доги» зробили вкрай невдалу спробу відстояти чемпіонський титул, й завершили розіграш французької Ліги 1 на скромному десятому місці. Цей результат означав одне: «Лілль» уперше за чотири роки випав із топ-5 національного чемпіонату, а тому не дивно, що продовжувати співпрацю з Гурвеннеком «доги» не побажали.

Влітку 2022 року новим головним тренером «Лілля» став добрий знайомий шанувальникам української Прем'єр-ліги Паулу Фонсека, котрий на наших теренах плідно та неймовірно успішно встиг попрацювати із «Шахтарем», а потім подався на підвищення в «Рому». Власне, у Італії португальцю не вдалося зробити ще один крок уперед в професійному розвитку, і після розставання з «вовками» Паулу вже не користувався такою популярністю на європейському ринку тренерів, як у період роботи з «Шахтарем».

Але в «Ліллі» зважилися довіритися Фонсеці і, як показав час, абсолютно не помилилися. В першому ж сезоні під керівництвом португальця «доги» повернулися до п'ятірки найкращих команд французького чемпіонату, а цього сезону, вочевидь, спробують знову забронювати для себе путівку в Лігу чемпіонів – турнір, у якому «Лілль» має на своєму рахунку сім стартів із максимальною підкореною вершиною у вигляді 1/8 фіналу.

Поточний сезон розпочинався для «Лілля» дуже непросто. Вже у третьому турі «доги» несподівано були розбиті на виїзді «Лор'яном» із розгромним рахунком 1:4. Через два тури команда Фонсеки програла ще й «Реймсу» (1:2), але потім видала десятиматчову безпрограшну серію, яка допомогла «догам» суттєво покращити турнірне становище та обнадіяти вболівальників реальністю боротьби за топ-3 та потрапляння до Ліги чемпіонів.

З тих пір «Лілль» у чемпіонаті програв лишень тричі: «Страсбуру» (1:2), «Парі Сен-Жермен» (1:3) та «Тулузі» (1:3). Втім, останні результати «догів» довели, що ці осічки були, швидше, хвилинною слабкістю, але аж ніяк не поганим рівнем готовності та тактичної виучки.

З точки зору тактичних рішень Паулу Фонсеку в поточному сезоні у французькій Лізі 1 хвалять багато експертів та оглядачів. Португалець довів, що здатний на зовсім не найочевидніші та очікувані рішення, через що його опоненти часом просто виявляються неготовими до подібних хитрощів й не можуть щось змінити вже по «ходу п'єси».

Наприклад, нещодавнє Північне дербі проти «Ланса» у рамках 27-го туру Ліги 1 «Лілль» виграв багато в чому завдяки рішенню Фонсеки здивувати свого колегу Франка Еса «віддзеркаленням» тактичної схеми суперника. Замість звичної та традиційної для себе 4-2-3-1 португалець зіграв у щось середнє між 3-4-3 та 5-4-1, коли на лівому фланзі фактично «здвоювали» один одного Ісмаїлі та Габріель Гудмундссон. Перший номінально виконував функції лівого захисника у схемі із трьома центральними, але дуже часто зміщувався на куди більш звичну для нього позицію лівого фулбека. А Гудмундссон грав щось середнє між латералем та вінгером: то успішно підміняючи Ісмаїлі, який відходив в центр, то стрімко тікав уперед за активної підтримки бразильця та ​​футболістів центру поля.

Експеримент Фонсеки вдався блискуче – «Лілль» виграв з рахунком 2:1, хоча йому й довелося відмовитися від звичного для португальського коуча прагнення контролювати м'яч та пробувати вести матч за допомогою великої кількості пасів (за обома компонентами «доги» у поточному розіграші Ліги 1 посідають друге місце серед усіх команд, поступаючись лише беззаперечному лідеру першості «Парі Сен-Жермен»). Зокрема, у володінні перевага підопічних Фонсеки була мінімальною (51% проти 49%), а за кількістю виконаних передач «доги» й взагалі поступилися супернику (429 проти 430). Натомість «Лілль» блискуче зіграв на контратаках (всього провів п'ять, а чотири завершив ударами) та значно перевершив опонента за кількістю ударів (всього – 15:8, у площину – 6:3).

Після гри ні в кого не виникало сумнівів у заслуженому статусі перемоги «Лілля», а голкіпер «догів» Люка Шевальє згадав, як Фонсека здивував його та решту іншим зовсім не очевидним рішенням наприкінці минулого сезону, яке також блискуче спрацювало.

«Фонсека – неймовірний тренер! Це не вперше, коли він робить щось подібне. Минулого року наприкінці сезону проти «Марселя» у стартовому складі вийшов Жонас Мартен, хоча він раніше тільки зрідка виходив на заміни (268 хвилин на полі у чемпіонаті Франції-2022/23 – прим. авт.). Фонсека робить покерні ходи, але зрештою, коли це трапляється знову і коли подібне спрацьовує, то зовсім не через те, що це покерний хід, а тому, що всі наслідки ретельно продумуються та контролюються. Я знаю, що Паулу ухвалює рішення разом зі своїми помічниками, і йому просто треба сказати: «Браво!» – заявив Шевальє.

ФК Лілль. Люка Шевальє

На відміну від «Шахтаря», де Фонсека лише на самому початку спробував експериментувати з різними тактиками, але після фіаско у кваліфікації Ліги чемпіонів від «Янг Бойз» повернувся до ортодоксальної для «гірників» тактики часів Мірчі Луческу, в «Ліллі» португалець знайшов набагато більш гнучку з тактичного погляду команду. Незважаючи на те, що найчастіше «доги» все ж таки віддають перевагу тактичній формації 4-2-3-1, вони також дуже охоче використовують інші побудови, котрі дають їм можливості досягати позитивного результату. Наприклад, перед перемогою над «Лансом» команда Фонсеки проводила лобовий матч за місце у топ-3 із «Брестом» на виїзді і, зігравши 4-3-3, забрала стратегічно важливу для себе нічию 1:1.

Тактичні рішення Фонсеки в цьому сезоні вихваляв не тільки воротар Шевальє. Позитивно на адресу свого наставника висловлювався й один із лідерів нинішнього «Лілля» Набіль Бенталеб. Дивно, але досвідчений алжирець, який у листопаді відсвяткує свій вже тридцятий день народження, заявив, що Фонсека дає йому можливість буквально на кожному тренуванні осягати щось нове.

«Щоранку, приходячи на тренування до Фонсеки, ти знаєш, що навчишся чогось нового. Можу сказати із твердою впевненістю, що в тактичному плані робота з Паулу дозволила мені досягти величезного прогресу», – сказав Бенталеб.

У 28-му турі французької Ліги 1 Фонсека знову «віддзеркалив» тактику суперника, зігравши проти «Марселя» із розстановкою 4-3-3. Це стало нерозв'язним завданням для коуча провансальців Жан-Луї Гассе, за якого «Марсель» зумів відійти від кризи в результатах часів Дженнаро Гаттузо і в 1/16 фіналу Ліги Європи пройти екс-команду Фонсеки – «Шахтар» – завдяки успіху у матчі-відповіді (3:1). Однак Паулу помстився за своїх колишніх підопічних, а перемога 3:1 дозволила «Ліллю» всерйоз вклинитися у боротьбу за медалі чемпіонату.

До речі, протистояння із «Марселем» могло мати для Фонсеки і практичний підтекст. Справа в тому, що керівництво провансальців, схоже, не має наміру залишати вікового Гассе на посаді коуча команди на наступний сезон і, за чутками, вже звернуло увагу на кандидатуру Фонсеки, при якому «Лілль» не лише прогресує у Лізі 1, а й вже вийшов до 1/4 фіналу Ліги конференцій, де «догам» доведеться помірятись силами з «Астон Віллою».

ФК Лілль. Паулу Фонсека

Очевидно, що кінцівка цього сезону буде надзвичайно важливою для Паулу Фонсеки. Якщо його «Ліллю» вдасться взяти медалі Ліги 1, а також виграти Лігу конференцій, або хоча б вийти у фінал цього турніру, немає сумнівів, що португалець отримає набагато цікавіші запрошення, аніж від «Марселя». Можливо, екс-коучу «Шахтаря» навіть знову вдасться повернутися на топ-рівень, на якому він вже спробував свої сили у «Ромі».

Контракт Фонсеки з «Ліллем» закінчується вже 30 червня, і поки тренер не хоче говорити про його можливу пролонгацію або перехід до іншого клубу. На всі питання португалець просто повторює, що «цілком зосереджений на останніх матчах сезону».

Але нещодавно Паулу таки обмовився, що питання його майбутнього безпосередньо залежатиме від того, як завершиться поточний сезон для «Лілля».

«Щодо мого майбутнього, то я говорив про це із президентом. Він знає, які в мене ідеї, а я знаю, які в нього плани. Ми чесні один з одним. Кінцівка сезону буде важливою з огляду на моє майбутнє», – заявив Фонсека.

Нещодавня перемога над «Марселем» дозволила «Ліллю» та Фонсеці зробити крок до того, щоб закінчити поточний сезон для «догів» на мажорній ноті. Інше питання, що трапиться слідом за потенційним досягненням поставленої мети, і чи не стане це ключовою причиною для подальшого розставання тренера та клубу? Втім, наразі, вочевидь, ані «Лілль», ані Фонсека про це дійсно бажають навіть не замислюватись…

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 6
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Шевченко, Бауманн, Степанов. Тренер України U-19 оцінив перспективи гравців
Футбол | 02 травня 2024, 18:16 0
Шевченко, Бауманн, Степанов. Тренер України U-19 оцінив перспективи гравців

Михайленко стежить за молодими футболістами

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Головний мислитель і натхненник Лілля — це Галтьє. Саме він привів Ліль до сенсаційного чемпіонства. Фонсека, може, і непогана заміна, але топ-3 — це не те саме, що чемпіони Ліги 1. Тож стаття про те, що Фонсека такі дійсно непоганий тренер десь рівня вище середнього, але не топ. Ну то ми і так це бачили ще в Шахтарі, де він теж був непоганою заміною Луческу, але за результатами не краще (хоча його гра мені більше подобалась, ніж при "містері").
Octopus
Фонсека пожалуй лучший тренер Шахтера после Луческу, может и того же уровня. Каштру, Де Дзерби, а тем более те что были после не дотягивают до них.
Продемонстрировал вполне сносный уровень сначала в Роме, а сейчас в Лилле. Такой себе крепкий середняк. Но против Эмери будет сложно.
New Zealander
Зорро він і в Африці Зорро. Хорошу школу він пройшов в Шахтарі і саме там став справді професійним тренером, яким почали цікавитися в Європі.