Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 20 березня 2024, 14:24
5364
1

Спадщина Юргена – це 8, 9 чи 10? Які трофеї Клопп виграв з Ліверпулем

Влітку німецький фахівець покине Енфілд…

| Оновлено 20 березня 2024, 14:24
5364
1
Спадщина Юргена – це 8, 9 чи 10? Які трофеї Клопп виграв з Ліверпулем
Getty Images/Global Images Ukraine

26 січня Юрген Клопп у буквальному розумінні цього слова шокував усіх вболівальників Ліверпуля, заявивши, що після закінчення поточного сезону залишить Енфілд. 57-річний фахівець підкреслив, що він вже не «молодий кролик» і не «стрибає так високо, як колись». Банально Клопп зізнався, що за період, проведений у Ліверпулі, він просто вигорів з професійної точки зору, і щоб не допустити подібного у фізичному плані, вирішив вчасно піти на відпочинок. Крім того, Юрген фактично виключив можливість повернення до роботи в іншій команді вже із сезону-2024/25, й навіть припустив ймовірність повноцінного відходу на пенсію.

Що ж, без Клоппа англійська Прем'єр-ліга загалом та Ліверпуль зокрема як мінімум на певний час виглядатимуть аж ніяк не так яскраво. Не виключено, що потім «червоним» вдасться підшукати нового топового та успішного наставника, утім, перевершити Юргена тому якщо й вдасться, то нескоро, бо за німця Ліверпуль виграв фактично всі можливі трофеї.

Згадаймо, про які саме тріумфальні перемоги йдеться. Наразі їх вісім, але згодом може бути дев'ять чи навіть десять…

Ліга чемпіонів-2018/19

Getty Images

Першим топовим трофеєм, який Юрген Клопп зумів виграти для Ліверпуля, виявився кубок Ліги чемпіонів. Уперше впритул до перемоги в цьому змаганні «червоні» підійшли в сезоні-2017/18, проте тоді у київському фіналі через епічні помилки німецького голкіпера Лоріуса Каріуса програли Реалу із рахунком 1:3.

Через рік Ліверпуль із Клоппом на чолі знову виявився фіналістом, причому цього разу «червоні» були беззаперечними фаворитами дуелі проти Тоттенхема. Висновки з поразки проти «бланкос» німецький фахівець зробив правильні, і цього разу Ліверпуль впорався з опонентом із рахунком 2:0, здобувши шостий в історії та перший за чотирнадцять років трофей у рамках найпрестижнішого клубного турніру континенту.

Примітно, що в сезоні-2021/22 Ліверпуль знову зумів дістатись вирішальної стадії Ліги чемпіонів. Цього разу фінал турніру проходив у передмісті Парижа Сен-Дені, хоча із самого початку його проведення планувалося в російському Санкт-Петербурзі, проте через віроломне вторгнення путінських військ на територію України та розв'язану війну УЄФА позбавив країну 404 можливості опинитися у центрі футбольного свята. Суперником «червоних» знову виявився Реал, і знову підопічні Клоппа поступилися – 0:1.

Суперкубок УЄФА-2019

Getty Images

У статусі переможця Ліги чемпіонів-2018/19 Ліверпуль отримав можливість поборотися за перемогу в Суперкубку УЄФА-2019, де суперником команди Клоппа виявився тріумфатор попереднього розіграшу Ліги Європи Челсі. Матч за цей трофей вперше відбувся на території Туреччини – на стадіоні Водафон Парк, який є домашньою ареною для стамбульського Бешикташа.

Гра двох англійських грандів була досить напруженою та непростою, внаслідок чого в основний та додатковий час переможця так і не виявили – нічия 2:2. Для визначення кращого довелося вдатися до серії післяматчових пенальті, де успішнішими та більш майстерними виявилися підопічні Клоппа – 5:4. Причому «червоні» реалізували усі свої удари, а ось в «синіх» схибив Теммі Абрахам.

Для Ліверпуля звітний Суперкубок УЄФА виявився четвертим в історії. До цього «червоні» перемагали у турнірі в 1977, 2001 та 2005 роках.

Клубний чемпіонат світу-2019

Getty Images

Наступним трофеєм, який чудова команда Клоппа у статусі діючого тріумфатора Ліги чемпіонів виборола у 2019 році став кубок клубного чемпіонату світу. Турнір відбувся у грудні на полях Катару, а Ліверпуль розпочав участь в ньому зі стадії півфіналу, де у суперники «червоним» потрапив мексиканський Монтеррей.

Із мексиканцями Ліверпуль впорався з рахунком 2:1, а у фіналі підопічні Клоппа вийшли на переможця Кубка Лібертадорес-2019 бразильський Фламенго. Поєдинок зі «стерв'ятниками» видався для європейців більш напруженим, аніж зустріч із мексиканцями. Для виявлення переможця арбітру довелося призначати додаткові два тайми по п'ятнадцять хвилин, що зіграло на руку Ліверпулю. На 99-й хвилині Роберто Фірміно з передачі Садіо Мане забив м'яч, який виявився єдиним та переможним, хоча в кінці матчу Фламенго мав забійний шанс на те, аби зрівняти рахунок й перевести виявлення найсильнішого у серію пенальті.

Тріумф в Катарі став для Ліверпуля історичним, оскільки ніколи раніше «червоні» не перемагали у клубному чемпіонаті світу. В 2005 році англійці були фіналістами турніру, але тоді програли бразильському Сан-Паулу (0:1) та залишилися «з носом».

Англійська Прем'єр-ліга-2019/20

Getty Images

Наступним гучним тріумфом команди Юргена Клоппа стала перемога в англійській Прем'єр-лізі сезону-2019/20. Цей успіх виявився по-справжньому знаковим для «червоних», адже вони ніколи не перемагали у чемпіонаті з моменту його реорганізації в Прем'єр-лігу, а востаннє ставали найсильнішою командою своєї країни аж у 1990 році. Інакше кажучи, підопічним Клоппа вдалося перервати тридцятирічну серію Ліверпуля без перемог у домашній лізі!

До фінішу турніру Ліверпуль прийшов із 99 набраними очками в 38 поєдинках. «Червоні» просто чудово виглядали на власному полі, де втратили очки лишень одного разу, коли зіграли внічию із Бернлі (1:1). Та й на виїзді Ліверпуль допускав осічки не так часто: дві нічиї (1:1 – з Манчестер Юнайтед та 0:0 – з Евертоном) та три поразки (1:2 – від Арсенала, 0:4 – від Манчестер Сіті та 0:3 – від Уотфорда).

Зрештою Ліверпуль випередив Манчестер Сіті Жузепа Гвардіоли, який фінішував другим, аж на 18 пунктів, а Юргена Клоппа абсолютно заслужено визнали найкращим тренером АПЛ-2019/20.

Кубок Англійської ліги-2021/22 та 2023/24

Getty Images

Єдиним трофеєм, який Ліверпуль за Юргена Клоппа вигравав більше одного разу, наразі є Кубок Англійської ліги. У цьому змаганні «червоні» під керівництвом німецького наставника тріумфували двічі – за підсумками сезону-2021/22 і нещодавно, в рамках поточного сезону.

У 2022 році Ліверпуль у третьому раунді розібрався із Норвічем (3:0), у четвертому – обіграв Престон Норт Енд (2:0), а у чвертьфіналі в серії пенальті виявився сильнішим за Лестер (3:3, 5:4 – за одинадцятиметровими). У двоматчовій дуелі в рамках півфіналу підопічні Клоппа не без труда впоралися із Арсеналом (0:0, 2:0), а у фіналі у найважчій та дуже виснажливій сутичці проти Челсі змогли взяти трофей лише у серії пенальті (0:0, 11:10 – за одинадцятиметровими).

Примітно, що у 2024 році Ліверпуль виграв Кубок Англійської ліги також у вирішальному протистоянні з Челсі. Тільки цього разу шлях до фіналу в «червоних» був таким: третій раунд – Лестер (3:1), четвертий раунд – Борнмут (2:1), чвертьфінал – Вест Хем (5:1), півфінал – Фулхем (2:1, 1:1). У фіналі протистояння Ліверпуля та Челсі знову видалося неймовірно напруженим, і його переможець визначився лише у додатковий час, коли на 118-й хвилині забитим м'ячем у ворота «синіх» відзначився Вірджіл ван Дейк.

Цікаво, що саме за Юргена Клоппа Ліверпуль встановив рекорд із загальної кількості перемог у Кубку Англійської ліги. До німця «червоні» вигравали у цьому змаганні вісім разів (так само як і Манчестер Сіті), але тепер мають на власному рахунку 10 тріумфів.

Кубок Англії-2021/22

Getty Images

У 2022 році Ліверпуль виграв два трофеї. Окрім Кубка Англійської ліги «червоні» змогли також дійти до фіналу Кубка Англії, де також виявилися сильнішими за опонента.

Шлях до фіналу команда Клоппа розпочинала з третього раунду, де без проблем розправилася зі Шрусбері Таун (4:1), у четвертому раунді була перемога над Кардіффом (3:1), у п'ятому – над Норвічем (2:1), а у шостому – над Ноттінгем Форест (1:0). В півфіналі «червоним» довелося зіткнутися із Манчестер Сіті, і цей поєдинок став окрасою турніру. Перемогу в ньому здобули підопічні Клоппа, але гра видалася вкрай захоплюючою та результативною – 3:2.

А ось фінал Кубка Англії-2021/22 між Челсі та Ліверпулем знову не подарував глядачам нічого, окрім колосальної нервової напруги. В основний та додатковий час команди так і не змогли забити – 0:0. А у серії пенальті удача посміхнулася Ліверпулю – 6:5. В лавах «червоних» промахнувся лише Мане, а ось у «синіх» не впоралися із нервами Аспілікуета та Маунт.

Для Ліверпуля цей Кубок Англії виявився восьмим в історії. Причому «червоні» до 2022 року не перемагали у змаганні шістнадцять років – із 2006-го.

Суперкубок Англії-2022

Getty Images

Суперкубок Англії не є якимось вкрай важливим та знаковим трофеєм для топ-клубів, проте його не вистачало у колекції Клоппа в Ліверпулі, і в 2022-му «червоні» виправили цю прогалину.

У поєдинку, що відбувся 30 липня 2022 року на арені Кінг Пауер у Лестері, зійшлися чемпіон Прем'єр-ліги Манчестер Сіті та володар Кубка Англії Ліверпуль. «Червоні» виглядали й цікавіше, й більш мотивованими, внаслідок чого їх перемога із рахунком 3:1 є абсолютно логічною.

Як і в Кубку Англії, Ліверпуль до тріумфу 2022 року не перемагав у Суперкубку протягом шістнадцяти попередніх років. Усього ж на рахунку «червоних» 16 перемог у цьому змаганні, що на одну менше, аніж в Арсенала (17) та на п'ять, ніж у рекордсмена Манчестер Юнайтед (21).

Чи буде поповнення у сезоні-2023/24?

В цьому сезоні Ліверпуль, як і зазначалося вище, вже виграв Кубок Англійської ліги, але вилетів у чвертьфіналі Кубка Англії від Манчестер Юнайтед (3:4). Наразі «червоні» продовжують боротися за перемогу в англійській Прем'єр-лізі, а також зберігають шанси на успіх у Лізі Європи – турнірі, який Юргену Клоппу ще не підкорявся.

В АПЛ «червоні» конкурують з Арсеналом та Манчестер Сіті, і поки що передбачити розв'язку цієї драматичної боротьби за «золото» не бачиться можливим, а можна лише побажати, щоб інтрига там зберігалася якнайдовше, аж до заключного туру.

Щодо Ліги Європи, то тут Ліверпуль вже дістався чвертьфіналу, де зійдеться з Аталантою. У разі перемоги над італійцями «червоним» в півфіналі належить битися із найсильнішою командою з пари Бенфіка – Марсель.

Зазначимо, що у сезоні-2015/16 Ліверпуль під керівництвом Юргена Клоппа вже діставався фіналу Ліги Європи, але тоді англійці програли Севільї (1:3), яка у півфіналі зупинила Шахтар (2:2, 3:1).

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
🔱Avtoigor🔱
Є змога поповнити колекцію кубком ЛЄ, якого ще не було