Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
|
3479
0

Олександр БАБИЧ: «Українці в Піріні не вважаються легіонерами»

Відомий український спеціаліст – про новий етап тренерської кар'єри

Олександр БАБИЧ: «Українці в Піріні не вважаються легіонерами»
Динамо Київ від Шурика. Олександр Бабич

З лютого 2024 року український фахівець Олександр Бабич працює головним тренером команди елітного болгарського дивізіону – «Пірін» з Благоєвграда.

У розмові з кореспондентом Sport.ua Олександр Бабич, що раніше очолював «Чорноморець», «Mаріуполь» та «Кривбас», розповів про свій новий закордонний етап у тренерській кар'єрі:

- До запрошення в «Пірін» я півтора року працював з «Фратрією». Спочатку в ролі консультанта, а потім наставника, вивів її до третьої болгарської ліги – аналога другої української, де вона зараз претендує на підвищення в класі. Як бачите, зі своєю місією впорався.

- І все ж, як виник варіант із «Піріном», адже Благоєвград, де базується ця команда, далеченько від Варни – місця «прописки» «Фратрії»?
- Якщо відверто, то не знаю, хто мене рекомендував. Читав нещодавно інтерв'ю з екс-гравцем «Піріна» Даніілом Кондраковим на вашому сайті, що він радив керівництву цього клубу запросити мене. Mожливо, так і було. Перемовини зайняли небагато часу. Менше двох тижнів пішло на узгодження умов контракту, який був підписаний 8 лютого терміном на півтора року.

- Якою інформацією ви володіли про «Пірін», перш ніж дати згоду його очолити?
- Що ця команда, як кажуть, зірок із неба ніколи не хапала, що фінансується з міського бюджету. Є ціла група іноземців, але більшість із них легіонерами не вважаються, бо представляють країни ЄС. До речі, така ж ситуація й з українцями, в яких є відповідний захист, бо виїхали з країни, де тривають військові дії.

- Яке фінансування «Піріна» порівняно з українськими клубами?
- Десь як у команд – аутсайдерів УПЛ.

- Кого з українських гравців ви застали в «Піріні»?
- Воротаря Mаксима Ковальова та півзахисника Данила Полонського, якого я добре знав, бо минулої осені він захищав кольори «Фратрії».

- Після перших тренувань визначилися з позиціями, які потребують підсилення?
-Так, передусім, йшлося про центр захисту. Тому й запросив досвідченого Віталійса Ягодінскіса з латвійського РФШ, який свого часу виступав за київське «Динамо-2», ужгородську «Говерлу».

- Під вашим керівництвом «Пірін» провів три матчі: поразка, перемога та нічия. Яке Ваше враження від рівня елітної болгарської ліги?
- Відповім так: індивідуально сильних футболістів вистачає, але з ними треба багато працювати, аби командна гра їхніх клубів відповідала вимогам сьогодення.

- При підготовці до календарних матчів є якісь відмінності порівняно з роботою в Україні?
- В «Піріні» дотримуються правила, якщо на гостьовий матч треба їхати більше ста кілометрів, то вирушаємо напередодні. Але з логістикою проблем немає, бо в елітному дивізіоні виступає відразу п'ять софійських команд, а від Благоєвграда до столиці якихось півтори години їзди. Тож про якусь втому не може бути й мови.

- Ще з кимось із українських тренерів та футболістів ваші шляхи в Болгарії перетиналися?
- Передусім, слід сказати, що мені в «Піріні» допомагають Олександр Лавренцов та Артем Філімонов, з якими разом працювали в «Кривбасі». Знаю, що в «Левськи» асистентами головного тренера Ніколая Костова, що свого часу очолював донецький «Mеталург», «Карпати», «Сталь» (Кам'янське), є українці Костянтин Нестеренко та Тімур Скорих. А лави «ЦСКА 1948» захищають воротар Геннадій Ганєв та нападник Євген Сердюк. Це йдеться про елітні команди.

-Тоді наостанок, які завдання в «Піріна» на поточний сезон?
- Зберегти «прописку» в класі найсильніших. Як мені відомо, незабаром «Піріну» мають підставити плече кілька інвесторів, тоді наступного сезону можна буде замахнутися на більше.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.