Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 21 березня 2024, 11:12
25686
49

Чотири головні кадрові проблеми Реброва

Валерій Василенко – про кадри, які вирішують усе, напередодні матчу збірної проти боснійців

| Оновлено 21 березня 2024, 11:12
25686
49
Чотири головні кадрові проблеми Реброва
УАФ. Сергій Ребров

До свого головного наразі поєдинку (проти збірної Боснії та Герцеговини) у статусі наставника головної команди країни Сергій Ребров підходить із певними проблемами. Деякі проблеми викликані травмами основних гравців. А деякі – навпаки, конкуренцією, що зросла, на певних ігрових позиціях.

У принципі, проблеми, подібні до нинішніх, не є чимось надзвичайним. Кожен тренер у своїй роботі стикається з таким регулярно. Я більш ніж впевнений, що Сергій Станіславович уже стикався. Раніше, коли був тренером клубних команд. Але на чолі національної збірної України він зіткнувся з подібним, на мій погляд, уперше. Спробуймо структурувати ці проблеми. І спробуємо знайти шляхи їх вирішення.

Відсутність Степаненка

Головна, очевидна, незаретушована проблема – це, звісно, відсутність ключового виконавця середини поля. З Тарасом Степаненком у складі і без нього – це дві зовсім різні збірні України. Через травму капітан «Шахтаря» команді Реброва не помічник. Ситуація посилюється до певної міри ще й тим, що «суміжний» зі Степаненком футболіст збірної – Олександр Зінченко – лише нещодавно повернувся після травми, і про його ігрові кондиції ми можемо лише здогадуватися.

Нашому тренерському штабу тепер доведеться поламати голову, щоби вирішити проблему в опорній зоні.

Найпростішим її рішенням є безпосередня профільна заміна. Тобто заміна за позиціями. Це означає, що на місце капітана «Шахтаря» можна інтегрувати колишнього капітана «Динамо», а нині футболіста «Вестерло» Сергія Сидорчука.

На мою думку, Сергій би міг і не отримати виклик до збірної, якби Степаненко був у строю. Але він одержав. Отже, Ребров розглядає такий варіант заміни.

На його користь може і повинен послужити і величезний досвід, і наявність постійної ігрової практики на новому робочому місці, і звична впровадженість у команду Реброва.

Але, напевно, головний тренер розглядає й інші опції. Зокрема, можливість зіграти на цій позиції тому, хто фактично витіснив Сидорчука з основи «Динамо» – Володимиру Бражку.

УАФ. Володимир Бражко

На користь молодого хвилеріза – чудова форма та антропометрія. З відвертих мінусів – Бражко абсолютний дебютант національної збірної.

Якщо підсумувати варіант гри збірної України з чистим опорником, обидві кандидатури – і Сидорчук, і Бражко – мають і свої козирі, і свої недоліки. Поява Сидорчука в основі бачиться очевиднішим варіантом, тоді як Бражка – більш ризикованим.

Я ж на свій страх і ризик висловлю припущення, що, за умови, якщо ігрова форма Зінченка не викликатиме питань, то тоді вершиною перевернутого трикутника в центрі поля стане Сергій Сидорчук.

Хто замінить Циганкова?

Віктор Циганков на даний момент – ключовий півзахисник нашої збірної. І це не проста констатація, яка випливає з відсутності Ярмоленка. Таким у команді Реброва Віктор став ще раніше. До травми капітана «синьо-жовтих».

І якщо через травму Степаненка було все зрозуміло – Тарас нам не помічник у грі проти боснійців, то надія на те, що вінгер «Жирони» таки зіграє 21 березня, була. Однозначно була. Тому що він, на відміну від капітана «Шахтаря», отримав виклик до збірної. Хоч і прибув до нашого тренувального табору з пошкодженням, яке «заробив» у грі проти «Осасуни».

Циганков тренувався у збірній за індивідуальним планом. Але хотілося вірити, що до гри з БіГ він встигне набрати потрібні кондиції.

На жаль, не встиг. У фінальній заявці на матч його прізвища немає.

Отже, тренерському штабу Реброва додався ще один головний біль.

Як вирішити це питання? Найпростіша альтернатива – Олександр Зубков. І найочевидніша. Вінгер «гірників» зараз у непоганій формі. До того ж, на протилежному лівому фланзі атаки напевно з перших хвилин вийде Мудрик. А ці двоє чудово взаємодіяли, коли разом грали за «Шахтар».

Є й інший варіант. Більш складніший. Наприклад, відправити на правий фланг Судакова. А на його позицію в центрі поля виставити або Шапаренка, або Малиновського. Можна навпаки: когось із цієї пари (Шапаренко та Малиновський) відправити на фланг, а Судакова не смикати.

Як на мене, найбільш простим і логічним рішенням бачиться вихід Зубкова. На мій погляд, Ребров вдасться саме до такого рішення.

Довбик чи Яремчук?

На матч проти боснійців Ребров викликав одразу чотирьох форвардів. Оскільки Сергій Станіславович практикує гру в одного чистого нападника, і ми всі чудово пам'ятаємо, хто був цим чистим нападником у відборі на Євро-2024, то методом виключення можна припустити, що Сікан та Ванат – це хороші кандидати для виходу на заміни. Кандидата для виходу в основі потрібно обирати між Довбиком та Яремчуком.

Місяць-півтора тому цього питання не було б за визначенням, бо форвард «Жирони» феєрив у Ла Лізі, - був одним з головних дійових осіб периферійної команди, хто на своїх аж ніяк не хлюпких плечах тягнув цю саму периферію ну якщо й не до чемпіонства, то тоді, як мінімум, до чемпіонської Ліги.

Але станом на зараз стверджувати так однозначно не вдасться за всього бажання. Бо, з одного боку, приціл Артема зараз збився. А з іншого – нагадав про себе недавно головний форвард збірної – Роман Яремчук.

УАФ. Роман Яремчук

І у зв'язку з цим вибір Реброва має бути непростим. Напередодні приїзду до збірної Довбик у складі «Жирони» програв «Хетафе». Це четверта поразка каталонської команди в останніх шести поєдинках. Однозначно, команда Мічела переживає кризу. І ця криза, не в останню чергу, пов'язана з гольовою посухою, що затяглася, українського легіонера «червоно-синіх». Артем не забиває вже у восьми поспіль поєдинках.

А ось Яремчук нарешті виборов місце в основі «Валенсії». Нинішнього року Роман, як і Артем, має на своєму рахунку три забиті м'ячі. Однак, на відміну від Довбика, який усі свої голи забив одній команді («Севільї»), Яремчук відзначився у воротах трьох різних команд. І за профільними характеристиками, і за оцінками серйозних статистичних порталів наш форвард «Валенсії» зараз котирується вище за нашого форварда «Жирони».

Як на мене, Ребров обере Яремчука. Хоча за будь-якого варіанта зіграють обидва (хтось в основі, хтось обов'язково вийде на заміну).

Трубін чи Лунін?

УАФ. Андрій Лунін і Анатолій Трубін

Ситуація практично дзеркальна до попередньої. Якби питання вибору основного голкіпера на гру проти збірної БіГ стояло місяць-два тому, то тоді відповідь на нього була б очевидною: звичайно ж, Трубін. Основний голкіпер «Бенфіки» був у повному порядку.

Проте останнім часом від такої очевидності не залишилося й сліду. «Бенфіка» цього року поки що не вражає. Особливо у захисті. Як наслідок – не вражає і її основний кіпер. Наприклад, у матчі 24-го туру чемпіонату Португалії (третього березня) між «Бенфікою» та «Порту» Анатолій пропустив аж п'ять м'ячів.

За бажання можна, звичайно ж, нарікати на провали захисних порядків «орлів». Це дійсно так. Але не можна не помітити і деякий спад у грі самого Трубіна. І цей спад, швидше, психологічний.

А ось конкурент Трубіна у збірній України – Андрій Лунін – навпаки, наразі вирішив свої психологічні проблеми. Завдяки чудовій формі Лунін зараз є основним воротарем «Реала». Важко сказати, чи так триватиме і після того, як повернеться в команду із лазарету Тібо Куртуа, але зараз не можна не відзначити високі ігрові та моральні кондиції Луніна.

Єдиний мінус воротаря «Мадрида» у цьому зв'язку – такий же, як і у Бражка: він поки що не інтегрований до збірної Реброва.

Але якщо Сергій Станіславович виходитиме суворо з нинішньої форми двох голкіперів, то ліпшим варіантом є страж воріт іспанського гранда.

Оцініть матеріал
(141)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 49
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DMYTRO LYKHOVYDOV
СЛАВА УКРАИНЕ СЛАВА НАЦИИ ПЕРЕМОГА БУДЕ ЗА НАМИ
Oleg Dykyy
Якщо ми роздумуємо, що у нас будуть проблеми зі збірною, чий шлях у групі описано вище, то не треба взагалі кудись виходити.
В'ячеслав
В этой стране жителей  в 2 раза меньше чем в Киеве.Но у вас опять кадровые проблемы.
Falko
Нам би в Україні такі проблеми )
Циганкова справді не вистачатиме. Але гадаю, Ребров вирішив ризикнути і зберегти його свіжого, плюс кілька додаткових днів на відновлення, на 2 матч.
Довбик і Яремчук? Зіграють обидва. Проблема тільки, кого випустити першим. Як стратегічний варіант: Яремчуку із Боснією більше хвилин, Довбику менше із прицілом на зв'язку Циганков-Довбик у фіналі відбору.
З воротарями так не вийде. Ну, хай тренер вирішить проблему радикально - поставить Бущана ))
Степаненко? Це проблема тільки, якщо на зборах збірна ретельно відпрацьовувала гру 10 на 11 після вилучення опорника. А тут такий облом.
nick07
Основна кадрова проблема головного тренера збірної (незалежно від прізвища) це відсутність забивного форварда. 
😼
При будь якому розкладі в нас сильна команда, хто б не виходив перший у основі, заміни будуть це 100%. Реброву не бути тягнути з замінами, як то робили попередні тренери збірної, ризикувати зі складом можна, всі футболісти рівноцінні, є кому грати. Хочеться побачити всіх наших футболістів у грі, дати можливість себе показати, головне вчасно знімати з гри втомлених і тих у кого нічого не виходить в ігровому плані.
Треба забити швидкий гол, а краще піти на перерву з перевагою у 2 м'ячи.
Маємо вигравати з такими футболістами, як у нас зараз по любому! Успіхів
Alex196
Проблема захист.немає захисту .матвієнко любий пройде 
pavlop
Два речення поруч про Сидорчука:
Хотя в последнее время у Сидорчука не так много игровой практики в Бельгии. В его пользу может и должен послужить и огромный опыт, и наличие постоянной игровой практики на нынешнем рабочем месте.
Так є в нього ігрова практика чи немає?
Kamon
Эту Боснию надо проходить уверенно и без валидола,даже Люксембург им много забивал, Лихтенштейн и то забивали в ворота Боснии, главное чтобы свои моменты использовали, а никак это было против Казахстана  Уэльса, Финнов и тд, Бражка надо в старте выпускать как и Шапаренко, Лунин должен стоять в старте, пора ломать печальную традицию в стыковых матчах , спокойно и уверенно надо выходить на Евро, если и в этот раз не пройдут, то это будет большим позором и делать такой сборной нечего ни на Евро,и на Чм
ViAn
Відсутність Ярмоленка - взагалі головна проблема Збірної. І з Італією його критично не вистачило. І зараз відсутність капітана, набільш досвідченого і майстерного діючого гравця України, саме в таких матчах є великою проблемою.
Відсутність Циганкова - другий складний момент. Все ж це гравець із найкращим футбольним інтелектом.
Відсутність Степаненка - з одного боку відсутність дядьки в команді. Але з іншого боку - зменшує ризик залишитись у меншості в такій грі, яка буде сьогодні. Емоцій буде дуже багато, провокацій. Бражко виглядає більш спокійним, збалансованим. Однак, я не здивуюсь якщо в центрі Ребров зіграє в тріо Зінченко, Шапаренко і Судаков. Бо таку трійку в центрі поля награвали в товарняку.
А коли є з кого вибирати, то це не кадрова проблема, це приємний головний біль.
Alex196
Вратарь Ревла который в прекрасной форме  
luceorius
 1. Однозначно Бражко, Сидорчук ще в дебюті  здатний залишити збірну у меншості.
 2. Судаков має виконувати роль плеймекера, за хорошої його гри, особливого значення не матиме буде справа Зубков чи хтось інший.
 3. На даний момент обоє нападників в поганій формі, є сенс дати кожному зіграти по тайму.
 4. Трубін. Лунін невпевнено грає на виходах, а у суперників є Джеко.
 Навіть із цими кадровими проблемами Україна має перемагати  цього суперника.  
 
Kamon
Матвиенко и Сидорчука нельзя выпускать в старте, это сразу будет привоз 
ZANREGENT1993
Мудрик опять будет бежать и не отдавать пасы? Даже не знаю... У нас вроде сборная неплохая но начудить может каждый... Степаненко,Ярмоленко,Буяльский,Цыганков,
Сваток - их будет не хватать. Надо сдержать стартовый натиск боснийцев
Anna.
Лунін(Трубін), Конопля, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Сидорчук, Зінченко, Судаков, Зубков, Мудрик, Довбик.
adidas777
Кого завгодно на фланг замість Циганкова, тільки не дуболома Зубкова...
На воротах я однозначно за Луніна.У центрі поля за Бражка.
aleks8-48
Больше половины голов в Днепре-1 Довбик забил после передач Пихалёнка. Судя по статье и коментам Александра вроде и в команде нет,а ведь он,между прочим, занял второе место после Довбика на звание лучшего игрока сезона в АПЛ. Где тогда были распиаренные вундеркинды,которые вдруг стали звёздами?
Alex196
Самое главное не ставить тупых игроков без мысли не способных принимать правильные решкния .это прежле всего мудрик малиновский и зубкоа ну и конечно отстоцная защита которая всегда привозит это матвиенко конопля бондарь.если этот баласт будет га поле то проиграем 
New Zealander
Безус феерит на Кипре и забивает трудовые голы-красавцы. Надо его вызывать в сборную
Alex196
Разве смысл тренера написать состав игроков на матч ?