Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 29 березня 2024, 02:44
9409
4

Успіх Костюк, титули Свьонтек і Алькараса, зухвале вторгнення бджіл

Sport.ua підбиває підсумки першої половини березня в тенісі

| Оновлено 29 березня 2024, 02:44
9409
4
Успіх Костюк, титули Свьонтек і Алькараса, зухвале вторгнення бджіл
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек і Марта Костюк

Завершилася перша половина тенісного березня, під час якої чоловіки та жінки зіграли на турнірі Indian Wells Open, який для багатьох є найпрестижнішим не з категорії Grand Slam. Прекрасний виступ у Каліфорнії продемонструвала українка Марта Костюк, але й в інших були певні успіхи. Крім цих змагань були турніри і не таких престижних категорій, на яких українські тенісисти показували гідні результати.

WTA 1000 Індіан-Веллс

Спочатку на змаганнях в Індіан-Веллсі в основній сітці стартували відразу п'ять українок: Еліна Світоліна, Даяна Ястремська, Марта Костюк, Ангеліна Калініна і Леся Цуренко, чотири з яких були сіяними. Це фантастичний показник, яким справді варто пишатися.

Безумовно, найбільше наша увага на турнірі була прикута до виступів Марти, яка після фіналу в Сан-Дієго довела, що зараз перебуває в найкращій формі за дуже довгий час. У стартовому матчі українка підтвердила статус фаворитки, обігравши у двох сетах японку Маї Хонтаму (6:4, 6:2), а далі Костюк отримала подарунок у вигляді несподіваного зняття сьомої ракетки світу Маркети Вондроушової. Чешка відома своєю травматичністю, і ніхто особливо цьому не здивувався. Навіть після перемоги Маркети з рахунком 6:0, 6:2 над Бернардою Перою в першій для Вондроушової грі на турнірі. Але через тиждень стало відомо, що у чешки помер дідусь, що, ймовірно, і стало справжньою причиною відмови від подальшої участі. Маркета поїхала на похорон до Чехії і не зіграє в Маямі. Було б дивно заради одного турніру перед європейською ґрунтовою серією ще раз двічі перетинати Атлантику.

У четвертому раунді Костюк випало втретє у 2024-му грати проти дуже досвідченої тенісистки без прапора Анастасії Павлюченкової. Уперше вони зійшлися на кортах Дохи, але українка була ще занадто слабкою після хвороби, через що їй довелося знятися вже після трьох зіграних геймів. А на початку березня ці тенісистки зіграли між собою вдруге – у чвертьфіналі Сан-Дієго. Гра була непростою, у трьох сетах із камбеком перемогла Костюк (3:6, 6:4, 6:3). Зробивши грамотні висновки після цього матчу, Марта в Індіан-Веллсі здобула перемогу більш впевнено (6:4, 6:1). Далі був ще один виклик – двобій проти «нейтральної» спортсменки Анастасії Потапової, яка раніше двічі обігрувала Марту. Початок третього матчу був фантастичним для українки, вона декласувала суперницю в першій партії і вела 3:0 у другій, але раптово ситуація на корті змінилася. Десь перестало виходити у Костюк, Потапова це відчула і повернулась в гру, зрівнявши рахунок на 5:5. І все ж Марті вистачило внутрішніх резервів не розклеїтися і довести матч до перемоги (6:0, 7:5).

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Далі був, як виявилося, фінальний «бос» у вигляді першої ракетки світу Іги Свьонтек. Полька зіграла дуже сильно в цьому матчі, у Марти не було жодних шансів. Не потрібно забувати, що Свьонтек у сучасному тенісі – абсолютний гегемон. Якщо у неї йде гра, то питання стоїть тільки в тому, з яким рахунком ти програєш. Є кілька тенісисток, які за рахунок сильної подачі або потужних ударів часом можуть їй диктувати свої умови, але це одиниці і точно не Марта. До слова, одна з таких, на той момент чинна чемпіонка Індіан-Веллсу Єлена Рибакіна, знялася з турніру. У підсумку перемога над Костюк стала вже 300-ю в кар'єрі польки, і це в 22 роки. А відсоток перемог становить майже 81,5% – божевільні цифри для жіночого туру. Титул в Індіан-Веллсі став для Іги 8-м на рівні WTA 1000. З чинних тенісисток більше тільки у Вікторії Азаренко (10), а також у Вінус Вільямс, Сімони Халеп і Петри Квітової (по 9).

Костюк сумувати точно не варто, з нового тижня вона поліпшить особистий рекорд у рейтингу WTA (буде 26-ю), а також опиниться в топ-8 Чемпіонської гонки. Марта традиційно краще грає в першій частині сезону і станом на сьогоднішній день розраховувати на її участь у Підсумковому турнірі було б дуже самовпевнено, але будемо пильно слідкувати і за цим рейтингом.

Однією з помітних фігур на турнірі стала американка Емма Наварро. У стартовому матчі вона була за два очки від поразки в протистоянні з Лесею Цуренко, але зуміла передавити і виявилася успішнішою у фінальній партії (4:6, 7:5, 7:5). Далі Наварро вийшла на Еліну Світоліну і знову нас засмутила (6:1, 4:6, 6:3). Еліна все ще не в найкращих кондиціях і зізналася, що в Дубаї навіть грала на знеболювальних. Та все ж вона хоче грати, до матчу за збірну у квітні залишається не так багато часу. До речі, до поєдинку з Еммою наша перша ракетка обіграла свою клієнтку Катерину Синякову (6:3, 2:6, 6:1). Тепер в українки 4 перемоги в 4 матчах із цією суперницею. А що ж Наварро? Далі вона несподівано «прибила» другу ракетку світу Соболенко (6:3, 3:6, 6:2). Аріна після перемоги в Мельбурні не вражає, надзвичайно приємно від того, що її стало менше в інформаційному просторі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна та Емма Наварро

Свою невдалу серію після Відкритого чемпіонату Австралії в Індіан-Веллсі продовжила Даяна Ястремська. У стартовій зустрічі проти Емми Радукану українка зазнала травми і знялася за рахунку 0:4 у першому сеті. Раніше тенісистки вже грали між собою і тоді Даяна теж знялася, але наприкінці зустрічі. Цікаво, що Радукану сама 11 разів у кар'єрі програвала матчі через зняття під час поєдинку і дуже добре знає, що це таке.

Що стосується Ангеліни Калініної, то вона продовжує невиразний виступ у цьому сезоні. У поєдинку другого раунду проти Лючії Бронцетті українка поступилася з рахунком 3:6, 4:6. Ангеліна мала ще зіграти з Ястремською в парному розряді, але травма Даяни не дозволила цього зробити.

Приємною несподіванкою для багатьох став виступ в Індіан-Веллсі 9-ї ракетки світу Марії Саккарі. Грекиня останнім часом була однією з найнестабільніших серед топів, але перед цим сезоном вона попрощалася зі своїм багаторічним тренером Томом Гіллом і почала співпрацю з Девідом Віттом, відомим за успішною роботою з Джессікою Пегулою і Вінус Вільямс. Поки що у цього тандему все гаразд. Фінал в Індіан-Веллсі із перемогою над Коко Гофф – це не жарти. На жаль для грекині, боротьба в матчі за титул тривала не дуже довго (4:6, 0:6), але Марія традиційно слабко грає у фіналах великих турнірів. Із восьми таких матчів на рівні WTA 1000 і 500 Саккарі вдалося виграти тільки один – у Керолайн Доулхайд у Гвадалахарі-2023. Наприклад, у 2022-му в Індіан-Веллс Марія програла Ізі у фіналі з дуже схожим рахунком (4:6, 1:6).

Getty Images/Global Images Ukraine. Марія Саккарі

Певно, найнесподіванішим матчем 1/8 фіналу стало протистояння експерших ракеток світу Каролін Возняцкі та Анжелік Кербер, які повернулися після декрету. Представниця Данії була сильнішою і в чвертьфіналі видала феноменальний перший сет проти Свьонтек, але в другій партії була змушена знятися через травму пальця на нозі. Кербер, до речі, до цього несподівано вибила Альону Остапенко і Вероніку Кудерметову. Стара гвардія показала, що списувати їх з рахунків зарано.

Людмила Кіченок з Альоною Остапенко зуміли виграти два матчі в парному розряді. В 1/4 фіналу їх зупинила четвертий сіяний дует Ніколь Меліхар (США) / Еллен Перес (Австралія). Титул у парному розряді дістався тандему Се Шувей (Тайвань) / Елізе Мертенс (Бельгія).

ATP Masters 1000 Індіан-Веллс

Мастерс в Індіан-Веллс ще до початку заінтригував тим, що тут мали зіграти Новак Джокович і Рафаель Надаль. Так співпало, що вони навіть перетнулися на літаку, який летів до США. На жаль, Рафа знявся ще до старту змагань, повідомивши, що не готовий виступити на найвищому рівні. Цікаво, що його замінив спортсмен зі схожим прізвищем Суміт Нагал. Уже в першому матчі індієць програв Мілошу Раоничу з Канади, який потім не вийшов на поєдинок другого раунду проти Хольгера Руне.

У Джоковича вийшло не набагато краще. У стартовій зустрічі він у трьох сетах переграв Александара Вукіча з Австралії (6:2, 5:7, 6:3), але вже в наступному матчі лідера світового рейтингу сенсаційно зупинив 20-річний Лука Нарді, який виграв у трьох партіях (6:4, 3:6, 6:3). Італієць розвинути успіх не зумів, програвши далі Томмі Полу (4:6, 3:6). Що стосується серба, то він одразу ж знявся і з наступного Мастерса в Маямі, зосередившись на підготовці до дуже важливого ґрунтового сезону.

Головним фаворитом залишився чемпіон Australian Open Яннік Сіннер. 22-річний італієць до цього турніру не програв у сезоні жодного матчу, це вражало. Сіннер в Індіан-Веллс підтвердив свій статус топового тенісиста, не програвши жодного сету до півфіналу. Там він змагався проти чинного чемпіона Карлоса Алькараса: розібрав іспанця в першій партії, а далі все пішло не за його планом. Напевно, ця перемога була для Карлітоса набагато важливішою, все ж після тріумфу на Вімблдоні торік титули ніяк не йшли в його скарбничку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас і Яннік Сіннер

Цікаво, що і торік Алькарас переграв Сіннера в півфіналі, а у фіналі зіграв із тим самим Даніїлом Медведєвим, що й цього року. Єдиною зміною стала заміна американського півфіналіста: замість Френсіса Тіафо в цьому сезоні зіграв Томмі Пол. У фіналі Карлос знову переграв суперника без прапора. Медведєв запам'ятався на турнірі тим, що образився і почав знущатися з Хольгера Руне, не побачивши вибачення в одному з ігрових моментів. Добре, що це бачив суддя і Даніїл визнав, що був неправий.

Окремо варто виділити і виступ француза Гаеля Монфіса. Він дійшов до 4-го раунду, здолавши 8-го номера рейтингу ATP Хуберта Хуркача (6:0, 6:7, 6:2) і британця Кемерона Норрі (6:7, 7:6, 6:3). Зупинив чоловіка Еліни Світоліної ще один представник топ-10 Каспер Рууд, норвежець був сильнішим у трьох сетах (3:6, 7:6, 6:4).

Крім самих результатів, Мастерс в Індіан-Веллсі запам'ятався несподіваною атакою бджіл у поєдинку 1/4 фіналу між Алькарасом і Александром Звєрєвим. На початку третього гейму на корт залетів рій комах, який повністю блокував проведення зустрічі. Іспанця вжалили в лоб, і він спішно ретирувався в підтрибунне приміщення, за ним пішов і суперник. Ситуацію вдалося вирішити абсолютно безстрашному бджололову Ленсу Девісу, який із незворушним виглядом і взагалі без захисних пристосувань зібрав спеціальним пилососом усіх бджіл. Перерва затягнулася майже на дві години, але саме після повернення на корт Алькарас заграв у свій найкращий теніс цього року.

Челенджери та турніри ITF

Дар'я Снігур відіграла непоганий турнір ITF W75 у Ржичанах (Чехія). Українка дійшла до фіналу, не віддавши жодного сету суперницям, обігравши, зокрема, і двох суперниць із російським паспортом. У матчі за титул їй випало змагатися з 17-річною чешкою Терезою Валентовою, яка набирає обертів і до цього виграла два 15-тисячники в Тунісі. На жаль, Снігур програла (6:7, 2:6), а фіналістка юніорського US Open 2023 здобула найбільший титул у кар'єрі. До слова, Снігур до цього також зіграла і в Індіан-Веллсі. Вона в останній момент замінила чешку Сару Бейлек у кваліфікації, але поступилася американці Хейлі Баптист у першому колі відбору.

Надія Кіченок зіграла в обох розрядах на турнірі WTA 125 у Чарльстоні (США). У кваліфікації одиночного спочатку обіграла американку Равіну Кінгслі, але у фіналі поступилася Еріці Андрєєвій. До цього кривдниця Кіченок вибила ще й Юлію Стародубцеву. Надія продовжила боротьбу в парному розряді, але разом з У Фансень з Тайваню програла американському тандему Кетрін Гаррісон / Сабріна Сантамарія.

Ілля Марченко не зміг вдало виступити на челенджері в Гамбурзі. Уже в першому раунді українець у трьох сетах поступився Ергі Кіркіну з Туреччини. У 2023 році Ілля брав тут титул, але змагання проводилися в жовтні. А за тиждень до цього Марченко не зміг пробитися в основну сітку на челенджері в Лугано, програвши Джему Ілкелю на двох тай-брейках.

Катаріна Завацька зіграла в обох розрядах на турнірі серії ITF W75 у Трнаві (Словаччина). В одиночному програла словачці Ренаті Ямріховій у першому раунді, у парному з Лулу Сан дійшла до 1/2 фіналу.

Денис Молчанов зіграв у фіналі на челенджері в Секешфегерварі. У поєдинку за титул українець і його напарник Андре Горанссон, посіяні під першим номером, поступилися французькій парі Тітуан Дроге / Маттео Мартіно. В одиночному розряді цього турніру Олексій Крутих програв у фіналі відбору. До цього Олексій поступився Гаштау Еліашу на старті змагань ITF M25 у Кінта-ду-Лаго (Португалія).

Вадим Урсу став чемпіоном турніру ITF M15 у Шарм-еш-Шейху (Єгипет). У поєдинку за титул третій сіяний українець переграв другого номера посіву Кріса ван Віка з ПАР. Урсу завоював свій п'ятий титул ITF в одиночному розряді і перший у поточному сезоні.

Георгій Кравченко завоював трофей у парному розряді на хардовому турнірі ITF M15 у Лес-Франкесес-дель-Вальєсі (Іспанія). У фіналі змагань українець і його напарник Ніколай Недельчев (Болгарія) у двох сетах переграли тандем Стефан Купер (Велика Британія) / Ронетто ван Тільбург (Нідерланди). Кравченко завоював третій трофей ITF у парному розряді.

15-річна Антоніна Сушкова та 17-річна Єлизавета Котляр боролися за титул на змаганнях ITF W15 в Анталії (Туреччина). У парному фіналі український дует програв тандему Тайра Катерина Грант (США) / Аурора Дзантедескі (Італія).

Інші новини

Міжнародна федерація тенісу повідомила про те, що допустить гравців із росії та білорусі на Олімпійські ігри 2024 і Паралімпіаду в Парижі в нейтральному статусі. Нейтральні спортсмени повинні будуть відповідати вимогам відбору і допуску, викладеним у відповідних Регламентах ITF.

15 березня став відомий склад збірної України на матч проти Румунії в раунді Кваліфікації Кубка Біллі Джин Кінг. До складу команди Михайла Філіми увійшли Еліна Світоліна, Леся Цуренко, Юлія Стародубцева, Надія Кіченок і Людмила Кіченок. Головною втратою стане відсутність у складі Марти Костюк, але вона вже торік говорила, що, ймовірно, не зіграє за збірну до ОІ в Парижі. Марта раніше виконала умови відбору на Олімпіаду і вирішила зосередитися на особистих виступах. Хоча була надія, що після передачі управління збірною до Фонду Еліни Світоліної це питання вдасться якось вирішити. Відсутність Ястремської та Калініної не така болюча, їхня форма зараз не вражає. Третій номер у вигляді дебютантки Юлії Стародубцевої непоганий, але не більше. Повернення до складу румунок Сімони Халеп – кіт у мішку, подивимося на неї в Маямі проти Бадоси, а може, і Соболенко. Складно сказати, в якій вона буде формі після півторарічного простою, але наші шанси після жеребкування виглядали набагато вищими, ніж після оголошення складів.

У першій половині березня було названо чотири міста, які прийматимуть груповий етап Фіналу Кубка Девіса. Змагання відбудуться в Болоньї, Манчестері, Валенсії та китайському Чжухаї з 10 по 15 вересня.

Також стало відомо, що Кубок Лейвера наступного року відбудеться в Сан-Франциско. Турнір відбудеться 19-21 вересня на арені Chase Center, на якій свої матчі проводить клуб НБА «Голден Стейт Ворріорз». Цього року місцем проведення Кубка Лейвера стане Берлін.

Через проведення Олімпійських ігор цього року відмовилися від проведення Кубка Хопмана, в якому традиційно грають змішані пари (тенісист і тенісистка з однієї країни).

Чехи підтвердили, що програли Саудівській Аравії боротьбу за проведення Підсумкового турніру WTA. Контракт WTA з державним інвестиційним фондом Саудівської Аравії (PIF) буде розрахований до кінця 2026 року. Також ще з минулого року ходять чутки, що Саудівська Аравія пропонує об'єднати чоловічий і жіночий тенісні тури, інвестувавши 2 мільярди доларів. Продовжують з'являтися все нові подробиці про можливу появу Преміум-Туру, який включатиме 11-14 об'єднаних змагань чоловіків і жінок. Поки що є кілька моделей, найближчими місяцями стане трохи зрозуміліше.

Поза кортом

Німецька тенісистка з українським корінням Єва Лис розповіла, що в першій половині 2020 року їй діагностували спондилоартроз – хворобу, яка вражає суглоби хребта. Цим діагнозом вона пояснює свої несподівані відмови від участі в турнірах в останній момент.

За останні два тижні перенесли операції американка Кеті Макнеллі (лікоть) і британка Джоді Баррейдж (зап'ястя).

34-річний американський тенісист Стів Джонсон завершив кар'єру. За свою кар'єру він завоював 4 титули АТР, а також бронзову медаль на Олімпійських Іграх 2016 у Ріо-де-Жанейро в парному розряді. Його найвища позиція в рейтингу АТР – 21-ша.

Netflix закрив свій серіал про теніс під назвою «Break Point». Головною причиною стали складність із доступом до гравців і низькі рейтинги переглядів, за якими серіал відстає від аналогічних серіалів про Формулу-1 і гольф. Творці серіалу отримали багато критики за слабкі сюжетні лінії та невикористані гострі теми.

Коко Гофф, якій щойно виповнилося 20 років, стала героїнею квітневого випуску журналу Vogue.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Первый Среди Равных
До речі, А Свьонтек уже без прапорця України на кепочці грає? 
Олександр Науменко
А де титул Урсу?