Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 06 березня 2024, 13:28
2115
0

Стефан ЛАМБ’ЄЛЬ: «Успіх – ніби день народження»

Про своїх учнів, мрії та українку Жолобову

| Оновлено 06 березня 2024, 13:28
2115
0
Стефан ЛАМБ’ЄЛЬ: «Успіх – ніби день народження»
Getty Images/Global Images Ukraine. Стефан Ламб’єль і Шомо Уно

Відомий швейцарський тренер в ексклюзивному інтерв’ю Sport.ua розповів про чемпіонат Європи, роботу з двократним чемпіоном світу Шомою Уно і свою програму про любов.

У кінці січня в мальовничому швейцарському містечку Беллінцона традиційно пройшло шоу Music on ice, де виступив і відомий у минулому швейцарський фігурист, а нині тренер Стефан Ламб’єль, а також його учень з Латвії Денис Васильєв. Нам вдалося трохи поспілкуватися із Стефаном про минулий чемпіонат Європи, де виступав Денис, роботу з Шомою Уно і підготовку до майбутнього чемпіонату світу, українську фігуристку Любов Жолобову, а також про його відношення до штучного інтелекту.

Стефан, розкажіть трохи про програми, які ви виконаєте тут, на Music on Ice. Уперше ви показали їх ще в травні в Японії. Чи були в них якісь зміни відтоді? Можливо, вони набули для вас якогось додаткового значення?
– Обидві програми мають велике особисте значення для мене. Малер написав цей твір як любовний лист своїй дружині, і моя інтерпретація – це данина поваги Малеру, якою я намагаюся виразити, що кохання представляє для мене, і показати різні грані стосунків (Стефан говорить про свою програму під Симфонію No.5 Густава Малера, – прим. ред.). Хореографія розгортається як історія, починаючи з моменту першої зустрічі, де ми пізнаємо один одного з нашими унікальними звичками і рисами характеру. Охоплені пристрастю, ми вирішуємо будувати спільні плани на майбутнє. Проте в стосунках часто бувають моменти конфлікту або напруженості. Наступна частина програми зображує неминучі проблеми, нерозуміння або непорозуміння, які трапляються у будь-яких стосунках. Після чого настає момент затишшя, що втілює відчуття комфорту і безпеки, коли ти ніби наново знайомишся з людиною. У кінці програми я виконую ті ж рухи, що на початку, але в дзеркальному відображенні - це ніби спогад про першу зустріч, але вже після того, як ми багато що пережили разом і зіграли роль у формуванні один одного.

Пам'ятається, раніше ви згадували, що ця програма не лише про романтичне кохання, але і про різні види стосунків, такі як дружба або динаміка між учителем і учнем.
– Цілком вірно! Кохання, і це почуття турботи і підтримки, не обмежуються однією людиною; у моєму житті є декілька людей, яких я глибоко люблю. Так що так, я намагаюся показати різні види любові. Наприклад, у мене дуже глибокий зв'язок з моєю бабусею, хоч наші думки і не завжди співпадають, і цей зв'язок надає нам обом сили. Це теж одна з форм любові, чи не так? Тому йдеться не лише про ту єдину людину, з якою ви ділите усе своє життя, але і про тих людей, які сформували нас і розділили з нами важливі моменти. Іноді це просто повсякденні спільні моменти, а іноді - особливі події, які назавжди залишаться в пам'яті.

Оскільки тема шоу Music on ice цього року пов'язана зі штучним інтелектом, що ви думаєте із цього приводу? Чи можете ви знайти які-небудь позитивні сторони?
– Це неможливо. Я повністю проти цього, на 100%.

Чому?
– Тому що я вірю в людей. Я швидше довірю свою долю людству, чим будь-якій технології, яка, по суті, створена людьми. Проблема полягає в стрімкому розвитку інтернету і технологій, коли у кожного є доступ до всього, і люди вважають, що мають знання. Раніше, коли такого миттєвого доступу не було, люди збиралися в кафе, щоб поговорити і поділитися новинами, часто про свій район або місто. Тепер же ми знаємо все про усіх по всьому світу миттєво, і усі ми стаємо суддями і самопроголошеними журналістами.

І, звичайно, спорт – це глобальне явище. Якщо ви хочете конкурувати на міжнародному рівні, вам треба зібрати усіх і усе разом. Але погляньте на Олімпійські ігри: спочатку вони були присвячені святкуванню спорту, проста концепція, яка вже була красивою. Тепер вони стали зовсім іншою історією. Це почуття поширюється не лише на спорт: у сучасному світі з великою кількістю інформації, документальних фільмів і телепередач усі шукають постійних розваг, але мало хто знаходить час, щоб просто побути разом. Ми усі взаємозв'язані, і я хотів би менше віртуального спілкування і більше справжнього людського спілкування. Хоча я визнаю позитивний потенціал технологій, проблема часто полягає в їх неправильному використанні.

Цього року шоу також буде присвячено щастю. Що таке щастя для вас?
– Це складне питання... Я б сказав, що це розділення важливих моментів в житті з кимось. У нашому житті виникають різні можливості, і кожен з нас здатний перетворити їх на моменти щастя і радості. Зустріч з кимось, відвідування нового місця, особливий спільний момент, переживання емоцій з коханими – усе це створює щастя.

Що б ви побажали собі в 2024 році?
– Я бажаю відмінного здоров'я, щоб продовжувати кататися і робити те, що я люблю. Я сподіваюся повернутися в Беллінцону в січні 2025 року. Я також хочу продовжувати викладати фігурне катання своїм учням, спостерігаючи, як вони ростуть і втілюють свої мрії. Я бажаю усім молодим спортсменам, з якими я працюю, мріяти, рухатися вперед, бути амбітними і робити усе можливе, щоб створити щось особливе.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ви нещодавно повернулися з чемпіонату Європи, в якому брав участь ваш учень Денис Васильєв. Тепер, коли минув певний час, що дає можливість поміркувати, якими є ваші думки та враження?
– Під час чемпіонату Європи було кілька моментів, які мені особливо запам'яталися. Що стосується Дениса, то мене вразило те, наскільки добре він був підготовлений і зібраний перед змаганнями. Я все намагаюся знайти ключ до розкриття його повного потенціалу. Раніше він був менш стабільний на тренуваннях, але частіше видавав несподівано видатні результати. Зараз я бачу в нього вищий рівень впевненості та фізичної готовності. В емоційному плані має щось статися, щоб він відпустив себе і продемонстрував свої справжні можливості в критичні моменти. Я вважаю, що йому слід зосередитися на тому, щоб робити менше, а не більше, коли справа стосується прокату програм. Коли він більше покладається на інтуїцію і менше на зайві роздуми, все виходить гладко. Завдання полягає в тому, щоб досягти цього стану, коли тиск посилюється, і настає вирішальний момент - йому потрібно знайти спосіб.

У довільній програмі він діяв не зовсім за планом, виконавши два четверні стрибки, вірно?
– Те, що він пішов на другий четверний стрибок – не проблема, мене це більш ніж влаштовує і на тренуваннях ми катали довільну програму з двома четверними. Проблема в тому, що він не зрозумів, що виконання другого четверного без додавання комбінації сильно знижує його цінність в плані балів. Так що річ не в тому, що він не зробив чисто перший четверний сальхов, помилки трапляються, але ось відсутність швидкої реакції мені не подобається. Денис схильний до надмірного аналізу, але зрештою це не має значення. Він повинен швидше реагувати на ситуацію. А коли ти занадто зайнятий аналізом, то можеш упустити момент, так що йому треба більше довіряти своєму інстинкту. Мене здивувало, що він приземлив другий четверний стрибок, але не пішов на комбінацію – саме це застало мене зненацька.

Окрім Дениса, які моменти вам запам'яталися на чемпіонаті Європи в Каунасі?
– Одним з найяскравіших моментів була зустріч, організована ISU з членами технічного комітету. Уперше вони запросили і тренерів взяти участь в цій зустрічі. Для тренерів це була цінна можливість поспілкуватися з членами комітету. Як люди, які працюють на ковзанці щодня, ми краще розуміємо, що треба фігурному катанню, і дуже важливо, щоб наші голоси були почуті. Процес ухвалення рішень проходить довгий шлях від тих, хто приймає ці рішення, до тих, хто безпосередньо тренує спортсменів, а такі зустрічі сприяють прямішому обміну ідеями.

Я був так цим натхненний, що пізніше також відвідав подібну зустріч стосовно танців на льоду, яку вони проводять вже досить давно. Мене дуже порадувала стала практика проведення таких зустрічей в танцях на льоду. Це сприяє створенню атмосфери співпраці, коли тренери збираються разом, щоб попрацювати над поліпшенням нашого виду спорту. Так що нам варто ввести подібну практику і для одиночного, і для парного катання, заохочуючи регулярні обговорення того, яке загальне бачення, куди ми хочемо рухатися в плані розвитку фігурного катання, що важливо для фігуристів, як зробити коротку і довільну програми різними. Усі ці теми дуже важливі і нам треба говорити про це, а не просто чекати, поки будуть опубліковані нові правила.

Як ви відноситеся до того, що все більше фігуристів вашого покоління переходять на тренерську роботу, наприклад Хав’єр Фернандес, Флоран Амодіо, Сара Хуртадо? Напевно, приємно бачити знайомі обличчя на змаганнях?
– Я бачив Хаві на шоу в Японії, ми з ним хороші друзі. Я також зустрічався з Флораном під час Гран-прі. Так що для мене бачити їх не зовсім ново, оскільки я підтримую зв'язок з більшістю з них. Більше того, я запросив їх, а також ще Міхала Брезіну, на ту зустріч з технічним комітетом під час чемпіонату Європи, тому що хотів, щоб ми всі разом обговорили те, що нас хвилює. Дуже важливо ось так збиратися разом, щоб захистити те, в що ми віримо.

Як справи у української фігуристки Любові Жолобової, яка займається у вашій школі в Шампері? Пройшов рік, відколи ми востаннє говорили про неї, як би ви оцінили її прогрес?
– Оцінити прогрес Люби в катанні для мене складно, оскільки я бачу її майже щодня на ковзанці в Шампері. Проте, коли я повертаюся після тривалої відсутності на змаганнях, наприклад, під час Гран-прі, то відзначаю її ріст і розвиток. Мене також дуже вражає її загальний розвиток після всього, що вона пережила: Люба вчиться в швейцарській школі, удосконалює свої мовні навички англійської та французької і стає відкритішою. Звичайно, я хочу, щоб вона була успішною на змаганнях, але нам також треба бути обережними, тому що вона все ще росте, і її суглоби іноді можуть бути чутливими через велику кількість стрибків. В цілому, мені подобається з нею працювати. У неї веселий характер, вона не любителька рано вставати вранці (сміється). Люба - талановита фігуристка, прекрасна дівчина, і наші тренування проходять продуктивно. Проте нам треба піклуватися про її тіло, щоб вона достатньо спала. Наприклад, під час тренувального табору в Японії я міг контролювати розклад і забирав у них телефони о 8:45 вечора, щоб юні фігуристи отримували достатній відпочинок.

Давайте поговоримо про іншого вашого учня, двократного чемпіона світу Шому Уно. У грудні минулого року він завоював вже шостий титул чемпіона Японії. Чи були ви і сам Шома задоволені його виступами?
– Так, ми були дуже задоволені тим, як все пройшло. Підготовка була непростою: між фіналом Гран-прі і національними змаганнями було досить напружено, особливо тому, що змагання Гран-прі і фінал були дуже щільно розписані. Так що це був непростий час і для нього, і для мене. На щастя, у мене вийшло бути присутнім на декількох тренуваннях перед чемпіонатом Японії, і ми змогли допрацювати деякі деталі, що стосуються ритму доріжки кроків, і додавши трохи швидкості в певних частинах хореографії. Я був задоволений тим, як він працював, і почував себе цілком упевнено. Було одне тренування, на якому Коширо (Шимада, ще один учень Стефана з Японії, - прим. ред.) і Шома дійсно вразили мене, і я був дуже задоволений. Після цього тренування я подумав: "О, вони просто чарівні!" Навіть якщо вони невдало виступають, вони особливі, і я дуже пишався виконаною нами спільною роботою.

Що стосується чемпіонату світу, який відбудеться у березні, наша з Шомою стратегія полягає в тому, щоб відкатати красиві програми з якісними елементами. Він ще не набрав усіх балів, які міг би набрати на попередніх змаганнях, тому я думаю, що у нього є шанси отримати більш високі оцінки. Я працюватиму з ним в лютому і березні, щоб оцінити його прогрес. Він змінив черевики, так що подивимося, чи задоволений він ними. Ми працюватимемо в Шампері, і я також поїду в Японію.

Що б ви сказали про цілі і мотивацію Шоми цього сезону? Йому, як і раніше, подобається кататися, у нього, як і раніше, є прагнення до перемоги?
– Запитайте про це його, будь ласка (сміється).

Але в усіх своїх інтерв'ю він говорить, що своїм катанням хоче зробити вас щасливим і щоб ви пишалися ним.
– Ну, він дійсно неймовірний. Наприклад, на NHK Trophy я був дуже незадоволений виступом Дениса, і це так вражає, що Шома зміг помітити, що я засмучений. Він дуже добре читає людей і помітив це прямо перед виходом на лід. Тоді я просто сказав йому: "Добре, якщо я засмучений, ти знаєш, що тобі треба зробити, щоб зробити мене щасливим". Як тільки він закінчив програму, він подивився на мене, щоб перевірити, чи щасливий я, і я був щасливий. Я був так вражений цим (посміхається).

Успіх – ніби день народження. Сьогодні твій день народження, а наступного дня - чийсь ще, і ти не можеш заздрити чиємусь дню народження, чи не так? У усіх нас є свої успіхи, і ми усі повинні цим пишатися.

Раніше ви згадували, що для вас оцінки, медалі і результати - далеко не головне. Ви дійсно так думаєте?
– За свою кар'єру я завоював декілька медалей, тому може здатися, що мені легко говорити, що вони не важливі, але це дійсно так. Чому я так говорю? Тому що на Олімпіаді 2010 року у Ванкувері я не зміг завоювати медаль, і в той момент це відчувалося як провал. Проте мені вдалося оправитися і відреагувати на ситуацію. Це схоже на те, начебто ви щось отримали, а потім у вас це забрали. Питання в тому, чи будете ви вічно горювати про цю втрату, або зможете її здолати?

Хоча особисто я дотримуюся тієї точки зору, що успіх визначається не лише медалями, вони все ж мають значення. Спостерігаючи за розвитком фігурного катання, не лише на елітному рівні, але і на усіх інших, я бачу, що воно стикається з проблемами. Постійні зміни правил, складність суддівства, нюанси GOE, концепція компонентів чи недокрутів - усе це разом погрожує самій суті нашого улюбленого виду спорту. Так, дуже важливо залишатися вірним своїм цінностям і переконанням, але і система повинна вибудовуватися так, щоб заохочувати і розвивати істинний дух фігурного катання.

Марина НАСТЕВИЧ із Беллінцони

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.