Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 25 березня 2024, 23:04
5322
3

Оге Харейде: грав у Сіті, цькував пресу за свиней, виганяв дружину з дому

Sport.ua зібрав цікаві факти з життя та кар'єри нинішнього головного тренера збірної Ісландії

| Оновлено 25 березня 2024, 23:04
5322
3
Оге Харейде: грав у Сіті, цькував пресу за свиней, виганяв дружину з дому
Getty Images/Global Images Ukraine. Оге Харейде

26 березня у польському Вроцлаві збірна України має зробити вирішальний крок на шляху до фінального турніру Євро-2024, який влітку відбудеться на полях Німеччини. Останньою перепоною для «синьо-жовтих» є збірна Ісландії, яка у півфіналі плей-оф раунду кваліфікації виявилася сильнішою за національну команду Ізраїлю (4:1).

З квітня минулого року ісландську збірну очолює Оге Харейде – 70-річний фахівець, котрого вболівальники можуть знати по роботі зі збірними Норвегії та Данії, а також із «Брондбю», «Русенборгом» та «Мальме». Втім, Харейде все одно не є надто відомим персонажем як мінімум для українських шанувальників футболу, а тому ми пропонуємо вам кілька цікавих історій та дивовижних фактів із життя та кар'єри цієї людини.

Грав за Манчестер Сіті…

Кар'єру гравця Оге Харейде розпочинав у 1970 році в норвезькій команді «Хедд». Через шість років він опинився у «Мольде», а в 1981-му, будучи футболістом національної збірної Норвегії, переїхав до «Манчестер Сіті». Тодішній головний тренер «містян» Джон Бонд наполіг на трансфері центрбека, внаслідок чого Харейде опинився на Туманному Альбіоні, а «Мольде» зумів виручити за нього 10 тисяч фунтів. Із самого початку норвежця купували не як основного футболіста, а для підвищення рівня конкуренції у команді та як гравця найближчого резерву.

За «Манчестер Сіті» Харейде дебютував через три тижні після трансферу, коли вийшов на заміну у поєдинку проти «Ноттінгем Форест» (0:0) замість ще одного новобранця «містян» того сезону Мартіна О'Нілла, котрий згодом став відомим у тренерському ремеслі як наставник «Селтіка», «Астон Вілли», «Сандерленда» та збірної Ірландії, а нині вже пішов на пенсію остаточно.

udogse.dk. Оге Харейде під час перебування гравцем Манчестер Сіті

Харейде став першим норвезьким легіонером в історії «Манчестер Сіті». Всього за команду Оге провів 24 офіційні матчі, але очікувано так і не зміг стрибнути вище голови, залишаючись лише резервістом та гравцем заміни. Вже наприкінці 1982 року Харейде був проданий у «Норвіч», де також провів зовсім небагато часу – тільки півтора сезони, хоч і мав значно більше ігрової практики.

«Гра в Англії була незабутнім часом у моїй кар'єрі. Я 50 разів грав за збірну Норвегії та провів багато матчів у норвезькій лізі, але мої три роки в Англії були найкращими. Можна сказати, що я пізно почав кар'єру, у віці 27 років. З кінця 60-х я дивився англійський футбол що вихідних, тому було чудово грати у футбольній лізі, на ідеях якої я виріс. У мене також була можливість грати із такими великими гравцями, як Тревор Френсіс, Аса Хартфорд, Мік Ченнон та Мартін О'Нілл. Дух та фанатська атмосфера в Англії особливі, і мені не вистачало цього почуття, коли я повернувся до Норвегії. Під час перебування в Англії я отримав друзів на все життя, і мені подобалося виступати за «Манчестер Сіті» та «Норвіч», – розповідав в одному з інтерв'ю Харейде.

У 1984 році Харейде повернувся до рідної Норвегії, де ще три із лишком сезони відіграв за «Мольде», а у грудні 1987-го вирішив повісити бутси на цвях – в 34 з невеликим. Власне кажучи, з цього моменту й почалася тренерська кар'єра Оге – спершу він був граючим коучем в «Мольде», а потім повноцінно перемістився у крісло наставника.

… і навіть міг очолити містян

У 90-ті роки минулого сторіччя Оге Харейде міг отримати посаду головного тренера «Манчестер Сіті», хоча до цього в його наставницькій кар'єрі не було абсолютно жодних гучних успіхів, та й взагалі трофеїв із «Мольде» (перший та єдиний титул із цією командою Харейде завоював у 1994 році, коли виграв Кубок Норвегії). Отримати дуже престижне призначення молодому норвезькому фахівцю майже вдалося, але лише з тієї причини, що в придбанні «Манчестер Сіті» на той час були дуже зацікавлені два великі бізнесмени-співвітчизники Харейде – Х'єль-Інге Рекке та Бьорн-Руне Єльстен.

Зрештою, норвезькі товстосуми так і не домовилися про покупку клубу із Манчестера, і Харейде залишився у «Мольде».

«Наскільки правдива інформація про мій можливий переїзд у «Манчестер Сіті» як тренер? Я сказав би, що чутки у футболі завжди циркулюють. Здебільшого це були чутки. Дозвольте мені розповісти про це саме так…» – наголошував згодом Харейде.

Незабаром парочка норвезьких бізнесменів спробувала купити «Лідс», і ім'я Харейде почало з'являтися у пресі в аспекті швидкого приходу на посаду наставника «павичів», але і тут все завершилося нічим. Коли ж Рекке та Єльстен все ж таки купили собі англійський клуб – ним виявився «Вімблдон» – Харейде так і не зміг переїхати на Туманний Альбіон, незважаючи на підтримку своїх співвітчизників, адже тодішній коуч «банди психів» Джо Кіннір не дав жодного шансу відправити себе у відставку. А незабаром після цього Оге нарешті залишив «Мольде» та Норвегію, подавшись до іншого чемпіонату за новим досвідом…

Тренер лише для скандинавів

Цікаво, що уся тренерська кар'єра Оге Харейде пов'язана виключно зі скандинавськими країнами та командами, які їх представляють. Після «Мольде» норвезький фахівець вирушив працювати до шведського «Хельсингборга», потім опинився у датському «Брондбю», після чого повернувся на батьківщину й очолив спочатку «Русенборг», а потім і національну збірну країни.

У 2009 році Оге Харейде недовго пробув коучем «Ергрюте» (Швеція), а потім майже три роки провів у норвезькому «Вікінгу», перш ніж погодитися повернутися до «Хельсингборга», де кар'єра в нього не залагодилася. Після цього були «Мальме» (Швеція), збірна Данії, знову «Русенборг» та знову «Мальме».

Getty Images/Global Images Ukraine. Оге Харейде в 2000-му на чолі Бронбдю

Найбільш гучними досягненнями у тренерській кар'єрі Харейде є дві перемоги у чемпіонаті Швеції (одна – з «Хельсингборгом» у 1999-му та одна – із «Мальме» у 2014-му), а також по одному чемпіонству у Данії (із «Брондбю» у сезоні-2001/02) та Норвегії (з «Русенборгом» у 2003-му).

На міжнародному рівні найвище досягнення Харейде як наставника – це вихід зі збірною Данії до 1/8 фіналу чемпіонату світу-2018, на якому норвезький наставник показав свій характер, намагаючись уїдливими коментарями вивести із себе зірку збірної Франції Поля Погба та наставника «триколірних» Дідьє Дешама…

Як Харейде цькував Погба за колір волосся та недооцінив Францію

7 квітня 2018 року в англійській Прем'єр-лізі відбулося чергове дербі Манчестера, у якому «Сіті» (перша команда в турнірній таблиці на той момент) приймав «Юнайтед» (другу команду чемпіонату). Матч завершився феноменальним камбеком «червоних дияволів», які за всіма статтями програли перший тайм (0:2), але в другому змогли відправити у сітку воріт суперника три м'ячі, більше не дозволивши забити опоненту жодного – 3:2.

Два м'ячі у складі «Манчестер Юнайтед» в тому поєдинку забив французький центрхав Поль Погба, котрий вийшов на гру з екстравагантною зачіскою біло-блакитного кольору. Після фінального свистка коуч «Манчестер Сіті» Пеп Гвардіола особисто підійшов до Погба і щось сказав йому на вухо. Потім обидва привітно посміхнулися, обійнялися та розійшлися.

Втім, далеко не усім в Англії та за її межами сподобалося рішення Погба пофарбувати волосся у біло-блакитний колір, який є традиційним для «містян». Багатьох фанатів «Сіті» такий вчинок Поля обурив, а екс-футболіст команди Оге Харейде, який на той момент був головним тренером збірної Данії, видав досить уїдливий коментар у бік Погба – одного з лідерів тодішньої збірної Франції, із якою скандинавам належало зіграти в одній групі на ЧС-2018.

«Він [Погба] грав проти «Манчестер Сіті» із волоссям, пофарбованим у біло-блакитний колір, можливо, він вибере червоно-біле забарвлення волосся, щоб зіграти з нами. Що вдієш, якщо він думає тільки про свої зачіски?» – сказав Харейде.

На цьому Оге не обмежився, і слідом «пройшовся» по шансах збірної Франції на ЧС-2018, заявивши прямо, що не бачить «триколірних» серед фаворитів турніру.

«Я не вірю у цю команду. Збірні, що знаходяться на вершині світового рейтингу, є найкращими у світі, але це не стосується Франції. Я бачив збірну Франції проти Швеції у Стокгольмі. В них немає нічого особливого», – сказав Харейде.

На груповій стадії ЧС-2018 збірні Франції та Данії зустрілися у третьому турі. Перед цією грою журналісти нагадали наставнику «триколірних» Дідьє Дешаму ці слова Харейде, сказані наприкінці травня 2018-го. Однак коуч збірної Франції відмовився вступати із колегою у заочні дебати, хоча й пообіцяв «не допомагати» супернику (французи на той момент вже гарантували собі вихід у плей-оф, а данцям для аналогічного результату турнірної боротьби в групі С потрібно було не програти у заключному поєдинку).

«Кожен може говорити все, що хоче, і він відповідає за свої слова. Це не особливо приємно, і мої гравці дуже добре знають, що сказав їхній тренер – вони можуть читати, вони можуть слухати – але це не те, що їх мотивуватиме завтра. Ні, ми не збираємося простягати їм [збірній Данії] руку допомоги, наша мета – стати лідером групи. У нас може бути два результати, щоб бути першими [нічия або перемога], але я ніколи не можу уявити, щоб я говорив своїм гравцям, що ми граємо на нічию. Ми граємо лише на перемогу. Нічия може бути вигідна обом командам, але я хочу, щоб моя збірна зробила все можливе для перемоги», – сказав Дешам.

Цікаво, що матч Данії та Франції все ж таки завершився внічию (0:0), що дозволило обом збірним вийти до 1/8 фіналу. На першій стадії плей-оф підопічні Харейде в серії пенальті вилетіли від хорватів (1:1, 2:3), а ось Франція дійшла до фіналу, де розібралася з тією ж збірною Хорватії (4:2), й стала чемпіоном світу – вдруге в історії.

Діставалося від Харейде і журналістам…

Втім, Оге Харейде вирізнявся резонансними заявами та зауваженнями не лише на адресу Погба та збірної Франції. У 2015 році, коли норвезький фахівець очолював «Мальме», його команді вдалося пройти в основну сітку Ліги чемпіонів-2015/16, подолавши у плей-оф раунді чемпіонської кваліфікації «Селтік» (2:3, 2:0).

Після першого матчу в Шотландії, який завершився для «Мальме» поразкою, воротар шведської команди Юхан Віланд в інтерв'ю з журналістами назвав гравців «Селтіка» словом «grisar», що у буквальному перекладі зі шведської означає «свині» («en gris» перекладається зі шведської саме як «свиня»).

У Шотландії навколо цих слів Віланда журналісти підняли галас, звинувативши шведів у неповазі та образливому відношенні, проте на прес-конференції напередодні матчу-відповіді Харейде у жорсткій манері відповів шотландському представнику преси, який порушив питання про «свиней».

«Якщо ви подорожуєте за кордон і збираєтеся писати про гравців зі Швеції, Норвегії, Німеччини, Іспанії чи Франції, вам потрібно вивчити слова та місцеві фразеологізми. Якщо ви вимовляєте слово «свиня», то це «grisar», проте грати як свиня – це означає грати брудно».

Після цих слів Харейде грюкнув по столу й додав: «Свиня в англійській мові – це щось інше, ніж у Скандинавії. У вас є слово, яке починається на «f» і закінчується на «k», і ви весь час його вимовляєте. У Скандинавії це щось інше. У Скандинавії не лаються матюччям. Тому треба шанувати інші мови! Ось чому мене засмучує преса: ви просто робите буквальний переклад слів, а потім ставите все це у заголовки. Єдине, чого хочу від преси, – це читати правду. Щоб правильно вимовляти слова, потрібно із повагою ставитися до мов та місць, куди ви подорожуєте».

Цікаво, що тоді, у ЛЧ-2015/16, «Мальме» Харейде потрапив до однієї групи із «Шахтарем». Тоді шведи обіграли «гірників» удома (1:0), але поступилися українцям на виїзді, причому без варіантів (0:4). Незабаром після цього Харейде залишив «Мальме», а потім прийняв запрошення стати біля керма збірної Данії.

… і навіть дружині тренера

Діставалося від Харейде не лише суперникам. Через футбол змушена була підлаштовуватися під характер та звичаї свого чоловіка Оге. Зокрема, влітку 2014 року, коли «Мальме», з яким на той момент працював норвежець, у плей-оф раунді чемпіонської кваліфікації Ліги чемпіонів належало зіграти з австрійським «Ред Буллом» із Зальцбурга, жінці довелося на кілька днів виїхати з дому, щоб не заважати чоловіку готуватися до відповідального протистояння!

Про це напередодні першої гри із австрійцями журналістам розповів сам Харейде.

«Я навіть відправив дружину подалі з дому, щоб я міг зосередитися та підготуватися. Можна сказати, я її вигнав і вона пішла у норвезькі гори. Коли справа доходить до такого, то я поринаю у свого роду окрему «бульбашку», в якій витрачаю багато часу на деталі та підготовку», – розповідав Харейде.

Не хотів грати з Ізраїлем через події у Газі

З найсвіжішого варто відзначити, що перед поєдинком проти збірної Ізраїлю у півфіналі плей-оф кваліфікації на Євро-2024 Оге Харейде заявляв, що не хотів би взагалі грати проти ізраїльської команди, аргументуючи це подіями, що розгортаються у Газі.

«Я не наважився б грати з Ізраїлем через те, що відбувається в Газі і через те, що вони зробили із жінками, дітьми та іншими невинними громадянами. Це робити не слід, і нам не слід грати цю гру, якщо ви запитаєте мене. Це дуже, дуже складно, і мені важко перестати думати про ці кадри, які ми бачимо щодня. Якщо ми не гратимемо, нас забанять і ми ризикуємо отримати покарання», – заявив Харейде в інтерв'ю PressTV.

Getty Images/Global Images Ukraine. Оге Харейде

Матч Ізраїль – Ісландія проходив на нейтральному полі. Ним виявився стадіон «Ференц Суса» у Будапешті. Незважаючи на те, що номінальна місткість арени становить майже 15 тисяч глядачів, на грі було лише трохи більше тисячі фанатів, а Ісландія здобула впевнену перемогу (4:1), зумівши добити суперника двома голами на 83-й та 87-й хвилинах, коли Ізраїль вже грав у меншості (на 73-й хвилині був вилучений захисник Рой Ревіво).

Перед матчем ізраїльські журналісти намагалися прояснити позицію головного тренера ісландської збірної, згадавши його резонансні коментарі у скандинавській пресі, але Харейде знову почав щось розповідати про фрази, які вирвані з контексту, і про помилки перекладу…

– Ви розмірковували на тему, на якій мало знаєтеся: ви шкодуєте про це? В Ізраїлі ми зіткнулися з різаниною, вбивствами, зґвалтуваннями, захопленнями заручників. Чому у вас така політична упередженість? – запитав журналіст з Ізраїлю.

– Я родом з країни зі свободою слова, мирної нації, – сказав Харейде після певної паузи, що настала після питання. – Іноді щось виймають із контексту, неправильно перекладають, з англійської на іврит, але я цікавлюся політикою, знаю про заручників. Ще я казав: звільніть заручників, припиніть бомбардування. Сумно грати у таких ситуаціях. Це футболісти, а не солдати – вони багато років грають в Європі, я нічого не маю проти цих гравців. Я, звичайно, потисну їм руку, бо вони футболісти, але я не вважаю справедливим починати зараз цю дискусію. Ми тут, щоб грати у футбол. Ми граємо проти футболістів, а не проти народу Ізраїлю.

Ось такий він, цей Оге Харейде…

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?
Футбол | 27 квітня 2024, 09:42 16
Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?

«Королівський клуб» не хоче платити українцеві бажану зарплату

Шон ДАЙЧ: «Миколенко завдав собі трохи більшої шкоди, ніж ми сподівалися»
Футбол | 27 квітня 2024, 23:40 1
Шон ДАЙЧ: «Миколенко завдав собі трохи більшої шкоди, ніж ми сподівалися»

Головний тренер «Евертона» не впевнений, що українець скоро повернеться на поле

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
суровый олдскульный дядя
уважаю таких
шансы Украины у буков считаю сильно завышенными. соперник очень серьезный.
turist86
Вигнав дружину з дому, не слід сприймати буквально. У скандинавів інший менталітет. Загартовані люди, які люблять ліси, гори і озера. Виїхати на кілька днів на природу, для них не проблема.