Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 11 березня 2024, 18:45
3857
0

Рекордна кваліфікація Марусяка і повернення Шиффрін. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 11 березня 2024, 18:45
3857
0
Рекордна кваліфікація Марусяка і повернення Шиффрін. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl. Євген Марусяк

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 9 березня

Холменколлен (Норвегія), HS 134, особистий турнір

Неділя, 10 березня

Холменколлен (Норвегія), HS 134, особистий турнір

Крафт відривається від Кобаясі, повернення Ланішека

У стрибунів з трампліну Холменколленські ігри відкривали програму норвезької багатоденки «Raw Air», яка нинішнього року помітно освіжила свій регламент, але про це пізніше. Зазначимо, що змагання в Осло проходили за досить непростих вітрових умов, які помітно впливали на підсумкові результати – особливо це стосується суботнього турніру.

Після невдалого для Штефана Крафта етапу в Лахті ми почали обережно говорити про те, що, можливо, Рьою Кобаясі в кінцівці сезону ще нав'яже австрійцю боротьбу за Великий кришталевий глобус (ВКГ). Однак уже в суботу в Холменколлені всі надії на інтригу були вбиті в зародку: Крафт здобув перемогу, а Кобаясі вперше в сезоні не потрапив до топ-30, ставши жертвою важких погодних умов.

Одним із нововведень «Raw Air» стало те, що тепер у перших спробах стрибуни стартують не за зворотним порядком від становища в загальному заліку Кубка світу, а за позиціями в самій багатоденці. Таким чином, стартовий протокол першої спроби суботнього турніру формувався за результатами п'ятничної кваліфікації, в якій Крафт посів лише 16-те місце і стартував незвично рано. І це врятувало Штефана: в момент його старту вітрові умови ще були більш-менш нормальними, і помітно погіршилися під кінець спроби, підрізавши крила багатьом героям п'ятничної кваліфікації, включно з Кобаясі.

Сам японець у Холменколлені був готовий боротися за найвищі місця, що і довів у неділю, ставши другим лише в 1 балі від переможця. Десяте друге місце Кобаясі в нинішньому сезоні – він побив рекорд Анже Ланішека зразка минулого сезону. Крафт після суботньої перемоги в неділю став третім, при чому цей подіум австрійця був зі скандальним присмаком: за свій другий стрибок лише на 124 метри з далеко не ідеальним виконанням він отримав оцінки в 19 балів від усіх суддів – надто багато як для такого з технікою та дальністю стрибка.

Враховуючи, що Домен Превц у підсумку програв Крафту всього 0,2 бали, можна сказати, що саме завищені оцінки для австрійця вирішили долю третього місця. Так чи інакше, більшість потенційних конкурентів Крафта за загальним заліком «Raw Air» з тих чи інших причин втратили всі шанси на підсумковий успіх – дорогу до перемоги в загальному заліку норвезького турне перед австрійцем відкрито.


Skijumping.pl. Штефан Крафт

Схожа ситуація з боротьбою за третє місце трапилася і в суботу: Ян Хьорль випередив партнера по команді Міхаеля Хайбьока на 1,3 бала, при цьому також отримавши завищені оцінки за стиль. Таким чином, Хайбьок уже вп'яте в нинішньому сезоні посідає найприкріше, четверте місце. Чотири рази «дерев'яна медаль» діставалася Ловро Косу.

Завершуючи тему Кобаясі, за підсумками етапу в Холменколлені він уже автоматично забезпечив собі як мінімум п'яте місце в загальному заліку Кубка світу. Таким чином, японець стане першим стрибуном в історії, який фінішував у топ-5 генеральної класифікації шість років поспіль. По п'ять разів поспіль у п'ятірці найкращих фінішували Матті Нюканен і Каміль Стох.

Після суботнього фіаско Кобаясі єдиним стрибуном, який у нинішньому сезоні не випадав з топ-30, залишається Андреас Веллінгер. Втім, він етап у Холменколлені не може занести собі до активу: лише 20-те і 8-ме місця. Під стать йому виступила і вся збірна Німеччини. У суботу німці сумарно набрали лише 32 очки: це їхній найгірший результат на Кубку світу більш ніж за 10 років – з часів змагань в Енгельберзі 21 грудня 2013 року.

Знову провалився Карл Гайгер, який у Холменколлені не набрав жодного очка. Багаторічний лідер збірної Німеччини вже шість разів у нинішньому сезоні пролетів повз топ-30 – такого в нього не було з сезону 2015/2016. А водночас Маркус Айзенбіхлер на етапі Континентального кубка в Лахті в суботу став другим, а в неділю переміг з перевагою в 16,8 балів над другим місцем, передавши привіт великому противнику ротації складу Штефану Хорнгахеру.

Маркус зараз явно перебуває у чудовій формі, але в нинішньому сезоні Кубка світу він у найкращому разі зможе виступити лише двічі. Під час «Raw Air», згідно з новим регламентом, він приєднатися до команди не може, а на фінальному старті сезону в Планіці стрибати буде тільки топ-30 загального заліку. Тому, якщо Айзенбіхлер і повернеться в основу, то виступить максимум у двох стартах цьогорічного Кубка світу: першому особистому турнірі в Планіці в п'ятницю і в командному в суботу. Рішення не включати Маркуса до складу збірної Німеччини на «Raw Air» вже зараз можна сміливо називати великою помилкою Хорнгахера.


Skijumping.pl. Анже Ланішек

Як і анонсувалося минулого тижня, повернувся в Кубок світу після травми лідер збірної Словенії Анже Ланішек. І виступив він, з огляду на всі обставини, дуже гідно: 11-те і 17-те місця. Але загалом збірна Словенії етап у Холменколлені занести собі в актив не може – підопічні Роберта Хрготи можуть похизуватися лише четвертим місцем Домена Превца в неділю, про яке ми вже говорили вище. У його старшого брата Петера в Осло ніяк не виходило видати дві однаково сильних спроби поспіль: у суботу він здійснив рейд з 17-го місця на восьме, а в неділю, навпаки, відступив з шостого на 11-те.

Скандал навколо Александера Штокля у збірній Норвегії отримав продовження. Австрійського тренера в цьому конфлікті підтримав очільник стрибкового напрямку в Норвезькій лижній федерації Клас Бреде Бротен. «Не можу спокійно дивитися на те, як чинять зі Штоклем», – заявив Бротен і достроково покинув свою посаду, яку мав обіймати до 1 травня.

Однак збірна Норвегії на тлі всіх цих скандалів продовжує виступати успішно. У суботу втретє в сезоні та кар'єрі загалом піднявся на подіум Крістоффер Еріксен Сундал, при чому вперше норвежець посів друге місце. А в неділю свою другу в сезоні і п'яту сумарно на Кубку світу перемогу здобув Йоханн Андре Форфанг. При чому вперше в кар'єрі він переміг на домашньому етапі.

Уперше за два роки в топ-5 на Кубку світу піднявся рекордсмен трампліну в Холменколлені Роберт Йоханссон. Вражаючий прогрес ветерана, який на старті сезону втратив місце в основі збірної Норвегії і, здавалося, був близький до того, щоб оголосити про завершення кар'єри.

Не вразила в Холменколлені й збірна Польщі. Ще два тижні тому здавалося, що форма Каміля Стоха постійно зростає і він ось-ось почне регулярно потрапляти в топ-10, але після цього він знову зробив крок назад. У суботу легендарний ветеран посів 16-те місце, після чого в неділю він став лише 36-м. Попереднього разу Стох пролітав повз топ-30 у Холменколлені ще у 2007 році.

А ось Александер Зніщол, навпаки, раніше в Осло не набрав жодного очка за кар'єру. Чорна серія продовжилася в суботу – 41-ше місце. І лише в неділю поляку вдалося дістатися до перших у кар'єрі очок у Холменколлені – він замкнув топ-10.

Марусяк знову феєрить у кваліфікації

Після пропуску етапу в Лахті повернулася на Кубок світу і збірна України. Під час нинішнього сезону ми вже не раз відзначали відмінні виступи Євгена Марусяка в кваліфікаціях, після чого йому не вдається показати настільки ж сильні результати в основних змаганнях.

І в Холменколлені ця тенденція підтвердилася. У кваліфікації до недільного турніру Марусяк видав, напевно, свій найкращий стрибок сезону і показав 15-й результат – так високо в кваліфікаціях на Кубку світу українські стрибуни не фінішували ще жодного разу. Однак за цим знову послідував слабший виступ в основних змаганнях: 43-й результат – і Марусяк, як і в суботу, залишився без другої спроби і без очок. Так, можна говорити про те, що погодні умови під час кваліфікаційного стрибка Євгена були кращими, ніж у першій спробі основного турніру, проте загалом тенденція надто стійка, щоб списувати все лише на вітер.

Тішить лише те, що за підсумками етапу в Осло Марусяк йде 41-м у загальному заліку (випереджаючи, наприклад, Гайгера), а це значить, що він відібрався на подальшу частину «Raw Air»: етапи в Тронхеймі та Вікерсунді. З огляду на любов Марусяка до польотних трамплінів, з особливим нетерпінням чекаємо на його виступ саме у Вікерсунді – тут можна очікувати і потрапляння в топ-30, і нового рекорду України за дальністю польоту.


Skijumping.pl. Євген Марусяк

Що стосується Віталія Калініченка, то він до першого особистого турніру в Холменколлені навіть не пройшов кваліфікацію, але, на щастя, все одно зумів відібратися в топ-50 загального заліку і продовжить боротьбу на наступних етапах.

Нагадаємо, згідно з оновленим регламентом «Raw Air», на етапи в Тронхеймі та Вікерсунді відбираються топ-50 загального заліку багатоденки за підсумками етапу в Осло, за винятком національної групи господарів, збірної Норвегії. Саме через це не продовжать боротьбу в «Raw Air» Беньямін Естволд і Даніель Андре Танде, хоча за підсумками змагань у Холменколлені вони потрапили до топ-50 загального заліку. Їхні місця в подальшій частині турне посядуть Андреа Кампрегер і Норіакі Касаї, а ось Робін Педерсен, Каспері Валто, Ремо Імхоф і Сіндре Ульвен Йоргенсен свою боротьбу на «Raw Air» завершили.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Субота, 9 березня

Оре (Швеція), гігантський слалом, жінки

Неділя, 10 березня

Оре (Швеція), слалом, жінки

Кубок світу для Феллера і повернення Бротена

Минулого тижня в чоловічому гірськолижному Кубку світу мав відбутися технічний етап у Краньскій Горі, проте його було скасовано через аномально теплу погоду: снігове полотно на трасі «Подкорен» просто розтануло. Спочатку було скасовано лише гігант, у той час як в організаторів була надія провести хоча б слалом. Однак у підсумку все завершилося повним скасуванням етапу.

Скасування слалому означає, що Мануель Феллер достроково завоював Малий Кубок світу в цій дисципліні. Найкращий сезон у кар'єрі 31-річного австрійця з 4 перемогами закономірно приніс йому найгучніший успіх у його кар'єрі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мануель Феллер

Ну а головна новина тижня стосується минулорічного володаря слаломного Кубка світу, Лукаса Бротена – він повертається! Нагадаємо, 23-річний спортсмен шокував своїм рішенням завершити кар'єру перед стартом нинішнього сезону. Головною причиною такого рішення Бротена називали конфлікт із Норвезькою лижною федерацією через можливість укладати контракти з особистими спонсорами.

Уже тоді були здогадки з приводу того, що Бротен пішов не назавжди, і що він може повернутися під прапором іншої країни. І це таки сталося – з наступного сезону Лукас представлятиме Бразилію. Вибір країни не випадковий: мати Бротена – бразилійка. Тож – чекаємо наступного сезону історичних успіхів для такої екзотичної для гірськолижного спорту країни.

Повернення і білий прапор Шиффрін

У жінок передостаннім етапом сезону були технічні гонки в Оре. Головною подією вік-енду, безумовно, стало повернення Мікаели Шиффрін після травми, отриманої наприкінці січня в Кортіні д'Ампеццо. Втім, незважаючи на повернення, американка одразу ж вивісила білий прапор у боротьбі за Великий кришталевий глобус (ВКГ) з Ларою Гут-Бехрамі: Мікаела виступила в Оре тільки в слаломі і заявила, що на фіналі Кубка світу в Заальбаху не братиме участі в швидкісних гонках.

Проте, повернення Шиффрін вийшло успішним. Після першої спроби слалому Мікаела лідирувала із зовсім невеликою перевагою над Зрінкою Лютіч і Мішель Гізін, проте в другому заїзді довела справу до розгрому, достроково забезпечивши собі Малий Кубок світу в слаломі. Лена Дюрр, яка зберігала теоретичні шанси обійти Шиффрін, показала в Оре четвертий результат.


Getty Images/Global Images Ukraine. Мікаела Шиффрін

Лютіч і Гізін зберегли свої місця на подіумі, при чому для швейцарки цей п'єдестал став першим у календарному 2024 році. Відзначимо черговий успіх молодої Дженіфери Германе, яка стала восьмою. Сьоме місце у Емми Айхер, для якої це найкращий результат у кар'єрі в слаломі на Кубку світу.

Днем раніше і Лютіч, і Гізін гігант в Оре провалили. Хорватка зійшла з дистанції в другій спробі, а Гізін хоч і дісталася фінішу, але лише з 17-м результатом. А перемогу здобула Федеріка Бріньоне, для якої це друга перемога за останні два етапи. Після помітного просідання форми в середині сезону італійка, схоже, повертається до своєї пікової готовності. Але занадто пізно, щоб поборотися з Ларою Гут-Бехрамі в загальному заліку. Сама швейцарка стала в гіганті другою і продовжила рух до ВКГ.

З величезною перевагою після першої спроби лідирувала господиня змагань, Сара Хектор. Однак у другому заїзді вона розгубила 1,16 секунди переваги над Бріньоне та відступила на третю позицію. Зазначимо, що розриви за підсумками першої спроби загалом були дуже великими. Це призвело до того, що ніхто з шістки найкращих першого заїзду в підсумку за межі топ-6 не випав, лише трохи помінявшись місцями між собою.

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти тижня:

Субота, 9 березня

Холменколлен (Норвегія), 50 км, мас-старт, класика, жінки

Неділя, 10 березня

Холменколлен (Норвегія), 50 км, мас-старт, класика, чоловіки

Сван не наблизилася до Діггінс

Кубок світу з лижних гонок дістався до найпрестижнішого етапу в сезоні – марафону в Холменколлені, де, з урахуванням проміжних боніфікацій, розігрується практично вдвічі більше очок, ніж на рядовому етапі Кубка світу. У жінок головною інтригою була боротьба між Джессікою Діггінс і Лінн Сван у загальному заліку: шведка в останні тижні помітно скоротила відставання від американської суперниці та повернулася в реальну боротьбу за Великий кришталевий глобус.

Ні одна, ні інша не входила до числа топ-фаворитів гонки, тому і Сван, і Діггінс націлилися насамперед на проміжні очки, пожертвувавши потенційно вищими місцями на фініші. І в підсумку ця битва завершилася практично внічию: Сван відіграла лише 3 очки і скоротила відставання до 159 балів за чотири гонки до фінішу сезону. Втім, дві з них – це спринти класикою в Драммені та Фалуні, тож розслаблятися Діггінс ще дуже і дуже рано.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лінн Сван

Ну а виграла марафон Фріда Карлссон, яка в стилі Терези Йохауг від'їхала раз і назавжди від усіх суперниць у середині дистанції. Символічно, що свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу шведка здобула в тому самому Холменколлені, в тому самому марафоні класикою у 2020 році, в очній боротьбі на фініші випередивши саму Йохауг. Різниця лише в тому, що тоді дистанція гонки становила ще 30 км. Суботній марафон в Осло був першим у 50-кілометровому форматі класикою: зрівняння дистанцій запровадили рік тому, і у минулому сезоні змагалися в коньковому стилі.

Група переслідувачів Карлссон розігрувала тільки друге місце, і його забрала партнерка Фріди по команді, Ебба Андерссон, яка програла Карлссон 1 хвилину і 19 секунд. Топ-3 у запеклій боротьбі з Терезою Штадлобер замкнула Катаріна Хенніг, для якої це вже третій подіум у нинішньому сезоні, незважаючи на те, що загалом вдалим для німкені його назвати не можна.

Топ-5 замкнула Кертту Нісканен, а інша іменита класистка, Розі Бреннан, стала лише 13-ю, програвши зокрема партнерці по команді Діггінс. Шостою стала Йонна Сундлінг – на її місці напевно хотіла б опинитися Сван, якій як повітря потрібні очки в боротьбі з Діггінс. До слова, саму Сундлінг марафон вимотав настільки, що на класичний спринт у Драммені у вівторок вона не заявилася.

Прощання Маніфіка і марафон для Клебо

У чоловіків головною подією марафону стало прощання з великим спортом великого француза Моріса Маніфіка, який оголосив про завершення кар'єри. За якийсь серйозний спортивний результат він навряд чи був здатний поборотися, та й не особливо намагався це робити: 47-ме місце з відставанням у 9 хвилин і 7 секунд.

Набагато більше здивував провал Сімена Хегстада Крюгера, який фінішував 51-м і за чистим часом проходження програв навіть Фріді Карлссон. Втім, таку невдачу іменитого норвежця можна списати на наслідки хвороби, через яку він пропускав попередній етап у Лахті. Хоча не особливо зрозуміло, навіщо в таких кондиціях мучити себе 50-кілометровим марафоном, не маючи жодних шансів на високий результат.

Такого домінатора, як Карлссон у жінок, у чоловічій гонці не було, і боротьба вийшла досить закритою. Це завжди на руку Йоханнесу Клебо, який на фініші залишився найсвіжішим у групі з дев'яти спортсменів і здобув свою першу в кар'єрі перемогу в марафонах на Кубку світу. При цьому Йоханнес не вів гонку пасивно й активно боровся за очки на проміжних фінішах.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Клебо

Втім, Харальд Остберг Амундсен бонусних очок також набрав чимало і в підсумку фінішував четвертим. Клебо вдалося відіграти у нього сумарно лише 34 очки, і в загальному заліку Йоханнес зараз програє 202 бали. Як і у жінок, на руку переслідувачу два спринти класикою на останньому тижні сезону, але все одно за нової очкової системи відіграти таке відставання всього за чотири гонки до фінішу виглядає завданням зі сфери фантастики.

Другим на фініші став Мартін Льовстрьом Ньєнгет, який два роки тому саме в марафоні класикою в Холменколлені здобув свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. Амундсена без подіуму зумів залишити Пол Гулберг.

Не можна не відзначити сьоме місце Федеріко Пеллегріно. Такий результат для базово спринтера-конькіста можна назвати видатним, навіть незважаючи на весь прогрес італійця в дистанційних гонках в останні роки. Коли Пеллегріно в марафоні класикою обігрує найкращого класиста-дистанційника нинішнього покоління, Іво Нісканена, то це виглядає трохи дико.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

Субота, 9 березня

Холменколлен (Норвегія), HS 134/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 10 березня

Холменколлен (Норвегія), HS 134/10 км, особистий Гундерсен

Австрія перехопила лідерство в Кубку націй

Головною подією Холменколленських ігор у двоборців стало, звичайно ж, повернення Ярла Магнуса Ріібера, який пропускав попередній етап у Лахті, присвятивши час лікуванню пошкодженого плеча. До слова, сам норвежець уже заявив, що змінив свої плани і після завершення сезону не робитиме операції на плечі. Лікарі сказали, що плече здатне переносити навантаження, незважаючи на ушкодження, а ризикувати підготовкою до сезону домашнього чемпіонату світу в Тронхеймі Ріібер не хоче. Ризикована задумка, враховуючи, що після цього – олімпійський сезон, а золота Ігор у багатющій колекції Ярла Магнуса досі немає.

Що стосується самого виступу Ріібера в Холменколлені, то там все було тривіально: дві впевнених перемоги без будь-яких шансів для суперників. У суботу Ярл просто знищив суперників на трампліні, вигравши у автора другого результату, Йоханнеса Лампартера, 1 хвилину і 18 секунд!

З перемогою Ріібера в загальному заліку Кубка світу питання вже давно вирішене, але інтриги наприкінці сезону буде більш ніж достатньо. По-перше, зберігається інтрига в боротьбі за третє місце в загальному заліку. Йоханнес Лампартер у Холменколлені двічі фінішував другим і обійшов Йоргена Гробака, в якого в Осло тільки четверте і шосте місця. Щоправда, перевага австрійця становить лише 6 балів, тож фінал сезону в Тронхеймі наступного тижня буде цікавим.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ярл Магнус Риибер

Є інтрига і в боротьбі за Кубок націй. Попри переможний дубль Ріібера, загалом у Холменколлені сильнішою виглядала збірна Австрії, і за два особистих старти підопічні Крістофа Білера сумарно набрали на 279 очок більше. Це дозволило австрійцям не тільки перехопити лідерство в загальному заліку, а й створити запас у 103 очки перед Тронхеймом. Щоправда, там відбудеться тільки один особистий старт, а в суботу пройде змішаний командний турнір. А оскільки жіноча збірна Норвегії помітно сильніша за австрійську, то там скандинави, швидше за все, переможуть і якісь очки зможуть відіграти. Інтрига більш ніж жива, незважаючи на те, що австрійці командно зараз виглядають набагато сильнішими.

Загалом збірній Норвегії зараз дуже не вистачає оптимально готового Єнса Луроса Офтебро, який у Холменколлені жодного разу не потрапив навіть до топ-10. У Єнса серйозні проблеми на трампліні – таке враження, що після неприємного падіння в Рамзау в грудні у нього з'явився якийсь психологічний бар'єр.

Що стосується збірної Австрії, то надалі дуже стабільний віце-лідер загального Штефан Реттенеггер. Він залишається єдиним двоборцем, який у нинішньому сезоні Кубка світу взяв участь у всіх стартах, і, більш того, жодного разу не випадав за межі топ-10.

Щодо травмованого Маріо Зайдля, то його у складі команди замінив Фабіо Обермейр, який у суботу показав свій найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу – 17-те місце. Зазначимо, що минулого тижня він став чемпіоном Австрії в гонці на 15 км вільним стилем у лижних гонках. У ній не брав участі лідер гоночної збірної Австрії Міка Вермюлен (до речі, колишній двоєборець), але, загалом, такі результати значно більше говорять про рівень нинішніх лижних гонок в Австрії, ніж про таланти самого Обермейра.

Солідно виступив у Холменколлені Франц-Йозеф Рерль, який видав за своїми мірками дуже непогані швидкості в гонці і в підсумку двічі потрапив у топ-5. У неділю в боротьбі за третє місце він програв естонцю Крістьяну Ілвесу, для якого це ювілейний, 10-й у кар'єрі подіум на Кубку світу. Перемог, на жаль досі немає.

Як і Ріібер, повернувся після пропуску етапу в Лахті Йоханнес Рідцек. Успішним виступ легендарного ветерана не назвеш – два 20-х місця. Провалила етап і вся збірна Німеччини, у якої за два дні жодного потрапляння в топ-6.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Дніпро-1 – Динамо. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 27 квітня 2024, 06:30 80
Дніпро-1 – Динамо. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Кияни їдуть за реваншем

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.