Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 квітня 2024, 20:05
8134
9

Пам'ятаєте Марсело Морено? В нього нетривіальна історія завершення кар'єри

Болівієць мало чим запам'ятався у «Шахтарі», але встиг виграти з «гірниками» Кубок УЄФА-2008/09

| Оновлено 03 квітня 2024, 20:05
8134
9
Пам'ятаєте Марсело Морено? В нього нетривіальна історія завершення кар'єри
Getty Images/Global Images Ukraine

Болівійський форвард Марсело Морено, який влітку 2008 року за 9 мільйонів євро перейшов із «Крузейро» до «Шахтаря», і через сезон у лавах «гірників» став володарем останнього Кубка УЄФА в історії, вже досить давно не перебуває у фокусі уваги українських вболівальників. Ще на початку 2012 року Морено остаточно попрощався з донецьким клубом, після чого виступав у Бразилії, Китаї, Парагваї та навіть Еквадорі, а у січні 2024-го отримав статус вільного агента.

Опинившись фактично «на вулиці» 36-річний Марсело Морено не зумів швидко підшукати собі підходящий варіант, через що всерйоз задумався про відхід з футболу. Втім, як і будь-якому виконавцю пристойного рівня (а Морено є рекордсменом збірної Болівії як за кількістю зіграних матчів – 108, так і за кількістю забитих м'ячів – 31, що, як мінімум, робить його знаковою фігурою для південноамериканського футболу), завершувати кар'єру Морено хотілося на мажорній ноті – вийшовши на поле перед численними фанатами, – а не просто написавши черговий пост в Instagram.

І ось тут Морено певною мірою пощастило. 13 березня стало відомо про підписання болівійцем короткострокового контракту з його фактично рідним клубом – бразильським «Крузейро». Формально сторони не конкретизували рамки дії угоди, але вона, за даними ЗМІ, розрахована до завершення розіграшу Ліги Мінейро (футбольний чемпіонат штату Мінас-Жерайс), тобто фактично до 6 квітня (втім, тут є певні тонкощі, про які йтиметься нижче), коли «лисиці» проведуть матч у відповідь в рамках фіналу проти «Атлетіко Мінейро».

Гра відбудеться на «Мінейрані» – рідній арені «Крузейро», місткість якої становить трохи більше 60 тисяч вболівальників, і, як очікується, цього вечора стадіон буде переповнений. Тоді ж Марсело Морено збирається востаннє вийти на футбольне поле як гравець, після чого завершить кар'єру.

Про свої плани Морено вже оголосив на спеціальній прес-конференції, яка відбулася 28 березня.

ФК Крузейро. Марсело Морено на прес-конференції 28 березня 2024 року

«Я дуже вдячний цьому клубу. Дуже радий, що я маю таку можливість завершити кар'єру тут. Сподіваюся, вболівальники зможуть попрощатися зі мною 7-го числа, в матчі-відповіді фіналу Ліги Мінейро. Я сподіваюся, що ми зможемо попрощатися, як я того заслуговую, як заслуговує того «Крузейро», з усіма моїми вболівальниками, які кричали про мої голи, з великою самовіддачею».

«Прощання у матчі-класиці. Приходьте на півтори години раніше, на дві години. Так, щоб я міг попрощатися зі своїми вболівальниками, і ми зможемо завершити цей четвертий відрізок часу в «Крузейро» (раніше Морено виступав за «лисиць» з 2007 по 2008 роки, у 2014-му та з 2020 по 2022 роки – прим. авт.), як ми того заслуговуємо. Не думаю, що є ймовірність, що я залишусь на лаві запасних. Це питання повністю залежить від головного тренера, але я мав бажання повернутися лише з однією метою – попрощатися з уболівальниками», – заявив Морено.

Втім, згодом після цієї прес-конференції стало зрозуміло, що від головного тренера «Крузейро» 39-річного аргентинця Ніколаса Ларкамона, який очолив «лисиць» лишень наприкінці грудня минулого року, не так вже й багато залежить. Точніше, Ларкамон має право приймати будь-які рішення, які визнає необхідними для успіху команди, але не дати можливості Марсело Морено вийти на поле з лави запасних наставник просто не посміє.

І ось тут починається найцікавіше. Виявляється, що нинішнє керівництво «Крузейро» (нагадаємо, 90% акцій клубу володіє легендарний бразильський форвард Роналдо) погодилося підписати короткостроковий контракт з Марсело Морено, і дати можливість тому красиво завершити кар'єру, суто з матеріальних міркувань.

За підсумками сезону-2019 «Крузейро» вилетів з бразильської Серії А, і наступні три роки провів у Серії В. В цей період у клубі загострилася фінансова криза, яка могла спричинити спершу банкрутство «лисиць», а потім і їхнє повне зникнення. Причому останнє було більш ніж реальним, навіть незважаючи на те, що «Крузейро» є одним із найбільш значущих клубів Бразилії, а його історія бере початок в уже дуже далекому 1921 році.

Ще у лютому 2020 року до лав «Крузейро» після п'яти сезонів перебування у Китаї повернувся Марсело Морено, котрий висловив готовність допомагати «лисицям» у рамках Серії В. Болівієць справді відіграв за рідну команду два повноцінні сезони та навіть забив 8 м'ячів у 43 поєдинках, проте зовсім не ця його допомога виявилася рятівною для клубу.

У період з 2020 по 2022 роки нападник виявився одним з ключових фінансових донорів «Крузейро». Морено надав «лисицям» три кредити на загальну суму близько 6 мільйонів євро. Завдяки цим грошам клубу вдалося стабілізувати економічну ситуацію, виплатити борги по зарплаті перед футболістами та співробітниками, а також закрити виплати за низкою екстрених боргів.

Лише у грудні 2021 року власником 90% акцій «Крузейро» став Роналдо, який зміг залучити до клубу ще більше інвестицій, і це зрештою допомогло «лисицям» за підсумками сезону-2022 повернутися до Серії А. Втім, цей успіх відбувся вже без прямої участі Марсело Морено як футболіста, адже екс-форвард «Шахтаря» ще у лютому 2022 року перебрався до парагвайського «Серро Портеньо».

Втім, незабаром стало зрозуміло, що Роналдо не збирається інвестувати шалені гроші зі своєї кишені з метою зробити із «Крузейро» гегемона бразильської Серії А. Перший після повернення в еліту сезон «лисиці» завершили тільки на 14-й позиції, і ще перед початком змагального процесу фанати «Крузейро» були незадоволені роботою Роналдо та його підходом до справи.

В певній мірі ситуацію врятував місцевий бізнесмен Педро Лоуренсу, котрий став партнером Роналдо з точки зору інвестицій у «Крузейро», проте поки що не став власником навіть невеликої частини акцій клубу. Остання обставина виглядає цілком реальною вже у найближчому майбутньому, оскільки поки що «Зубанчик» абсолютно не готовий фінансово тягнути такий значний футбольний проект самостійно.

«Хто знає… Можливо, все буде саме так, і я куплю частину акцій «Крузейро». Роналдо завжди відкритий, він висловлюється на цю тему, ми часто розмовляємо про це. Я хочу, щоб «Крузейро» був здоровим, я хочу, щоб вболівальники були щасливі», – заявив Лоуренсу.

Але поки що Лоуренсу доводиться вирішувати більш нагальні питання. Одне з них полягає у необхідності повернути борги клубу перед Марсело Морено. Ще у вересні минулого року болівієць через суд довів, що є одним із незабезпечених кредиторів «Крузейро». Борг «лисиць» перед болівійцем на той момент становив трохи більше 33 мільйонів реалів (6,13 мільйонів євро), а наразі збільшився майже до 36 мільйонів реалів (6,69 мільйонів євро).

Морено виявив готовність піти назустріч «Крузейро» та погодився із тим, щоб клуб виплачував борг поступово: рівними частинами протягом наступних 36 місяців, але обов'язково із урахуванням інфляційних нарахувань. Однак і тут клуб не зміг нічого гарантувати болівійцю, для чого знадобилося втручання Педро Лоуренсу та його компанії Supermercados BH, яка відповідальна за роботу величезної мережі продуктових супермаркетів та є п'ятою за обсягами у відповідному сегменті в Бразилії.

В результаті Педро Лоуренсу та Марсело Морено домовилися, що перший візьме на себе виплати боргу «Крузейро» перед болівійцем. Вони зведуться до 60 щомісячних платежів на суму 600 тисяч реалів кожен, що в кінцевому підсумку дозволить через п'ять років вийти на суму у 36 мільйонів реалів.

Крім того, нинішнє повернення Марсело Морено до «Крузейро» також є частиною домовленості між Педро Лоуренсу, гравцем та керівництвом клубу в аспекті погашення боргу. Фактично Ніколас Ларкамон не був зацікавлений у запрошенні болівійця, який перебуває не у найкращих фізичних кондиціях та наразі змушений покращувати їх в екстреному порядку, щоб не вдарити в багнюку обличчям у своєму прощальному матчі. Аргентинський коуч «Крузейро» останніми тижнями справді просив у босів та особисто в Педро Лоуренсу нового форварда, але не такого вікового як Марсело Морено, а тому робота в цьому напрямку, як очікується, буде продовжена та її планується завершити до старту сезону-2024 у бразильській Серії А.

Таким чином, зараз Марсело Морено та «Крузейро» оформили свого роду «джентльменську угоду», яка залишає задоволеними усі сторони. Форвард отримав можливість гідно завершити кар'єру, вийшовши на поле та попрощавшись перед багатотисячною армією вболівальників, а клуб знайшов рішення, яке влаштовує його, щодо виплати боргу, який все одно довелося б повертати.

Втім, є ще одна досить конспірологічна теорія щодо цього. Подейкують, що Марсело Морено не проти на короткий час відновити ще й міжнародну кар'єру, про завершення якої він відрапортував у листопаді 2023-го.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марсело Морено під час прощального матчу за збірну Болівії

З 20 червня по 14 липня у США відбудеться 48-й розіграш Кубка Америки, участь в якому візьме і збірна Болівії, яка потрапила в одну групу із господарями першості, а також Уругваєм та Панамою. Подейкують, що Морено вже дав зрозуміти керівництву Болівійської футбольної федерації та головному тренеру національної команди Антоніо Карлосу Заго (до речі, також хорошому знайомому вболівальників «Шахтаря», оскільки цей бразилець кілька років працював у тренерському штабі Мірчі Луческу), що готовий повернутися до лав збірної, якщо тій знадобляться його послуги.

Безумовно, повернення символу національного футболу на такий значний турнір, як Кубок Америки-2024, було б чудовою опцією для Антоніо Карлоса Заго та болівійських функціонерів, проте для реалізації цієї можливості необхідно, щоб Марсело Морено на момент подання заявки збірної мав професійний контракт із будь-яким клубом.

І тут ми повертаємося до того, що із самого початку «Крузейро» не повідомляв про термін контракту з Марсело Морено. Виявляється, що за вимогами Бразильської конфедерації футболу для реєстрації футболіста за якийсь із клубів останньому необхідно оформити з гравцем трудову угоду терміном мінімум на три місяці. Саме такий договір за підсумком і був оформлений між Морено та «Крузейро», що теоретично дозволить Болівійській футбольній федерації включити Марсело до заявки збірної для участі у Кубку Америки-2024.

Так що не дивуйтеся, якщо Марсело Морено закінчуватиме кар'єру ще довго і у найкращих традиціях південноамериканських «мильних опер» – спершу так, потім ще якось. Втім, на батьківщині цей форвард вже давно став легендою, а тому йому апріорі дозволено набагато більше, ніж «звичайним смертним»…

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Чого ти іржеш?». Мілевський невдало розпочав прес-конференцію
Футбол | 01 травня 2024, 18:35 6
«Чого ти іржеш?». Мілевський невдало розпочав прес-конференцію

Артем переплутав назву своєї команди

Відбулися перші півфінальні матчі Ліги чемпіонів 23/24. Хто вийде у фінал?
Футбол | 02 травня 2024, 01:30 0
Відбулися перші півфінальні матчі Ліги чемпіонів 23/24. Хто вийде у фінал?

«Баварія» та «Реал» зіграли внічию (2:2), «Боруссія Д» мінімально обіграла «ПСЖ» (1:0)

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виктор Войцеховский
Это очередной великий трансфер Просто некоторые забывают, что на 1 Фернандиньо приходилось таких вот 5 Морен, которые еще и стоили 8+ лямов.
_Tro91do2ne4rlly_
Цікавий новий тренд - намагатися грати якомога довше. Можливо, колись Морено знову опиниться у лавах гірників або якогось іншого клубу УПЛ, ФК "Металіст" (Харків), наприклад, і проведе декілька запальних сезонів, відвантаживши цілу торбу м'ячів клубам УПЛ. А у ворота Динамо, щоб не образити "динамофілів", Морено зробить декілька покерів та пентатриків. 
Тож попереду дійсно вогняна УПЛ з вогняним майбутнім.