Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 13 березня 2024, 16:13
8509
15

Як обдурити долю. Варіант, що залишає Мудрику надію на успіх в Челсі

Українець поки що не виправдовує інвестовані у його трансфер 70 мільйонів євро…

| Оновлено 13 березня 2024, 16:13
8509
15
Як обдурити долю. Варіант, що залишає Мудрику надію на успіх в Челсі
Getty Images/Global Images Ukraine

У січні 2023 року Шахтарю вдалося розбурхати не лише український, а й світовий трансферний ринок, коли «гірники» виторгували у Челсі 70 мільйонів євро за лівого вінгера Михайла Мудрика. Останній встиг яскраво проявити себе в українській команді та навіть витримав конкуренцію з легіонерами, поки ті ще були у великій кількості в лавах «помаранчево-чорних» й не покинули клуб через повномасштабну фазу російсько-української війни.

Але з моменту переїзду Мудрика до Лондона у кар'єрі футболіста все миттєво змінилося. Від українця чекали високої результативності та залучення у командні успіхи, проте на виході Михайло поки що має в рази гірші показники щодо забитих м'ячів та результативних передач за Челсі, ніж це було у Шахтарі. Якщо в 44 поєдинках за першу команду "гірників" Мудрик забив 12 м'ячів та віддав 17 асистів, то у 45 матчах за "синіх" у його активі виявилося лише 6 голів та 5 результативних передач. 29 ефективних дій проти 11… Навіть із поправкою на період адаптації та рівень англійської Прем'єр-ліги це все одно не виглядає якимось суттєвим виправданням для Михайла.

Зараз Мудрика у Челсі не критикує хіба що ледачий. Численні екс-гравці клубів АПЛ, які після завершення кар'єри працевлаштувалися на британському телебаченні в ролі експертів, здебільшого тільки й займаються тим, що змагаються у все більш та більш витончених епітетах, які принижують футбол Мудрика в Челсі.

Журналісти ж просто не можуть зрозуміти логіку та усвідомити, який Мудрик по-справжньому істинний – той, котрий примудряється марнувати стовідсоткові моменти біля воріт суперника, або той, якому вдається забивати м'ячі у вкрай неоднозначних ситуаціях.

Наприклад, після кубкового поєдинку проти Лідса (3:2) журналіст видання Football London Боббі Вінсент задався питанням про логіку в діях Мудрика: «Коли ти завершуєш атаку в один дотик так, як це зробив Мудрик, це кидає виклик логіці. Як гравець може оформити такий гол в одному матчі, а в іншому повністю розчинитися на полі? Має бути якась логіка".

Пошук логіки у ситуації щодо Мудрика може привести керівництво Челсі найближчим літом до одного з двох варіантів: перший полягає у продажу чи оренді українця в інший клуб, другий – у зміні головного тренера, та запрошенні на пост коуча "синіх" максимально "зручного" для Михайла фахівця, який виявиться здатним допомогти українцеві реалізувати хоча б більшу частину його справді непересічного потенціалу.

З першим варіантом, схоже, у Челсі поки що не поспішають. У січні лондонці мали реальну можливість відправити проблемного українця в оренду до Баварії, але від неї відмовилися миттєво після отримання відповідної пропозиції від мюнхенців. Що стосується другої можливості, то тут все виглядає цілком реально, особливо якщо «синім» за підсумками сезону не вдасться фінішувати в зоні єврокубків (говорити про Лігу чемпіонів вже практично не доводиться, враховуючи значний очковий відрив Челсі від четвертого місця, який існує наразі).

Авторитетне видання The Guardian на початку березня повідомило, що керівництво Челсі не має наміру звільняти Маурісіо Почеттіно із посади головного тренера команди, проте вже має двох кандидатів на заміну аргентинцю. Рокірування на позиції коуча "синіх" може відбутися влітку, й тоді боси клубу працюватимуть, за даними джерела, над запрошенням або Рубена Аморіма зі Спортінга, або Роберто Де Дзербі із Брайтона.

Італієць виглядає цікавішим варіантом в аспекті "лондонських страждань" Мудрика через те, що раніше вже працював з українцем у Шахтарі. Більше того, ще на стадії вивчення пропозиції від "гірників" Де Дзербі, який на той момент працював у італійській Серії А з Сассуоло, окремо виділив у складі донецької команди саме юного Мудрика, котрий фактично не мав на той час серйозних перспектив у першій команді ані за Паулу Фонсеки (21 хвилина на полі в рамках одного матчу; без гольових дій), ані за Луїша Каштру (113 хвилин на полі в рамках 6 матчів; без гольових дій). І не просто виділив, а дав зрозуміти босам Шахтаря, що дуже розраховує на Мудрика, і не дозволить менеджменту клубу відпустити Михайла до іншого клубу, якщо погодиться на роботу з "гірниками".

ФК Шахтар. Михайло Мудрик і Роберто Де Дзербі

Так і сталося: Де Дзербі прийняв Шахтар, а Мудрик дуже швидко став одним із членів першої команди, нехай спочатку й програвав конкуренцію Манору Соломону, якого в стані "гірників" хотіли як слід розкрутити на ринку із метою якомога більш швидкого продажу.

Сам Мудрик був у захваті від уваги з боку нового головного тренера. Хлопцю з академії це вкрай лестило, і було чимось абсолютно незвичним, але він знайшов у собі сили відкинути все зайве та діями на полі дав зрозуміти, що Де Дзербі не помилявся.

"Чесно кажучи, я майже не повірив своїм вухам, коли він [Де Дзербі] зателефонував. Було хвилююче та цікаво, я зрозумів, що це новий виклик. Дуже приємно, що Містер вирішив зателефонувати мені у свій перший день в Україні. Я досі пам'ятаю, як слухав його та вникав у те, що він казав, як ніколи раніше, й продовжую це робити досі. Я радий, що ми спілкуємось та ладнаємо. Він одразу сказав мені, що знає, як я граю, і допоможе мені розкрити свій потенціал. Він також сказав, що мені повністю довіряє. Слова Містера для мене дуже багато означають, оскільки це мало не головне, що я хотів почути", – розповідав Мудрик.

Прогрес Мудрика у Шахтарі продовжився і після відходу Де Дзербі, який був викликаний війною проти російських окупантів. Ігор Йовічевіч, який прийшов на зміну італійцеві, взагалі зробив з Михайла центральну фігуру в атаці команди, яка втратила в одну мить практично усіх своїх легіонерів. І Мудрик не підвів: зокрема, на груповій стадії Ліги чемпіонів-2022/23 українець відзначився одразу 5 результативними діями (3 голи та 2 асисти) у 6 поєдинках. Після цього відбувся трансфер у Челсі, і пішло все те, із чого починався цей авторський текст.

Цікаво, що за кілька місяців до Мудрика на Туманному Альбіоні опинився і Де Дзербі. З вересня 2022 року італієць працює у Брайтоні, і вже встиг закохати у свій футбол багатьох британських журналістів та експертів, які навперебій нахвалюють Роберто за новаторство, сміливість та прагнення реалізовувати свої ідеї навіть у поєдинках із найгрізнішими опонентами.

Та що там казати, якщо сам Жузеп Гвардіола, за чутками, дуже й дуже високо оцінює роботу Де Дзербі, і вже рекомендував босам Барселони придивитися до італійця. Проте каталонцям буде непросто закликати Роберто до себе, хоча б через необхідність виплати компенсації Брайтону за достроковий відхід фахівця. За даними ЗМІ, неустойка в контракті Де Дзербі із "чайками" становить 12 мільйонів фунтів, і це не ті гроші, які може дозволити собі сучасна Барселона заради можливості підписання контракту з новим наставником.

У Челсі питань з фінансами немає, і Тодд Боелі, мабуть, все ще готовий до щедрих інвестицій, проте тут важливо дотримуватись правил фінансового фейр-плей. Якщо з останнім проблем не виникне, то влітку 2024-го цілком можна уявити переїзд Де Дзербі з Амекса на Стемфорд Брідж.

Getty Images. Михайло Мудрик і Роберто Де Дзербі

І така потенційна "перезмінка" на посаді головного тренера Челсі може виявитися рятівною соломинкою для кар'єри Мудрика в Лондоні. Незважаючи на нинішні проблеми з результативністю, Михайло, як і раніше, користується найвищим ступенем довіри та шанування в Де Дзербі. Італієць лише за останні кілька місяців публічно декілька разів висловлювався про українського вінгера у захоплених тонах.

Цікаво й те, що Роберто прямо говорив про неможливість переїзду Мудрика до Брайтона. Просто з об'єктивних причин. Але це свідчить про те, що сам італієць як мінімум був би не проти відновити співпрацю із тим, хто так сподобався йому ще за часів виступів за молодіжні команди Шахтаря.

"Мудрик – фантастичний гравець, але Брайтон не може його купити. Він мені подобається, тому що мені подобаються усі мої колишні гравці. Але Брайтон не зможе його купити, а щодо Арсеналу – не знаю. Думаю, що Мудрик в майбутньому може виграти Золотий м'яч. Я знаю ціну Мудрику, він має потенціал виграти Золотий м'яч", – заявив Де Дзербі.

Очевидно, що потенційний прихід Де Дзербі в Челсі точно здатен надихнути Мудрика і дати його кар'єрі у Лондоні новий позитивний імпульс. А ось що буде із Михайлом у випадку, коли залишиться Почеттіно, або ж на місце аргентинця прибуде інший фахівець, але не Де Дзербі – це питання, відповідь на яке, як мінімум, на поверхні поки що відсутня. Але дізнатися її буде також цікаво, через що матчі Челсі, як мінімум, варто не викидати з фокусу уваги остаточно…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Bombardini
По Мудрику я б виділив кілька тез:
- він таки має талант, що вже неодноразово доводив на полі, навіть по останньому голу видно це, коли він обвів увесь захист, а не просто підставив ногу під чийсь простріл, але йому треба ще багато працювати;
- йому таки треба був час на адаптацію до нових умов, до нової країни, до нової команди, до іншого чемпіонату, до іншого футболу взагалі;
- Челсі дняво грає і зараз лише починає намацувати свою гру;
- майже усі в цьому Челсі періодично туплять, а не тільки Мудрик, ті самі Джексон, Стерлінг, Галлахер та й той же Палмер іноді марнують бездарно цілком гольові моменти;
- якщо зрівнювали результативність Мудрика в Шахтарі та Челсі, то непогано було б порівняти взагалі результативність цих його команд;
- Мудрик таки віднаходить свою гру потроху, як здається з останніх матчів;
- Почеттіно шукає для нього найкращу позицію, щоб допомогти розкрити потенціал і переведення з флангу в центр поля виявилось досить цікавим рішенням;
- про де Дзербі - це скоріше суто українське вболівальницьке кліше "тільки де Дзербі вміє працювати з Мудриком" і автор намагався на цьому зіграти у своїй статті;
Дані Рохас
Да и к тому же 44 матча 6 голов 5 передач - не такая уж плохая статистика как для провального трансфера. Особенно учитывая то что им интересовалась Бавария пусть тоже для глубины состава... Другое дело что возможно попади он в более слабый клуб где у него бы было больше возможностей себя проявить и набраться тяжелого опыта в топ лиге - это пошло бы больше на пользу самому Мудрику
COBA
Він наче Форест Гамп, отримує м'яч і біжить))) Але, біжить дуже круто)))
Умник
А остальных де дзерби вдохновит?
Максим Колісник
У Челсі щось глобально не так в системі клубу. Бо там гарні тренери в останні роки приходили, а гри як не було так і нема. Якщо змінять Почеттіно після цього сезону це буде дуже тупо
Дані Рохас
Не думаю что Челси стоит сейчас продавать Мудрика и избавляться от Почетино, всё таки постепенно Почетино удаётся привить хоть какую-то игру и набирать очки и всё не выглядит так уж безнадёжно, к тому же даже в этом сезоне есть реальный шанс зацепиться за Еврокубки пусть и не ЛЧ.
А иметь такого футболиста как Мудрик, с неплохой скоростью для глубины состава - очень хорошая опция
GloryUkraine
Нічого з Мудрика не вийде поки він не навчиться слухати тренера і правильно реагувати на критику. 
В Челсі йому взагалі вже нема чого ловити. Він провалив все, що міг. Фани його вже давно списали.
Fitness.sports
Для сравнения Цыганков 9 голов, 10 ассистов в 42 играх. И в Жирона бюджет не велик, зато результат лучше,  есть трамплин на будущее в Европу. Почему я сравнил, потому что у этих игроков совершенно разный футбольный интеллект. И какие-то разговоры про адаптацию тут излишне. В принципе моё мнение такое выпускать его на последние 20 минут тогда он что-то покажет. Как основной игрок ему не место в основе аристократов.
Milan1990
Хорошая статья... но ниочем))) вообще) Ну разве что как Де Дзерби звонил Мудрику в первый день в Украине))))  Почему не отдали в аренду - непонятно! Про размышления автора, что Барса не может позволить себе уплатить 11 млн. фунтов за де Дзерби - просто смешно! Они одного только Ямала продадут за 200 млн., если нужно. А у них таких ямалов в академии пруд пруди, нужно только работать с молодежью. Вон вчера тоже пацан какой то гол Наполи первый положил.
Alex T
В аренду надо было сразу его сбагрить как увидели что не тянет с уговором давать практику, а там глядели бы уже что дальше делать, на лавке держать самый х вариант для всех сторон