Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Снукер
| Оновлено 08 квітня 2024, 17:23
8911
1

Козирний Туз. Джадд Трамп виграв 5-й рейтинговий турнір за сезон

У фіналі World Open англійський снукерист обіграв китайця Діна Цзюньхуей

| Оновлено 08 квітня 2024, 17:23
8911
1
Козирний Туз. Джадд Трамп виграв 5-й рейтинговий турнір за сезон
WST. Джадд Трамп

Англійський снукерист Джадд Трамп завоював свій 28-й рейтинговий титул, здобувши перемогу з рахунком 10:4 над китайцем Діном Цзюньхуей у фіналі турніру World Open у Юйшані, Китай.

Лідер китайської публіки Дін програв фінал. Джадд Трамп на прізвисько Туз зробив дві серії за 100 очок та ще п'ять брейків у 50+ і завоював п'ятий рейтинговий титул у сезоні. Раніше він вигравав English Open, Wuhan Open, Northern Ireland Open та German Masters.

Це втретє за п'ять років, коли він виграв 5 чи більше рейтингових титулів за одну кампанію. Він завоював рекордні шість трофеїв у сезоні 2019/20 та 5 титулів у наступному сезоні 2020/21. Іншими гравцями, які досягли такого результату, є Стівен Хендрі (п'ять у сезоні 1990/91), Діном Цзюньхуей (п'ять у сезоні 2013/14), Марк Селбі (п'ять у сезоні 2016/17) та Ронні О'Салліван (п'ять у сезоні 2017/18).

Трамп і О'Салліван є домінуючими гравцями в сезоні 2023/24, маючи по п'ять титулів кожен (щоправда, О'Салліван має три перемоги на запрошеннях). Найкращий гравець року може визначитися на ЧС у Крусіблі.

Найбільша кількість рейтингових титулів за історію

  • Ронні О'Салліван – 41
  • Стівен Хендрі – 36
  • Джон Хіггінс – 31
  • Джадд Трамп – 28
  • Стів Девіс – 28
  • Марк Вільямс – 25
  • Ніл Робертсон – 23
  • Марк Селбі – 22

Головний приз у розмірі 170 тисяч фунтів стерлінгів збільшив загальний прибуток Трампа за сезон 2023/24 до 1,061 млн фунтів стерлінгів. Це втретє у його кар'єрі, коли він досягає семизначної суми за сезон. О'Салліван випереджає його з 1,155 млн фунтів стерлінгів, що вже є рекордом, а прибуткові турніри Tour Championship та чемпіонат світу ще попереду. Вперше два гравці заробили понад 1 мільйон фунтів за один сезон.

Вражає те, що всі п'ять титулів Трампа цього сезону були завойовані в турнірах із сіткою на 128 гравців. Це означає, що йому довелося виграти 7 матчів у кожному з них. Рішучий, з сильним упором на підготовку, практику та послідовність, другий номер світового рейтингу Трамп має багато спільного з Хендрі та Девісом, які домінували в останні десятиліття. Перемагати навіть коли він не в кращій формі стало звичкою. І його результативність дуже висока: цього сезону він зробив 76 сенчурі. Рубіж у 100 серій у сезоні за 100 очок ще можна подолати.

Дін упустив перший рейтинговий титул після 2019 UK Championship. Він програв обидва фінали цього сезону. Китаєць був другим після О'Саллівана в Йорку у грудні. 36-річний гравець із Китаю здобув епічну перемогу над Нілом Робертсоном з рахунком 6:5 у півфіналі, але через такі великі очікування з боку рідної публіки не зміг повторити цей успіх у неділю. Другий приз у розмірі 73 тисячі фунтів стерлінгів піднімає його з 9-го на 7-ме місце в офіційному рейтингу, а в річному списку найкращих він піднімається на 4-е місце. Це означає, що він напряму потрапляє до чвертьфіналу турніру Tour Championship у Манчестері.

Брейки 88, 59, 79 та 78 допомогли Трампу створити перевагу 7:2 у першій сесії. Коли гравці повернулися за стіл, гравець із Брістоля швидко збільшив свою перевагу, набравши 130 очок. Дін відіграв один фрейм із серією 84, але Трамп зробив рахунок 9:3 з брейком 106, що стало його восьмим сенчурі у турнірі. Дін виграв 13-й фрейм, забезпечивши перерву в середині сесії (4:9).

Набравши 58 очок у 14-му фреймі, Трамп промазав складний тонкий удар по червоній кулі у верхній кут. Фрейм зводився до боротьби на відіграшах на останньому червоному, і Дін втратив шанс забити здалеку кулю, надавши своєму супернику можливість дійти до коричневої кулі. Туз зберіг титул, який він виграв у 2019 році, коли турнір проводився попереднього разу.

Джадд Трамп: «Дін грав дуже добре цього тижня, тож я думав, що це буде важко. Вдень мені вдалося вникнути в суть справи і отримати хорошу перевагу, а ввечері я показав свій найкращий результат на турнірі. Я не хотів давати Діну шанс почати вигравати фрейм. Коли публіка вболіває за суперника, треба використовувати це, щоб мотивувати себе.

Коли я став старшим, я навчився не карати себе, коли не забиваю легкі кулі. Я бачу, як це роблять інші гравці. Ти не намагаєшся промахнутися, тому немає сенсу карати себе, ти маєш забути про це. Потрібно повернутися в крісло і чекати на свій наступний шанс. Більшість снукера знаходиться в голові, якщо ви можете психологічно перебувати в порядку, то у вас є велика перевага. У ці дні я набагато послідовніший у цьому відношенні.

Було чудово зіграти в Китаї цього сезону, дуже радий повернутися сюди. Цього тижня публіка була величезною, інтерес до снукеру зростає, а вболівальники тут дуже молоді. Це дійсно багатообіцяюче для нашого виду спорту. Тепер я можу розслабитися і насолоджуватися частиною сезону, що залишилася. Для мене це був сезон мрії. Я з нетерпінням чекаю майбутніх двох турнірів у Манчестері. Грати у центрі великого міста буде особливим почуттям».

За матеріалами World Snooker Tour

World Open 2024

Юйшань (Китай), 18–24 березня 2024

Фінал, 24.03.2024

Джадд Трамп (Англія) – Дін Цзюньхуей (Китай) – 10:4

Відеофрагменти

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ivan456
Вітаю Трампа з перемогою!!! А Діна трохи шкода. Трамп був набагато кращий у плані дальніх. А в контролі битка, результативності, відіграшах – повністю рівна гра.