Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 25 березня 2024, 11:51
11949
50

Боснійський слід, пропалестинський тренер, лідер грає з Маліновським

Усе, що потрібно знати про збірну Ісландії - найближчого суперника збірної України

| Оновлено 25 березня 2024, 11:51
11949
50
Боснійський слід, пропалестинський тренер, лідер грає з Маліновським
Getty Images/Global Images Ukraine

26 березня національна збірна України проведе вирішальний поєдинок плей-оф Євро-2024. Суперником команди Сергія Реброва буде збірна Ісландії, яка на шляху до фіналу розгромила збірну Ізраїлю.

Sport.ua докладно представляє команду, яка є останнім бар'єром для «синьо-жовтих» на шляху до Євро-2024.

Шлях у плей-оф Євро-2024

На чемпіонат Європи 2024 року збірна Ісландії відбиралася з групи J. З тієї самої, де грала і збірна Боснії та Герцеговини. Тож нашій національній команді у плей-оф Євро-2024 випали одразу дві команди, які грали в одній відбірковій групі.

І, як і боснійська збірна, ісландська теж не може похвалитися успішними результатами у відборі.

Групу J із максимальним результатом (десять перемог із десяти) виграла збірна Португалії. Друге місце теж не викликало сумнівів: його завчасно застовпили за собою словаки. Інші чотири збірних - Люксембургу, Ісландії, Боснії та Герцеговини й Ліхтенштейну - влаштували міжсобойчик.

Примітно, що у першому турі відбору зустрілися Боснія та Герцеговина й Ісландія. І у тому поєдинку боснійці здобули розгромну перемогу – 3:0. Але як покажуть подальші події, та перемога ніяк не вплинула на шанси балканців зайняти одне з перших місць. У підсумку вони фінішували на передостанньому рядку, випередивши лише явного аутсайдера групи – Ліхтенштейн.

Не набагато кращою була й турнірна доля ісландців. Острів’яни фінішували на четвертому місці у групі, пропустивши вперед не лише португальців та словаків, а й збірну Люксембургу.

Однак, до честі «вікінгів», слід зазначити, що стартова поразка від боснійців стала для них єдиною великою у відборі. І той цикл Ісландія завершила із позитивною різницею забитих та пропущених м'ячів: 17 – 16. Щоправда, левова частка голів ісландської збірної припала на два поєдинки проти Ліхтенштейну: перемогли із сумарною різницею 11:0.

Якби не той цікавий турнір під назвою Ліга націй, не бачити б перспектив на Євро-2024 ні боснійцям, ні ісландцям. Але для того той турнір і був створений, щоб давати надію національним командам, які не є топами.

У своїй групі Ліги націй збірна Ісландії провела чотири матчі, в яких виборола чотири нічиї. Із чотирма очками Ісландія випередила Норвегію в рейтингу других місць Ліги націй, і ось таким нехитрим способом отримала путівку до плей-оф Євро-2024. Цікаво, що у Лізі націй ісландці поки що не виграли жодного поєдинку.

Трохи історії

Головним наразі досягненням збірної Ісландії є вихід до чвертьфіналу Євро-2016. Груповий турнір чемпіонату Європи, що проходив на полях Франції, ісландці пройшли без поразок. У першому матчі вони поділили очки із майбутніми чемпіонами – португальцями – нічия 1:1. З таким самим рахунком вони зіграли і у другому поєдинку – проти угорців. А ось у третьому турі здобули історичну для себе перемогу, здолавши Австрію 2:1. У першому раунді плей-оф Ісландія сенсаційно перемогла англійців – 2:1. Проте у чвертьфіналі ісландська казка закінчилася. «Вікінги» без шансів поступилися французам – 2:5.

Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна Ісландії перед чвертьфіналом Євро-2016

Проте, на хвилі успіху Ісландія вперше кваліфікувалася і на чемпіонат світу. У відборі на Мундіаль-2018 ісландці зіграли в одній групі із нашою збірною. Також у нашій групі були збірні Туреччини, Фінляндії, Косова та Хорватії. Незважаючи на наявність міцних опонентів, саме ісландці виграли ту групу, здобувши одразу сім перемог у десяти поєдинках.

Однак повторити успіх Євро-2016 на ЧС-2018 Ісландії не вдалось. У першій грі групового циклу ісландці зіграли внічию зі збірною Аргентини – 1:1. Однак далі не склалося: поразки від Нігерії (0:2) та Хорватії (1:2). І останнє місце у групі з одним очком.

Більше ісландці ні на чемпіонатах Європи, ні на Мундіалях не грали.

Матчі проти збірної України

Шляхи збірних Ісландії та України досі перетиналися у двох відбіркових турнірах: до Євро-2000 та згаданого вище ЧС-2018.

Суперники обмінялися перемогами, ще два матчі завершилися внічию.

1999 року збірна України у Києві зіграла з ісландцями у результативну нічию 1:1. Підопічні Сабо домінували протягом усього поєдинку, але змогли забити лише один раз: зусиллями Ващука. Після того матчу в ужиток надійшло формулювання «ісландський бетон», що передбачає дуже міцну командну оборону.

Однак у Рейк'явіку наша команда зуміла обіграти упертих острів'ян. Тоді єдиний гол забив нинішній тренер збірної України Сергій Ребров, котрий реалізував пенальті.

Наступної зустрічі із ісландцями збірній України довелося чекати майже 17 років. У першому турі відбору на ЧС-2018 у Києві збірна України знову зіграла внічию з Ісландією – 1:1. Рахунок відкрив Фінбогассон, а закрив Ярмоленко. Наприкінці матчу Коноплянка міг принести нашій команді три очки, але не реалізував пенальті. Та гра стала першою офіційною для новоспеченого наставника «синьо-жовтих» Андрія Шевченка.

У Рейк'явіку перемогли господарі – 2:0. Перемогли без особливих шансів для нашої команди. Обидва м'ячі на рахунку Сігурдссона.

Головний тренер

Збірну Ісландії очолює досвідчений норвезький фахівець Оге Гарейде. Ісландців він очолив уже під час відбіркового турніру на Євро-2024. Спочатку «вікінгів» тренував Арнар Відарссон, проте після розгромної поразки від боснійців йому вказали на двері. Але й під керівництвом Гарейде ісландці не змогли нав'язати боротьбу Португалії та Словаччині за два перші місця в групі. Проте після закінчення відбору Гарейде не був відправлений у відставку. І тепер спробує вивести свою команду на чемпіонат Європи через «запасний вхід».

Getty Images/Global Images Ukraine. Оге Харейде

До Ісландії Гарейде на початку двохтисячних очолював збірну Норвегії, але чимось значимим на своїй посаді не відзначився.

А ось зі збірною Данії він досяг певних успіхів. Під його керівництвом данці вийшли у фінальний турнір ЧС-2018. І там вийшли з групи, але вилетіли вже у першому раунді плей-оф (по пенальті від Хорватії).

Вивів Гарейде збірну Данії й на Євро-2020. Але у фінальному турнірі Євро вже не він керував збірною, а Г'юлманд. Виною тому – коронавірус. Через пандемію чемпіонат Європи змістили на рік. А контракт Гарейде зі збірною Данії закінчився влітку 2020-го. Контракт не продовжили, бо вже було підписано попередній контракт із Г'юлмандом.

Напередодні півфінального матчу плей-оф Євро-2024 проти збірної Ізраїлю головний тренер збірної Ісландії Оге Гарейде відзначився неоднозначними висловлюваннями щодо суперників. Він зізнався, що не хотів би грати проти ізраїльтян. «Через те, що відбувається у Газі. І через те, що вони зробили з жінками, дітьми та невинними громадянами. І якщо ви мене спитаєте, то я вам відповім, що нам не варто грати цей матч. Однак ми повинні грати, бо наслідки для Ісландії інакше можуть бути дуже серйозними».

Головна зірка

Ключова теза, яка мусується у наших ЗМІ – нинішня збірна Ісландії вже не та, що була шість років тому. У сенсі, що вона послабшала, бо покоління Євро-2016 вже пішло на заслужений відпочинок.

Частка істини у таких висловлюваннях справді є. Євро-2016 та ЧС-2018 для збірної Ісландії став піком. А далі настав спад. Тому що розпочалася закономірна зміна поколінь. А для Ісландії цей процес дуже болючий, бо країна не має багатих футбольних ресурсів і можливості вибору.

З тих, хто грав на Євро-2016, до Євро-2024 у складі збірної Ісландії «дісталося» лише п'ятеро: Фінбогассон (який забивав нам у відборі на ЧС-2018), Гудмундссон, Германссон, Інгассон і Траустассон. Що цікаво, ці футболісти ні тоді, на Євро-2016, ні тепер, на шляху до Євро-2024, не робили погоди у своїй національній команді.

Там зараз у головних ролях нові обличчя.

Після гри з боснійцями ми всі в один голос стверджували, що наша національна збірна дуже молода. Лише двом із тих, хто вийшов в основі проти БіГ, виповнилося по 27 років. Але й збірна Ісландії теж дуже молода команда. Проти Ізраїлю в її складі вийшли одразу п'ять гравців, молодших 23 років.

Getty Images/Global Images Ukraine. Альберт Гудмундссон

Головна зірка нинішньої збірної Ісландії – 26-річний нападник Альберт Гудмундссон, який відзначився хет-триком у матчі проти Ізраїлю. Цей футболіст уже увійшов до історії національної збірної Ісландії: як єдиний футболіст у її складі, у кого в активі є два хет-трики.

На клубному рівні Гудмундссон захищає кольори італійського «Дженоа». У тій команді грає наш Руслан Маліновський.

Перед початком сезону «Дженоа» не збирався робити основну ставку в атаці саме на ісландця, оскільки «першою скрипкою» мав стати Матео Ретегі. Але завдяки блискучій формі саме Гудмундссон став лідером атаки «Дженоа». На його рахунку в нинішньому сезоні – 12 м'ячів та три асисти.

Очевидно, що «грифони» не втримають свого найкращого гравця. По закінченні нинішнього сезону він, напевно, опиниться в іншій команді. За чутками, ним дуже активно цікавиться «Ювентус».

Альберт – із дуже футбольної родини. Футболістом був не лише його батько, а й дядько, і навіть дід. До речі, батько Гудмундссона – Гудмундур Бенедиктссон – дуже жорстко висловлювався у тамтешній пресі, коли його сина не викликали до збірної. Критика виявилася конструктивною. Наразі саме Гудмундссон тягне свою національну збірну на Євро-2024. І недооцінювати ні цього форварда, ні його національну команду ми в жодному разі не маємо.

Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери
Волейбол | 02 травня 2024, 09:31 10
Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери

На команду чекає виступ у Золотій Євролізі

Коментарі 50
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ViAn
Я б без пафоса назвав збірну Ісландії скромною командою без великих зірок. Гундмундссон проводить непоганий сезон, як і все Дженоа. Але далеко не видатний. Якщо подивитись матч із Ізраїлем, то рахунок не відповідає ходу гри. При 1:2 Ізраїль не забив пенальті. А потім залишився у меншості. Продовжував атакувати у меншості. І їх в кінцівці підловили на контратаках. Ніякої видатної гри і близько не було. Перед матчем із Україною втартили головного гравця центра поля через травму, Траустасона. Тому це команда скромніша за Боснію. До того ж більшість гравців - гравці скандинавських клубів. Основний воротар взагалі без практики. І т.п. 
Тому нам абсолютно по силам спокійно розкататати Ісландію. Тим більше, що до обойми приєднався Циганков.
Fireball
"убить"   Гудмундссона может только Попов!
luceorius
 "Після гри з боснійцями ми всі в один голос стверджували, що наша національна збірна дуже молода. Лише двом з тих, хто вийшов в основі проти БіГ, виповнилось по 27 років."  Даруйте, пане Василенко, але після гри з БіГ більшість з нас стверджувала,  що Матвієнко та Зінченко були найгіршими в команді і лише заміна обох дозволила збірній досягти успіху. 
Gargantua
это он "пропалестинский" потому, что против террора в отношении мирного населения?
пора бы уже привыкнуть к этой пролетарской тупости (ты за красных или за белых), но все никак не удается. 
Простейшие клеймят все, что не вписывается в манихейскую картинку мира. Не спасает даже то, что конкретно этот человек помогает украинским беженцам и сочувствует Украине.
znatok92
t.me/kinodoza247