Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 березня 2024, 18:17
9595
11

Чому продаж Де Брюйне саудитам не стане проблемою для Манчестер Сіті

«Містяни» вже навіть визначились із «цінником» на одного зі своїх лідерів...

| Оновлено 06 березня 2024, 18:17
9595
11
Чому продаж Де Брюйне саудитам не стане проблемою для Манчестер Сіті
Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Де Брюйне

За підсумками 2023 року найкращим плеймейкером світового футболу, за версією Міжнародної федерації футбольної історії та статистики (IFFHS), було названо 32-річного футболіста «Манчестер Сіті» Кевіна Де Брюйне. Попри те, що бельгієць через травму підколінного сухожилля пропустив практично усю першу половину поточного сезону, саме він, а не Ліонель Мессі, Бернарду Сілва чи Джуд Беллінгем, також представлені у вказаному рейтингу, зайняв перший рядок у експертів IFFHS.

За «Манчестер Сіті» Де Брюйне виступає із серпня 2015 року. Саме тоді «містяни» заплатили 76 мільйонів євро німецькому «Вольфсбургу», щоб повернути бельгійця на Туманний Альбіон, де він раніше вже робив не найвдаліші спроби стати одним із найкращих в АПЛ у лавах «Челсі».

В «Манчестер Сіті» Де Брюйне реалізувати свій неймовірний потенціал вдалося значно краще, аніж у Лондоні. Бельгієць швидко перетворився на одного з лідерів колективу, а в сезоні-2022/23 допоміг «містянам» оформити перший в історії цього клубу требл – перемогти у чемпіонаті та Кубку Англії, а також тріумфувати в Лізі чемпіонів.

Втім, досить пристойний період, який Де Брюйне був змушений проводити в лазареті, у вересні минулого року зірвав плани керівництва «Манчестер Сіті» та самого футболіста щодо обговорення питання пролонгації співпраці. Діючий контракт Кевіна з «містянами» розрахований до літа 2025 року, і клуб був готовий обговорити його продовження, але хавбек опинився на медичному ліжку, чим буквально змусив топ-менеджмент «Манчестер Сіті» поставити цей процес на паузу.

Не такими полохливими виявилися щедрі футбольні інвестори із Саудівської Аравії, які кілька місяців тому вийшли на Кевіна Де Брюйне із пропозицією обговорити питання потенційної співпраці. Подейкують, що предметний інтерес до досвідченого бельгійця виявляє «Аль-Наср» – клуб, за який виступає інший геніальний ветеран сучасності Кріштіану Роналду. За неофіційними даними, ще до відкриття зимового трансферного вікна представники саудитів навіть виходили на босів «містян» із конкретною пропозицією про купівлю Де Брюйне за 60 мільйонів фунтів. Але… Нарвалися на відмову, і змушені були «згорнути вудки».

Втім, у «Манчестер Сіті» відмовили саудитам зовсім не через те, що вважають Кевіна Де Брюйне недоторканною фігурою у першій команді. «Містяни» просто дали зрозуміти, що розраховують виручити за бельгійця значно більше, а якщо говорити точніше, то 100 мільйонів фунтів. За цю суму в «Манчестер Сіті» ніхто й не пискне проти того, щоб попрощатися із 32-річним бельгійським хавбеком.

Логіка подібного рішення досить очевидна: у свої 32 роки Де Брюйне все ще надзвичайно корисний на полі, проте певні ознаки зниження продуктивності бельгієць вже чітко продемонстрував. Щоб це усвідомити, досить просто поглянути на статистику результативності дій Кевіна за останні три сезони, включаючи нинішній. І тоді стане очевидним, наскільки Де Брюйне зразка сьогоднішнього дня все-таки відрізняється з точки зору його реального ККД на полі від самого себе дворічної давнини.

Саме тому для «Манчестер Сіті» зовсім не абсурдним рішенням стане продаж Де Брюйне влітку 2024 року за гідною ціною, якою, безумовно, є 100 мільйонів фунтів. Враховуючи ту обставину, що контракт Кевіна з «містянами» спливає влітку 2025-го, наприкінці поточного сезону у «Манчестер Сіті» буде, мабуть, остання реальна можливість вигідно продати бельгійського легіонера, отримавши за це солідну суму, яка потенційно допоможе клубу активно та ефективно провести наступну трансферну кампанію, не особливо то й боячись потрапити під «жорна фінансового фейр-плей».

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Де Брюйне

Вплив Кевіна Де Брюйне на гру «Манчестер Сіті» також поступово слабшає, що відзначає низка британських експертів. Наприклад, легендарний у минулому форвард «Ньюкасла» та збірної Англії Алан Ширер упевнений, що ймовірний відхід Де Брюйне позитивно позначиться на розвитку Філа Фодена.

«Я думаю, що Фоден насолоджується більшою відповідальністю, яку йому дає відсутність Кевіна Де Брюйне. Гадаю, він відчуває, що має бути тим чарівником, яким є Кевін, котрий створює так багато для «Манчестер Сіті» і робить це вже досить довго. І ось коли Де Брюйне немає на полі, вважаю, що Філ думає, що тепер це його робота – робити різницю. Він просто фантастичний гравець», – заявив Ширер.

Очевидно, що певною мірою думку Ширера поділяє та розуміє нинішній головний тренер «містян» Жузеп Гвардіола. Іспанський фахівець, втім, на позицію Де Брюйне останнім часом намагався награвати номінального центрфорварда Хуліана Альвареса. Виходило досить непогано, а тому не можна виключати варіанта, за якого у майбутньому аргентинця буде переведено в глибину, де він стане опорою та першим помічником для Ерлінга Холанда.

А ще не варто забувати, що у «Манчестер Сіті», як і в низці інших англійських грандах, не дуже то й звикли церемонитися із ветеранами, якими б заслуженими вони не були. Наприклад, минулого року «містяни» не побачили жодної проблеми у відході Ілкая Гюндогана, який на правах вільного агента став футболістом «Барселони», а влітку 2021-го «Сіті» також абсолютно безкоштовно розлучився з культовим для себе форвардом Серхіо Агуеро, котрий також вирушив підкорювати Каталонію до лав «блаугранас», але через кілька місяців через проблеми із серцем змушений був завершити кар'єру.

Крім того, у першій половині поточного сезону «Манчестер Сіті» показав, що результати команди не надто й постраждають без Де Брюйне. Команда Гвардіоли все ще зберігає шанси на другий поспіль требл, а раз так, то й потенційна остаточна втрата бельгійського генія стане для «містян» та тренерського штабу лише черговою проблемою, яку просто потрібно вчасно та якісно вирішити у робочому порядку, аби продовжувати на крейсерській швидкості рухатися до нових й нових футбольних вершин.

Зрештою, футбол – це досить прагматичний вид спорту. Тут із кожним роком стає все більше та більше економіки, і все менше та менше сентиментів. Тому не дивуйтеся, якщо в якийсь із днів найближчого літа відкриєте сторінки Sport.ua та побачите офіційне підтвердження від'їзду Кевіна Де Брюйне до Саудівської Аравії. Зараз такий варіант виглядає більш ніж логічним для усіх сторін цієї потенційної угоди, а якщо так, то чому б теорії не перетворитися на практику, особливо в ситуації, коли реальних перешкод на шляху до здійснення такого трансферу практично не видно…

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 1
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzzz
Даже нынешний МанСити с Де Брюйне и без него это две разных команды. Его невозможно заменить.
Против сильных соперников типа Реала, это будет сущетвенная потеря.
D.Lanskoy
Я даже не сомневаюсь, что КДБ в МанСити неприкасаемый. Они могут продать Холланда и будет забивать Фоден и наоборот. А вот де Брюйне заменить некем во всем современном мировом футболе. Да, МанСити очень классная, очень системная и очень организованная команда, способная давать результат и без де Брюйне. Но он компонент, который делает разницу тогда, когда противник силен и нужны какие-то нестандартные контраргументы. Вспомним матч, в котором де Брюйне впервые вышел после травмы. МанСити дул сильному и крепкому Ньюкаслу и ничего не мог сделать, как ни старался. Вышел де Брюйне, нестандартные действия, гол, потом гениальный пас - и победный гол на добавленных минутах. Или с МанЮнайтед на прошлой неделе - только за счёт гениальных пасов КДБ вскрыли оборону МЮ. Это гений, которому альтернатива если и была, то давно в лице Хави и Иньесты, сейчас гениев, которые так читают игру и творят игру, нет и не просматривается. Если он и уйдет в Аравию, то только когда развалится этот состав МС и/или уйдет Гвардиола, а это пока не предвидится.
maxno
Это проблема Манчестер Сити хотят продадут хотят нет . А писать бред это стиль журналиста сливченко.
Дані Рохас
Это исключено, даже в после травмы он лучший АПЗ на своей позиции в мире
⬆️
Без него будет скучно.)
Виктор Войцеховский
Сильно сомневаюсь, что за него дадут 100 лямов фунтов. Единственное, если шейхи начнут меж собой письками мерится, такой варик еще возможен. А так, конечно продавать, лямов за 90-100 евро можно смело.
Alexandr Ladizhenskiy
МС с КДБ и без него - две совершенно разные команды, замены по уровню игры КДБ сейчас нет, так что ближайший сезон скорее всего никуда его не продадут
Anna.
Навіть не зважаючи на свої травми, Де Брюйне топ, таких гравців одиниці, і таких замінити дуже важко. Але і його МС замінить. Бо свого часу здавалося, що Давід Сільва не замінний, потім здавалося, що Фернандіньо незамінний, але їх вдалося замінити, тому і Де Брюйне замінять, але Кевін ще пограє за МС, і надіюсь не один сезон. 
Вано Камикадзе
1) полный бред, МС без Де Брюйне не взял бы ЛЧ в прошлом году ... 
2) Зачем Кевину ехать в эту "жопу" ? 
Gargantua
смена поколений в Сити назрела и последствия этого травматичного процесса в этом сезоне видны. 
на очереди уход КДБ и Бернарду.
Есть неплохая молодежь (Доку, Бобб) но о полноценной замене вчерашних лидеров пока говорить рано