Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Нідерланди
| Оновлено 04 березня 2024, 03:29
8372
5

З вундеркінда – у злочинці. Як Промес ховається в росії від правосуддя

Колись неймовірно талановитий вінгер профукав кар'єру й тепер ховається за контракт зі Спартаком

| Оновлено 04 березня 2024, 03:29
8372
5
З вундеркінда – у злочинці. Як Промес ховається в росії від правосуддя
Getty Images/Global Images Ukraine. Квінсі Промес

29 лютого стало відомо про те, що в Об'єднаних Арабських Еміратах було затримано 32-річного вінгера московського Спартака Квінсі Промеса, який має на своєму рахунку 50 поєдинків та 7 забитих м'ячів за національну збірну Нідерландів. У ЗМІ із самого початку фігурувало кілька версій того, що стало приводом для затримання, але про це ми поговоримо трохи пізніше, а поки що пропонуємо згадати, хто ж такий цей Квінсі Промес і чим він був примітний, що свого часу зумів зіграти півсотні поєдинків за одну з найсильніших національних збірних європейського континенту…

Квінсі Промес народився в Амстердамі у родині вихідців з Суринаму. З самого дитинства у хлопчика сформувався непростий характер, що згодом призвело до того, що Квінсі часто лаявся з матір'ю та відверто байдуже ставився до навчання. Єдиним заняттям, яке повністю поглинало Промеса у дитинстві та юності, був футбол. Якби не він, то за зізнанням самого Квінсі, швидше за все, він опинився б у світі криміналу та чогось подібного…

Займатися футболом Промесу в дитинстві поталанило у легендарній академії Аякса. Однак у певний момент хлопця буквально викинули звідти, мотивувавши таке своє рішення відсутністю належного рівня дисципліни у Квінсі, причому як на полі, так і в повсякденному житті.

Промеса підібрав Твенте, де юний талант згодом і проявив себе у всій красі. В сезоні-2013/14 Квінсі відзначився за команду з Енсхеде 19 результативними діями (11 голів та 8 асистів) у 31 поєдинку в рамках Ередивізі. Крім того, вінгеру вдалося блискуче показати себе в іграх за молодіжну збірну Нідерландів, де на рахунку Квінсі виявилося 8 голів у 9 матчах – феноменальний показник, пройти повз який скаути топових європейських клубів просто не могли.

Пліткували, що Промес може перебратися з Твенте у Ліон або Сент-Етьєн, однак у певний момент на горизонті з'явилися багаті росіяни. У боротьбу за одіозного таланта з Нідерландів вступили московські Динамо, ЦСКА та Спартак, і останньому вдалося домовитися як з Твенте, так і з Квінсі про умови співпраці. В результаті влітку 2014 року Промес за 11,5 мільйонів євро перейшов до Спартака, із яким підписав трудову угоду на чотири роки. Керівництво московського клубу тоді навіть бравірувало тим, що йому вдалося перехопити Квінсі з-під носа Манчестер Юнайтед, але скільки-небудь серйозних чуток, що заслуговують на реальну довіру, з цього приводу у європейських ЗМІ тоді не було, тому залишимо фантазії тим, хто схильний в них вірити…

Як би там не було, а у чемпіонаті росії Промесу дуже швидко вдалося стати однією з ключових зірок. Він демонстрував стабільну та результативну гру, а за підсумками сезону-2016/17 навіть допоміг Спартаку вперше за шістнадцять років знову стати найсильнішою командою країни. Не дивно, що у цей період Квінсі досить регулярно викликався до розташування збірної Нідерландів, де таким же лідером, як у Спартаку, звичайно, не був, але для ротації використовувався, причому досить стабільно.

Влітку 2018 року Промес за 21 мільйон євро перейшов до іспанської Севільї, однак у Ла Лізі його справи пішли зовсім не так добре, як на те розраховували боси «нервіонців». За свою нову команду нідерландський вінгер у сезоні-2018/19 в рамках іспанського чемпіонату зіграв 33 матчі, відзначившись у них лише 2 забитими м'ячами та 4 асистами.

Тоді ж, улітку 2018-го, в Промеса почалися перші серйозні проблеми із законом, про які стало відомо європейським журналістам. Квінсі звинуватили в тому, що він відлупцював свою дружину, й згодом футболіст визнав це, але був відпущений на волю під заставу. Скандал вдалося зам'яти, а у лютому 2024 року низка ЗМІ повідомила, що Промес покинув свою дружину з їхніми чотирма спільними дітьми, оскільки захопився новою дівчиною – американською виконавицею репу Табатою Робінсон, котра більш відома під псевдонімом DreamDoll.

Вже влітку 2019 року Промес залишив Севілью, і за 15,7 мільйонів євро повернувся до клубу, де для нього все лише починалося – Аяксу. На батьківщині Квінсі, відверто кажучи, не виблискував, хоч і продовжував стабільно викликатися до національної збірної. Більше того, з Нідерландами вінгер навіть дійшов до фіналу Ліги націй-2018/19, де «помаранчеві», втім, програли Португалії із рахунком 0:1.

Getty Images. Квінсі Промес

Свій останній (чи то взагалі, чи то станом на зараз, хоча у перше віриться набагато більше) матч за збірну Нідерландів Квінсі Промес зіграв 27 червня 2021 року в рамках 1/8 фіналу Євро-2020. Тоді «помаранчеві» програли Чехії (0:2) та сенсаційно завершили свій шлях у турнірі, а в кар'єрі Промеса остаточно настала чорна смуга.

Ще за півроку до початку фінальної частини Євро-2020 Промес за 8,5 мільйонів євро пішов з Аякса в Спартак. Повернення у росію вийшло для вінгера справді вельми пафосним, принаймні з точки зору висвітлення у ЗМІ. "Привіт, я їду додому", "В росії я почуваюся як удома", "У серці я русскій" – подібні цитати Промеса буквально переповнювали пропагандистські медіа країни 404…

І якщо у футбольному плані в російській Прем'єр-лізі Промесу дійсно вдалося реанімувати свою кар'єру (у сезоні-2022/23 на його рахунку було 20 голів та 7 асистів у 27 матчах), то ось в іншому життя Квінсі відверто пішло під укіс.

Ще влітку 2020 року Промес став фігурантом розслідування, в рамках якого його звинуватили в тому, що на одній із сімейних вечірок він завдав удару ножем в коліно свого двоюрідного брата. Розгляд справи йшов досить довго, й Квінсі вдалося втекти до росії, яка не має договору про екстрадицію злочинців з Нідерландами.

Вирок у справі про поножовщину Промес почув лише влітку минулого року. Його визнали винним та винесли покарання у вигляді 18 місяців тримання під вартою, проте реально посадити не змогли, оскільки адвокати футболіста подали апеляцію, та й сам він перебував на території країни 404, не ризикуючи повертатися на батьківщину.

Новий кримінальний скандал навколо Квінсі Промеса виник навесні 2022 року. Тоді прокуратура Нідерландів висунула футболісту Спартака підозру у незаконному обігу наркотиків, відмиванні грошей та участі в злочинній організації. Розслідування та судовий розгляд також затяглися, але 14 лютого 2024 року Квінсі був визнаний винним і засуджений до шести років позбавлення волі, хоча сторона звинувачення вимагала для вінгера дев'ять років ув'язнення.

Слідство зуміло довести причетність Промеса до двох партій контрабандного кокаїну на 650 кг та 713 кг, які перехопили правоохоронці у січні 2020 року в Антверпені. Наркотики були заховані в партії морської солі з Бразилії, звідки перевозилися у двох контейнерах до Бельгії.

Колишній вінгер збірної Нідерландів не з'явився на суд і, таким чином, так і не зробив заяви про своє правопорушення. Подальші повідомлення в пресі та у ході розслідування показали, що Промес «відчуває себе недоторканним» з огляду на той факт, що він уникає присутності на засіданнях суду. Принаймні, про це заявили прокурори під час одного із судових засідань: «Схоже, він [Квінсі Промес] вважає себе недоторканним, перебуваючи в росії».

Також прокуратура стверджувала, що Промес «нормалізує та майже романтизує торгівлю кокаїном», а його багатство, зароблене в ході футбольної кар'єри, сприяло значним інвестиціям, які футболіст робив у розвиток наркоторгівлі та допомогло йому «просуватися в цьому бізнесі організаційними сходами». Крім того, розслідування хотіло зрозуміти, «як такий успішний футболіст дозволив так глибоко втягнути себе у злочинну діяльність», проте через відсутність прямого контакту із обвинуваченим отримати відповідь на це питання прокурорам так і не вдалося.

Повертаючись до затримання Промеса в ОАЕ, яке відбулося 29 лютого, варто зазначати, що спочатку у низці європейських ЗМІ писали, що це сталося на запит нідерландської сторони, яка ще 17 лютого внесла Квінсі до міжнародного розшуку. ОАЕ, на відміну від росії, має договір з Нідерландами про екстрадицію злочинців, проте поки що далеко не факт, що Промеса повернуть на батьківщину.

За даними з російських джерел, Промеса було затримано поліцією в аеропорту Дубая за те, що він залишив місце ДТП. За законами Об'єднаних Арабських Еміратів Промесу може загрожувати ув'язнення терміном від одного місяця до чотирьох років, а також грошовий штраф у розмірі 5 тисяч євро. В Спартаку вже пообіцяли надати Квінсі всіляке сприяння та юридичну допомогу, аби футболіст міг повернутися до росії, але також анонсували застосування до нього заходів дисциплінарного впливу.

Очевидно, що повернення в росію бачиться для Квінсі Промеса зараз найбільш сприятливим варіантом не так у плані кар'єри, як з погляду подальших перспектив життя. У Нідерландах екс-вінгера «помаранчевих» одразу ж заарештують й відправлять у каталажку – туди, де йому, мабуть, саме місце, але перебування в країні 404, для якої цивілізований закон не писаний, дозволяє колись неймовірно талановитому нідерландському вінгеру не тільки продовжувати із комфортом перебувати на волі, але ще й набивати кишені кривавими російськими нафтодоларами. Втім, зараз буквально усе для Квінсі Промеса залежить виключно від рішення влади ОАЕ…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо – Верес. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 01 травня 2024, 10:15 51
Динамо – Верес. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Кияни права на осічку не мають і її, судячи з усього, не допустять

Три клуби із топ-чемпіонатів цікавляться екс-коучем Шахтаря
Футбол | 01 травня 2024, 16:17 0
Три клуби із топ-чемпіонатів цікавляться екс-коучем Шахтаря

Паулу Фонсека може перебратися до Англії, повернутися до Італії або залишитися у Франції

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Оля UA🇺🇦🇵🇱
Ogyda
Iigor6583
Крім наркоти, у нього є ще стаття за поножовщину ( пурнув свого родича пером). А на  болотах 404 прихильники нацистського злочинця  путіна,з буквою Z на рилі, виють як скажені собаки, що  рашисти "своих нє бросают". Вбивця вбивцю покриває. Це суть існуванея цього смердючого нацизмом путінського режиму.
dimando560
Болота збирають "найкращих синів" людства.
Barry
Он делает инвестиции не в криминал, а в 
кокаиновый государственный бизнес на срашке.