Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 01 квітня 2024, 13:16
4682
4

Як українки в Маямі грали, респект Димитрову, титул Сіннера, Коллінз – вау!

Sport.ua підбиває підсумки двох останніх тижнів у тенісі

| Оновлено 01 квітня 2024, 13:16
4682
4
Як українки в Маямі грали, респект Димитрову, титул Сіннера, Коллінз – вау!
Getty Images/Global Images Ukraine. Даніель Коллінс

Останні два тижні березня тенісисти та тенісистки змагалися на престижному хардовому турнірі у Маямі (США). Без сенсацій не обійшлося, а українки абияк, але все ж таки заявили про себе. Розбираємось за порядком...!

WTA 1000 Маямі

Можливо, 2024 рік стане для жіночого українського тенісу найбільш успішним за всю історію. Звичайно, навряд чи українки і, зокрема, сама Еліна, зможуть повторити успіхи Світоліної у 2017-2020 роках, але показувати хороший рівень і доходити до фінальних стадій топ-турнірів – цілком можливо.

У Маямі від українок чекали багато чого. Чи вийшло? Скоріше ні, ніж так. В одиночному розряді Україну представили 4 тенісистки: Еліна Світоліна, Леся Цуренко, Даяна Ястремська та Ангеліна Калініна. Мала зіграти і Марта Костюк, яку я особисто нещодавно назвав найкращою тенісисткою України нарівні з Еліною і сподівався щонайменше на чвертьфінал у Маямі, але вона знялася через хворобу. Ну що ж, здоров'я та якнайшвидшого одужання!

Світоліна провалилася? Цю фразу можна було написати в заголовок, але ж не зовсім правильно наголошувати саме на невдачі Еліни. Наша перша ракетка отримала у суперниці в 1/32 фіналу Наомі Осаку. Японка, безперечно, дуже статусна. Але це ж не та Наомі, яка домінувала в тенісі разом з Ешлі Барті до приходу Іги Свьонтек! Це японка, яка має проблеми зі спритністю і фізикою, це японка, яка тільки недавно повернулася в теніс, ну і врешті-решт японка, яку можна і потрібно обігравати. Світоліна не впоралася з цим завданням. Українка пізно увійшла в гру (в принципі, лише у другому сеті), а Осака, як вона потім і заявила, провела свій найкращий матч після декрету. Багато хто писав, що Осака може виграти турнір. Але у підсумку вона вже у наступному раунді програла Каролін Гарсії.


Getty Images/Global Images Ukraine. Наомі Осака та Еліна Світоліна

Повертаючись до фрази «Світоліна провалилася». Якби Еліна пройшла Осаку, далі була б Гарсія, ще далі – Коко Гофф, а ще далі – Даніель Коллінс... Шалено складна сітка. Еліна, звичайно, могла б обіграти кожну з них, але явно не за порядком. Не натякаю на те, що Світоліна спеціально «злилася» для якісної підготовки до Чарльстона та матчу за збірну, але задайте собі питання, тільки чесно: на якій стадії ви бачили Еліну за такої сітки? (Елі, до речі, знову потрапила до половини Іги Свьонтек).

Даяна Ястремська... Скільки там шансів їй давали довести, що Australian Open – не випадковість? 3,4,5? Ну, не йде гра у Даяни, що тут скажеш. Дар'ю Севілл, яка знаходиться за межами топ-100, ледь домучила у двох сетах (7:5, 7:5). А за рівнем гри – слабко, не те. Із Саккарі – абсолютно заслужена поразка. Рахунок, може, і близький, але українка по ходу всієї зустрічі була в ролі наздоганяючої. Подивимося, що буде в Чарльстоні, може сірий (зелений) ґрунт допоможе, але поки що виглядає все сумбурно.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Ангеліна Калініна здивувала. Каролін Возняцкі на старті виглядала прохідною, але українці довелося робити камбек з 2:5 у другому сеті та йти з матчболу. Багато статистичних ресурсів (FlashScore, наприклад) навіть записали перемогу Возняцкі і зробили розсилку повідомлень про успіх екс-першої ракетки світу всім стривоженим українським фанам, які вже вірили в камбек. А Ангеліна взяла та втішила всю Україну, вигравши в марафонському матчі за 3 години та 20 хвилин!

Зізнаюся чесно, у перемогу Калініної у матчі з другою ракеткою світу Аріною Соболенко, а тим більше після такої гри з Возняцкі, я не вірив. Навіть незважаючи на всі особисті проблеми Аріни (смерть хлопця, чи то вже на той момент колишнього). Це друга ракетка, чемпіонка Australian Open із потужним тенісом. Я про теніс, не про зовнішній вигляд представниці картопляної республіки. Але Ангеліна взяла і бахнула Соболенко, змусивши білоруску зганьбитися на весь світ (але, звичайно, всім шалено шкода бідну Аріну). Аріна обматюкала суддю, розбила ракетку, та й грала слабко. Загалом – так і треба цій Соболенко, Калініна – молодець!


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

А ось із Юлією Путінцевою... Може втома, може банальна невдача, але Ангеліна програла представниці Казахстану, яка тільки й вміє, що просто перебивати сітку та камонити після кожної помилки суперниці (все просто – своїх вінерсів немає). Ангеліна програла перший сет, але вже в другому здавалося, що знайшла свій теніс. Але кілька помилок, і рахунок з 4:1 став рівним. Але й потім у Калініної було 2 сетболи (по 1 в 11-му та 12-му геймах на прийомі). В 12-му був дуже неприємний аут на сет-пойнті. Якби корт був довшим на пару міліметрів... У результаті поразка, після якої потрібно зробити правильні висновки. Особисто у мене до Ангеліни лише одне велике прохання – працювати і працювати над фізикою, її, на жаль, не вистачає.

Леся Цуренко – еталон українського тенісу. 34 роки, а може ж! Магду Лінетт на старті обіграла у непростому матчі за 2 години та 25 хвилин і здавалося, що і Грет Міннен, яка замінили Барбору Крейчикову, можна проходити. Але, на жаль. Після першого сету, в якому українка не зуміла подати на матч за 5:3 (40:30), вона попливла. З Лесею розмова коротка. Або не критикуємо, або відправляємо на «пенсію», нагадуючи їй про те, що настав час завершувати кар'єру. Думаю, Цуренко заслужила на повагу і на те, щоб і далі продовжувати заробляти тенісом, доходячи максимум до 2-го / 3-го раунду на подібних турнірах.


Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Змагання у Маямі виграла... Даніель Коллінс! Так-так, та сама «мрія фармацевта», та, хто анонсувала відхід з тенісу вже цього року. 30-річна американка виграла найбільший титул у кар'єрі. Та ще й у своєму рідному штаті – Флориді! На церемонії нагородження вона сяяла і розпливалася в посмішці, але... Але не передумала щодо свого відходу. Коллінс хоче стати мамою, і це круто. Звичайно, прикро, що тепер, коли Даніель виграла такий трофей, ми не зможемо побачити її на кортах умовно після US Open.

Окремий респект Даніель за те, що вибила трьох кацапок на шляху до фіналу, а у фіналі обіграла уродженку москви Єлену Рибакіну. За 7 матчів американка віддала лише 1 сет – і те, на старті турніру, своїй співвітчизниці Бернарді Пері! Неймовірний тиждень, крутий теніс та просто вау!


Getty Images/Global Images Ukraine. Даніель Коллінс

Щодо парного розряду, то тут дуже здивував тандем Ястремської та Калініної. Даяна та Ангеліна дійшли до чвертьфіналу турніру, закривши на своєму шляху дуети Доулхайд / Кравчик та Мелічар / Перес. Були близькі українки і до перемоги над Мухаммад / Паркс, але у другому сеті віддали перевагу 3:1, програвши 5 геймів поспіль. Супертай-брейк вийшов для Ястремської та Калініної явно не супер – 6:10.

У парі Україну також представили сестри Кіченок. Надія та її напарниця У Фансень в 1-му раунді програли дуету Сюко Аояма / Александра Крунич, а Людмила та Альона Остапенко на старті вилетіли від Софії Кенін та Бетані Маттек-Сендс.

ATP 1000 Маямі

Хтось сумнівався взагалі у тріумфі Янніка Сіннера? Його міг би зупинити тільки Карлос Алькарас, але навіть після титулу в Індіан-Веллс іспанець не виглядав для мене тим самим Карлітосом, який брав Вімблдон, US Open і закривав топового Новака Джоковича. У Сіннера були проблеми лише з Таллоном Грікспором, який взяв перший сет і навіть вів на прийомі у 1-му геймі другої партії 30:0. Але Яннік повернувся до гри, взяв другу партію і в третьому розмазав суперника, якого вже просто не вистачало.

А ось найлегшою перемогою для Янніка виявилася вікторія над нейтралом Даніілом Медведєвим. Приємно, нічого не скажеш. Домінуючий стиль і як наслідок – 6:1, 6:2. А Медведєв – торішній чемпіон Маямі та самопроголошений «хардовий фахівець». Як там кажуть, туди його?

Сіннер узяв 13-й титул у кар'єрі та 3-й у 2024 році, додавши тріумф у Флориді в колекцію до Australian Open та Роттердама. 22 перемоги у 23 матчах. Геній. З понеділка стане другою ракеткою світу і я готовий прямо зараз віддати йому US Open. На траві та ґрунті (Вімблдон та Ролан Гаррос), звичайно, буде складніше. Загалом цікаво, як Сіннер покаже себе на ґрунтовому відрізку сезону. Чи пропустить Алькараса, чи, може, Джокович повернеться домінувати? Ще там десь є Надаль, але за всієї поваги до Рафи він може й не повернутися зовсім (з Маямі, до речі, він знявся, хоча приїхав готуватися досить рано).


Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер та Григор Димитров

У фіналі Яннік виграв у Григора Димитрова. Бейбі-Фед здивував і йому можна висловити лише респект. 32-річний болгарин із понеділка вперше за 282 тижні повернеться до топ-10 рейтингу АТР. Ще на старті сезону Димитров говорив, що йому шалено складно буде грати у 2024 році, особливо коли стільки молодих гравців, а в результаті 20 перемог, титул у Брісбені та фінал у Маямі.

Болгарин закрив трьох топових тенісистів: Хуберта Хуркача, Карлоса Алькараса та Александра Звєрєва. На Янніка вже не вистачило, але й Сіннер чудово грав.

Повернення Сімони Халеп

Сімона Халеп після відносно довгої дискваліфікації провела перший матч. На старті тисячника у Маямі вона зустрілася з Паулою Бадосою.

Колишня перша ракетка світу виграла перший сет і виглядала дуже добре. Але далі виходило далеко не все. Як підсумок – поразка з рахунком 6:1, 4:6, 3:6.

Сімону було заявлено на матч збірної Румунії проти України, який відбудеться другого тижня квітня. Але через проблеми з фізичним станом вона відмовилася виступати. В принципі, гарна новина для українок, але Халеп можна побажати лише здоров'я та якнайшвидшого повернення на корт. Було дуже приємно бачити її!

Новак Джокович завершив співпрацю з Гораном Іванішевичем

Перша ракетка світу Новак Джокович оголосив про закінчення співпраці з Гораном Іванішевичем. Вони працювали разом шість років, за цей час серб виграв 12 титулів Grand Slam.

«Я добре пам'ятаю той момент, коли запропонував Горану стати частиною моєї команди. Це було у 2018 році, ми з Мар'яном [Вайдою] шукали щось нове для нашого дуету. Насправді робота з Гораном не лише допомогла нам покращити подачу, а й принесла багато радості, сміху, перше місце у рейтингу, рекорди та ще 12 перемог на турнірах Grand Slam. А драматичні моменти я згадав? Мої вболівальники точно це знають. Декілька днів тому ми з Гораном вирішили припинити співпрацю. Ми пережили злети та падіння на корті, але наша дружба завжди була міцною», – написав Джокович в інстаграмі.

Ноле незабаром натякнув, що, може, й не братиме собі нового тренера:

«У мене досі немає чіткого уявлення про те, хто буде новим тренером, і чи він взагалі буде. Тренери у мене були з дитинства, зараз я намагаюся спиратися на свої відчуття та самостійно вирішувати, що мені потрібно, що для мене комфортніше. Якщо хтось приєднається до команди, про це буде повідомлено», – заявив Джокович.

Чи піде на користь? Час покаже. Але Яннік Сіннер, Карлос Алькарас та Александр Звєрєв жорстко підтискають і наступають на п'яти. Ноле готується до грунту і це одна з небагатьох можливостей, що залишилися для нього, повернути впевненість собі в тому, що він як мінімум ще на рік залишиться на вершині рейтингу АТР.

Українці на челенджерах, турнірах ITF та WTA 125

Катаріна Завацька минулого тижня заявилася на 125-тисячник у Сан-Луїс-Потосі (Мексика) і вже в 1-му раунді кваліфікації (!) програла Анні Алексії Тодоні. Загалом Завацька проводить слабкий 2024 рік. Можливо, це пов'язано із заручинами. Але сподіваємось на покращення результатів. З понеділка вона зіграє у Боготі на турнірі WTA 250, де вже подолала сито кваліфікації.

Юлія Стародубцева виступила на турнірі в Мексиці, також невдало. Українка потрапила в основу, де в 1/16 фіналу зіграла проти Франчески Джонс. Юлія поступилася британці у двох партіях, хоча вважалася невеликою фавориткою. Взагалі Стародубцева після АО 2024 все не може знайти свою гру. Чекатимемо на ґрунт, Стародубцева, як і Завацька, виступить у Боготі.

Колись лідер чоловічого тенісу України Олексій Крутих поки що продовжує розчаровувати, але порівняно з провальним стартом 2024 року проблиски якісь є. Двома тижнями раніше українець заявився на челенджер у Задарі, де пройшов кваліфікацію, але в 1-му раунді основи програв Йонасу Форейтеку. Загалом Йонас цього сезону втретє зіграв із українцем. До цього він двічі вигравав у Юрія Джавакяна в Індії.

Вадим Урсу продовжує вдало займатися улюбленою справою та відпочивати біля моря. Українець за 3 тижні тричі дійшов до фіналу 15-тисячника у Шарм-еш-Шейху та виграв 2 трофеї. На його рахунку тепер 6 титулів у одиночному розряді за кар'єру.

Світ тенісу поза кортом

Еліна Світоліна в Маямі запам'яталася не лише матчем з Наомі Осакою, а й зустріччю з футболістом саудівського клубу «Аль-Хіляль» Неймаром та зірковим баскетболістом «Майамі Хіт» Джиммі Батлером.

Сталося це після матчу її чоловіка Гаеля Монфіса. Француз поступився Карлосу Алькарасу, а українка підтримувала його з трибун.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український тенісист уперше зіграв на Мастерсі. Скільки заробив?
Теніс | 30 квітня 2024, 20:56 0
Український тенісист уперше зіграв на Мастерсі. Скільки заробив?

Денис Молчанов у парі з Джоном Смітом програв дуету Ніс / Зелінськи у Мадриді

Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 22:45 0
Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді

Медісон Кіз виграла у Онс Жабер у чвертьфіналі тисячника у столиці Іспанії

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
T-800
нехай і на дистанціі у 2-3 турніри
T-800
Коллінз та Сіннер найкращі в історії
ALKOSruLKA
Любить Еля чорнобрових...