Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 07 березня 2024, 17:47
4981
18

Болонья феєрить у Серії А. Тіаго Мотта веде команду в Лігу чемпіонів

Валерій Василенко – про головний на даний момент італійський феномен, який порівнюють із «Баєром»

| Оновлено 07 березня 2024, 17:47
4981
18
Болонья феєрить у Серії А. Тіаго Мотта веде команду в Лігу чемпіонів
Getty Images/Global Images Ukraine. Тіаго Мотта підказує Сему Бейкему

Обігравши на виїзді «Аталанту», «Болонья» поповнила свій переможний реєстр шостою поспіль вікторією. Підопічні Тіаго Мотти закріпилися на четвертому місці серії А. З чудовими краєвидами на «зону» Ліги чемпіонів.

Вже зараз «борзих» називають головною сенсацією цьогорічного розіграшу чемпіонату Італії. І в цьому визначенні безперечно є частка істини. Хоча, якщо бути скрупульозним буквоїдом, то можна обережно стверджувати, що нинішня «Болонья» як феномен сформувалася ще минулого сезону. І головним творцем «болонського дива» практично одноголосно вважається головний тренер команди Тіаго Мотта.

***

Ось де парадокс: до роботи на «Ренато Даль-Ара» молодий італобразильський наставник мав невдалий тренерський досвід. Його першою пробою пера була робота в юнацькій команді «ПСЖ». Але там він затримався лише на півроку. Тіаго дуже хотів очолити «дорослу» команду.

На його удачу підвернувся варіант у серії А – в «Дженоа», кольори якої він захищав гравцем. Але перший тренерський млинець для Мотти виявився глевким: лише одна перемога у дев'яти матчах, і останнє місце у турнірній таблиці. «Дженоа» без жалю розлучилася з Тіаго.

Без жалю розлучилася з ним і «Спеція», яку Тіаго очолив після «Дженоа». Там він пробув довше. Але все одно довго не затримався, хоч спочатку і підписав трирічну угоду.

У розпал першого кола минулого сезону Тіаго Мотта очолив «Болонью».

Getty Images/Global Images Ukraine. Тіаго Мотта

І за першими поєдинками «россоблу» під керівництвом цього тренера можна було зробити висновок, що і на цьому робочому місці колишній футболіст двох національних збірних – Бразилії та Італії – довго не затримається. Але все змінилося у весняній частині сезону. Змінилося кардинально.

За підсумками окремо взятої другої частини минулого сезону «Болонья» посіла сьоме місце (підсумкове дев'яте), перемігши в локальному забігу «Аталанту» та «Рому». А за кількістю поразок (чотири) підопічні Мотти розділили друге-четверте місця з «Лаціо» та «Фіорентиною».

«Болонья» дуже хотіла за підсумками минулого сезону потрапити до Ліги конференцій. Але не вдалося: невдала гра на початку чемпіонату не дозволила застрибнути у вагон «єврокубкового» поїзда.

Однак цього сезону «россоблу» замість третього за рангом єврокубка реально претендують на перший.

***

Тіаго Мотта у «Болоньї» не став вигадувати велосипед. Він зробив чітку ставку на гру від оборони. І ця ставка спрацювала. Причому, практично ідеально.

Після 27 туру серії А в пасиві «борзих» лише чотири поразки. Найменше - у беззаперечного фаворита чемпіонату – «Інтера» (одна). За пропущеними м'ячами (24) «Болонья» посідає третє місце: після того таки «Інтера» і «Ювентуса».

Однак, якщо ці два гранди італійського футболу можуть похвалитися зірковим складом, зокрема, і в оборонних порядках, то «Болонья» таких козирів не має. Але вона отримує результат не завдяки іменам, а завдяки колективу імен.

На даний момент у складі «борзих» немає жодного гравця, який раніше захищав би кольори більш іменитого колективу. Фактично, всі вони заявили про себе в режимі «тут і зараз». Тобто у Тіаго Мотти.

Ну, хіба що голкіпера Скорупськи можна назвати винятком із правила, адже він перейшов на «Ренато Даль-Ара» з «Роми». Однак у римській команді Лукаш був вічним запасним.

Свою «пічку» (тобто захист), від якої танцює «Болонья» у нинішньому сезоні, Мотта «сконструював» вже у ході нинішнього сезону. Методом «втику».

Лише минулого літа прийшли до команди польський правий захисник Пош та нідерландський центрбек Бейкема. І обох Тіаго вдалося досить оперативно впровадити у свою схему, доповнити Калафіорі, Крістіансена та Фройлера.

Цікаво, що Сема Бейкема купили у АЗ за дев'ять мільйонів євро, а зараз його трансферна вартість зросла вдвічі.

Однак найбільше подорожчав форвард Джошуа Зіркзее, якого небезпідставно вважають головним відкриттям Тіаго Мотти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джошуа Зіркзее

Цього нідерландського нападника «Болонья» викупила у «Баварії» за вісім із половиною мільйонів. Мюнхенці купили цього хлопця на початку його кар'єри – всього за 150 тисяч. І були раді позбутися його, адже шансів йому давалося багато (в основному, в орендах), але ніде, до «Болоньї», Джошуа не міг показати себе у всій красі.

А ось у команді Тіаго Мотти зміг. Насамперед тому, що ігрова схема, яку використовує нинішній наставник «Болоньї», дуже підходить для Зіркзее.

Тіаго найчастіше використовує формулу 4-5-1. З одним яскраво вираженим нападником, на якого горбатиться весь півзахист, і який практично не бере участі в чорновій роботі.

Раніше функції основного нападника «россоблу» виконував ветеран Арнаутович. Але він відбув на підвищення до «Інтера». Фактично у Зіркзее залишався єдиний конкурент – співвітчизник ван Хойдонк. Але він програв конкуренцію Джошуа.

І ось у таких, практично тепличних умовах, Зіркзее по-справжньому розквітнув. На його рахунку – десять забитих м'ячів. На даний момент Зіркзее – не лише найрезультативніший нідерландський футболіст у європейській топ-п'ятірці, але й один із найласіших «лотів» у найближче трансферне вікно.

Початкове право на викуп Зіркзее має «Баварія». Але вже за сорок мільйонів євро. А іншим бажаючим придбати Джошуа доведеться викласти щонайменше п'ятдесят мільйонів.

Окрім баварців, на Зіркзее також претендують «Арсенал» та «Манчестер Юнайтед».

***

До речі, наприкінці минулого року італійські ЗМІ провели опитування серед тренерів серії А з метою визначення футболіста, який став відкриттям року. Половина «респондентів» головним сюрпризом 2023-го назвали форварда «Болоньї» Джошуа Зіркзее.

Ці «респонденти» відповідали і на запитання про команду-відкриття минулого року. Дві третини голосів опитаних отримала «Болонья».

І це навіть при тому, що в осінній частині сезону «борзі» були не настільки успішними, як на весняному відрізку чемпіонату. Минулий рік вони закрили поразкою від «Удінезе» – 0:3. Італійські ЗМІ тоді запевняли, що і Мотта, і його команда, звичайно ж, молодці, але вони стали прогнозованими для опонентів.

Голосів на користь саме такої версії побільшало на початку нинішнього року, коли з 19 по 22 тур «Болонья» не виграла жодного поєдинку.

Але Тіаго та його підопічним вдалося оперативно подолати кризу. І семиматчева безпрограшна серія (з шести перемог поспіль) вивела команду до числа реальних претендентів на путівку до Ліги чемпіонів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Однак, як би не завершився нинішній сезон для «Болоньї», він, цей сезон, уже точно вважатиметься успішним, адже команда напевно потрапить до єврокубків, чого з нею не траплялося десятиліття.

Тим не менш, новий сезон «борзі», напевно, почнуть і без свого нинішнього тренера, і без свого головного форварда. І на Тіаго Мотту, і на Джошуа Зіркзее є серйозний попит.

Про інтерес грандів до нідерландського нападника було сказано вище.

На Мотту, контракт якого з «Болоньєю» спливає наприкінці нинішнього сезону, претендують одразу три гранди серії А – «Мілан», «Наполі» та «Ювентус» (у разі відходу Аллегрі).

Подейкують, що Тіаго може взагалі залишити Апенніни: у його послугах зацікавлені в «Барселоні» та «ПСЖ».

Але консервативна футбольна громадськість Італії дуже хоче, щоб Мотта продовжив свою кар'єру саме в серії А. Якщо не в «Болоньї», то десь поблизу. Італійці не люблять відпускати своїх алленаторе. Особливо вони сумують за Де Дзербі.

А Мотту вважають другим за талантом молодим наставником після нинішнього керманича «Брайтона».

Але якщо Тіаго вдасться затягти «Болонью» до Ліги чемпіонів, дуже навіть можливо, що думка італійської громадськості щодо градації молодих тренерських талантів зміниться. На користь колишнього футболіста одразу двох національних збірних – Бразилії та Італії.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Плотницький поділився планами щодо збірної України
Волейбол | 02 травня 2024, 11:02 6
Плотницький поділився планами щодо збірної України

Лідер української команди – про майбутнє

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Octopus
Смешно, как за один удачный сезон тренеров сватают в топ-клубы. Тот же Индзаги провел в Лацио 5 лет, прежде чем его позвали в Интер. Непонятно, за что брать Мотту в тот же Интер, видимо за игру от обороны. Серия А 10 лет отходила от звания лиги катеначчо, и вот такие команды как Оболонья не особо красят итальянский чемпионат.
ortomir
В топ клубах може бути все по-іншому.  Приклад: Тен Хаг - що з нього залишилась в м ю - сумно. 
Octopus
Не люблю я такие феномены оборонительные. Прагматичность, холодный расчет и ноль харизмы. 
T-800
тренерский ЗМ сезона: 1. Мотта 2. Алонсо 3. кто выиграет АПЛ
Gargantua
Тиаго Мотта и Мичел это тренерские открытия наряду с Хаби Алонсо.
приятно, что появляются такие таланты.