Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 28 березня 2024, 18:48
2991
0

Рятівний переїзд: як Пулішич відроджує кар’єру в Мілані

Розповідаємо про ренесанс талановитого американця

| Оновлено 28 березня 2024, 18:48
2991
0
Рятівний переїзд: як Пулішич відроджує кар’єру в Мілані
Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Пулішич

Останнім часом склалася така тенденція, що до Серії А із зіркових гравців переходять здебільшого ті, кому вже немає місця у лігах із вищим темпом. Деяких футболістів із цієї категорії приймає Мілан. Спочатку у "россонері" з'явився Златан Ібрагімович, який уже працює в структурі клубу. Потім на Сан-Сіро приїхав Олів'є Жиру, який також, швидше за все, залишить "червоно-чорних" після закінчення поточного сезону. Француза відправляють на пенсію до МЛС.

Проте Мілан націлений не лише на ветеранів. Іноді "россонері" роблять ставку на перспективну молодь чи гравців з ім'ям, які переживають не найкращий період у кар'єрі. Як, наприклад, Крістіан Пулішич. Американець провів не найкращий період кар'єри у Челсі. Переїзд до Італії став для нього без перебільшення рятівним. У Серії А талановитий вінгер може грати на повну силу, отримавши довіру тренера, підтримку одноклубників та вболівальників.

Європейська кар'єра Пулішича розпочалася з переходу до дортмундської Боруссії взимку 2015 року. "Джмелі" безкоштовно підписали талановитого американця і зарахували його до команди U-17. У Дортмунді довіряють молоді, тому Крістіан досить швидко приєднався до першої команди і зіграв 9 матчів у Бундеслізі сезону 2015/16. Тоді ж він забив свої перші голи у чемпіонаті Німеччини. У наступній кампанії американець віддав 8 результативних передач, поступившись званням кращого асистента команди тільки Усману Дембеле.

Пулішич провів у Боруссії 4 роки. Крістіан зарекомендував себе в Дортмунді хорошим гравцем з великим потенціалом, а "джмелі" змогли вигідно його продати. Взимку 2019 року його викупив Челсі. Сума трансферу склала 64 млн євро. Після оформлення угоди вінгер залишився на другу половину сезону в Дортмунді, після чого вирушив на підкорення нового чемпіонату. І спочатку все йшло непогано. Вже в першому сезоні АПЛ футболіст забив 9 голів і віддав 6 результативних передач, оформивши найкращі в кар'єрі на той момент 15 очок за системою гол+пас.

Getty Images. В Челсі у Крістиана Пулішича не склалося

Вийшло так, що перший сезон став найкращим для Пулішича у Челсі. У кожній наступній кампанії він виконував дедалі менше результативних дій та отримував дедалі менше ігрового часу. Крістіану постійно не щастило. Травми та тренерські рішення не дозволяли йому повернутися на той рівень, який він показав у першому сезоні. Як тільки американець починав показувати проблиски себе колишнього, з ним знову траплялася травма. Збірна США тоді була віддушиною для футболіста. У національній команді справи у нього йшли краще, ніж у лондонському клубі, але він грав, коли дозволяло здоров'я.

На щастя для Пулішича, у Челсі з'явилися нові керівники, які не рахували грошей попередніх власників. Влітку 2023 року "сині" продали гравця Мілану за 20 млн євро. Так 25-річний вінгер опинився у новому клубі, де в нього розпочався новий етап кар'єри. Зазвичай до футболістів, які провели не найкращі сезони, ставлення скептичне. Але Крістіан не побоявся ні критики, ні повної зміни обстановки, де на нього чекали нова мова, культура і чемпіонат. Втім, американцю не було самотньо, оскільки разом із ним до "россонері" перейшов ще один екс-гравець Челсі – Рубен Лофтус-Чік.

Пулішич одразу вписався в Мілан, незважаючи на нову лігу та незнання італійської мови. Крістіан забив уже в першому матчі Серії А і разом із Жиру допоміг "россонері" обіграти Болонью. Американець відзначився забитим м'ячем і наступного поєдинку. Цього разу "червоно-чорні" розгромили Торіно. Вінгер не відзначається результативними діями у кожному матчі, але все одно відіграє важливу роль у команді та допомагає їй перемагати. Зокрема, він забив у двох останніх матчах Серії А поспіль і відзначився переможним м'ячем у поєдинку проти Емполі.

Зараз на рахунку Пулішича 27 матчів у чемпіонаті Італії, 9 забитих м'ячів та 6 результативних передач. Він повторив найкращий показник у кар'єрі за системою гол+пас, набравши ті самі 15 очок, що й у першому сезоні у складі Челсі. Крістіан є другим найкращим бомбардиром Мілану після Жиру та третім найкращим асистентом після Жиру та Рафаеля Леау. Американець не є лідером "россонері", але цього від нього ніхто і не вимагає. Він і так проводить дуже хороший дебютний сезон у новому клубі. І, що найголовніше, вперше за довгий час травми обходять його стороною.

Getty Images. Крістіан Пулішич в складі збірної США

Перехід у Мілан допоміг Пулішичу і на міжнародній арені. У вересні-жовтні Крістіан зіграв 4 матчі за збірну США, в яких забив 3 голи та віддав 1 результативну передачу. Американці перемогли у трьох поєдинках із чотирьох. Головний тренер збірної США Грегг Берхалтер має велику довіру до гравця. Він вручив йому капітанську пов'язку і дав відчути себе важливим футболістом у непрості періоди кар'єри. У відповідь його підопічний намагається приносити максимальну користь команді.

У 25 років Пулішич став найдосвідченішим гравцем у тій збірній США, яка виграла Лігу націй КОНКАКАФ. Крістіан не відзначився результативними діями у матчах проти Ямайки та Мексики, але провів на полі 120 та 90 хвилин відповідно, що доводить його важливість для команди. На рахунку вінгера 64 матчі у складі збірної США та 28 голів. Він уже входить до десятки найкращих бомбардирів своєї країни, посідаючи 6-те місце у цьому рейтингу. Пулішичу, як і раніше, не вистачає результативних дій у важливих матчах, але він на шляху до цього. Навіть у 25 років не пізно розпочати все спочатку.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.