Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 березня 2024, 19:20
7422
13

КОВАЛЕЦЬ: Момент у матчі Шахтар – Кривбас має отримати компетентну оцінку

Відомий тренер прокоментував резонансні моменти суддівства в УПЛ

| Оновлено 05 березня 2024, 19:20
7422
13
КОВАЛЕЦЬ: Момент у матчі Шахтар – Кривбас має отримати компетентну оцінку
Getty Images/Global Images Ukraine. Сергій Ковалець

Тема арбітражу в нашому футболі завжди була гострою. Однак останніми роками суддівський фактор досяг точки кипіння, що змушує нове керівництво УАФ вживати заходів. І все ж без помилок не обходиться. Не залишилась без уваги і робота представників футбольної Феміди у 19-му турі УПЛ, про деякі епізоди в якій Sport.ua розповів один із українських тренерів – Сергій Ковалець.

– Перший з матчів, у якому не обійшлося без похибки рефері, був «Минай» – «Металіст 1925». Вже на 4-й хвилині харків’янин Червак прямою ногою на очах у арбітра врізався в гравця закарпатської команди, однак отримав лише жовту картку. Виникає відразу ж питання до відеоасистента рефері, який повинен був дати сигнал головному арбітру Роману Блавацькому. А у матчі «Олександрія» – «Зоря» теж був небезпечний момент у єдиноборстві луганця Батагова і олександрійця Михайленка. Але у цьому епізоді арбітр Олексій Деревінський навіть не зафіксував фол, хоча через надмірну грубість могла б бути червона картка. От ми багато говоримо про те, що прийшов Андрій Шевченко і відразу ж задекларував прозорість в УАФ і зокрема в арбітражі. Детектор брехні – це все зрозуміло. Важливо інше: щоб арбітри пояснювали ситуацію і чим вони керувалися, приймаючи те чи інше рішення. Скажімо, рефері ФІФА Микола Балакін, який судить єврокубкові матчі, міг би прокоментувати свої дії у недільному поєдинку «Шахтар» – «Кривбас».

В ньому була ситуація, коли після порушення правил гравцем криворізької команди Дібанго донетчанин Зубков опинився на газоні. І поки футболісти «Кривбасу» спостерігали, як камерунець вибачався, намагаючись його підняти, гірники швиденько розіграли м’яч і Криськів вразив ворота. До речі, так само, не дочекавшись свистка судді, донецька команда забила у матчі першого кола в Рівному у ворота «Вереса». Хотілося б, аби згаданий момент у поєдинку «Шахтар» – «Кривбас» отримав компетентну оцінку. Якби судді нарівні із тренерами та футболістами могли так само відповідати на запитання журналістів про той чи інший епізод, вони б пояснили це у відповідності з правилами ФІФА і розтлумачили б, що вони передбачають. І зроби це Блавацький, Деревінський та Балакін чи будь хто із їхніх колег у подібній ситуації – і тоді не було б ніяких суперечливих моментів, обуреності чи злоби, які є на арбітра.

– А що скажете щодо роботи системи VAR, яка була запроваджена в Україні чотири роки тому?
– Загалом вона себе виправдовує, хоча є також питання і до відеоасистентів арбітра, які працюють на матчах із цією системою. Достатньо прикладів, коли вони чомусь не роблять підказок головним рефері. Пригадайте матч першого кола нинішнього чемпіонату «Шахтар» – «Верес», який судила Катерина Монзуль на «Арені Львів». М’яч у межах штрафного майданчика влучив гравцеві рівненської команди у «п’яту точку» і вона призначила пенальті, вважаючи, що була гра рукою. А от чому Віталій Романов, який працював на VAR, не просигналізував колезі про те, що там не було порушення? Все це – чесність та прозорість, і водночас відповідальність. Не подумайте, що я своїм коментарем зайвий раз звинувачую арбітрів. Справа в іншому. Я добре розумію, що всі ми люди, і у кожного може трапитись помилка. Але ж повторюсь: рефері має прокоментувати ту чи іншу ситуацію, яка вплинула на результат.

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»
Футбол | 02 травня 2024, 16:13 2
Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»

Каньїсарес не очікував, що Лунін гратиме на такому рівні

У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини
Футбол | 02 травня 2024, 15:12 8
У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини

Український воротар пропустив два голи у півфінальному матчі ЛЧ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALM
Зверніть увагу, що наводять приклади недавніх судівських конфузів, і кожен - на користь Шахрая.
UkrainianUPL
Як же диряві у вас свербить. Не хвилюйтесь. У вас буде гра проти шахтаря та ви впевнено переможите ви ж сильніші. У Шахтаря був один епізод у сезоні. Це Матвієнко та Верес. Там не по правилам було. А чому ви диряві не згадуєте матч із рухом наприклад? Чи таке не можно? 
Max-Morlock
Вот!    В 2 играх не дали КК - это обсуждайте до 400 комментов    
хА Дибанга даже ЖК не получил, но почему то надо  было ждать  стенку от них же им на пользу
nick07
так тему подібних ударів ще тоді обговорили, і КДК виніс був рішення що все в рамках правил. Що свисток суддя дає на вимогу атакуючої команди. 
kotofej1964
Ковалец столько играл, тренировал и до сих пор не знает, что судья дает свисток для пробития штрафного только если его об этом попросит команд, против которой нарушили правила.Разыграли без свистка - это не нарушение. Это нормальная практика в футболе. Вот если бы игроки Кривбасса мешали ввести мяч, тогда судья должен был бы показать на свисток и отодвинуть игроков на положенное растояние и после этого дать свисток для ввода мяча в игру. Я удивляюсь что большинство наших игроков, тренеров и функционеров знают правила на уровне дворового футбола.