Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 08 квітня 2024, 17:38
10008
9

Провал українок у Чарльстоні, фінал сестер Кіченок, шалений теніс Коллінс

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 08 квітня 2024, 17:38
10008
9
Провал українок у Чарльстоні, фінал сестер Кіченок, шалений теніс Коллінс
Getty Images/Global Images Ukraine. Сестри Кіченок

1–7 квітня тенісисти та тенісистки офіційно відкрили ґрунтовий сезон у 2024 році. Чоловіки розіграли трофеї на турнірах АТР 250 в Ешторілі, Марракеші та Х'юстоні, а дівчата поборолися за титули на змаганнях WTA 500 у Чарльстоні та WTA 250 у Боготі. Представниці України відверто провалилися у США, але зуміли порадувати сестри Людмила та Надія Кіченок.

WTA 500 Чарльстон

Турнір у Чарльстоні мав стати для українок гарною підготовкою до матчу проти збірної Румунії у кваліфікації до світового фіналу Кубка Біллі Джин Кінг. Із завданням у вигляді успішної підготовки впоралися лише дві наші тенісистки з чотирьох, причому в обох – однакове прізвище...

В одиночному розряді на ґрунтових кортах у США зіграли 4 українки: Еліна Світоліна, Леся Цуренко, Ангеліна Калініна та Даяна Ястремська.

Для Світоліної цей турнір був особливо важливим. Саме у Чарльстоні у 2023 році Еліна відзначила своє повернення після декрету. Тоді вона програла вже у першому матчі проти Юлії Путінцевої. Цього року вдалося виступити трохи краще.

Можливо, провальний результат нашої першої ракетки можна виправдати невдалим графіком. Але ж умови для всіх однакові! Еліна провела 2 матчі за один день: в 1/16 фіналу виграла у Дар'ї Севілл, а вже в 1/8 поступилася Елізе Мертенс. Бельгійка також, як і Світоліна, вдруге за день вийшла на корт, обігравши до поєдинку з українкою Варвару Грачову, причому трохи більше віддавши сил. Загалом, може Світоліна і виграла б у Елізе, якби не втрутився дощ, але знову ж таки – умови були рівні!


Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Цуренко... Розгромно програти 135-й ракетці світу, яка ще й отримала статусу лакі-лузера, треба вміти. Астра Шарма ніколи не славилася сильним тенісом і всі вважали її прохідною суперницею для Лесі. Це була чудова нагода для Лесі набратися впевненості перед матчем за збірну та перевірити свої сили на зеленому (сірому) ґрунті проти 7-ї ракетки Марії Саккарі у 1/8 фіналу. Але... 4:6, 0:6 – максимально дивний, несподіваний результат. Назріває цікаве питання: чи варто взагалі грати Цуренко з Румунією, чи все ж таки варто випустити Стародубцеву?

Калініна стартувала дуже добре. Розгромивши екс-першу ракетку Каролін Возняцкі, Ангеліна здобула другу перемогу над представницею Данії за 2 турніри поспіль (до цього виграла у Маямі з камбеком). Було зрозуміло, що теніс українки не в ідеальному стані, але в той же момент було видно, що ґрунт – найкраще покриття для Калініної. Однак у 3-му раунді українка вийшла на корт проти Дар'ї Касаткіної та зазнала нищівного фіаско. 1:6, 4:6 (а могло бути і 3:6, якби Касаткіна реалізувала матчбол на подачі в 8-му геймі) – дуже погано. Навіть якщо зважати на факт того, що Касаткіна 11-та ракетка світу і в результаті дійшла до фіналу на цьому турнірі. Через місяць Ангеліні потрібно буде захищати фінал у Римі і поки що немає жодних передумов до того, що вона зможе це зробити.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Даяна Ястремська тепер точно довела, що півфінал Australian Open 2024 – абсолютна випадковість. Може, спіймала зірочку, може, зазналася, може, зі здоров'ям не все добре. Але програти Магді Лінетт після того, як у першому сеті повісила бублик – це дивно і дуже невдало. Тиждень Ястремська відпочине, судячи з її Instagram, у Франції. Можливо, піде на користь. Натомість тепер усім ясно, що приписувати будь-який турнір Даяни до півфіналу мейджора не варто. Нам доведеться радіти вже хоча б другому раунду від Даяни... Офіційно: та сама Ястремська повернулася!

Титул у одиночному розряді виборола Даніель Коллінс. Невгамовна, з неймовірним рівнем тенісу та потужністю, американка знову здивувала всіх і виграла другий трофей за 2 тижні, причому на яких турнірах! Стати чемпіонкою і в Маямі, і в Чарльстоні останній вдавалося Серені Вільямс у 2013 році.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даніель Коллінс

На шляху до чемпіонства Коллінс виграла у Паули Бадоси, Онс Жабер, Слоан Стівенс, Елізе Мертенс, Марії Саккарі та Дар'ї Касаткіної. Завдяки цим 6 перемогам вона продовжила свій вінстрік до 13 поєдинків! Прикро, що цього року вона завершить свою кар'єру (або просто візьме паузу на час декрету). У будь-якому випадку варто насолоджуватися грою Даніель, яка на додаток до свого тенісу ще й красива.

У парному розряді Україну представили сестри Кіченок. Людмила та Надія досить довго не грали разом і, швидше за все, після матчу за збірну знову виступатимуть окремо. Але змагання у Чарльстоні для них виявилися успішними. Українки дійшли до фіналу, у півфіналі у матчі-трилері з гіршою статистикою обігравши перших сіяних Меліхар / Перес. У поєдинку за трофей Кіченок зазнали прикрої поразки, поступившись американкам Стівенс і Крюгер, але взявши перший сет 6:1. У другій та третій партії Людмила з Надією дуже погано грали біля сітки. Компонент, над яким треба працювати, відомий, тому сподіваємось, що до матчу з Румунією Кіченок підійдуть у найкращій формі.

WTA 250 Богота

У Колумбії з українок зіграли Юлія Стародубцева та Катаріна Завацька. Обидві вилетіли вже у першому раунді основної сітки.

Стародубцева в 1/16 фіналу програла досвідченій 36-річній (!) Сарі Еррані, якій було вже настільки складно грати, що довелося подавати з руки на матчболі:) У Юлії був чудовий шанс перевернути хід зустрічі, коли у 12-му геймі на подачі при 6:5 вона вела 30:15, але у підсумку гра перейшла на тай-брейк, після якого українці більше нічого не залишалося, як жбурнути ракетку у корт...

Здається, що університетський досвід Стародубцевої вичерпався. Це вже професійний Тур, тут треба не лише боротися, а й перемагати. А якщо програвати, то робити правильні висновки. А за підсумком до матчу за збірну Юлія підходить з лузстриком з 4 поєдинків, причому не найсильнішим суперницям програвала ж. Багато хто пише, що її не можна випускати проти румунок... А хіба буде краще, якщо вийде Цуренко? Дівчата чомусь вирішили, що перед Румунією треба змусити нас, українських фанатів, понервуватись.

Завацька пройшла кваліфікацію, здолавши Вікторію Родрігес та Ельвіну Калієву. Ну, непогано, але треба краще. Бо в 1/16 фіналу українка програла Ірині Барі (як красномовно – румунці!). Тут зіпхнути на те, що програла через дощ, не вдасться. Поєдинок перервався у першому сеті при +- рівному рахунку. Після відновлення Катаріна виграла першу партію, а далі – 3:6, 4:6. Але з виступів Завацької таки можна зробити позитивний висновок – вона перервала лузстрик із 4 матчів і була близька до 2-го раунду 250-тисячника.


Instagram. Катаріна Завацька та Юлія Стародубцева

Скрасити гру у Боготі наші дівчата могли у парі. Причому у чвертьфіналі вони зіграли між собою. У результаті Стародубцева та її напарниця Ірина Бара (красномовно 2.0) виграли у Завацької та Ю Сяоді у неймовірному матчі, а ось у півфіналі програли Анні Бондар та Ірині Хромачовій, хоч і виграли перший сет.

Титул у одиночному розряді у Боготі виграла Каміла Осоріо. Для неї це другий титул у кар'єрі на рівні WTA, причому обидва вона виборола саме на цих кортах. Загалом склад у Колумбії зібрався відверто слабкий. Першою сіяною була Марія Боузкова – 35-та ракетка. Чешка, до речі, і програла у фіналі Осоріо.

АТР 250 Ешторіл / АТР 250 Марракеш / АТР 250 Г'юстон

В Ешторілі чемпіоном став Хуберт Хуркач. Сітка у поляка була досить легкою, тому 10-й номер рейтингу АТР без особливих проблем зумів завоювати перший титул на ґрунті.

Цікаво, що у відборі до змагань у Португалії зіграв і українець – Ерік Ваншельбойм. Але нічого путнього він не показав. У 1-му раунді відбору Ерік відлетів від Ямаса Руїса 1:6, 0:6. Іспанець зрештою не лише пройшов відбір, а й дійшов до чвертьфіналу, де нав'язав боротьбу Хуркачу – 6:7, 4:6.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хуберт Хуркач

В Ешторілі зіграв і чоловік Еліни Світоліної Гаель Монфіс. Досвідчений француз у 1-му раунді виграв у Енріке Роша та здобув першу перемогу на ґрунті з Ролан Гаррос 2023. А от у чвертьфінал пробитися не вдалося. У 1/8 Гаель упустив 3 матчболи на прийомі в 10-му геймі 3-го сету проти Мартона Фучовича, потім віддав свою подачу і програв вирішальну партію 5:7.

Тріумфатором у Марракеші став екс-6-й номер АТР і фіналіст Вімблдона 2021 Маттео Берреттіні. Італієць дуже довго відновлювався від травми кісточки, а тепер нарешті може сміливо заявити, що повернувся.

Титул у Марокко став для нього восьмим у кар'єрі та першим з липня 2022 року.


Instagram. Маттео Берреттіні

Г'юстон виграв Бен Шелтон. Так-так, той самий, який несподівано вийшов у півфінал Відкритого чемпіонату США 2023 і вважається головною надією американців на тріумф на турнірах Grand Slam.

У фіналі 21-річний Шелтон виграв у шоумена Френсіса Тіафо – торішнього чемпіона у Г'юстоні. Взагалі ґрунт і США – дві несумісні речі, але за останні 3 роки титул тут брали лише американці. Шелтон завоював другий трофей на рівні АТР і перший на глині.


Getty Images/Global Images Ukraine. Бен Шелтон

Українці на челенджерах та турнірах ITF

Перший номер чоловічого тенісу України Віталій Сачко нарешті повернувся до виступів. Після тривалої перерви українець зіграв на челенджері у Барселоні. У 1-му раунді він виграв у Трістана Ламазіна, причому відігравшись із 1:5 у третьому сеті. А ось на другий поєдинок Віталію сил уже не вистачило. У 1/8 фіналу він програв Лоренцо Джустіно у двох партіях. В принципі, як для повернення через 3 місяці без тенісу – непогано. Подивимося, що буде цього тижня у Мадриді.

Олексій Крутих також зіграв у Барселоні. Він пройшов сито кваліфікації, обігравши Семюеля Домінгеша і Райана Нейбоєра, але в першому раунді основи без особливих шансів поступився Єсперу Де Йонгу. Теніс Крутих продовжує засмучувати... Цього тижня він зіграє на челенджері у Спліті, де також стартував із кваліфікації. На старті відбору він уже встиг виграти у Алдіна Шеткича, у фіналі зіграє з Марко Топо.

Порадувала минулого тижня українських уболівальників Анастасія Соболєва. 19-річна українка виграла титул турніру ITF W35 у Санта-Маргеріта-ді-Пула. Варто, звичайно, зазначити, що єдиною суперницею українки, у якої був вищий рейтинг, ніж у Соболєвої, була Марі Бенуа в 1/4 фіналу – №311. Але у будь-якому разі Соболєва – молодець. До того ж вона виграла найбільший трофей у кар'єрі. Сподіватимемося, що вже незабаром побачимо її на рівні WTA-Туру.

Непогано показав себе і Олександр Овчаренко. Українець дістався фіналу на турнірі ITF M25 у Хаммаметі (Туніс), де поступився Мануелю Гінару 0:6, 3:6. Взагалі Олександр повернувся до тенісу 30 січня на цих кортах у Тунісі після 6-місячного відновлення від травми. 2024 року на його рахунку вже 16 перемог у 22 матчах, титул 15-тисячника в Опатії, а тепер ще й фінал у Хаммаметі.

Відзначимо також виступи Іллі Білобородько на 25-тисячнику в Шарм-еш-Шейху, де він дістався чвертьфіналу, вигравши у Якуба Поля та Мохамеда Сафвата у статусі андердога. У півфінал пробитися не вдалося – програв у боротьбі 8-му сіяному Робіну Бертранду.

Світ тенісу поза кортом

Рафаель Надаль знявся з першого ґрунтового Мастерса у 2024 році. Він перемагав 11 разів на кортах Монако, але цього сезону ми не побачимо легендарного іспанця на турнірі АТР 1000 у Монте-Карло. Дуже шкода, що Рафа все ніяк не може повернутися до Туру після повторної травми на початку року. Сподіваємось, що хоча б на Ролан Гаррос зіграє...

Ер-Ріяд, столиця Саудівської Аравії, прийме наступні три розіграші турніру WTA Finals у 2024-2026 роках. В принципі, і так було ясно, що шейхи почнуть підкорювати не лише футбол, а й теніс. Напевно, найближчим часом і турніри Grand Slam будуть проводитись у цій країні. Ну а що: Ролан Гаррос у пустелях – погана ідея? Символічно: грунт та пісок:)

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Elis
Огляди тут завжди читаю, зазвичай вони чудово написані. Але цей справді читати неможливо, шкода. Тут коментарі часто грамотніше пишуть. Після ось цього не стала продовжувати. Вибачте, але воно й видно, що писав "Данііл", а не Данило.
"Було зрозуміло, що теніс українки не в ідеальному стані, але в той же момент було видно, що ґрунт – найкраще покриття для Калініної" 
А десь у куточку заливається гіркими сльозами один редактор. 
Нехай щастить
Зрозуміло що тільки Данііл міг таке написати.Чи то він з перепою чи просто хворе на голову ,написало як всралось.
1) Представниці України відверто провалилися у США, але зуміли порадувати сестри Людмила та Надія Кіченок
Телепню ,по твоєму сестри Кіченок не представниці України?
2)Про Еліну наплів всякого абсурду,
Важливий турнір, але дощ можливо,але умови однакові.
3)Про Даяну цей поет спочатку написав "зазвізделась" але потім швиденько виправився на спіймала зірочку.Потік абсурда і лайна продовжувався,"офіційно: Даяна така яка була раніше" Що воно і хто воно таке щоб заявляти щось офіційно?Клоун
4)Про сестер Кіченок,ніби похвалив але всеодно якось єхидно.Виграли у перших сіяних із гіршою статистикою,та срати на статистику дівчата вийшли в фінал в напруженій боротьбі привітати потрібно,а це чмо про статистику згадує.
Також цей "Данііл" Про Лесю наплів що не готова давайте Юля буде,потім про Юлю скиглив що чотири гри ,чотири поразки але нутайщо .Щось висрало що Еранні не могла грати і подавала з руки, повний абсурд.Якусь румунку згадав "красномовно" яка навіть не заявлена за збірну . До чого ,один Данііл знає .Це перший турнір в сезоні на грунті,як він цього не розуміє важко сказати.Але головне ярликів порозвішував на кшталт Боже що ж то буде.Все пропало.
Звертаюся до адміністрації Спорт.ua 
Перевіряйте матеріал який публікують ваші співробітники.Забороніть Данііл Агарков створювати теми з подібними заголовками і описом у стилі дурка. Тому що крім лайки ніяк це не описати
KirTheKing
а почему не написали, что на прошлой неделе, в самом популярном научном журнале scientific american. вышла статья, как правильно пишется и выговаривается имя у номер 1 в женском теннисе ? оказывается, в конце имени, надо добавлять букву "R", и ударение делать на первой гласной букве. получается игореня..
maxno
Провал это сайт спорт .уа  . А сестры Киченок играли в финале турнира 500 . Но вам этого не понять. Вы же всё пишете для хайпа . Вы не спорт сайт а хайп сайт .