Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Юніори
| Оновлено 03 березня 2024, 10:02
443
0

Степан КІНАШ: «Всі зібралися і по максимуму віддавалися на трасі»

Український біатлоніст – про естафету на юніорському чемпіонаті світу

| Оновлено 03 березня 2024, 10:02
443
0
Степан КІНАШ: «Всі зібралися і по максимуму віддавалися на трасі»
noc-ukr.org. Степан Кінаш

Український біатлоніст Степан Кінаш поділився думками про естафету на юніорському чемпіонаті світу 2024 в естонському Отепяя.

– Степане, вітаю із медаллю ЮЧС, з яким настроєм виходили сьогодні на дистанцію?

– Дякую! Виходили сьогодні на гонку із бойовим настроєм. Всі хлопці бачили, що реально боротися за медаль, є дуже гарні шанси. І при гарній стрільбі ми цілком можемо скласти конкуренцію навіть лідерам. Всі хлопці були налаштовані на гонку. Дуже відповідально поставились до підготовки: до обкатки лиж, пристрілки. Сьогодні був останній змагальний день, а за спиною залишилося чотири старти, накопичилася втома, та й вдома деякі з нас не були місяць, а то й два. Але всі зібралися і по максимуму віддавалися на трасі. Настрій у нас був дуже серйозний.

– Перший етап дуже відповідальний, багато в чому він задає темп виступу всій команді, як ставитеся до цього етапу ви?

– Виступ на своєму етапі за 10-бальною шкалою оцінюю на дев’ятку — не впорався із лежкою з п’яти пострілів. А так, все, що зміг від себе, видав на максимумі. Повторюся, що це вже п’ята гонка на чемпіонаті світу, ще три були в Польщі, тож втома вже накопичилася. Все одно я старався працювати по трасі, не відпускати лідерів. Після лежки 18 секунд програвав, а на другому колі вже підібрався до лідерської групи на відстань 6-7 секунд, вийшло добре відпрацювати стійку. Ця гонка контактна, а надто перший етап, ти бачиш лідерів. Дуже цей формат схожий на мас-старт. Я раніше дуже полюбляв брати участь у мас-стартах — там ти контролюєш ситуацію, це дуже цікаво. І після мене ще ж було три етапи, розумів всю відповідальність за естафету, тож треба було потужно відпрацювати. Зазвичай, якщо добре виходить перший етап, команда йде на лідерських позиціях, і результат виходить достойним. Коли ж перший етап провальний, то потім важко другому-третьому етапам відігравати відставання.

– Спостерігаючи за вашими виступами на ЧС, особисто у мене було таке враження, що ви ніби набираєте темп по ходу змагань. Як фізично себе почували в Отепяя?

– Скажу чесно, щодо стану на цих змаганнях, то не все було класно. Дуже важкі були гонки, і кожен старт мені давався досить важко, і не тільки тому, що вже було багато виступів. Тут досить важкі погодні умови, траса розбивалась, на дистанції - каша, ковзання було не особливо гарним. Та й у Польщі на чемпіонаті Європи також погода була далеко не кращою. Скажу, що в грудні у мене була краща форма. І з такою формою, якщо гарно стріляти, можна фінішувати у топ-10 та складати конкуренцію. У будь-якому випадку, навесні потрібно робити аналіз і дивитися, у який бік треба рухатися. Треба працювати над фізикою, темпом. Щодо стрільби, то треба попрацювати над лежкою, до стійки питань немає. Треба також більше працювати над ходом, а ще вміти підходити у гарній формі до таких відповідальних змагань, як чемпіонат світу. Взагалі по сезону хочу тримати гарну форму. Наступний рік буде вже серед чоловіків, звісно, що треба більш відповідально ставитися до роботи, старатися свою форму тримати на високому рівні.

– Вболівальники знають, що вашою сильною стороною завжди була стрільба. На цьому ЮЧС у особистих гонках ви не надто чисто працювали на вогневих, у чому причина?

– Так, тут є нюанси, особливо на лежці. На стійці все нормально. Втім, не завжди ці нюанси залежать від мене. Часто ловлю себе на тому, що як пристрілювався, так все повинно бути й на змаганнях, навіть килимок так лежати. Багато існує деталей, які вирішують щось на стрільбі. Треба, звісно, вчитися, постійно напрацьовувати професійні навички. Навесні буду працювати над стрільбою лежачи. Попрацюю над рушницею, буду міняти рукоятку. Намагатимуся покращувати якість стрільби.

– Як ви оцінюєте для себе цей чемпіонат, особисті виступи?

– Цей чемпіонат світу для мене на шістку з десяти. Я не так добре себе почуваю, як, скажімо, у грудні. Можливо, тоді я і не був на піку форми, але почував себе краще. Навіть не знаю, з чим це пов’язане. Можливо, треба здати аналізи, зробити кардіограму. Наразі тут цього не можна зробити і перевірити деякі показники. Так, максимальний результат я тут не показав, але намагався віддаватися на кожній гонці по максимуму. Хоч і було важко, і не все виходило, та я не опускав руки. От сьогодні змогли зібратися і показати результат. А в особистих гонках не все виходило, та я все ж залишився у заліку 8-м. Якщо взяти минулий рік, то я був 10-м. Звісно, прогрес невеликий, та він є. Але хотілося б зробити крок на дві-три сходинки вгору, бути більш конкурентоспроможним.

– ЮЧС завершено, які у вас подальші плани щодо роботи?

– Після чемпіонату світу я їду додому, не був там вже два місяці, хочу трохи відпочити, а може, на пару днів забути, що таке біатлон. Зараз ми взяли медаль в естафеті, наразі у нас багато яскравих емоцій, і хочу від цього трохи відійти, щоб потім повернутися вже до повноцінної роботи. Залишився останній ривок, далі буде вже чемпіонат України в Буковелі. Для мене міжнародні змагання цього сезону закінчилися. Тож буду готуватись до ЧУ, а після нього закатуватися, звісно, якщо дозволять умови та буде сніг. І все, сезон завершено.

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.