Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 квітня 2024, 10:47
22623
29

Розвилка Габріела Жезуса. В Арсеналі бразилець прийшов до того ж, що в Сіті

Влітку чекаємо на трансфер в інший клуб?

| Оновлено 06 квітня 2024, 10:47
22623
29
Розвилка Габріела Жезуса. В Арсеналі бразилець прийшов до того ж, що в Сіті
Getty Images/Global Images Ukraine

3 квітня форварду «Арсенала» та збірної Бразилії Габріелу Жезусу виповнилося 27 років. Це вік, до якого будь-який футболіст, котрий претендує на щось суттєве, має вже підходити з якимись досягненнями за плечима. Але Габріел Жезус щодо цього постать, відверто кажучи, неоднозначна.

З одного боку, бразилець до свого нинішнього віку має в активі більше титулів чемпіона Англії, аніж Тьєррі Анрі, Алан Ширер та Гаррі Кейн разом узяті, а також є другим серед бразильських легіонерів за кількістю забитих м'ячів в історії АПЛ (73, що поступається лише показнику Роберто Фірміно, який має на своєму рахунку 82 голи).

Але з іншого боку, Жезуса досить часто асоціюють саме із тим, що він не робить, що в нього не виходить, аніж із його здобутками. Бразильському форварду завжди чогось не вистачає, практично усі вболівальники, які активно стежать за англійською Прем'єр-лігою, можуть легко згадати одне або кілька своїх зауважень, які в той чи інший період з'являлися щодо Жезуса. То він надто мало забиває, то втрачає велику кількість гольових шансів, а то й просто проводить у лазареті надто багато часу.

Жезусу реально не поталанило опинитися в «Манчестер Сіті» у період між епохами двох топових голеадорів – Серхіо Агуеро та Ерлінга Холанда. З цієї причини оцінювати успіхи бразильця завжди будуть саме у порівнянні із тим, що вдавалося аргентинцю, і що зараз демонструє норвежець. Зрештою, через недостатню результативність у центрі нападу, але готовність з неймовірним рівнем самопожертви працювати на полі, Жузеп Гвардіола й вирішив перепрофілювати Жезуса у флангового нападника. Тепер же подібна ідея, вочевидь, все більше захоплює й коуча «Арсенала» Мікеля Артету. Інше питання, що якщо тренер зневірився у здатності центрфорварда регулярно забивати м'ячі та почав шукати для нього нову роль на полі, то й уболівальники дуже скоро зроблять те саме.

Getty Images/Global Images Ukraine. Габріел Жезус проти Бернарду Сілви

У нещодавньому поєдинку «Манчестер Сіті» та «Арсенала» (0:0), який відбувся 31 березня в рамках чергового туру АПЛ, Габріел Жезус несподівано для багатьох з'явився у стартовому складі «канонірів» саме як лівий фланговий нападник. До цього бразилець не оголошувався у першій одинадцятці з 30 січня, коли допоміг «Арсеналу» обіграти на виїзді «Ноттінгем Форест» (2:1).

За 72 хвилини, які Жезус провів на полі, він показав, чому водночас є і мрією майже для будь-якого тренера, і джерелом розчарувань. Габріел завдав по воротах суперника три удари, а це більше половини від кількості усіх спроб лондонців (таких статистики Wyscout нарахували п'ять), але жоден з них не прийшовся у площину воріт. Його спроби засмутити голкіпера «містян» виявилися або поспішними, або були зроблені надто пізно, через що зазнали невдачі.

Тим не менш, Габріел Жезус зробив неоціненний внесок у нейтралізацію загроз, які футболісти «Манчестер Сіті» намагалися реалізувати через зону лівого фулбека «Арсенала» Якуба Ківіора. Польський захисник виявився «мішенню» для «містян» фактично від початку матчу, й багато у чому завдяки самовідданості та швидкісній роботі Жезуса, який неодноразово відходив назад (в активі бразильця 8 перехоплень м'яча, з яких шість – на власній половині поля!), «Арсеналу» вдалося уникнути глобальних неприємностей.

«По суті, Мікель Артета використав схему 4-4-2. Два крайні гравці діяли ніби в подвоєнні. Пам'ятаю, коли я грав на позиції правого захисника проти Марка Овермарса, Давіда Жинола чи Ар'єна Роббена, то не міг впоратися із ними віч-на-віч. У такому разі справді потрібна підтримка з боку гравця атаки, який відходив би назад та ускладнював завдання тому, хто атакує. Жезус і Сака сьогодні були абсолютно визначними щодо цього. Робота, яку вони виконали для своєї команди, була блискучою», – заявив після матчу в студії Sky Sports екс-фулбек «Манчестер Юнайтед» та збірної Англії, а нині телеексперт Гарі Невілл.

Жезус же охарактеризував свою роботу набагато простіше: «Я намагаюся робити усе можливе, щоб допомогти своїй команді. Не має значення, де я граю, я завжди намагаюся та віддаю усі сили. Я зробив це [проти «Сіті»]. Я був дуже глибоко, зазвичай я не дію так глибоко, але мені доводилося грати саме так. Думаю, що допомагаю своїй команді граючи таким чином. А ще коли ми атакували, я створив кілька моментів. Я міг би зіграти трохи краще, але футбол інколи буває таким».

За свою неймовірну працьовитість та самовідданість Жезус справді дуже популярний серед тренерів та партнерів по команді. Наразі Габріел є одним із найкращих гравців атаки в АПЛ, які вміють грамотно пресингувати та закривати захисників суперника. Але проблема полягає в тому, що сам Жезус раніше неодноразово давав зрозуміти, що йому куди більше імпонує робота у центральній зоні нападу. А зараз, якщо Артета продовжить активно використовувати бразильця у ширині атаки, трансформація Габріела з центрфорварда у флангового нападника ризикує бути завершеною остаточно. По суті, Жезус виявиться покращеною версією Джордана Айю – неймовірно працездатного та працелюбного гравця атаки, який вже й забув, як це – забивати багато м'ячів та бути типовим центрфорвардом.

Поки що тенденція, що Жезус в «Арсеналі» прийшов до того, від чого йшов у «Манчестер Сіті», простежується навіть по теплових картах бразильця за останні три сезони в АПЛ. Якщо в минулому чемпіонаті Англії бразилець найчастіше опинявся саме на позиціях, властивих центральному нападнику, то зараз він набагато частіше з'являється на лівому фланзі – там, де приносить користь команді, але не здатний забивати по кілька десятків м'ячів за сезон.

Втім, в аспекті невдач Габріела Жезуса не можна ігнорувати і його травми, які призвели до зниження статусу бразильця в атакувальній ієрархії «Арсенала». Через пошкодження коліна, яке форвард отримав у грудні 2022 року, він опинився в лазареті на понад три місяці, після чого ще неодноразово з'являвся на лікарняному ліжку саме через проблеми із колінами.

Загалом в «Арсеналі» в Габріела Жезуса станом на поточний момент було п'ять відрізків, коли бразилець був змушений пропускати матчі через травми. Чотири із них пов'язані саме з колінами.

Не дивно, що вже зараз експерти припускають, що найактивніше у літнє трансферне вікно «Арсенал» працюватиме на ринку над пошуком нового центрфорварда. Ним може стати нападник лісабонського «Спортінга» Віктор Дьокереш, який цього сезону демонструє просто феноменальну результативність, і якого раніше в АПЛ вже забракували саме через нібито низький рівень футбольного інтелекту.

Причому за Дьокереша «Арсеналу» доведеться заплатити не менше 100 мільйонів євро, оскільки у «Спортінгу» чітко окреслили своє небажання продавати 25-річного шведа дешевше, аніж прописано в його клаусулі.

Якщо трансфер такого масштабу Артета влітку все-таки здійснить, то Габріел Жезус знову прийде до добре відомої кар'єрної розвилки, на якій йому доведеться відповісти самому собі на одне ключове питання: залишатися в «Арсеналі» та грати на фланзі атаки, або ж чіплятися за останній шанс проявити себе справжнім центрфорвардом, але вже в іншому клубі? Саме найближчі пару місяців й мають допомогти бразильцеві дати остаточну відповідь на це питання…

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
TarasTaras94
Жезус на фланзі атаки в Арсеналі виходив поки ситуативно під конкретні завдання і з урахуванням травми Мартінеллі, тому те що його використовують і на інших позиціях у разі потреби це непогано. Але підсумовуючи всі фактори то дійсно виглядає так, що Арсенал буде шукати нового форварда і тут скоріше першочергова проблема постійні травми, а не реалізація, хоч і це проблема. Та сама історія може статися і з Олександром бо на фоні критики та травм схоже він втратив місце в основі. Хоча буквально вчора ще були одні з головних героїв прогресу Арсенала.
Boris Korshun
Правда але процентів на 70. Насправді Арсенал це не команда одного форварда. Просто подивиться статистику клуба.  Більш усіх забито в АПЛ, безумовно найсильнішій лізі світу. Сила у тому що загроза їде від будь кого з нападу та середньої лінії. Навіть захисників. Артета створив  універсальну команду, у який забивають усі. Це сила, а не слабкість.
Lesovij7
Жезус будет полезен везде где играет
Anna.
Жезус навіть якщо і не забиває, то виконує величезний обсяг роботи. І за м'яча побореться, і в обороні відпрацює, і партнерам підігрує. Плюс при потребі може і не фланзі зіграти. Але з реалізацією дійсно буває не забиває з вбивчих моментів. 
avk2307
И еще интересный коммент по поводу будующего:
Тут на неделе писали про Судакова - 150 млн.
Верите?
Вместо кого вот эти 150 млн или хоть 45?
avk2307
Про Жезуса правда про травми, це основна причина.
А так статистика:
Жезус 8 голів та 5 пердач  в усіх іграх сезону цього
Хаверц 9 голів 4 асисти
Мартінеллі 8 голів 4 асисти
Ну і лідери Сака 16-12
Троссард -11-2
Едегор 10-7
Ніякого Дьокереша не буде.Ісак з Ньюкасла  або "свій " Mika Bierreth.(грає і забиває е гірше Балогуна і Нкетія)
Це про універсальність. Треба ще захисників додати....
У МС десь так само
_Tro91do2ne4rlly_
Еге ж... В ФК " Металіст" (Харків).  
naverland
Жезус мертвый игрок, нигде не показывает стабильности, посмотрите сколько игр сыграл за сборную Бразилии и сколько голов, самый худший нападающий в истории сборной Бразилии по этому показателю. Так что он только и может что звонить маме и плакать. 
Harun Bakircioğlu
Иронично, что Жезус и Зинченко были призваны поднять моральный дух и уровень Арсенала, и поначалу так и было, но в конечном итоге клуб их перерос, а они остались на том же уровне, на котором и приходили в Арсенал, и теперь в роли догоняющих.
Это как если бы вы на языковых курсах сдали тест на advanced, однако вам там показалось слишком тяжело, все вокруг умные, а вы нет, вы попросились в intermediate, попроще, зато не худший в группе, зато подтянуться получше можно, зато не так сложно и т.п. В результате вся группа выросла, вы нет, потому что расслабон, потому что расти можно только выходя из зоны комфорта.
Арсенал перешел в advanced, Джизас и Дзинченко - вечный intermediate.