Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 25 березня 2024, 20:00
3314
6

Вже не легенда? Як справа про зґвалтування позначилася на Дані Алвесі

Найбільш знакові клуби у кар'єрі фулбека поспішили де-факто від нього відхреститися…

| Оновлено 25 березня 2024, 20:00
3314
6
Вже не легенда? Як справа про зґвалтування позначилася на Дані Алвесі
Getty Images/Global Images Ukraine. Дані Алвес

22 лютого в Іспанії суд виніс вирок у справі, в рамках якої колишній фулбек Барселони та збірної Бразилії Дані Алвес звинувачувався у сексуальному насильстві відносно дівчини, факт якого стався наприкінці грудня 2022 року. Постраждала сторона, як відомо, вимагала застосувати до екс-футболіста максимальний термін покарання – 12 років ув'язнення. Прокуратура та сторона звинувачення просили суд дати Дані Алвесу 9 років в'язниці, а тому підсумковий вердикт правосуддя у чотири із половиною роки позбавлення волі, мабуть, став для бразильця своєрідним подарунком долі. Щоправда, щодо колишнього футболіста збірної Бразилії (126 матчів, 8 голів) було запроваджено ще кілька обмежень та застосовано штраф у 150 тисяч євро, який Алвес зобов'язаний заплатити потерпілій, але все це вже виглядає другорядним на тлі ключового – найближчі кілька років колись найтитулованіший футболіст в історії проведе за ґратами.

Історія зі зґвалтуванням боляче вдарила й по іміджу Дані Алвеса. Все те, що бразилець так довго та старанно накопичував завдяки рокам спортивної кар'єри, тепер поділося казна-куди. Спонсори вже давно відвернулися від колишнього футболіста Барселони, та й та обставина, що Дані довелося зайняти у Неймара 150 тисяч євро на виплату компенсації постраждалій від його дій дівчині, свідчить про проблеми фінансового характеру, які нині переживає Алвес.

Втім, тепер Дані Алвес ризикує втратити не лише матеріальні статки й досягнення, а і те, що здавалося раніше ледве не вічним – свою спортивну спадщину.

Нещодавно ім'я Дані Алвеса зникло з офіційного сайту Барселони, де є спеціальна сторінка, присвячена легендам каталонського клубу. Алвес виступав за «блаугранас» з 2008 по 2016 роки, а потім також ненадовго повертався у сезоні-2021/22. З каталонцями бразильський легіонер шість разів ставав чемпіоном Іспанії, тричі вигравав Лігу чемпіонів, по чотири рази – Кубок та Суперкубок Іспанії, по три рази – Суперкубок УЄФА та клубний чемпіонат світу. Логічно, що все це разом із 408 проведеними офіційними матчами за "блаугранас" робило 40-річного Дані Алвеса дуже значущою постаттю для Барселони. Навіть не так – після остаточного відходу бразильця зі стану каталонців ті внесли його до свого реєстру легенд клубу, який ведеться згідно із датою відходу гравців зі стану «блаугранас». Тобто ті, хто пішов останніми, виявляються вгорі списку, через що Жорді Альба та Серхіо Бускетс, які залишили клуб наприкінці минулого сезону, – наразі є першими.

fcbarcelona.com. Ім'я Дані Алвеса більше не значиться у реєстрі легенд каталонців


Ім'я Дані Алвеса було поміщене між Жераром Піке, котрий завершив кар'єру в листопаді 2022 року, та Ліонелем Мессі, який залишив клуб у серпні 2021 року. Однак у реєстрі легенд Барселони бразилець перебував аж до доленосного для нього судового рішення, про яке мова зайшла на початку нашої розповіді. Через кілька годин після того, як бразильця визнали винним й засудили на 4,5 роки в'язниці, його ім'я зникло і зі списку легенд Барселони.

Рішення про те, щоб виключити Алвеса з когорти легенд Барселони, керівництво цього клубу прийняло негайно, оскільки обговорення з цього приводу тривали ще з січня минулого року, коли бразилець і опинився під слідством. Проте тоді боси "блаугранас" справедливо вирішили дочекатися рішення суду, після чого вже й вчиняти якісь конкретні дії.

Відомо також, що в офіційному клубному музеї Барселони в аспекті зазначених змін не доведеться вносити жодних коректив. Незважаючи на те, що Дані Алвес був у реєстрі легенд клубу на його офіційному сайті, в музеї Барси не було жодних персональних згадок про цього футболіста, були відсутні його футболки, бутси чи фотографії, на яких він був би зафіксований один.

Будь-які згадки про Дані Алвеса, де він є частиною колективу Барселони (наприклад, групові фото) спеціальній корекції піддаватися також не будуть. Це рішення керівництва клубного музею підтримали й боси клубу, які вважають, що вкрай дивним і некоректним буде втручатися в історію подібним чином.

А ось де до спадщини Дані Алвеса після скандалу зі зґвалтуванням поставилися ще суворіше, то це фактично у рідній для фулбека Байї. Саме у цьому бразильському клубі правий захисник на початку «нульових» років робив перші кроки у професійному футболі, перед тим, як у 2002 році перебратися до Севільї (спочатку на правах оренди, а потім – і на повноцінній основі).

У грудні 2020 року в муніципалітеті Жуазейру на честь Дані Алвеса було встановлено статую. Тим самим місцева влада та населення продемонстрували те, що пишаються мати такого іменитого та уславленого земляка, але після скандалу зі зґвалтуванням ситуація різко змінилася.

На початку вересня минулого року невідомі покрили верхівку статуї Дані Алвеса чорним поліетиленовим пакетом, який зафіксували скотчем.

globo.com. Статуя Дані Алвесу в Жуазейру до та після «втручання» невідомих


Згодом повідомлялося, що муніципальні служби зняли пакет зі статуї, але дуже швидко він з'явився на тому ж місці знову, після чого реакцію з боку влади та поліції журналісти протягом кількох днів так і не отримали.

А ось хто відреагував на подібне, то це рідний брат Дані Алвеса Ней Алвес. Восени минулого року чоловік, який вірив у невинність свого родича, написав у соціальних мережах таке: «Хочу нагадати, що мій брат чекає на суд і ще питання: чи буде доведено його провину? Якщо ні, то як після цього ви дивитиметеся йому в очі? Нехай благословить та захистить нас Бог».

Після того, як Дані Алвеса офіційно визнали винним, серед жителів Жуазейру було чимало тих, хто почав вимагати взагалі знести статую, встановлену на честь екс-футболіста. Логіка, якою керуються активісти, дуже проста й зрозуміла: мешканці міста не повинні бути публічно пов'язані з людиною, котра вчинила мерзенний злочин, який ніколи не відповідатиме принципам та цінностям муніципалітету.

У відповідь на це керівництво міста повідомило, що прийматиме остаточне рішення після того, як закінчаться усі судові розгляди, адже як сам Дані Алвес, як і сторона звинувачення, виявились незадоволеними "половинчастим" рішенням Феміди, й подали на нього апеляцію.

А ось керівництво футбольного клубу Баїя відреагувало на визнання провини Дані Алвеса набагато швидше. З клубного музею без пояснення причин та будь-яких офіційних коментарів зникла фотографія цього екс-футболіста. Її просто грубо здерли з того місця, де вона красувалася раніше, поруч з іншими відомими та легендарними для "триколірних" гравцями.

goias24horas.com.br. ФК Баїя вирішила у своєму музеї обійтися без фотографій Дані Алвеса


Що ж, кожна людина має відповідати за свої вчинки та, особливо, провини. І кожному, хто порушив закон, потрібно бути готовим не лише до покарання за кримінальним кодексом, а й до суспільного осуду, результатом якого де-факто стає тотальне знищення колишнього іміджу, на створення якого раніше пішли роки та навіть десятиліття.

P.S. Вже після написання тексту, буквально сьогодні, стало відомо, що Барселона повернула ім'я Дані Алвеса у перелік клубних легенд на офіційному сайті. Тепер бразилець перебуває там, де й був раніше – між Жераром Піке та Ліонелем Мессі… Втім, після подібних "метань" певний осад у фанатів каталонців все одно, як то кажуть, залишився. Не кажучи вже про те, що така різка зміна офіційної позиції, нехай і без окремого коментування з боку клубу, виглядає несолідно, як для 27-разового чемпіона Іспанії та 5-разового переможця Ліги чемпіонів. Як то кажуть, визначатися в подібних питаннях потрібно лише один раз, аби потім не було мук совісті…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут
Футбол | 01 травня 2024, 07:22 1
Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут

Тібо вважає, що врятувати у такій ситуації було дуже складно

Анчелотті оцінив шалений матч із Баварією, в якому Лунін пропустив двічі
Футбол | 01 травня 2024, 07:26 0
Анчелотті оцінив шалений матч із Баварією, в якому Лунін пропустив двічі

«Реал» зіграв унічию з мюнхенською командою на «Альянц-Арені» з рахунком 2:2

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Brian
А у нас бы он вышел под залог. А может и вовсе под суд не пошёл. Подумаешь....изнасиловал.
Андрей Кан
Так прос..ти всі свої досягнення, ще треба вміти. І все заради того, що він і так міг без проблем отримати. 
Yura Юрий
с колличеством матчей за Барсу - перебор, 408 матчей за 8 лет ...408 матчей в Примере , с учетом Севильи.
Lulinnha
Теперь очко Алвеса будет удовлетворять на зоне всяких там Педро и Мигелей.. 
Fant24
Уверен что такое он делал не раз.просто всегда барселоны .был уверен что отмажут