Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 20 березня 2024, 15:36
8714
4

Літня казка. У Німеччині судять топ-чиновників, які організовували ЧС-2006

У фокусі слідства міг би опинитися і Беккенбауер, але легендарний Кайзер Франц помер у січні...

| Оновлено 20 березня 2024, 15:36
8714
4
Літня казка. У Німеччині судять топ-чиновників, які організовували ЧС-2006
Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна Італії з Кубком світу

Майже 18 років тому на полях Німеччини відбувся розіграш вісімнадцятого чемпіонату світу з футболу. Цей турнір все ще залишається єдиним, участь в якому брала збірна України з футболу – «синьо-жовті» у статусі абсолютного дебютанта та під керівництвом Олега Блохіна тоді дісталися аж чвертьфіналу, де поступилися національній команді Італії. І нехай більшість експертів, журналістів та вболівальників відзначали найвищий рівень організації, на якому було проведено Мундіаль, у самій Німеччині до цього турніру все ще є чимало питань – особливо у тамтешніх, як їх прийнято називати, «компетентних органів».

4 березня цього року в окружному суді Франкфурта-на-Майні розпочався процес у справі, яку в німецькій пресі прийнято називати не інакше як «Літня казка». Судовий розгляд почався із оголошення обвинувачень трьом колишнім високопосадовцям Німецького футбольного союзу за статтею про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Під прицілом слідчих прокуратури опинилися справді постаті топ-величини. Це колишні президенти Німецького футбольного союзу Тео Цванцигер (перебував на посаді з 8 вересня 2006 року по 2 березня 2012 року, а раніше був виконавчим директором організації) та Вольфганг Нірсбах (був на посаді з 2 березня 2012 року по 9 листопада 2015 року), а також колишній генеральний секретар організації Хорст Шмідт.

Усіх трьох підозрюють в тому, що вони подали фальшиві податкові декларації, пов'язані з організацією та проведенням ЧС-2006. В результаті слідство встановило, що відбулася несплата корпоративних, торгових податків та податку з продажів, а також надбавки солідарності за 2006 рік на суму понад 13,7 мільйонів євро.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хорст Шмідт

У обвинувальному висновку сказано, що комітет Німецького футбольного союзу, відповідальний за організацію чемпіонату світу у Німеччині, отримав в 2005 році близько 6,7 мільйонів євро. Ці гроші чиновники у річних фінансових звітах списали за статтею операційних витрат на культурні заходи та гала-концерт до чемпіонату світу з футболу. Проте за фактом, як встановило слідство, нічого подібного так і не було організовано, а гроші насправді пішли на зовсім інші цілі, через що їх не можна відносити до податкових відрахувань.

Фактично зазначені кошти були використані для погашення кредиту, який тодішній голова комітету Франц Беккенбауер взяв у приватному порядку в 2002 році у підприємця Роберта Луї-Дрейфуса. На даний момент ані першого, ані другого вже немає серед живих. Беккенбауер помер 7 січня цього року, а Луї-Дрейфуса не стало ще у 2009-му.

«Обвинувачені знали про невірні податкові декларації», – йдеться у обвинувальному висновку. «Вони також знали, що погашення приватного кредиту за рахунок оргкомітету мало б податкові наслідки для Німецького футбольного союзу».

Навіщо Беккенбауер позичав гроші у Луї-Дрейфуса, і куди в результаті пішли ці кошти, наразі так і залишається незрозумілим. Німецьким журналістам раніше під час спеціального розслідування вдалося встановити, що гроші французького бізнесмена, які в нього взяв Беккенбауер, згодом опинилися на рахунках колишнього чиновника ФІФА та екс-президента Азіатської конфедерації футболу Мохаммеда бін Хаммама. І лише через два із половиною роки кредит був погашений – фактично за гроші Німецького футбольного союзу, отримані від ФІФА.

Цікаво, що історія роботи Мохаммеда бін Хаммама як футбольного функціонера завершилася достатньо плачевно. У 2011 році ФІФА заборонила катарцю коли-небудь займатися професійною футбольною діяльністю, і хоча бін Хаммаму вдалося скасувати цю заборону через Спортивний арбітражний суд Лозанни, незабаром Міжнародна федерація футболу знову піддала Мохаммеда «анафемі» за виявлені при його роботі «конфлікти інтересів». Згодом у низці європейських ЗМІ з'явилася інформація про те, що бін Хаммам брав участь у прямому підкупі чиновників футбольних асоціацій інших країн (переважно Азії та Африки) з метою проведення успішної кампанії щодо обрання його президентом ФІФА, а також в аспекті вибору країн-господарок ЧС-2018 та ЧС-2022.

Що стосується ЧС-2006 та процесу «Літня казка», то цей розгляд має довгу історію: Франкфуртський окружний суд в минулому двічі припиняв розгляд, зокрема, через відсутність достатніх доказів та фактів. Однак після скарг з боку прокуратури Вищий земельний суд Франкфурта-на-Майні наразі відновив розгляд.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вольфганг Нірсбах

Звинувачення із самого початку стосувалися й колишнього генерального секретаря ФІФА Урса Лінсі, котрого підозрювали у пособництві ухиленню від сплати податків. Проте справу стосовно цього футбольного екс-функціонера було припинено через сплату штрафу. Наразі Лінсі внесений стороною звинувачення до списку свідків по справі.

Адвокати підозрюваних, у свою чергу, розраховують, що суд врахує слова почесного президента «Баварії» та однієї з легенд німецького футболу Улі Хенесса, які він виголосив у вересні 2020 року в інтерв'ю Süddeutsche Zeitung. Тоді Хенесс не почав казати прямо, але в цілому дав зрозуміти, що знає, куди пішов кредит Луї-Дрейфуса: «Я точно знаю, що гроші не були використані для покупки голосів. Розповісти про це докладніше? Думаю, я не та людина, щоб вам це пояснювати».

Сторона захисту вже розкритикувала поновлення судового розгляду щодо Цванцигера, Нірсбаха та Шмідта. Один з адвокатів відкрито закликав припинити процес, пославшись на розгляд про шахрайство в суді Швейцарії, який був припинений у 2021 році через закінчення строку позовної давності. Відповідно до закону, ніхто не може бути засуджений двічі за одним і тим самим звинуваченням. Саме на цьому і наполягають адвокати обвинувачених, заявляючи, що існує «непереборна процесуальна перешкода». Але Вищий земельний суд Франкфурта-на-Майні обґрунтував поновлення розгляду тим, що у справі було висунуто нові звинувачення.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тео Цванцигер

Загалом обвинувачені виглядають упевненими у власній правоті, особливо бравірує гучними заявами 78-річний Цванцигер.

«Як не крути, а це комерційні витрати. Все це ляже на плечі судової системи Гессена. У мене таке враження, що представники звинувачення чудово знають, що вони знаходяться на дуже тонкому льоду і що всі троє підсудних зрештою будуть виправдані», – заявив Цванцигер на початку березня, коли суд розпочав слухання.

Яким насправді буде рішення Феміди, наразі невідомо. Паузу в судовому розгляді поки що взято до 28 березня, коли сторони знову зійдуться та почнуть відстоювати власні позиції. Очікується, що підсумкове рішення з'явиться не раніше кінця жовтня цього року.

Примітно, що результат цієї справи має пряме відношення і до Німецького футбольного союзу та його поточних фінансових інтересів. Справа в тому, що ще у 2017 році податкові органи Німеччини заднім числом позбавили об'єднання статусу некомерційної організації за 2006 рік. Таким чином, Німецькому футбольному союзу довелося виплатити близько 22,5 мільйонів євро податкової заборгованості. Розгляд позову асоціації проти цього рішення був призупинений у фінансовому суді Касселя до кінця процесу по справі «Літньої казки» й матиме шанс на успіх лишень в тому випадку, якщо Цванцигер, Нірсбах та Шмідт будуть виправдані.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Аутсайдер, але вже не абсолютний. Минай переграв Чорноморець
Футбол | 27 квітня 2024, 14:58 9
Аутсайдер, але вже не абсолютний. Минай переграв Чорноморець

Команда Любеновича в другій частині сезону УПЛ постає з попелу

Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 01:00 2
Став відомий перший клуб, який вийшов із Чемпіоншипа в АПЛ 2024/25

«Лестер» повернеться в елітний дивізіон Англії, «лиси» гарантували як мінімум 2-ге місце

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Выталкиватель парашутистов
Я могу только представить, что мы бы узнали, если бы возбудили уголовное дело по коррупции и разворовыванию бюджетных денег при подготовке и проведении ЕВРО 2012 в Украине... Тогда многие чиновники стали долларовыми мультимиллионерами, особенно Колесников.... Но в Украине это просто невозможно априори...
Cruyff
Німеччина дуже високо підняла планку організації проведення чемпіонату світу. 
Взагалі моменти з цього ЧМ пам'ятаються краще, ніж з двох минулих. 
Можливо тому, що в 2006 грали зірки юності. 
RoNIkyo
Хах, хоч десь не буде корупційних скандалів?