Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 04 березня 2024, 18:47
9926
2

Тріумфальна парочка, Костюк була близька до титулу, півфінал Калініної

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 04 березня 2024, 18:47
9926
2
Тріумфальна парочка, Костюк була близька до титулу, півфінал Калініної
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Завершився насичений тенісний тиждень перед стартом великих змагань на кортах Індіан-Веллс. З 26 лютого по 3 березня жінки розіграли титули на кортах Остіна та Сан-Дієго, а чоловіки поборолися за трофеї у Дубаї, Акапулько та Сантьяго.

WTA 500 Сан-Дієго

На турнірі у Сан-Дієго зіграли 3 українки: Марта Костюк, Даяна Ястремська та Леся Цуренко. Почнемо з найгіршого, а закінчимо найкращим результатом.

Леся стартувала одразу з поразки від майбутньої фіналістки Кеті Бултер. Нормального тенісу показати не вдалось. 3:6, 1:6 за 1 годину та 12 хвилин. Враховуючи дві попередні відмови від матчів до їх початку (у Досі та Дубаї), можна зробити сміливий та неприємний висновок – завершення кар'єри Цуренко не за горами...


Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Даяна... Складний, але переможний перший матч проти Керолайн Доулхайд, де вона провела фантастичний третій сет. Але ось що трапилося у грі з Анною Блінковою? Ястремська була фавориткою, відмінний старт та впевнені 5:2 у першій партії. Але за підсумком гра перейшла на тай-брейк, а далі програний сет та 2:6 у другому. Блінкова не грала добре, дуже повільно. Ястремська лупила, Блінкова відбивала. Даяна помилялася, Блінкова влучала. Все, вся гра.

Як кажуть, Бог любить трійцю... Не списуватимемо Даяну з рахунків і не говоритимемо, що півфінал Aus Open – фарт, а дамо третій шанс. Лінц відразу після австралійського мейджора не рахуємо (втома, таке інше), враховуємо провальний Дубай і тепер Сан-Дієго. Сподіваємось на Індіан-Веллс.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Ну і Марта. Просто дякую Костюк за емоції в нічний час для українців. Прокидатись і радіти, що твоя співвітчизниця перемагає на кортах США – це круто, мало хто не погодиться.

Свій шлях до фіналу Марта розпочала з перемоги над Енн Лі у непростих трьох сетах. Далі впевнена вікторія над Тайлою Престон, де Костюк справді показала якісний теніс. Потім найприємніша (хай вибачить мене Пегула) перемога Марти у Сан-Дієго – над Анастасією Павлюченковою. Відправити кацапку на болота – дорогого варте.

Про матч Марти з Джессікою можна писати пісні. Психи, емоції, камбек у 1-му сеті з 1:5, перша перемога над топ-5 та вихід у другий фінал у кар'єрі. Ну а поєдинок із Бултер... Не вистачило сил? Можливо. Не пощастило? Не зовсім, після першого сету Кеті просто була сильнішою. У неї все летіло, летіло якісно та швидко. Костюк чинила опір, гідно, навіть незважаючи на розгромний рахунок.

Костюк боролася за другий титул у кар'єрі. Програла, та й нічого страшного. Форма Костюк вселяє надію. Навіть хочеться заїкнутися і сказати, що прямо зараз Марта – найсильніша тенісистка України, але все ж таки Еліна Світоліна просто стабільніша. У будь-якому випадку, дякую Марті за цей турнір!


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк та Кеті Бултер

WTA 250 Остін

В одиночному розряді на змаганнях в Остіні Україну представляли дві тенісистки: Ангеліна Калініна та Юлія Стародубцева.

Стародубцева стартувала у кваліфікації ввечері 24 лютого, хоча у ніч на 24 тільки завершила чвертьфінальний поєдинок у Пуерто-Вальярті (Мексика), який програла. Не дивно, що багато чого від Юлії не варто було чекати. У 1-му раунді відбору вона пройшла Ірен Бурільо Ескоріхуелу за 2.5 години, а у фіналі кваліфікації поборолася з Терезою Мартінцовою, але поступилася у двох партіях.

Для Калініної це був супершанс здобути перший трофей на турнірах WTA 250, але, на жаль, не вдалося. Ангеліна вперше у кар'єрі очолила посів. Українка дійшла до півфіналу, обігравши на своєму шляху перспективну Сару Бейлек, в'язку Марію Осоріо та Діан Паррі, з якою довелося робити камбек (Ангеліна програвала 1:6, 2:4).

У 1/2 фіналу Ангеліна вийшла на корт проти китаянки Ван Сію – тієї самої, яка взяла сет у Еліни Світоліної у півфіналі Окленда. Калініна не зуміла перемогти представницю Китаю, програвши їй у двох сетах.

Півфінал від Калініної – непоганий результат, але склад був відверто слабким, і титул можна було брати, повторивши торішній успіх Костюк на цих кортах. У будь-якому випадку це була непогана розминка перед Індіан-Веллс. Віримо у подальші успіхи українки.


WTA. Ангеліна Калініна

Ван Сію не зуміла здобути трофей у одиночному розряді, поступившись у фіналі своїй співвітчизниці Юе Юань. Вперше в історії на континенті Північна Америка було зіграно турнір, у фіналі якого зійшлися дві представниці Китаю.

Окремо відзначимо неприємну травму екс-11-ї ракетки світу Анастасії Севастової. Вона не змогла дограти чвертьфінальний матч проти Анни Кароліни Шмідлової (6:4, 2:1, відмова). У другій партії латвійка впала та травмувала коліно, з корту її відвезли на візку.

У парному розряді в Техасі Україну представили Надія Кіченок та Сабіна Зейналова. Надія грала разом з Оксаною Калашніковою, а Сабіна – з Майєю Джойнт (так-так, та сама Джойнт, яка мало не позбавила Даяну Ястремську путівки в основу Australian Open 2024).

Цікаво, що тандеми з українками зустрілися у чвертьфіналі. Гра завершилася перемогою Кіченок та Калашнікової на напруженому супертай-брейку – 11:9. На жаль, у фінал українсько-грузинський дует не пробився, хоч і виграв стартову партію у Катаржини Кави та Бібіани Схоффс (не плутати з Демі Схюрс).


WTA. Оксана Калашнікова та Надія Кіченок

АТР 500 Дубай

Великий турнір в ОАЕ, тріумфатором якого став Уго Умбер. Французький тенісист на своєму шляху пройшов і чоловіка Еліни Світоліної Гаеля Монфіса, і легендарного Енді Маррея, який анонсував завершення кар'єри влітку цього року, і 8-му ракетку Хуберта Хуркача, і торішнього переможця Данііла Медведєва, а наостанок з'їв Бублик (виграв у Александра) .

Умбер виграв усі 6 фінальних поєдинків, у яких брав участь. Для француза це другий титул у сезоні. З понеділка він стане 14-ю ракеткою світу.

Медведєв вкотре не зумів захистити трофей. Він має 20 титулів у кар'єрі, але жодного захищеного наступного року...

Крутий матч Умбер виграв у Хуркача. Тенісисти провели 3 сети. Француз програв перший, а у другому пішов із прихованого матчболу в 11-му геймі та двох матч-пойнтів (1 з яких на прийомі) на тай-брейку (10:8).


Getty Images/Global Images Ukraine. Уго Умбер

Але змагання у Дубаї найбільше запам'яталися скандальним епізодом у півфіналі Андрєй Рубльов – Александр Бублик. Все йшло до того, що в третьому сеті також буде тай-брейк, але Рубльову дуже захотілося висловитися лінійному судді.

Представник росії програв пойнт після того, як сам не влучив м'ячем у корт. Але Рубльову не сподобалося те, що суддя не зафіксував аут після удару Бублика в тому розіграші.

У результаті він накричав на лінійного і назвав того «дебілом». Виявилося, що один із лінійних знає російську мову і почув ці висловлювання від Андрєя. А обзивати суддів заборонено і таке карається дискваліфікацією, що й сталося. Бублик, який і сам відомий своєю нецензурною лайкою, намагався допомогти Андрєю і був готовий продовжити гру, але правила є правилами. Рубльова також позбавили всіх призових та зароблених очок на змаганнях в ОАЕ.

АТР 500 Акапулько

Переможцем Відкритого чемпіонату Мексики став австралійський демон Алекс де Мінаур. Він захистив минулорічний трофей, у фіналі обігравши Каспера Рууда.

Взагалі Алекс проводить приголомшливий сезон. Перемоги над Джоковичем та Звєрєвим на United Cup, 1/8 фіналу Aus Open, фінал Роттердама і тепер титул в Акапулько.

Крім того, у Мексиці він обіграв Стефаноса Циципаса, якому до цього програв усі 12 очних поєдинків.


Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс де Мінаур

Після перемоги у фіналі Алекс відмовився від вечірки та поїхав підтримувати свою дівчину Кеті Бултер у фіналі Сан-Дієго проти Марти Костюк:

«Я не можу прийти на вечірку сьогодні ввечері, тому що мені потрібно встигнути на рейс о 6-й ранку, тому що я хочу подивитися, як Кеті зіграє фінал у Сан-Дієго», – заявив де Мінаур після перемоги в Мексиці 3 березня.

АТР 250 Сантьяго

Єдиний ґрунтовий турнір тижня завершився плюс-мінус прогнозовано. Другий сіяний Себастьян Баес, який набрав круту форму, виграв титул у Чилі.

У фіналі він обіграв місцевого тенісиста Алехандро Табіло, а до матчу за трофей пройшов Варільяса, Муньяра та Портеро. З понеділка аргентинець дебютує у топ-20 рейтингу АТР. Крім того, це його другий титул поспіль за 2 тижні. Раніше він виграв змагання у Ріо-де-Жанейро.

Цікавий момент стався після чвертьфінального поєдинку між першим сіяним Ніколасом Харрі та вічно перспективним Корентеном Муте. Француз несподівано обіграв чилійця, а місцева публіка знатно «дякувала» французу за його перфоманс. Свист після виграних очок Муте був постійно, а флеш-інтерв'ю на корті Корентен так і не зміг нормально дати...

Кумедний епізод стався у матчі 1/8 фіналу між майбутнім фіналістом Табіло та його співвітчизником Томасом Барріосом.

За рахунку 5:5 у другому сеті Табіло вів 30:0 на прийомі. У цей момент у нього задзвонив телефон. Він побіг, скинув дзвінок, невдовзі після цього зробив брейк і потім подав на матч.

Українські тенісисти / тенісистки на челенджерах та турнірах ITF

Олексій Крутих виступив на 25-тисячнику у Фаро (Португалія). Завдяки перемозі в 1-му раунді над Жоао Домінгешем українець перервав лузстрік із 6 поєдинків, але на більше його не вистачило. У 1/8 фіналу Олексій із третім номером посіву програв 480-й ракетці Гінеку Бартону. Що коїться з Крутих – складно зрозуміти... А ще ж нещодавно, граючи за збірну України, він зачепив сет у Себастьяна Корди...

Вадим Урсу, Ерік Ваншельбойм та Юрій Джавакян зіграли на челенджері у Нью-Делі (Індія). Нікому не вдалося пробитися до основної сітки турніру. Урсу вибув уже у першому раунді відбору, а Ваншельбойм та Джавакян дійшли до фіналу кваліфікації, де програли свої матчі. Джавакян, до речі, поступився Йонасу Форейтейку вдруге за 2 тижні.

15-річний Микита Білозерцев, який є першою ракеткою України серед юніорів, дебютував на професійному рівні. Юний українець потрапив до основної сітки ґрунтового 15-тисячника в Анталії, де в 1-му раунді програв Габріелю Марії Ноче з рахунком 4:6, 1:6.

Катаріна Завацька заявилася на 50-тисячник у Трнаві. У 1/16 фіналу українка у статусі фаворитки та сьомої сіяної програла тенісистці з кваліфікації Лян Еньшуо. У поточному сезоні на рахунку Катарини 3 перемоги та 6 поразок.

Катерина Лазаренко зіграла на 15-тисячнику в Шарм-ель-Шейху, де виграла матч 1-го раунду, але вже у 2-му поступилася Мерне Рефаат.

Виставковий матч Алькараса та Надаля

Карлос Алькарас та Рафаель Надаль зіграли виставковий поєдинок у Лас-Вегасі. Майбутній Надаль та діючий Надаль поборолися за перший титул Netflix Slam. Справа в тому, що трансляцію матчу проводив Netflix.

Великі гроші зробили чудовий сценарій із суперрозіграшами. Матч завершився на фінальному супертай-брейку перемогою Карлітоса – 14:12.

Це була четверта зустріч тенісистів. Рахунок став рівним, 2:2. Далі Рафа та Карлос виступлять на Мастерсі в Індіан-Веллс.

Майстер-клас Світоліної та Стаховського

Легенди українського тенісу Еліна Світоліна та Сергій Стаховський провели майстер-клас для юних спортсменів у Львові, у якому взяли участь понад 400 юних гравців (від 6 до 16 років).

«У Львові живе багато дітей-переселенців, чиє життя дуже змінила війна. Але незважаючи на все, вони повинні мати дитинство, в якому є посмішки, радість, щасливі моменти. Я вірю, що такі програми мого фонду дарують їм позитивні емоції та наближають цих дівчат та хлопців до їхньої спортивної мрії», – сказала Еліна.

«Дуже шкода, що мало часу, всі вони хочуть більше, у нас просто немає такої фізичної можливості, тому воно все дуже швидко йде. Хоч щось ми не повинні забрати цю емоцію, щоб вони продовжували», – додав Стаховський.

Тенісний захід відвідали українські військові, які проходять реабілітацію в центрі «Unbroken», де лікують, протезують та підтримують дітей та дорослих, які постраждали від війни, у тому числі багатьох захисників, які втратили кінцівки.

Cаудівська Аравія вривається у теніс

Цього варто було чекати. Гроші саудитів підкорять і теніс. Нещодавно стало відомо про те, що Суверенний фонд Саудівської Аравії оголосив про багаторічне стратегічне партнерство з АТР.

Фонд стане офіційним титульним спонсором рейтингу ATP та спонсором турнірів ATP в Індіан-Веллс, Майамі, Мадриді, Пекіні, Підсумковому турнірі Nitto ATP Finals, а також молодіжного Підсумкового турніру Next Gen ATP Finals, який проводитимуть у Джідді до 2027 року. Партнерство буде спрямоване на підтримку молодих тенісистів, покращення досвіду вболівальників та збільшення можливостей зростання у тенісі.

Раніше повідомлялося, що Рафаель Надаль став послом федерації тенісу Саудівської Аравії. Які Мастерси переїдуть до «Країни двох мечетей»?:)

Проміняв Пегулу на Саккарі

Грецький портал Gazzetta повідомив, що Марія Саккарі з цього тижня працюватиме з Девідом Віттом, який попередні чотири роки тренував Джессіку Пегулу.

У середині лютого Саккарі розлучилася з Томом Хіллом, який був її наставником протягом шести років, а Пегула майже в той же період повідомила про закінчення співпраці з Віттом.

Джессіка виграла всі титули у своїй кар'єрі разом із Віттом, може, Девід витягне і Марію?

Короткі підсумки

Чудовий тиждень для українського тенісу та насичений на події. Окрім розчарування у вигляді Ястремської... Костюк показала, що може перемагати та претендувати на великі титули. Калініна поки що дала лише надію на це...

Світоліна та Стаховський потішили українських дітей у такий складний час, а кацапський тенісист був принижений в ОАЕ.

Тріумфальна парочка Бултер / де Мінаур – як прикраса цього прекрасного тенісного тижня.

Цього тижня стартують суперзмагання в Індіан-Веллсі, які, на думку Стефаноса Циципаса, мають стати п'ятим турніром серії Grand Slam!

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.