Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 27 березня 2024, 13:03
14173
5

Куртуа, Тоналі та інші. Зірки, які пропустять Євро-2024

Goal.com – про зіркових футболістів, яких ми не побачимо на полях Німеччини цього літа

| Оновлено 27 березня 2024, 13:03
14173
5
Куртуа, Тоналі та інші. Зірки, які пропустять Євро-2024
Getty Images/Global Images Ukraine. Сандро Тоналі

Євро-2024 вже майже на порозі, до старту турніру залишилося менше трьох місяців. Це, звісно, чудова новина для вболівальників, але в деяких тренерів і гравців вона викликає занепокоєння, адже час для повернення в оптимальну форму перед турніром у Німеччині спливає.

Звичайно, деякі приголомшливі таланти вже вибули з гри через травми: страшний розрив хрестоподібних зв'язок наочно демонструє, чому він є однією із головних проблем сучасних футболістів, а інші пропустять Євро через дискваліфікацію.

Однак деякі гравці все ще оптимістично оцінюють свої шанси на повернення до складу національної збірної в останні два місяці клубного сезону, довівши свою ігрову форму або просто повернувши собі найкращі якості.

Goal.com розповідає про всіх відомих гравців, які, схоже, пропустять свято європейського футболу в Німеччині цього літа.

Давід Алаба (Австрія)

Один із трьох гравців «Реала», які порвали хрестоподібні зв'язки коліна в цьому сезоні, але, на відміну від Тібо Куртуа та Едера Мілітао, в Алаби не було жодних шансів повернутися до кінця кампанії. Дійсно, універсальний австрійський захисник зазнав травми в грудні, в першому таймі матчу Ла Ліги проти «Вільярреала», і, з огляду на те, що очікуваний термін відновлення становить вісім місяців, Алаба не зможе допомогти своїй збірній на Євро-2024.

Доменіко Берарді (Італія)

У своїй першій грі після відновлення від травми меніска Доменіко Берарді отримав повний розрив ахіллового сухожилля правої ноги в матчі «Сассуоло» проти «Верони» в Серії А 3 березня. Очікується, що універсальний нападник, який входив до чемпіонського складу збірної Італії на Євро-2020, повернеться в стрій не раніше наступного року.


Getty Images/Global Images Ukraine. Доменіко Берарді

Свен Ботман (Нідерланди)

Центральний захисник – мабуть, найсильніша позиція в збірній Нідерландів, але Свен Ботман все ще сподівався потрапити до складу команди Рональда Кумана, поки не отримав травму хрестоподібних зв'язок коліна під час гри за «Ньюкасл» проти «Манчестер Сіті» 16 березня. Тепер він пропустить 6-9 місяців, а значить, і Євро цього літа.

Тібо Куртуа (Бельгія)

Тібо Куртуа, який мав повернутися в стрій після перерви на матчі збірних, вдруге цього сезону залишився в сльозах після серйозної травми коліна, отриманої на тренуванні «Реала».

Після розриву «хрестів» у лівому коліні під час передсезонки бельгієць порвав внутрішній меніск у правому коліні 19 березня. Наступного дня Куртуа було зроблено операцію, і його повернення в стрій очікується не раніше початку сезону 2024/2025.

Але річ у тім, що 31-річний футболіст, найімовірніше, все одно не зіграв би на Євро-2024. Адже відносини Куртуа з тренером збірної Бельгії Доменіко Тедеско, схоже, безнадійно зіпсовані. Минулого літа вони посварилися, і Тедеско заявив, що Куртуа пропустив відбірковий матч Євро-2024 з Естонією, тому що був засмучений тим, що йому не дали капітанську пов'язку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Тібо Куртуа

Бос бельгійців заявив перед березневою перервою на матчі збірних: «Я зробив усе можливе, щоб узяти його на чемпіонат Європи цього літа, але останнє, що я почув, було те, що він не відчував себе готовим до поїздки. Це було ясно і чесно з його боку». Куртуа відповів на це, фактично назвавши Тедеско брехуном у соціальних мережах за допомогою трьох емодзі Піноккіо.

У результаті, схоже, шанси на повернення Куртуа в збірну невеликі, поки Тедеско залишається біля керма.

Гаві (Іспанія)

З чуток, «Барселона» звинуватила тренера збірної Іспанії Луїса де ла Фуенте в травмі, яку Гаві отримав у безглуздому матчі відбору на Євро-2024 проти Грузії в листопаді минулого року. Півзахисник був одним із двох гравців, які зберегли місце в стартовому складі після гри з Кіпром трьома днями раніше, тож «блауграна» була розлючена, коли Гаві був змушений покинути поле лише на 24-й хвилині матчу у Вальядоліді з «повним розривом передньої хрестоподібної зв'язки правого коліна та супутнім пошкодженням бокового меніска».

Де ла Фуенте відкинув звинувачення в тому, що підліток ризикує перегоріти, наполягаючи на тому, що він «свіжий» і повністю готовий до гри. «Таке може трапитися в будь-якій ситуації», – стверджував він. «Це був нещасний випадок, нещастя. Він був у повному порядку, готовий грати».

Хай там як, Федерація футболу Іспанії (RFEF) вирішила, що Гаві не викликатиметься на матчі збірної до наступного року, хоча він має повернутися в стрій до початку сезону 2024/2025.

Ріс Джеймс (Англія)

Наприкінці лютого Ріс Джеймс заявив у соціальних мережах, що «повернення не за горами» – питання тільки в тому, коли саме. Тренер «Челсі» Маурісіо Почеттіно, як не дивно, не захотів назвати приблизну дату повернення правого захисника, з огляду на довгу історію проблем із підколінним сухожиллям Джеймса. Однак наставник збірної Англії Гарет Саутгейт, відповідаючи на запитання про прогрес Джеймса під час березневої перерви на матчі збірних, сказав, що «ми сподіваємося, що в нього буде кілька ігор до Євро».

Однак Саутгейт поставив дуже доречне запитання: «Чи зможе він зіграти сім матчів за місяць? Його історія за останні кілька років говорить про зворотне. Але чи є він гравцем топ-рівня, який може дати команді щось важливе? Без питань».

Джеймсу доведеться переконати Саутгейта в тому, що варто ризикнути, адже цього сезону він зіграв лише дев'ять разів у всіх турнірах за «Челсі».

Крістофер Нкунку (Франція)

Надії Крістофера Нкунку потрапити на Євро-2024 стрімко згасають. Нападник, який не грав за збірну Франції з червня минулого року, з моменту переходу в «Челсі» страждає від проблем із фізичною формою. На передсезонці Нкунку отримав травму коліна, яка вимагала хірургічного втручання і вивела його з ладу на чотири місяці.


Getty Images/Global Images Ukraine. Крістофер Нкунку

Після повернення в стрій він виглядав дуже жваво і навіть забив гол у своєму дебютному матчі в АПЛ напередодні Різдва, але в січні знову вибув, цього разу через травму стегна, а наступного місяця пошкодив підколінне сухожилля.

Нкунку може повернутися у квітні, але ніхто не приймає нічого на віру, і тепер здається малоймовірним, що 26-річний гравець, який жодного разу не забивав за свою національну команду, зможе повернутися до складу збірної Франції до Євро.

Іван Перішич (Хорватія)

На жаль, Івану Перішичу навряд чи вдасться поповнити свій вражаючий список зі 129 матчів за збірну на Євро-2024. Легенда збірної Хорватії «отримав складну травму хрестоподібних зв'язок правого коліна» під час безконтактного тренування в «Тоттенхемі» у вересні минулого року, і клуб виключив універсального вінгера з гри «до кінця сезону».

У січні тренер «Шпор» Анже Постекоглу також заявив, що Перішич навряд чи ще зіграє за «Тоттенхем», оскільки контракт 35-річного гравця спливає наприкінці сезону.

Однак пізніше Перішич заявив, що існує ймовірність того, що він зможе повернутися на поле у квітні...

Поль Погба (Франція)

У Поля Погба «розбите серце» через чотирирічну дискваліфікацію за позитивний тест на заборонену речовину в серпні минулого року, що цілком зрозуміло. Півзахисник наполягає на тому, що він ніколи свідомо не приймав стимулюючі препарати (в його організмі було виявлено метаболіти тестостерону), але, якщо йому не вдасться скасувати дискваліфікацію в Спортивному арбітражному суді (CAS), він, ймовірно, більше ніколи не зіграє за «Ювентус» та свою збірну.

Погба і без того страждав від низки травм і пропустив чемпіонат світу 2022 року в Катарі, не зумівши вчасно відновитися після операції. Тому вже тоді виникли серйозні сумніви в тому, що він коли-небудь поверне собі ту форму, яка зробила його найдорожчим гравцем в історії футболу в 2016 році, коли він перейшов з «Юве» в «Манчестер Юнайтед».

Люк Шоу (Англія)

Люк Шоу приєднався до решти гравців збірної Англії перед березневими товариськими матчами проти Бразилії та Бельгії, але його участь у Євро-2024 залишається під великим питанням. Лівий захисник «Манчестер Юнайтед», який також може зіграти в центрі оборони, був змушений достроково покинути поле в лютневому матчі проти «Лутона» з рецидивом тієї ж проблеми з м'язами, яка вивела його з ладу на три місяці на початку цього сезону.

Тоді вважалося, що Шоу вибув до кінця кампанії, але 28-річний футболіст, як повідомляється, не відмовився від поїздки до Німеччини. Бос збірної Англії Гарет Саутгейт сподіватиметься, що один із ключових гравців команди на Євро-2020 зможе швидше, ніж очікувалося, відновитися після останньої невдачі, адже в «трьох левів» мало якісних варіантів на позиції лівого захисника.

Рахім Стерлінг (Англія)

На початку сезону Рахім Стерлінг знову виглядав не найкращим чином, але, як заявив минулого тижня тренер збірної Англії Гарет Саутґейт, вінґеру належить «боротися за своє місце в національній команді». Незважаючи на 18 результативних дій за «Челсі» в сезоні 2023/2024, його повністю перевершив партнер по команді Коул Палмер. Дійсно, останніми тижнями Стерлінг став об'єктом критики на «Стемфорд Брідж».


Getty Images/Global Images Ukraine. Рахім Стерлінг

Якщо взяти до уваги, що Філ Фоден і Букайо Сака точно будуть включені до заявки, а Ентоні Гордон і Джаррод Боуен перебувають у найкращій формі, стає трохи легше зрозуміти готовність Саутґейта залишити одного з найкращих гравців Євро-2020 вдома цього літа.

Юррієн Тімбер (Нідерланди)

Після вражаючих виступів на передсезонці та в Суперкубку Англії Юррієн Тімбер отримав нищівного удару під час свого дебюту в АПЛ за «Арсенал»: у серпні цього року він отримав травму хрестоподібних зв'язок коліна під час переможного матчу проти «Ноттінгем Форест» (2:1).

Незважаючи на початкові побоювання, що сезон для голландського захисника вже закінчено, Тімбер тепер у черзі на повернення після березневої міжнародної перерви. Очевидно, що його найближчим пріоритетом буде повернення до повноцінної фізичної форми, і ми сподіваємося, що він зможе зіграти важливу роль у боротьбі «Арсеналу» за титул. Якщо ж це станеться, є шанс, що Рональд Куман викличе його на Євро, адже повністю здоровий Тімбер дає неоціненну універсальність будь-якому складу.

Сандро Тоналі (Італія)

Почавши кар'єру в АПЛ після шокуючого переходу з «Мілану» до «Ньюкаслу», Сандро Тоналі опинився втягнутий у найбільший з 1980-х років скандал зі ставками в італійському футболі. У підсумку півзахисник був дискваліфікований на 10 місяців за участь у незаконних азартних іграх, починаючи з 27 жовтня 2023 року, що виключило його з числа учасників Євро цього літа.

Його дискваліфікація стала великим розчаруванням для Італії, адже Тоналі міг би претендувати на місце в стартовому складі команди Лучано Спаллетті, але, вочевидь, найважливішим аспектом усієї цієї сумної справи є те, що 23-річний гравець тепер отримує допомогу, необхідну йому для подолання проблеми з азартними іграми.

Бен Вайт (Англія)

Бен Вайт не грав за збірну Англії відтоді, як покинув чемпіонат світу 2022 року з «особистих причин», і, судячи з усього, його самовигнання навряд чи закінчиться найближчим часом. Бос «трьох левів» Гарет Саутгейт намагався викликати правого захисника «Арсеналу» на березневі матчі з Бразилією та Бельгією, але спортивний директор «Канонірів» Еду повідомив, що гравець не бажає виходити на поле.

«Для мене це велике розчарування», – сказав Саутгейт. «Він гравець, якого ми взяли на Євро, гравець, якого ми взяли на чемпіонат світу, і я говорив з ним після Катару, тому що хотів вибрати його. Він не доступний для нас, і між нами немає ніяких проблем, і я також маю сказати, що ніколи не було ніяких проблем із тренером Стівом Холландом, тому що це згадувалося в статтях, а мені це не подобається».

«Я хочу, щоб ці двері були відкриті. Він був би в цьому складі, але він недоступний для нас, і я повинен зосередитися на тому, хто може нам допомогти».

Марк Дойл, Goal.com

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Олег Дідух Джерело: Goal.com
Оцініть матеріал
(50)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей
А ще Холанд з Норвегії, але там не через травму
T-800
эта команда не хуже чемпионских СССР (1960), Чехословакии (1966), Дании (1992) ... Греции (2004), Португалии (2016)
Sheva19
Этот список ещё пополнитьса .Впереди битвы в Лиги чемпионов и Чемпионаты