Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 27 березня 2024, 14:34
11430
31

Вони! Це! Зробили!

Валерій Василенко – про вихід збірної України на Євро-2024

| Оновлено 27 березня 2024, 14:34
11430
31
Вони! Це! Зробили!
Getty Images/Global Images Ukraine

Одразу після жеребкування плей-оф Євро-2024 Sport.ua, анонсуючи майбутні стикові матчі нашої національної команди – проти збірної БіГ та переможця пари Ізраїль – Ісландія – написав таке: «Якщо не перемагати цих суперників, то на Євро робити нічого».

З того часу ситуація у глобальному плані не змінилася. Збірна України виглядала фаворитом і у півфіналі, і у фіналі. На мою думку, фаворитом явним.

Проте від часу жеребкування змінилася локальна ситуація. І наш перший суперник, і наш другий опонент додали з моменту проведення відбіркового турніру на ЧЄ. А ось про прогрес нашої національної команди говорити з різних причин не доводиться.

Getty Images/Global Images Ukraine

Повторюся востаннє: обидва наші конкуренти за вихід у фінальну частину чемпіонату Європи грали в одній відбірковій групі. І грали непереконливо. М'яко кажучи. Вони апріорі не боролися за перші дві позиції в групі. Не боролися і за третє місце, яке посів Люксембург.

У балканській збірній під час відбору змінилися три головні тренери, у скандинавській – два. Поряд із Ліхтенштейном, БіГ та Ісландія були аутсайдерами своєї групи. Натомість збірна України практично на рівних боролася у своєму відборі – в одній групі з чемпіонами та віце-чемпіонами Європи.

Здавалося, що ключовим визначенням для нашої команди впродовж відбіркового турніру буде епітет стабілізація. Стабілізувалася гра. Склад. Тренерська рука. В нашій національній команді уперше за довгий час з'явився, прорізався клас. З'явилася можливість маневру. З'явився вибір. І кадровий, і тактичний.

На цьому тлі і боснійці, і обидва можливі суперники у фіналі виглядали гірше.

Але футбол тим і хороший, що ярлики в ньому не грають. І що будь-який прописний андердог, маючи час, а головне мрію, може налаштуватися на головний матч року.

Саво Мілошевич і Оге Гарейде зробили все від них залежне, щоб якнайкраще підготувати своїх підопічних до поєдинків проти фаворита.

Боснія та Герцеговина у грі проти України видала свій найкращий матч за останній рік. Влучно підібрана тактика - з трьома центрбеками, мотивація і терпіння - набір цих нехитрих інструментів змусив подивитися на те, що відбувається, під іншим кутом. Збірна України опинилася в некомфортному для себе середовищі. Збірна України виявилася досить громіздкою, вразливою. Знадобилося багато часу, щоб оклигати, прийти до тями і перебудуватися.

По грі в Зениці було чітко видно, що в плані загальнокомандного класу, техніки і навіть руху наша команда помітно перевершує нехитрого опонента, який переживає хворобливу зміну поколінь. Але ж ми знаємо, що у футбол грають не пам'ятники. А люди. Люди, які або здатні на щось, що виходить за звичні рамки, або не здатні.

Getty Images/Global Images Ukraine

Наші люди виявилися здатними на це щось.

Ще у відбірковому турнірі наша команда продемонструвала неабияке вміння виривати перемоги, по ходу програючи. Так було у матчі проти Мальти. Так було й у незабутньому виїзному поєдинку проти Північної Македонії. Так сталося й у матчі проти Боснії та Герцеговини. Так сталося й у грі проти Ісландії.

Мені здається, що тепер до чеснот нашої головної команди країни додалася ще одна. Як на мене, найважливіша: воля до перемоги. Вона, ця чеснота, зараз, у цей історичний момент, просто не могла не додатись. Україна бореться на фронті з переважаючими силами агресора. Бореться в умовах, в яких багато хто вже склав би зброю.

Україна футбольна не повинна і не може відставати у цьому аспекті. І я дуже хочу вірити, що саме в цьому аспекті вона вже ніколи не відставатиме. Вже ніколи не поступатиметься суперникам у мотивації. У характері, настрої. І у волі до перемоги.

У матчі проти Ісландії, як і в попередньому поєдинку, ми теж довго запрягали. Теж довгий час гра проходила не за нашим сценарієм. Хоча, як і в матчі проти БіГ, загальнокомандний клас «синьо-жовтих» був вищим. Але чи то слизький газон дався взнаки, чи то феноменальна техніка Гудмундссона, чи то настанови старовини Гарейде – і цей наш вищий клас виявився нівельованим.

Довелося використовувати інші налаштування. Інші резерви. І це дуже круто, що вони знайшлися.

Getty Images/Global Images Ukraine

І це дуже добре, що збірна України пробилася на Євро-2024 саме у такому – вольовому стилі.

Цю збірну та її тренера можна і потрібно критикувати. Тому що приводів для критики справді вистачає. Деколи ці приводи збірна дає нам сама. Як і її тренер.

Але водночас цю збірну України обов'язково треба похвалити. За прагнення до мрії.

А ще її треба поважати.

Бо вона гідна своєї країни.

Оцініть матеріал
(78)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 0
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини
Футбол | 27 квітня 2024, 00:59 6
Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини

Український воротар залишився у запасі в останньому матчі

Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Муґунот Уух
а з іншого боку, вони були просто зобов'язані вигравати обидва матчі.
при всій повазі до збірних Боснії-Герцеговини та Ісландії - це не ті команди, яким не соромно програти. 
an52
Правильно підкреслив, що наші стали часто вигравати, програючи по ходу матчу. Бо раніше типовою якраз була протилежна ситуація - пропустити один гол і потім безуспішно намагатися відігратися. Особливо в стиках це регулярно проявлялося. Дуже важливо, що нарешті вдалося подолати цю проблему
Alex T
У нашей сборной огромный потенциал по составу, очень жаль что так мучительно проходили, спс что прошли, эти матчи, есть куда расти и можно играть даже в два напа, так что зря Ребров не использует по полной всю силу очевидно.
На болотах порвались уроды от нашего выхода на евро.
Sheva19
У Чиферина вчера инфаркт не случился?
mastorent
хорошая статья. всё по делу
nicksaf
Эти два решающих матча -- уникальные. В истории нашей сборной такого не было, чтобы выиграть два важных матча подряд. Они как под копирку похожи друг на друга из-за соперников. Команды Боснии и Исландии совершенно одинаково выглядели против нашей команды. Обе играли максимально закрывшись с надежной использовать хоть один шанс забить и это в обоих случаях удалось. А потом во втором тайме оба соперника так устали, что у наших было в этот период большое преимущество. И наши окружали их штрафную как это делает Барселона, то есть полный контроль мяча. И это сработало в обоих матчах  Тоже как под копирку. И ещё один момент. Нам не удавалось выиграть два спаренных матча подряд, через три дня перерыва.  А тут вышло потому, что соперники одинаковые как под копирку. Наша команда играла эти два матча одинаково, то есть как может против закрывшегося соперника. И наши игроки более мастеровитее, играют  в серьёзных клубах, а тех мы совсем не знаем. Слава Украине!
🔱Avtoigor🔱
Розправили крила, йдемо далі
turist86
Дійсно, ці два матчі підтвердили - гроші у футбол не грають. І що в нашої збірної є характер.
Сергей Литвиненко
Главный козырь наших это молодость,им ещё не ведомы обречённость и страх поражений,они могут пропустить и ещё более злее играют и побеждают.Основа в хороших клубах поднабралась спортивной наглости и возможности играть на пределе и даже больше.Главный минус наших это молодость,нет ещё забронзовелого опыта но всё же  никто такого замеса в стыках не ожидал ,такой драмы с фантастическим финалом! Это бесценный опыт перед Евро,без него и об румын со словаками можно обломаться. Ну а так всё супер!!!
Max-Morlock
Братья во Христе!
Pepik
Добре що вийшли. Не побачив все що хотілося. Тому відчуття що схопні на багато більше. 
Boodya
Не по темі але в мене запитання:
Чому коли я заходжу з мобільного інтернету мені пише, що я забанений по IP? Це типу глюк якийсь, чи що?
Harun Bakircioğlu
Валерий! Василенко! Прав! Как! Никогда!
onco-clown
Кстати кажется Малиновский как-то бледно играл. Помню одно время был среди лидеров сборной.
vazazh
У пана чеферина открілась новая болезнь-недержание мочи, поєтому он пока ссіт. А вот интузивзизм можно скинуть. хорошо, что пробились, но так играть - нельзя. Жаль - проблема с кадрами - далі залишається. Треба шукати і готувати. Не можна надіятися на авось. В захисті - ну зовсім, по виразу тренера про "х". Півзахист - майже такий же. Дайбоже виповзе після травм найкращий, може буде краще. З нападниками - ну це краще не буде, маємо те що маємо. Кращих не має, всі гравці матчу, а не гравці всіх матчів. Буде дуже важко, хоча з групи виповзти можна, не така вона вже убивча.