Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 03 квітня 2024, 01:02
7607
16

П'ять тренерів, чиї прізвища домінуватимуть влітку у стрічках новин

Про кого найближчим часом ми чутимемо все частіше й частіше?

| Оновлено 03 квітня 2024, 01:02
7607
16
П'ять тренерів, чиї прізвища домінуватимуть влітку у стрічках новин
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Так вже склалося, що у літнє трансферне вікно футбольні вболівальники основну увагу приділяють переходам гравців, однак у цей період часто відбуваються й фундаментальні зміни на тренерських містках. Наприклад, вже зараз відомо, що після закінчення сезону до зміни наставників вдадуться три європейські гранди – «Барселона», «Баварія» та «Ліверпуль». Також цілком ймовірні зміни на лавках у «Манчестер Юнайтед» та «Челсі», а тому інтриги на цьому напрямку буде хоч греблю гати, так само як і всіляких чуток.

Саме тому зараз ми пропонуємо виділити п'ятірку фахівців, прізвища яких із високою ймовірністю домінуватимуть у стрічках новин усіх авторитетних спортивних ЗМІ найближчого літа…

Рубен Аморім

Вік: 39 років
Громадянство: Португалія
Місце роботи: «Спортінг» Лісабон

Getty Images/Global Images Ukraine

Рубен Аморім за часів кар'єри футболіста встиг пограти за «Бенфіку» та «Брагу», але якихось визначних успіхів не досяг. Підкорювати топові вершини у футболі йому, схоже, куди більше поталанить вже у статусі тренера, тому що наразі персона Аморіма є, мабуть, найцікавішою для усіх європейських грандів, які підшукують собі нових наставників з-поміж фахівців, котрі працюють поза топ-5 чемпіонатів.

Тренерську кар'єру Аморім розпочинав у 2018 році у скромній португальській команді «Каза Пія», звідки перебрався до «Браги». У стані «зброярів» Рубен спочатку працював із дублерами, але незабаром йому було довірено і повноцінну посаду головного тренера першої команди, й під керівництвом молодого наставника «Брага» виграла Кубок португальської ліги-2019/20.

З весни 2020 року Аморім працює в одному з португальських грандів – «Спортінгу». «Львів» з Лісабона Рубен у першому ж своєму повноцінному сезоні на чолі команди (2020/21) зробив чемпіонами Португалії, причому це трапилося із ними уперше за дев'ятнадцять років, оскільки до цього «Спортінг» востаннє тріумфував в національній лізі аж у 2002-му, коли в його лавах виблискував чудовий бразильський голеадор Маріо Жардел.

Із Аморімом «Спортінг» дійсно демонструє якісний футбол, а низка гравців команди показала здатність стрімко прогресувати в індивідуальному плані. Це дозволило лісабонцям за останні роки здійснити кілька вкрай вигідних продажів, зокрема Мануеля Угарте в «Парі Сен-Жермен» (60 млн євро), Матеуса Нунеса у «Вулверхемптон» (45 млн євро) та Педро Порро в «Тоттенхем» (40 млн євро).

У поточному сезоні «Спортінг» знову активно претендує на чемпіонство в португальській Прімейрі, і якщо «леви» його здобудуть, то керівництву клубу стане ще складніше утримувати Аморіма. Зокрема, «Ліверпуль», як подейкують, готовий заплатити неустойку португальцям у розмірі 20 мільйонів євро за можливість дострокового відходу 39-річного фахівця з лави «левів» на тренерський місток «червоних».

Зінедін Зідан

Вік: 51 рік
Громадянство: Франція
Місце роботи:

Getty Images/Global Images Ukraine

Тренерська кар'єра Зінедіна Зідана поки що обмежується лише однією командою – мадридським «Реалом». Проте разом із «бланкос» фахівець досяг таких висот, що навіть після від'їзду зі столиці Іспанії, що стався влітку 2021 року, його ім'я перманентно виникає на передовицях газет та сайтів в аспекті переходу до того чи іншого топ-клубу. За останні кілька місяців інтерес до Зідана виявляли і «Манчестер Юнайтед», і «Баварія», і «Реал», і «Парі Сен-Жермен», і багато хто ще…

Як тренер Зідан виграв із «Реалом» три Ліги чемпіонів, два чемпіонати Іспанії, а також ряд менш значущих, але також достатньо престижних турнірів на кшталт клубного чемпіонату світу, Суперкубку УЄФА та Суперкубку Іспанії. Однак для всіх вболівальників та експертів все ще залишається загадкою: чи зможе Зінедін бути настільки ж успішним поза тренерським містком мадридського клубу?

З цієї причини до Зідана і зверталися інші топ-клуби, але поки що француз відповідав на усі пропозиції лише відмовою. Подейкували, що Зінедін дуже розраховував здобути посаду головного тренера збірної Франції, але після чемпіонату світу-2022 сталося несподіване: керівництво Федерації футболу Франції вирішило пролонгувати контракт із Дідьє Дешамом, залишивши таким чином Зідана «із носом».

Найближчого літа, як очікується, спроби домовитися з Зіданом будуть робити як мінімум керівники «Баварії», «Ювентуса» і, можливо, «Манчестер Юнайтед». Втім, перспективи досягти успіху у цих клубів невеликі, якщо враховувати нещодавні зізнання екс-партнера Зідана у «Реалі» данця Томаса Гравесена.

«Я розмовляв із Зіданом у Мадриді два роки тому, і він прямо заявив мені, що є лише три місця роботи, на які він готовий погодитись. Це «Марсель», «Реал» та збірна Франції. Ми були у Мадриді два роки тому, і він сказав мені саме це», – наголосив Гравесен.

Якщо з тих пір позиція Зідана не змінилася, то влітку ми можемо знову не побачити повернення француза у великий футбол, хоча це зовсім не означає, що пліток та чуток навколо нього стане менше…

Роберто Де Дзербі

Вік: 44 роки
Громадянство: Італія
Місце роботи: «Брайтон»

Getty Images/Global Images Ukraine

44-річний італійський фахівець Роберто Де Дзербі так і не дочекався належного рівня визнання на батьківщині, де працював зі скромними командами, але показував вельми прогресивний футбол та принципи побудови команди. З цієї причини влітку 2021 року Де Дзербі вирішив залишити Апенніни та податись у «Шахтар», де окрім практично повного карт-бланшу в трансферних питаннях Роберто гарантували ще й дуже солідну зарплату.

На жаль, побудувати неймовірно амбітний проект у «Шахтарі» Де Дзербі так і не поталанило через повномасштабну фазу російсько-української війни, яка почалася в лютому 2022 року. Італійський наставник залишався у Києві практично до того моменту, коли Україну вдалося залишити усім легіонерам «гірників», після чого повернувся до Італії. Влітку 2022-го стало зрозуміло, що Де Дзербі не повернеться, його контракт було розірвано за згодою сторін, а «Шахтар», запросивши Ігора Йовічевіча, вимушено зайнявся кадровою революцією.

Де Дзербі залишався без роботи до вересня 2022 року. І знову гідну пропозицію Роберто отримав з-за кордону – від англійського «Брайтона», який саме підшукував наступника для Грема Поттера, котрий відбув до «Челсі». Останньому, здавалося, вдалося майже неймовірне – зробити «чайок» не лише стабільними учасниками АПЛ, а й середняками турніру.

Але з приходом Де Дзербі «Брайтон», продавши ще й кілька лідерів, не тільки не став слабшим, а навіть зробив крок уперед – за підсумками сезону-2022/23 посів шосте місце, а минулого чемпіонату фінішував восьмим. Стиль гри «чайок» за керівництва Де Дзербі відзначають багато експертів, а самого екс-коуча «Шахтаря» вже давно пророкують в один з топ-клубів – наприклад, Жузеп Гвардіола нещодавно радив придивитися до Роберто босам «Барселони».

Втім, якщо з «Барсою» у Де Дзербі не складеться, то на італійця є ще як мінімум кілька потенційних топ-претендентів – «Челсі» та «Манчестер Юнайтед», та й чутки про «Ліверпуль» у пресі з'являлися, причому неодноразово…

Юліан Нагельсманн

Вік: 36 років
Громадянство: Німеччина
Місце роботи: збірна Німеччини

Getty Images/Global Images Ukraine

Юліану Нагельсманну вдалося рано заявити про себе на тренерській ниві. Молодий фахівець чудово впорався із роботою в «Хоффенхаймі» та «Лейпцигу», і у 2021 році отримав посаду коуча «Баварії» – справжнього гегемона клубного німецького футболу останніх років. З мюнхенцями Нагельсманн став чемпіоном Німеччини у 2022 році, а також виграв два Суперкубки країни, проте нездатність виявитися успішним у Лізі чемпіонів привела Юліана до звільнення.

Півроку Нагельсманн залишався без роботи, хоча багато хто очікував, що влітку 2023-го він точно «укоріниться» в якомусь топ-клубі, але… В результаті у вересні минулого року Юліан оформив короткострокову трудову угоду з Німецьким футбольним союзом, за умовами якої має керувати збірною Німеччини на Євро-2024, після чого, найімовірніше, залишить цю посаду.

Враховуючи останню обставину, а також вкрай молодий, як для тренера, вік Нагельсманна та нові ідеї, що все ще фонтанують від нього, цей фахівець є «ласим шматочком» на ринку коучів. Зокрема, лише за останні кілька місяців різні джерела повідомляли, що інтерес до співпраці з Юліаном виявляють «Ньюкасл», «Ліверпуль», «Барселона» та дортмундська «Боруссія». Загалом, пропозицій щодо роботи влітку у Нагельсманна точно не бракуватиме.

Хабі Алонсо

Вік: 36 років
Громадянство: Іспанія
Місце роботи: «Баєр»

Getty Images/Global Images Ukraine

Хабі Алонсо став легендою у футболі, коли ще був гравцем. Хавбеку вдалося блискуче проявити себе та запам'ятається надовго не лише фанатам рідного для нього «Реал Сосьєдада», а й грандів – «Ліверпуля» та «Реала». Саме у стані «бланкос» після завершення активних виступів Алонсо розпочав тренерське ремесло. Спочатку Хабі працював з юніорами «Реала», а потім вирішив перебратися у «Реал Сосьєдад», де йому довірили резервну команду.

Справжній ривок у тренерській кар'єрі Алонсо зробив у жовтні 2022 року, коли погодився очолити «Баєр». На той час команда з Леверкузена пленталась у зоні вильоту в німецькій Бундеслізі, і складно сказати однозначно, хто на той момент ризикував більше у цій співпраці: боси «фармацевтів» або молодий іспанський тренер, який міг би, у разі вильоту, назавжди поховати надії на успішну наставницьку кар'єру.

Як би там не було, а «Баєр» у сезоні-2022/23 не лише уникнув пониження у класі, а й фінішував шостим, завоювавши путівку до Ліги Європи, де у поточному розіграші дістався вже чвертьфіналу. Втім, головною заслугою Алонсо є навіть не це, а те, що «фармацевти» наразі сенсаційно лідирують у Бундеслізі та перебувають лише за кілька кроків від історичного для себе чемпіонства, адже ніколи раніше за усі вже майже 120 років існування клубу леверкузенці не брали «золото» національної ліги.

Не дивно, що стрімкий успіх Алонсо у «Баєрі» привернув інтерес до цього фахівця від інших клубів. Зараз у пресі здебільшого фігурують два клуби, де Хабі може опинитися влітку – «Ліверпуль» та «Баварія». Причому саме мюнхенці поки що виглядають фаворитами, адже нещодавно повідомлялося, що вони готові заплатити відступні «Баєру» за Алонсо у розмірі від 15 до 25 мільйонів євро, а це божевільні гроші, якщо йдеться про ринок коучів. Нещодавно Хабі Алонсо дав зрозуміти, що не залишить «Байєр» після закінчення сезону і має намір продовжувати розпочате в Леверкузені, однак це не виключає того факту, що інтерес до тренера, який, вочевидь, приведе «фармацевтів» до першого в історії чемпіонства, буде колосальним.

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Неймовірний Роберт! Барселона виграла трилер у Валенсії та обігнала Жирону
Футбол | 30 квітня 2024, 00:10 1
Неймовірний Роберт! Барселона виграла трилер у Валенсії та обігнала Жирону

Результат матчу вирішив хет-трик Левандовськи у другому таймі

Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру
Снукер | 30 квітня 2024, 06:10 2
Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру

Лідер світового рейтингу впевнено обіграв Райана Дея з рахунком 13:7

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Anna.
Де Дзербі хороший тренер для середняків які можуть пошуміти. В Де Дзербі як тренера топ клубу не вірю.
bzzzzzz
Любой вариант может обернуться катастрофой. Нынешний Ливерпуль это полностью команда Клоппа, постоенная им пркатически с нуля. Как Ливерпуль будет жить с другим стилем игры не представляю. Только Гвардиола по стилю близок к игре Клоппа.
Возможно хороший вариант был бы дать порулить помошнику Клоппа, чтобы ничего кардинально не менять.
luceorius
 Лише одна  подія, а саме виграш Німеччиною ЧЄ, може запустити ланцюгову реакцію, яка за 1 - 2 тижні все розставить по місцях. Тоді, очевидно, Нагельсманн залишиться тренером  збірної принаймні до ЧС 2026,  Дешама  нарешті  можуть відставити і  його місце займе Зідан. Ліверпуль зазделегідь підпише Аморіма, Алонсо  нікуди не піде з Баєра. А Де Дзербі, ну дуже сумнівно, щоб він серйозно цікавив грандів - аж надто багато поразок з великим рахунком в цьому сезоні у Брайтона.
А справжньою інтригою може стати відставка Гвардіоли в разі невиграшу МС чемпіонату АПЛ та  ЛЧ, але це вже інша тема.
dabo533
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
rizzo
Де Мічел, де Хацкевич?
Harun Bakircioğlu
Летом будет Евро доминировать, потом Копа в США. Всем пофиг кто из вышеперечисленных куда пристроится
moysha
Даже не интересно. А где гвардия динамовских сердец Олежа Блохин, Леха Михайличенко ну и главное почему нет Русланчика Ротаня?