Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 березня 2024, 13:20
12102
1

Ідейє та ще 4 екс-легіонери Динамо, яких потягнуло на екзотику у футболі

Гра грою, а гроші заробляти потрібно…

| Оновлено 09 березня 2024, 13:20
12102
1
Ідейє та ще 4 екс-легіонери Динамо, яких потягнуло на екзотику у футболі
Getty Images/Global Images Ukraine. Мілош Нінкович

Зараз з об'єктивних причин склад «Динамо» не рясніє іноземними футболістами. Та й серед тих іноземців, які все ж таки присутні у таборі «біло-синіх», немає жодного, кого можна було б віднести до категорії зірок, навіть за мірками нинішньої української Прем'єр-ліги.

А були ж часи, коли у футболці «Динамо» на поле виходили Дьємерсі Мбокані, Юнес Беланда, Александар Драгович, Браун Ідейє, Мігель Велозу. Що цікаво, усі вони, як і раніше, продовжують активні виступи, проте деяким довелося відбути у екзотичні за футбольними мірками країни чи чемпіонати…

Браун Ідейє

Клуб: «Аль-Ярмук» (Кувейт)
Громадянство: Нігерія
Вік: 35 років

Getty Images/Global Images Ukraine. Браун Ідейє

Нігерійський центрфорвард Браун Ідейє є одним з небагатьох легіонерів, у яких «Динамо» вкрай вдало інвестувало гроші за останні кілька десятиліть. «Біло-сині» підписали африканця з «Сошо» влітку 2011 року за 9 мільйонів євро. На той момент киянами ще керував представник країни 404 Юрій Сьомін, під керівництвом якого Ідейє дуже швидко перетворився на ключового футболіста команди. В Олега Блохіна Браун також досить регулярно грав, але забивав трохи менше. Усього ж «динамівський» етап кар'єри Ідейє тривав три роки, за які форвард зіграв 103 офіційні поєдинки (42 голи, 11 асистів).

Влітку 2014 року Браун Ідейє побажав залишити Україну, і за 12,6 мільйонів євро перебрався на Туманний Альбіон до лав «Вест Бромвіча». В Англії нігерійцю не поталанило вразити керівництво клубу та його вболівальників солідною результативністю, і вже за рік Ідейє за 5,4 мільйонів євро продали у «Олімпіакос». Згодом Браун пограв також в Китаї, Іспанії, Греції та Туреччині.

У грудні 2021 року Ідейє попрощався з турецьким «Ґьозтепе», причому цей клуб розірвав контракт із нападником достроково. Здавалося б, після цього футболісту час задуматися про завершення кар'єри, але через вісім місяців Браун знайшов новий варіант – кувейтський клуб «Аль-Ярмук», у якому, як мінімум за даними Transfermarkt, виступає й зараз.

У своїх соціальних мережах Ідейє наразі активно викладає відео, на яких видно, як старанно форвард підтримує форму – можливо, у свої 35 років він ще хоче спробувати повернутися кудись у більш елітарний чемпіонат, але не виключено, що Браун просто робить це для гарного самопочуття, і незабаром ми дізнаємося про його відхід на пенсію.

Мілош Нінкович

Клуб: «Вестерн Сідней» (Австралія)
Громадянство: Сербія / Австралія
Вік: 39 років

Getty Images/Global Images Ukraine. Мілош Нінкович

А от хто точно піде на пенсію найближчим часом, то це Мілош Нінкович. Атакувальний півзахисник з Сербії переїхав до «Динамо» за 700 тисяч євро із «Чукарічок» ще влітку вже далекого 2004-го. У Києві повноцінно реалізувати свій талант Нінкович так і не зумів, хоч і зіграв у біло-синій футболці 168 офіційних матчів (15 голів, 16 асистів).

Як зізнавався згодом сам Нінкович, його кар'єра в «Динамо» могла б скластися набагато успішніше, якби хавбек не вів надто активний нічний спосіб життя. Столиця України з її численними «злачними закладами», а також компанія таких самих безшабашних, як і сам серб, Мілевського й Алієва, загалом негативно вплинули на кар'єру легіонера. Цікаво, що пряму пораду перестати гуляти та пити алкоголь Нінковичу давав президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Влітку 2013 року Нінкович остаточно залишив «Динамо», перейшовши на правах вільного агента до «Црвени Звезди». Але на батьківщині хавбек залишався недовго: у 2014-му він відбув у французький «Евіан», а ще через рік опинився в Австралії. Тамтешню А-лігу не можна називати відверто слабким турніром, але для європейських вболівальників це змагання все ж таки виглядає досить екзотично.

Цікаво, що Нінковичу вдалося чудово адаптуватися до футболу в Австралії. Там він у лавах «Сіднею» тричі ставав чемпіоном країни, а у 2022-му перебрався у «Вестерн Сідней», де продовжує грати й досі. Щоправда, наприкінці січня Мілош офіційно оголосив, що влітку повісить бутси на цвях, підвівши межу під своєю професійною кар'єрою, яка триває з 2002 року.

Юнес Беланда

Клуб: «Аль-Шамаль» (Катар)
Громадянство: Марокко / Франція
Вік: 33 роки

Getty Images/Global Images Ukraine. Юнес Беланда

Фанатам «Динамо» залишається лише шкодувати, що Юнес Беланда, як і Мілош Нінкович, не зумів реалізувати в Києві й половини свого неймовірного потенціалу. «Біло-сині» витратили на покупку марокканця влітку 2013 року нечувані для себе 10 мільйонів євро. На той момент Юнес був лідером «Монпельє» – команди, яка у 2012 році сенсаційно стала чемпіоном Франції.

Але в Україні кар'єра Беланда склалася не так успішно. Якщо у Лізі 1 за «Монпельє» Юнес два сезони поспіль забивав по 10 та більше м'ячів, то найкращим показником для марокканця в «Динамо» залишилося 6 голів, якими він відзначився у дебютному сезоні в рамках УПЛ. В певний момент у Беланда загострилися стосунки із тодішнім коучем «Динамо» Олегом Блохіним, якому, за чутками, футболіст прямо заявляв, що приїхав до України, «аби грати, а не гріти лавку».

У січні 2016 року Беланда пішов в оренду у «Шальке», потім на таких же правах виступав за «Ніццу», а влітку 2017-го його контракт у киян викупив «Галатасарай». Загалом, враховуючи вельми заплутану схему тодішнього трансферу африканця до Туреччини, «Динамо» вдалося повернути інвестовані у купівлю Беланда 10 мільйонів євро, але певний осад у фанатів «біло-синіх» від того, що такий талановитий виконавець не зміг розкритися у їхній улюбленій команді, вочевидь, залишився.

У Туреччині Беланда грав із 2017 року й до січня нинішнього. Він двічі ставав чемпіоном Суперліги у лавах «Галатасарая», але потім зі скандалом залишив цей клуб, проти якого восени 2022 року навіть подав позов на 160 сторінках до Спортивного арбітражного суду Лозанни. З літа 2021-го Беланда виступав за «Адана Демірспор», а минулого місяця на правах вільного агента перебрався у катарський «Аль-Шамаль». Це дуже скромна команда навіть за мірками тамтешньої Ліги зірок, тож переїзд Юнеса туди можна розцінювати досить однозначно: як бажання заробити більше грошей, хоча у Києві, за інформацією з кулуарів, марокканець одного разу заявив Блохіну, що фінанси його цікавлять значно менше, аніж кар'єра. Щоправда, тоді Беланда був і значно молодшим…

Мохаммед Кадірі

Клуб: «Араз Нахічевань» (Азербайджан)
Громадянство: Гана
Вік: 27 років

Getty Images/Global Images Ukraine. Мохаммед Кадірі

Трансфер опорного півзахисника Мохаммеда Кадірі у «Динамо» влітку 2019 року із самого початку виглядав дивно. До цього африканець встиг непогано проявити себе в оренді у тульському «арсеналі», а ось в «Аустрії», якій належав його контракт, нічого особливого не демонстрував. Не дивно, що австрійці ухопилися за можливість не тільки позбутися непотрібного їм легіонера, а ще й виручити від цього непогану компенсацію (пліткували про пару мільйонів доларів, хоча офіційно сторони фінансові подробиці угоди не розкривали).

У «Динамо» Кадірі зіграв лишень 16 матчів, у яких «відзначився» тільки 5 жовтими та 1 червоною картками. Згодом «біло-сині» відправляли африканця по орендах, перш ніж попрощалися із футболістом на початку весни минулого року.

Кадірі вдалося не так швидко знайти собі новий клуб. У липні 2023 року про підписання річної трудової угоди з ганським легіонером оголосив новачок елітарного дивізіону чемпіонату Азербайджану «Араз Нахічевань». Цей клуб, заснований у 1967 році і який з того часу пережив кілька відроджень та переформатувань, є вельми скромним навіть за мірками тамтешнього футболу, а тому чим він міг зацікавити Кадірі, окрім можливості заробити, сказати складно.

Щоправда, хоча б на такому рівні Кадірі знову отримав стабільну ігрову практику, але з застереженням, що поки що називати Мохаммеда ключовим футболістом «Араз Нахічевань» не доводиться.

Александар Пантич

Клуб: «Іст Бенгал» (Індія)
Громадянство: Сербія
Вік: 31 рік

Getty Images/Global Images Ukraine. Александар Пантич

Трансфер Александара Пантича, як і Мохаммеда Кадірі, до «Динамо» із самого початку віддавав якимсь авантюризмом. Сербський центрбек перейшов до київської команди на початку лютого 2017 року з «Вільярреала» на правах вільного агента, але зіграв за «Динамо» лишень 20 офіційних поєдинків, у яких відзначився 1 результативною передачею.

Стати символом надійності в обороні «Динамо» Пантичу так і не поталанило. Навпаки, вболівальники киян досі із легкістю згадають кілька епічних помилок цього центрбека, які дорого обійшлися «біло-синім». Тому коли на початку вересня 2019 року «Динамо» оголосило про завершення співпраці з Пантичем, навряд чи хтось із шанувальників киян надто засмутився.

З того часу Пантич встиг змінити чотири клуби, погравши на Кіпрі, Польщі та Іспанії. З січня 2022-го до січня 2023-го Александар й зовсім просидів без роботи у статусі вільного агента, поки йому вдалося домовитися з «Луго». Влітку минулого року серб повернувся на Кіпр, а у середині лютого цього року підписав контракт з індійським клубом «Іст Бенгал».

Цікаво, що «Іст Бенгал» – це клуб, який був заснований у 1920 році та тричі ставав чемпіоном Індії. Однак зараз команда переживає аж ніяк не найкращі часи та є одним із аутсайдерів поточного розіграшу індійської Суперліги. З цього випливає, що Пантич навряд чи відбув у «Іст Бенгал» для поповнення особистої трофейної кімнати…

Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 23
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Анчелотті оцінив матч із Реалом Сосьєдад, в якому він не випустив Луніна
Футбол | 27 квітня 2024, 07:01 3
Анчелотті оцінив матч із Реалом Сосьєдад, в якому він не випустив Луніна

Карло прокоментував мінімальну перемогу королівського клубу (1:0)

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nick.Grabowski
Україна - от це справжня екзотика. Максимальний рівень "екзотичності"
Ракети літають, людей вбивають, футбол грають, сирени щодня, при владі гумористичний квартал, мільярдери-втікачі в Ніцці.