Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 09 березня 2024, 06:47
7991
4

Чжилей проти Паркера – головний бій 8 березня

Оглядач Sport.ua Лев Кравців вважає, що шанси у боксерів рівні

| Оновлено 09 березня 2024, 06:47
7991
4
Чжилей проти Паркера – головний бій 8 березня
Getty Images/Global Images Ukraine. Чжан Чжилей і Джозеф Паркер (праворуч)

8 березня в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, в андеркарді протистояння Ентоні Джошуа проти Френсіса Нганну зустрінуться ще два суперважковаговики. Китайський боксер Чжан Чжилей (26-1-1, 21 КО) захищатиме титул «тимчасового» чемпіона світу за версією WBO у поєдинку проти новозеландця Джозефа Паркера (34-3, 23 КО).

Чжилей знаходиться на піку кар’єри. Можливо, краще вже не буде

Чжану Чжилею вже 40 років. Не критичний, але граничний вік для супертяжа. Він прийшов у профі з ідеєю реваншу проти Ентоні Джошуа і довгий час розвивав свою історію саме так. Проте з часу перейшов до більш визначних поєдинків і перестав фокусуватись тільки на британцеві.

Їхні кар’єри постійно йшли паралельно. Спочатку Джошуа був на вершині і бій проти китайця, який колись там в аматорах йому програвав, не мав сенсу. Потім провалився Джошуа, а китаєць отримав титул та визнання. І бій отримав сенс, проте чи хотів Ентоні ризикувати залишками кар’єри – було найважливішим питанням.

У підсумку, Джошуа повернувся перемогами, китаєць побив людину, яку, як вважалось, неможливо нокаутувати, але вони все одно не зустрілись. Ентоні отримав бій проти Френсіса Нганну, переможець якого, скоріш за все, претендуватиме на зустріч проти переможця двох поєдинків між Ф’юрі та Усиком. А Чжилей битиметься з потужним претендентом.

Насправді для Чжана 2023 рік – найуспішніший в кар’єрі. Його поразка Філіпу Хрговичу була навряд заслуженою, але вони обидва виглядали не найкращим чином. А перед цим Чжилей не перемагав нікого вагомого.

Getty Images/Global Images Ukraine. Чжан Чжилей

І от стався Джозеф Джойс. Людина з бетонною головою та десятками ударів в атаках. Здавалось, він має перепрацювати Чжилея кількісно і не дати китайцю дихати. Але для цього треба було підібратись ближче, що не давав Чжан, розбивши британця. Вперше в кар’єрі того – достроково.

Реванш можна було б і не робити. Але британець вимагав другої зустрічі, казав, що тепер він зробить все краще. Зробив, але гірше. Цього разу вже у третьому раунді Джойс впав у такий нокаут, з якого не встають швидко. Провал для одного – тріумф для іншого.

Чжилей зараз ледь не в топ-4 надважкої ваги після таких перемог. Не так багато людей претендує на його позицію. Один з таких – Джозеф Паркер.

Паркер у 2023 році боксував чотири рази. Тричі боксував Джошуа – всі дивувались та аплодували. Тут – чотири поєдинки, чотири перемоги, дві з них – дострокові.

Звісно, варто відзначити і рівень суперників. Джейк Массі, Файга Опелу, Саймон Кін – це все весело, але посередньо. Навіть попри габарити Кіна. Але фінальний бій перекрив це все.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джозеф Паркер проти Деонтея Вайлдера

Протистояння проти Деонтея Вайлдера відбулося 23 грудня у Саудівській Аравії. Американець був фаворитом і вважався тим, хто може покласти Паркера одним чистим влучанням. Адже ми бачили, як Джозеф падає від ударів Джо Джойса.

Але для цього треба було, щоб удари американця відбувались. Але руки Вайлдера здебільшого знаходились біля голови чи тулуба. Він рухався, захищався, але геть не атакував. А всі намагання контратакувати чи якось вдарити опонента ламались ще по дорозі до візаві.

Ледь не побувавши у нокдауні, Вайлдер безапеляційно програв. Найдивніше було у його коментарі після бою – американець сказав, що зробив усе для перемоги. Але згодом змінив думку. Може, передивився це фантастично нецікаве дійство.

Цей тріумф – такий же важливий для Паркера, як дві перемоги над Джойсом для Чжилея. Тільки Чжану 40 років, а Джозефу - 32. І Паркер точно має час та наміри ще поборотися за повноцінне чемпіонство. Тим більше, що, маючи титул «тимчасового» чемпіона, він буде буквально у кроці від цього.

Хто фаворит?

Букмекери бачать фаворитом китайця. На Чжана Чжилея можна поставити за 1.50. На його опонента із Нової Зеландії, Джозефа Паркера, можна поставити за 2.62.

Хто ж є фаворитом насправді? Важко визначити. Це найбільш цікаве протистояння карду у плані інтриги. Можна розповісти, чому переможе той чи інший боксер, і всі аргументи будуть вагомими.

От, наприклад, Чжилей. У нього прекрасний удар. Швидкий, точний і одночасно з цим жорсткий. Фактично, може звалити будь-кого. Лівий прямий (він шульга), правий боковий. Все це залітає пречудово.

Разом з цим Чжан має доволі повільні ноги. Це добре спрацювало проти Джойса, тому що Джо ходить вперед і назад. Паркер вміє різати кути і рухатись по-різному.

Паркер – стриманий боксер. Вміє терпіти, коли треба, вміє слідувати плану, не лізти на небезпеку. І може міцно вдарити.

Але разом з цим, пропустивши гармату від Чжана, все може завершитися швидко. Джозеф ніколи не був боксером, який тримає навіть те, що, здавалося б, не можна витримати. Таким був Джойс і ми пам’ятаємо, чим все закінчилось.

У Паркера однозначно кращий захист, ніж у Джойса. Але Чжилей однозначно хоча б декілька разів дістане.

Так, ось настільки цікаве протистояння. І настільки у ньому багато інтриги. А отже, пропускати його точно не варто за жодних умов.

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

В Поліссі розповіли про ідею преміювання арбітрів за підсумками сезону
Футбол | 28 квітня 2024, 13:27 4
В Поліссі розповіли про ідею преміювання арбітрів за підсумками сезону

Володимир Загурський виступив за створення преміального фонду в розмірі 16 мільйонів гривень

Третя ракетка світу зупинила Ястремську на супертурнірі в Мадриді
Теніс | 27 квітня 2024, 22:26 10
Третя ракетка світу зупинила Ястремську на супертурнірі в Мадриді

Даяна майже зуміла камбекнути в першій партії після 0:5, але сил не вистачило

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Андреев
Чжилей отправит Паркера в середнячки- почти в середнячки, где он был до боя с потерявшим тонус  Уайлдером. Куда и Миллер, Пулев пошел.  Вообще считаю Чжилея не побежденного, так как с Хрговичем поединок был близким и Чжилей выглядел увереннее.  
GloryUkraine
Як на мою думку, то переможе Паркер. Чжилей нічого ніколи суттєвого не показував. Перемога над Джойсом це щасливий випадок.