Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 03 квітня 2024, 21:46
3354
7

Хабі Алонсо залишається у Баєрі. І це правильне рішення

Оцінюємо вибір іспанського фахівця

| Оновлено 03 квітня 2024, 21:46
3354
7
Хабі Алонсо залишається у Баєрі. І це правильне рішення
Getty Images/Global Images Ukraine. Хабі Алонсо

Майбутнє Хабі Алонсо було однією з найцікавіших тем останніх кількох місяців. За час роботи в Баєрі він зарекомендував себе хорошим фахівцем з великими перспективами. Якщо іспанець приведе "фармацевтів" до історичного чемпіонства, що ймовірно на 99%, його позиції на ринку тренерів ще сильніше зміцняться. Баєр під керівництвом Алонсо виглядає дуже добре і немає нічого дивного в тому, що ним цікавляться топ-клуби.

Спочатку Хабі пов'язували з мадридським Реалом. Однак "вершкові" продовжили контракт з Карло Анчелотті, після чого чутки минули. Пізніше стало відомо, що у призначенні фахівця серйозно зацікавлені Ліверпуль і Баварія. Обидва клуби втрачають тренерів. Червоні шукають заміну Юргену Клоппу, а мюнхенці – Томасу Тухелю. Алонсо виступав у всіх цих клубах, будучи гравцем. Він мав реальну можливість очолити топ-клуб після поки що гіпотетичного чемпіонства з Баєром, але вирішив залишитися в Леверкузені. І це правильно.

Ліверпуль

Клопп приголомшив заявою про звільнення з Ліверпуля після закінчення поточного сезону. Це стало несподіваною новиною. Букмекери одразу почали приймати ставки на тренерів, які посядуть місце Юргена. Хоча всі розуміють, що це буде непросто. Клопп проводить дев'ятий рік на чолі "червоних". Саме з ним і асоціюється сучасний Ліверпуль. Разом із німцем з Енфілду піде ціла епоха. Починати нову історію після чемпіонства, а також фіналів та перемоги у Лізі чемпіонів буде дуже непросто.

Алонсо свого часу провів 5 років у Ліверпулі. Хабі своя людина на Енфілді, але це ще нічого не гарантує. У топ-клубі головне – результат. До того ж, замінити епохального тренера – неймовірно важке завдання. Унаї Емері спробував замінити Арсена Венгера в Арсеналі, а Девід Моєс очолив Манчестер Юнайтед після Алекса Фергюсона. Обидва фахівці провели не найкращі періоди кар'єри під час роботи у вищевказаних топ-клубах, а у них на той момент було більше досвіду роботи, ніж у Алонсо зараз.

Замінити Клоппа буде дуже важко за всіма параметрами: результатами, якістю роботи, атмосферою в роздягальні. Тиск буде серйозним. До того ж услід за Юргеном Ліверпуль можуть залишити кілька важливих гравців. Буде складно, і не факт, що Хабі готовий до цього. Будь-хто, хто прийде на зміну Клоппу, зіткнеться із серйозним пресингом, а перебудова не буде ні відмовкою, ні виправданням. Молодому фахівцеві, такому як Алонсо, розумніше було б перечекати весь цей післяклоппівський шторм і очолити команду в інший, більш вдалий час. Іти до мерсисайдців зараз – значить, дуже ризикувати.

Баварія

У Баварії схожа ситуація щодо великих змін у клубі. Мюнхенці офіційно оголосили, що Тухель залишить свою посаду після закінчення сезону, який поки що складається дуже слабко для "рекордмайстра". Баварія рано вилетіла з Кубка Німеччини і практично втратила шанси на чемпіонство. Єдина надія мюнхенців – Ліга чемпіонів, та й там свої нюанси. Мало хто сумнівався, що "рекордмайстер" пройде Лаціо навіть у розібраному стані, але матчі з Арсеналом – зовсім інша річ.

Зараз Баварія займається пошуками нового тренера. Це дуже важлива тема, від вирішення якої залежить багато питань, у тому числі майбутнє одразу кількох гравців. Не секрет, що Алонсо був одним із пріоритетних кандидатів для мюнхенців. Хабі 3 роки виступав на Альянц-Арені і там же завершив кар'єру. Навряд чи хтось у Мюнхені скаже погане слово про молодого фахівця, навіть якщо він позбавить "рекордмайстер" чергового титулу.

Тут річ у іншому. Хороша людина – це не професія, як і свій хлопець. Це можуть довести Ніко Ковач, Олівер Кан, Хасан Саліхаміджич та інші колишні гравці Баварії. Хоч би хто очолив мюнхенський клуб, тиск буде колосальним. У Німеччині не так багато клубів зі світовим ім'ям, тому дії тренера Баварії ретельно аналізуватимуть з усіх боків. Один програний матч "рекордмайстра" – дуже погано, два – катастрофа. Знову ж таки, чи потрібно це Алонсо зараз? Як і в Ліверпулі, у Баварії багато питань залишаються невирішеними. Плюс мюнхенський клуб є дуже неспокійним. Тут потрібно мати залізний авторитет, щоб приструнити зірок світового масштабу. Не факт, що Хабі підходящий тренер для Баварії зараз, незважаючи на його минуле.

Баєр

Getty Images. Хабі Алонсо і його команда

Ще протягом ігрової кар'єри Алонсо цінували за розум та розсудливість. Судячи з усього, Хабі залишається таким і зараз. Декілька днів тому фахівець офіційно заявив, що залишиться в Баєрі ще як мінімум на один сезон. Іспанець почувається на своєму місці – і цим усе сказано. Він хоче розвиватися сам і розвивати свою команду, незважаючи на те, що вона вже проводить успішний сезон. Чемпіонство – добре. Баварія і дортмундська Боруссія самоусунулися з чемпіонських перегонів, а Штутгарт і РБ Лейпциг поки що недостатньо міцні для досягнення таких високих цілей. Але найскладніше попереду.

Багато відомих тренерів стверджують, що дістатися до вершини важко, але ще важче на ній залишитися. Баварія наступного сезону не повторюватиме нинішніх помилок. Мюнхенці будуть рішуче налаштовані повернути собі титул. Можливо, Боруссія і Лейпциг щось вигадають і вийдуть на новий рівень. Виграти чемпіонство і піти переможцем – це варіант. Так зробив, наприклад, Лучано Спаллетті і ніхто його не звинувачує, окрім президента Наполі. Але справжнім випробуванням для Алонсо стане спроба захисту титулу і вдалий виступ у Лізі чемпіонів. Баєр зараз дуже хороший, але цій команді ще є чого прагнути, і їй точно потрібен нинішній наставник.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Harun Bakircioğlu
О, минус одна фамилия, которая будет доминировать летом?
Влад Бойко
Приємне враження від тренера. Може він стане одним із наступоного покоління після Клопа і Гвардіоли, хто зна...
Gargantua
это очень порядочное и смелое решение
клуб финансово очень скромный и сейчас находится на пике успеха.
человек, который привел его к такому успеху, не боится остаться в клубе, который возможно окажется на спаде.
значит человек верит в свою компетентность и способность добиваться успеха и дальше со скромными ресурсами.