Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 12 березня 2024, 13:13
11822
11

Луїс Адріано: топ-бомбардир Шахтаря на шляху до завершення кар'єри

36-річний форвард виявився непотрібним навіть рідному «Інтернасьоналу»…

| Оновлено 12 березня 2024, 13:13
11822
11
Луїс Адріано: топ-бомбардир Шахтаря на шляху до завершення кар'єри
Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс Адріано

Сьогодні мало хто згадає про подробиці того дня на початку березня 2007 року, коли «Шахтар» за 3 мільйони євро оформив трансфер 19-річного на той момент форварда «Інтернасьонала» Луїса Адріано. Тоді мало хто міг уявити, що в особі цього бразильського хлопця «гірники» придбали нового найкращого бомбардира в історії клубу. Саме із таким статусом Адріано й залишав Україну – влітку 2015-го його за 14 мільйонів євро продали у «Мілан».

В Україні Луїс Адріано запам'ятався багатьом: хтось ототожнює його з іншими бразильськими легендами «Шахтаря» – такими як Жадсон чи Фернандіньо; хтось пам'ятає відверту незграбність форварда під час роботи із м'ячем, що часто призводило до втрати топових гольових шансів; хтось і досі пишається тим, що Луїсу Адріано пощастило в позитивному ключі випнути УПЛ у Лізі чемпіонів, ставши лише другим після Ліонеля Мессі футболістом, який зумів зробити пента-трик у поєдинках турніру; ну, а хтось ніколи не забуде нахабний вчинок бразильського форварда у тій таки Лізі чемпіонів в рамках поєдинку із «Нордшелландом».

Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс Адріано після скандального голу Нордшелланду

Як би там не було, а мало хто посперечається з тим фактом, що після від'їзду з України Луїс Адріано всерйоз випав із фокусу уваги вітчизняних вболівальників, з'являючись там лише з найбільш резонансних причин.

У «Мілані» бразильцю виграти конкуренцію в Карлоса Бакки так і не поталанило, після чого його хотіли продати в Китай, але щось там не зрослося, і бразилець опинився у росії. Там Адріано зумів допомогти «Спартаку» вперше за довгі роки знову стати чемпіоном, але влітку 2019 року клуб із задоволенням позбувся футболіста з високою зарплатою, погодившись продати його у «Палмейрас» всього за 1 мільйон євро.

Власне, потроху зникати із горизонту Луїс Адріано почав саме з того самого трансферу із «Шахтаря» у «Мілан», хоча влітку 2015-го форвард напевно розраховував абсолютно на інше. З «Палмейрасом» найкращому снайперу в історії «гірників» також пощастило виграти топові трофеї – у 2020 та 2021 роках «зелено-білі» ставали тріумфаторами Кубка Лібертадорес, який є південноамериканським аналогом Ліги чемпіонів. Причому в розіграші 2020 року Луїс Адріано був більш ніж помітною фігурою у лавах «Палмейраса», відзначившись 5 голами в 7 поєдинках.

Але загалом жодного значного впливу успіхи команд, за які виступав Луїс Адріано після відходу з «Шахтаря», на його індивідуальну кар'єру не справили. Яскравим підтвердженням цієї тези є те, що за збірну Бразилії Луїс зіграв 4 матчі, й усі – ще як представник «Шахтаря»: два восени 2014-го та два навесні 2015-го. Ані з «Мілану», ані з «Палмейраса», ані з чемпіонського складу «Спартака» Адріано більше у лави «селесао» так і не викликався.

У певний момент ім'я Луїса Адріано дедалі частіше в різних ЗМІ почало з'являтися через якісь скандали чи фейли. Наприклад, у 2019 році форвард вирішив розлучитися зі своєю бразильською дружиною, від якої мав трьох дітей, заради одруження з російською моделлю Катериною Дорожко. Причому пропозицію цій гламурній панночці, яка згодом погодилася навіть поїхати зі своїм обранцем до Бразилії, але так і не стала улюбленицею тамтешніх фанатів, які просто називали її черговою поціновувачкою грошей, Луїс Адріано зробив у такому «романтичному» та «придатному» для цієї події місці як… туалет.

Шлюб із Дорожко дуже швидко розпався, й невдовзі бразильські ЗМІ обговорювали те, як Луїс Адріано весело й безтурботно проводить час із місцевою моделлю Лумою Сімойнш. А у вересні 2020 року екс-форвард «Шахтаря» потрапив у расистський скандал, який стався в поєдинку «Палмейраса» проти рідного для Адріано «Інтернасьонала». Тоді один з футболістів «колорадос» процідив на адресу нападника «зелено-білих»: «Що трапилося, негр?» Це вивело з себе Луїса, і на полі виникла бійка, але найцікавіше те, що сам «кривдник» також виявився темношкірим, і згодом заявив, що «бути чорним – це не образа, а привід для гордості».

Після 2020 року у кар'єрі Луїса Адріано й зовсім розпочався етап забуття. Його результативність різко покотилася вниз (якщо в Серії А-2020 екс-голеадор «Шахтаря» забив 10 м'ячів за «Палмейрас» у 24 поєдинках, то через рік у цьому ж турнірі та за цей же колектив Луїс зумів забити лишень 3 м'ячі у 19 іграх). На початку 2022-го ЗМІ повідомили, що керівництво «Палмейраса» та сам Луїс Адріано зійшлися у думці, що надалі їх шляхи мають розійтися. Клуб спробував продати вікового форварда, але так і не знайшов покупців, через що погодився просто відпустити Луїса вільним агентом до турецького «Антальяспора», аби знизити витрати на зарплатний фонд.

Getty Images/Global Images Ukraine

За рік до цього, у січні 2021-го, Луїс Адріано й зовсім був готовий на скандальний крок. За даними Ігоря Циганика, форвард виявив готовність та бажання повернутися в УПЛ, аби знову грати під керівництвом Мірчі Луческу, але вже не у «Шахтарі», а в «Динамо», яке румунський наставник прийняв влітку 2020-го. Як прийняли б найкращого бомбардира «гірників» у лавах своїх улюбленців фанати «біло-синіх», і навпаки – як віднеслися б до такого вчинку нападника шанувальники «помаранчево-чорних», нам залишається лише здогадуватися, адже на щастя чи на жаль, а ця угода так і не відбулася, нехай «Динамо» на той момент і мало проблеми з нападом.

У Туреччині Луїс Адріано грав регулярно, а от забивав, як заведено казати у подібних випадках, по святах. За рік у тамтешній Суперлізі бразилець провів 34 поєдинки, зумівши відзначитися тільки 6 голами та 3 асистами. Не дивно, що у лютому минулого року, коли форварду та його представникам вдалося погодити умови контракту з «Інтернасьоналом», в «Антальяспорі» були не проти дострокового припинення співпраці з південноамериканським легіонером.

22 лютого 2023-го, майже через 16 років після від'їзду, Луїс Адріано повернувся в «Інтернасьонал». Він отримав вельми скромний контракт на 36 тисяч євро на місяць, в якому були прописані різні бонуси, що дозволяли досвідченому бомбардиру розраховувати на солідну надбавку до зарплати у разі успішних результатів та гарної статистики, але... Минулий сезон у бразильській Серії А приніс велике розчарування усім шанувальникам «колорадос»: їхні улюбленці фінішували лише на дев'ятому рядку, а Луїс Адріано, зігравши 1331 хвилину в рамках 29 поєдинків, записав на свій рахунок тільки 3 голи та 1 результативну передачу. Навіть у ще одного екс-гравця «Шахтаря», а нині капітана «Інтернасьонала» Алана Патріка, який грає значно глибше, в активі виявилося більше результативних дій – 4 забиті м'ячі та 5 асистів у 34 матчах.

Так і не побачивши від ветерана очікуваного рівня результативності на полі, вболівальники «Інтернасьонала» почали критикувати як Луїса Адріано, так і керівництво «колорадос» за те, що ті підписали чергового «неробу», котрий отримує гроші за колишні заслуги. Критика загалом була справедливою, і керівництво «Інтернасьонала» ще наприкінці минулого року дійшло висновку про необхідність достроково попрощатися з Луїсом. Потрібен був тільки якийсь привід, щоб розставання негативно не позначилося на фінансовому становищі клубу, й тому не довелося виплачувати ветерану неустойку за односторонній розрив трудової угоди.

В результаті чекати довелося знову до початку березня. У доленосний відрізок року для кар'єри Луїса Адріано той спочатку погодив розірвання контракту з «Інтернасьоналом», а потім оформив свій переїзд до «Віторії» Салвадор – команди, яка є новачком сезону-2024 у бразильській Серії А.

Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс Адріано в складі Антальяспора

«Віторія» Салвадор разом з «Антальяспором» є найменш топовою командою в кар'єрі Луїса Адріано. Незважаючи на те, що «Леви Барра» є 29-разовим чемпіоном штату Баїя, на загальнонаціональному рівні цей колектив є типовою «командою-ліфтом», яка звикла поневірятися між дивізіонами. Трохи менше року тому клубу через фінансові проблеми взагалі довелося йти на співпрацю з ескорт-агенцією, що загалом дозволило салвадорцям миттєво досягти мети – повернутися до Серії А, хоча у сезоні-2022 вони грали й зовсім на рівні Серії С.

Нинішня «Віторія» Салвадор – це об'єктивно одна з найслабших команд сезону-2024 у бразильській Серії А, який стартує у середині квітня. В колективі надто багато вікових футболістів (одразу десять гравців переступили тридцятирічний поріг, а п'ятьом з них виповнилося вже 36 або більше років), із якими вирішувати амбітні завдання навряд чи можливо.

З добре відомих облич у складі «Віторії», окрім Луїса Адріано, можна виділити тільки ще одного суперветерана – 37-річного колумбійського центрбека Крістіана Сапату, який перебрався до Салвадора у січні, а раніше грав в Європі за «Мілан», «Удінезе», «Вільярреал» та «Дженоа».

Цього явно замало, щоб говорити про те, що «Віторія» Салвадор – це щось більше у спортивному плані, аніж просто спроба для Луїса Адріано відстрочити неминуче, чим є оголошення про завершення професійної кар'єри. Трохи раніше за можливість залишатися в активному футболі до останнього хапався інший видатний екс-бразилець «Шахтаря» Жадсон. Цікаво, що він у підсумку також опинився у «Віторії», й та стала для хавбека не лише «останньою зупинкою» у кар'єрі, а ще й причиною для судових розглядів по фінансових питаннях.

Що ж, побачимо тепер, як та чим завершиться перебування у «Віторії» Салвадор Луїса Адріано…

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Зоря вперше із сезону 2013/14 не зіграє в єврокубках
Футбол | 28 квітня 2024, 15:49 0
Зоря вперше із сезону 2013/14 не зіграє в єврокубках

Перервалася 10-річна серія виступу луганчан на євроарені

Визначено другу команду, яка представить Україну в єврокубках 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 17:15 0
Визначено другу команду, яка представить Україну в єврокубках 2024/25

Динамо гарантовано не опуститься нижче 4-го місця у таблиці УПЛ 2023/24

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BUCH
Один з найогидніших бразіл ФК Шахрай... Нащо про нього взагалі згадувати!?
Pavel_i_CO
Крисячій момент, в матчі щурів з Норшеландом, ніхто не забуде
Людмила Павловська
Він не був найкращий, і навіщо про нього згадувати. Накосив бабла в Україні, тай поїхав.
Remark
Ахаха))) Топ форвард))) Он ТОП Крыса!!! Вот это прям точно про него.
Max123
Перше , що в голову приходить про цього персонажа:
1. Містер феєрплей
2. Найбільш дерев'яний бразилець, після брандао, якого я в футболі бачив
3. Якби луческу так би панькався з будь ким із молодих українців як з цим поліном, то той би теж забивай не меньше.
Перець
Чигиринський 2 все ніяк 
Flying Cat
Стаття жахливо написана. Менше складних речень, менше води, менше повторень. 
AK.228
Непоганий був форвард