Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 10 квітня 2024, 19:47
6391
0

11 головних трендів майбутнього літнього трансферного вікна 2024 року

The Athletic – про фактори, які впливатимуть на трансферний ринок найближчого літа

| Оновлено 10 квітня 2024, 19:47
6391
0
11 головних трендів майбутнього літнього трансферного вікна 2024 року
Getty Images/Global Images Ukraine. Ендрік (зліва)

Підготовка до літнього трансферного вікна вже почалася, і клуби з усього світу обмірковують свої кроки.

За два трансферні вікна сезону 2023/2024 витрати «великої п'ятірки» ліг Англії, Іспанії, Італії, Німеччини та Франції перевищили 5 млрд фунтів стерлінгів (6,4 млрд доларів), але екосистема футбольних трансферів простягається набагато далі.

The Athletic поспілкувався з представниками клубів і агентами з Північної та Південної Америки, Азії, Європи та Африки, щоб скласти картину трансферних пріоритетів і тенденцій, що розвиваються, по всьому світу.

Інтерв'ю відбувалися в Римі на саміті, організованому TransferRoom – онлайн-платформою для пошуку трансферів, – де зібралися спортивні директори та співробітники з підбору персоналу з близько 300 клубів. Деякі учасники опитування попросили про анонімність, оскільки не хотіли псувати свої відносини з представниками галузі.

Клуби АПЛ продовжуватимуть витрачати гроші, але бояться PSR

Цього сезону клуби АПЛ витратили на трансфери 2,5 млрд фунтів стерлінгів (3,1 млрд доларів) – більше, ніж будь-хто інший, – і, ймовірно, знову опиняться на вершині дерева.

Але позбавлення очок «Евертона» і «Ноттінгем Форест» за порушення правил прибутку і фінансової стійкості (PSR) означає, що вони також будуть проявляти обережність. Як сказав один спортивний директор: «Усі бояться PSR».


Getty Images/Global Images Ukraine

Це означає, що потрібно отримувати вигоду й уникати неприємних сюрпризів – наприклад, травм або, як у випадку з «Ньюкаслом» і Сандро Тоналі, проблем за межами поля.

«Найголовніше під час підписання гравця – це його характер», – каже представник одного з найбагатших клубів АПЛ, який займає ключову позицію в скаутингу клубу. «Потрібно дуже глибоко вникнути в особистість гравця, зрозуміти, що чим він керується. Які в нього якості? Яке його минуле? Потрібно зрозуміти, що він принесе і як впишеться в культуру.

Багато що з цього – дослідження в інтернеті. Потім потрібно поговорити з безліччю різних людей, наприклад, з колишніми тренерами, медиками чи їхньою власною командою, що займається фізичною підготовкою за межами клубу. Це може бути дієтолог, шеф-кухар, спортивний учений, власний аналітик, тому що багато хто йде цим шляхом.

Ви ніколи не пізнаєте їх зсередини, тому що не зустрічаєтеся з ними віч-на-віч, але, принаймні, ви намагаєтеся створити таку картину, включно з областями, які вони можуть поліпшити і яких нам слід побоюватися».

Інший представник багатого клубу АПЛ визнав, що скаути іноді повинні бути схожі на приватних детективів.

«Головне для нас – це кількість різних джерел, до яких ми можемо звернутися. Ми можемо піти шляхом агентства і отримати уявлення про сім'ю гравця, його минуле і пройдений шлях», – каже він. «Але для цього потрібно знати людину і бути вельми вибірковим. Тому ми зазвичай думаємо про колишніх гравців, яких ми знаємо і з якими вони грали, і про тренерів збірних, тому що вони часто бувають неупередженими.

Багато людей скажуть вам, наскільки вони сильні, але ми хочемо знати, чому вони не грали в різні періоди своєї кар'єри. З ким вони близькі і чому? Ми хочемо знайти цей ключовий момент».

Дані відіграють ключову роль у підборі персоналу, але аналіз характеру загалом важко піддається кількісній та об'єктивній оцінці.

«Я не впевнений, що комусь вдалося розгадати код і сказати, що ми можемо зробити це за допомогою даних», – каже другий представник. «Але це елемент відсутності сюрпризів, коли вони приходять. Якщо ми зможемо об'єднати дані про характер і скаутинг, то в нас буде повна картина».

Перехід Кейна до Німеччини буде винятком, а не правилом

Перехід Гаррі Кейна в «Баварію» з «Тоттенхема» за 86,4 млн фунтів стерлінгів став однією з найгучніших угод минулого літа, але не варто очікувати, що це стане тенденцією.

«Є дві сторони Бундесліги з точки зору залучення талантів», – пояснює один із провідних німецьких агентів. «Є інфраструктура клубів, яка є дуже сильним фактором тяжіння, але в плані зарплат важко конкурувати з рештою чемпіонатів із топ-5».


Getty Images/Global Images Ukraine

Правило «50+1» у Бундеслізі, згідно з яким контрольний пакет акцій залишається за членами клубу, а не за приватними інвесторами, є головним чинником у цьому питанні.

«Вам завжди потрібна можливість пізніше продати цього гравця за велику суму, чого немає у Кейна», – каже він. «Клуби обмежені у своїх можливостях заробляти гроші, і чого не вистачає Бундеслізі, так це багатополярності. Тільки «Баварія» може витратити 50 чи 60 мільйонів євро на гравця, тоді як в АПЛ це здатні робити багато хто».

Конкуренція із зарплатами, що виплачуються в Англії, також є проблемою.

«У мене був один «маленький» гравець (не з першої команди), якому я допомагав у «Крістал Пелас», і він заробляв 5 000 фунтів на тиждень, і це може бути нормальним для деяких команд із низів турнірної таблиці Бундесліги», – каже він. «Молоді англійські таланти все ще цінуються тут дуже високо. Коли фінансова ситуація буде підходящою, всі намагатимуться взяти найкращих талантів з «Арсеналу» або «Ман Сіті», тому що досвід із Джейдоном Санчо і Джудом Беллінгемом був видатним».

Податкові зміни в Італії можуть стати руйнівним фактором

«Decreto Crescita» – «Декрет про зростання» – означає, що гравці чи тренери, які не працювали в Італії протягом двох попередніх років, повинні платити податок тільки з 50% своїх доходів. Він діє з 2019 року, але в це трансферне вікно декрет не набуде чинності, якщо італійські клуби не доб'ються скасування рішення.

Близько 30% гравців Серії А (198 із 653) користуються цією пільгою, а вигода клубів оцінюється приблизно у 128 мільйонів фунтів. Прихильники цієї пільги кажуть, що вона допомагає італійським клубам залучати найкращих гравців і тренерів, а лізі – укладати вигідніші угоди щодо телевізійних прав; критики ж стверджують, що вона знижує шанси молодих італійських талантів.

За словами спортивного директора «Удінезе» Федеріко Бальдзаретті, скасування податкових пільг мало б для нас «величезні наслідки, тому що декрет підвищив рівень нашого футболу». «Це допомогло нам залучити іноземних гравців, і ліга перебуває на дуже високому рівні».

«Ми боремося за декрет. Обговорення все ще тривають».

Тим часом, у Бразилії зміни в законодавстві допоможуть...

У 2021 році новий закон дозволив бразильським клубам шукати зовнішні інвестиції. Це призвело до того, що компанія 777 Partners, яка хоче купити «Евертон», отримала контроль над «Васко да Гама», City Football Group купила «Байю», а Eagle Football Holdings (EFH) додала «Ботафого» до своєї групи, до якої входять «Крістал Пелас», «Ліон» (Франція), «Моленбек» (Бельгія) і ФК «Флорида» (США).

Такий приплив капіталу призвів до того, що клуби можуть дозволити собі багато чого, коли йдеться про трансферні угоди.

«Бразильські клуби зараз дуже сильні в плані придбання гравців, а також зарплат від 800 000 до 1,1 млн фунтів нетто, чого не можна було уявити ще кілька років тому», – пояснює Едуардо Іглесіас, менеджер EFH з торгівлі гравцями. «Бразилія завжди буде продавати, але зараз вони купують гравців і конкурують з такими сильними ринками, як MLS і Мексика».


Getty Images/Global Images Ukraine. Ендрік

Це означає, що відхід найкращих бразильських талантів – як, наприклад, Ендріка, який піде в «Реал», – стає дедалі більш раннім. «Що молодший, то краще», – каже Іглесіас. «Це кидає виклик клубам, адже їм потрібно розвивати молодих талантів і грати з ними, перш ніж вони їх продають. Просто подивіться, що нещодавно зробив «Челсі» з 18-річним Девідом Вашингтоном із «Сантоса» чи «Ноттінгем Форест» із 21-річним Мурільо».

ЧС-2026 визначить ринки Мексики, США та Канади

Спільне проведення чемпіонату світу через два роки змусило Мексику подвоїти зусилля, щоб зробити Liga MX якомога сильнішою.

«У Мексиці футбол – це найголовніше», – каже Ектор Іван Лара Лопес, спортивний директор «Монтеррея». «Важливо мати сильну збірну, і мета – дійти хоча б до чвертьфіналу, тож нам потрібно, щоб Liga MX була справді здоровим бізнесом».

Лопес каже, що Liga MX конкурує з MLS за кількістю глядачів у США завдяки мексиканській діаспорі, але також і завдяки своїй якості. Але важливо знайти правильний баланс.

«У нас є правило дев'яти іноземних гравців, з яких сім можуть виходити на поле, тож у мексиканських гравців менше можливостей, але важливо, щоб рівень ліги був високим», – каже він. «Нам потрібні топ-гравці з Південної Америки, MLS, а також гравці з Європи, особливо якщо вони говорять іспанською».

Те ж саме стосується США і Канади, хоча в обох країнах футболу доводиться боротися за увагу з більш популярними і традиційними видами спорту.


Getty Images/Global Images Ukraine

«Обом країнам потрібно просувати цей вид спорту», – каже Пет Онстад, який провів 60 матчів за збірну Канади, а тепер обіймає посаду генерального менеджера «Х'юстон Динамо». Конкурувати з НФЛ, МЛБ, НБА і НХЛ, особливо в Канаді, завжди було складно, але ми безумовно зробили крок вперед, і тепер нас вважають однією з головних ліг в обох країнах».

Напередодні цього чемпіонату світу ми хочемо бути в центрі уваги, і наступні півтора року дуже важливі. Це величезна можливість для нас стати дійсно значущими на нашому ринку».

Сезон MLS, який триває з лютого по грудень, не збігається з європейським, і це не допомагає. «Наша проблема полягає в тому, що основне вікно, коли ви хочете привезти гравця до початку сезону, – це січень», – каже він.

«Нам ще належить пройти довгий шлях, але вся справа в інвестиціях і стратегічному підході. Підбір кадрів дуже важливий, і ми впровадили аналітику в наш скаутинг».

У клубі «Шарлотт», який тренує колишній наставник «Астон Вілли» Дін Сміт, націлені на молодих талантів, особливо на позиції нападників. Це те, що ліга заохочує під час формування складу», – каже Лісандро Іссей, керівник відділу аналітики та технічного скаутингу ФК «Шарлотт». «Якщо ви стаєте молодшими, ви менше потрапляєте під ліміти. Крім того, це дає можливість залучити цих хлопців, дати їм пограти сезон чи два, розвинути їх, а потім продати, сподіваюся, за великі гроші».

Кубок африканських націй (КАН) і Клубний чемпіонат світу 2025 року матимуть вплив

Успіх на міжнародному турнірі вже позначається на африканському ринку.

Третє місце ПАР на КАН-2024 підвищило статус деяких гравців напередодні цього трансферного вікна, особливо 10 футболістів з «Мамелоді Сандаунс», включно з воротарем і капітаном Ронвеном Вільямсом, півзахисником Тебохо Мокоєною і правим захисником Хулісо Мудау.

«Інтерес є до всіх, це те, що робить КАН», – каже Флеммінг Берг, технічний директор клубу. «Але коли європейські клуби приїжджають до Південної Африки, вони думають, що тут дуже дешево і їх можна купити за 500 000 фунтів. Це зовсім не так. Ми будемо просити до 8 мільйонів фунтів, тому що саме таку цінність вони представляють для нас».

Це особливо актуально, коли Клубний чемпіонат світу 2025 року, який буде розширено з семи до 32 команд і пройде в США, є важливим стимулом. «Ми, найімовірніше, гратимемо на ньому, і ми повинні бути в змозі конкурувати там», – додає Берг. «Ми не хочемо продавати своїх гравців, але якщо пропозиції такі великі і гравець хоче поїхати, ми повинні розглянути їх».

Купівля талантів, зокрема з європейських академій, – частина рівняння. 23-річний півзахисник Ташрік Меттьюс, який народився в Кейптауні і пройшов школу «Аякса» і дортмундської «Боруссії», став ідеальним поєднанням.

«Ми повернули його, тому що хочемо конкурувати як усередині країни, так і на світовій арені», – каже Берг. «У нас також є правило п'яти іноземців, тож це мають бути найкращі гравці, а не старий гравець, який повернувся з Європи. Ми несемо відповідальність за майбутнє південноафриканського футболу, а не тільки «Мамелоді Сандаунс».

Азія розквітає – але не буде дешевою

Ще один ринок, що бурхливо розвивається, – це Азія, і, зокрема, Японія.

«Японський ринок дуже цікавий для європейських клубів, тому що футбольна освіта стає дедалі кращою, а рівень J-ліги високий», – каже Масакі Морасс, технічний директор австрійського клубу «Санкт-Польтен». «Для європейських клубів дуже важливо вивчати цей ринок і мати хорошу мережу скаутів, щоб відвідувати клуби, середні школи та університети».


Getty Images/Global Images Ukraine. Каору Мітома

Успіх Каору Мітоми з «Брайтона», Ватару Ендо з «Ліверпуля» та Такехіро Томіясу з «Арсеналу» призвів до того, що на Японію стали звертати більше уваги. Зараз у п'яти провідних лігах грають 20 японських гравців – більше, ніж представників будь-якої іншої азіатської країни. «Не так-то просто роздобути дуже хорошого японського гравця за низькою ціною в європейський клуб», – каже Морасс. «Упевненість у собі японських клубів стає дедалі вищою і вищою. Вони знають, що їхні таланти цінуються більше».

За словами Морасса, Південна Корея представлена 8 гравцями в топ-5 лігах, а капітан «Тоттенхема» Сон Хин Мін і його партнер по збірній Кім Мін Чже з «Баварії» роблять цей ринок ще одним «дуже цікавим».

Але куди далі? «Я на 100% впевнений, що тайський футбол прийде», – каже Морасс. «Так багато дітей хочуть грати у футбол, а клуби хочуть інвестувати в молодіжні академії та об'єкти».

Туреччина змінюється

Упродовж багатьох років суперзірки на заході кар'єри, які переходять у найбільші турецькі клуби, були звичним явищем. Минулого сезону ця тенденція продовжилася: Едін Джеко («Фенербахче») і Мауро Ікарді («Галатасарай») перейшли до Суперліги, але, за словами провідного турецького агента Утку Ченіклі, ситуація змінюється.

«Зараз ми дивимося на великі клуби, які хочуть розвивати і продавати за великі суми», – каже він. Ми бачили, як були продані Саша Бое («Галатасарай» – «Баварія») і Кім Мін Чже («Фенербахче» – «Наполі»). Ми також бачили, як «Бешикташ» взяв Ернеста Мукі з варшавської «Легії». Ми ще не бачили, щоб турецькі клуби укладали подібні угоди. Вони дивляться в майбутнє».


Getty Images/Global Images Ukraine. Арда Гюлер

Придбання «Реалом» Арди Гюлера з «Фенербахче» минулого літа показало, що великі клуби теж шукають талановитих гравців на батьківщині. У Туреччині підростає дуже гарне покоління, – каже Ченіклі, – Кенан Йилдиз у «Ювентусі», Джан Узун у «Нюрнберзі» і Бертуг Йилдирим у «Ренні». Це покоління більш ефективно адаптується до європейського футболу».

Скандинавія шукатиме молодих форвардів

Знайти наступного Ерлінга Холанда (Норвегія) чи Расмуса Хойлунда (Данія) – мета для Скандинавії.

Останній пройшов прискорений шлях від «Копенгагена» до «Манчестер Юнайтед», через «Штурм» і «Аталанту», за 18 місяців. Продаж безпосередньо у великий клуб АПЛ не завжди можливий, але максимізація прибутку на ранній стадії для молодих гравців – це мета.

«Ми перебуваємо в особливій екосистемі», – каже Хайме Сегура, технічний директор «Мальме». «Ми – елітний клуб, найкращий у Швеції та один із провідних у Скандинавії, але ми маємо бути креативними, а клуби в регіоні бачать велику цінність у молодих або недооцінених гравцях».

«Сарпсборг» продав 18-річного нападника Крістофера Бонсу Баа в «Генк» за 4,4 мільйона фунтів лише за кілька місяців після того, як минулого року забрав його з Гани. Останнім успіхом «Мальме» став рекордний продаж Уго Ларссона у франкфуртський «Айнтрахт» за 7,6 млн фунтів. «У Данії та Норвегії вони роблять подібні речі відмінно», – каже Сегура. «Такі речі відбуваються все частіше».

Польща віддаватиме перевагу молоді

Нове правило може вплинути на тих, хто хоче купити гравців із Польщі.

Нині команди штрафують, якщо вони не дають достатньо ігрових хвилин футболістам до 21 року, але ліга розглядає можливість змінити цей захід на заохочувальний. Мета – знизити середній вік гравців у лізі та сприяти розвитку молоді.

«Польський кадровий резерв дуже обмежений і дуже дорогий, і багато гравців їдуть в Італію або інші країни за кордон ще до того, як їм виповниться 18 років», – каже Самуель Карденас, технічний директор «Ракува». «Клуби знають, що якщо цей молодий хлопець гратиме в моїй першій команді, вони зможуть продати його за 5 мільйонів фунтів».

Карденас, якому 28 років, є одним із наймолодших технічних директорів у Європі та виступає за просування молоді в «Ракуві». «Ми вносимо зміни до складу. Ми робимо команду молодшою, тому що Польща – це ліга старих команд. Для нас це велике зрушення. Ми будемо прагнути до того, щоб мати більше гравців, яких можна продавати, виграти титул знову і грати в Європі щороку».

Ліга 1 мислитиме ширше

Далеко від катарського панування «ПСЖ» клуби Ліги 1 повинні більш творчо підходити до підбору гравців.

«Наш пріоритет – знайти цікавого гравця, не знаменитого, дати йому можливість проявити себе, а потім продати», – пояснює Ролан Ітуа, головний міжнародний скаут «Лор'яна». «Ми – сімейний клуб, це наш знак, наша відмінна риса».

У «Лор'яна», як і в багатьох інших клубів Ліги 1, є тісні зв'язки з африканськими клубами. Мохамед Бамба, хоча і не прибув безпосередньо з Кот-д'Івуару, є гравцем, який, як сподіваються в клубі, принесе користь у боротьбі за збереження прописки в еліті.

Він грав в Австрії (у команді «Вольфсберг»), а тепер люди кажуть: «Хто цей гравець?», – каже Ітуа після того, як Бамба забив шість м'ячів у своїх перших дев'яти матчах. «У Франції та Африки довга історія, і наша робота – ганятися за гравцями».

Адам Левенталь, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 59
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

Капітан Руха вирушив на матч до Олександрії
Футбол | 02 травня 2024, 21:11 0
Капітан Руха вирушив на матч до Олександрії

Роман Дідик пропустив гру з «Вересом»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.