Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Португалія
| Оновлено 28 лютого 2024, 16:32
17887
18

Віктор Дьокереш: в АПЛ його списали за низький інтелект, тепер дають 90 млн

Олексій Сливченко – про одного із найкращих бомбардирів європейського футболу сьогодення

| Оновлено 28 лютого 2024, 16:32
17887
18
Віктор Дьокереш: в АПЛ його списали за низький інтелект, тепер дають 90 млн
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Дьокереш

Віктор Дьокереш – ім'я, яке може стати відкриттям для тих, хто не надто багато часу приділяє нетоповим європейським футбольним лігам, проте для любителів як слід «прошерстити» усі більш менш серйозні чемпіонати континенту цей центрфорвард лісабонського «Спортінга» точно виявиться відомою фігурою.

Цього сезону 25-річний швед з угорським корінням справді став однією з сенсацій у португальській Прімейрі, та й у розіграші Ліги Європи. Станом на поточний момент у національному чемпіонаті за «Спортінг» Дьокереш забив 17 м'ячів та віддав 7 результативних передач у 21 поєдинку, а в єврокубку на рахунку Віктора 5 голів та 1 асист у 7 поєдинках. Феноменальна результативність та ефективність на полі Дьокереша призвели до того, що у січневе трансферне вікно предметний та серйозний інтерес до нього виявив «Челсі». Лондонський топ-клуб навіть був готовий заплатити за шведського голеадора 90 мільйонів євро (85 – одразу та 5 – у вигляді бонусів), проте боси «Спортінга» відкинули таку пропозицію й дали зрозуміти, що погодяться із відходом Дьокереша лише у разі активації його клаусули, яка за умовами поточного контракту форварда із лісабонцями становить 100 мільйонів євро.

У «Спортінгу» Дьокереш опинився влітку минулого року, коли переїхав до Португалії з Англії. За право підписати трудову угоду із Віктором «леви» заплатили компенсацію колишньому клубу форварда – «Ковентрі» – у розмірі 21 мільйона євро. Це стало трансферним рекордом для «Спортінга», адже ніколи раніше лісабонці не витрачали таких солідних грошей на підписання одного новачка.

Сам Дьокереш, схоже, не надто й розумів, куди переходить – принаймні, це випливає з інтерв'ю Віктора, у якому той чесно зізнався, що вкрай мало що знав про чемпіонат Португалії, проте це абсолютно не завадило центрфорварду з ходу стати однією з головних зірок Прімейри.

«Думаю, я дуже легко влився у склад «Спортінга». Мені було весело з першого дня на полі та за його межами. Я прибув сюди на початку передсезонної підготовки, що дуже важливо. Гравці та клуб були вкрай гостинні, і це відіграло свою роль. Чесно кажучи, я й гадки не мав про рівень чемпіонату Португалії в цілому. Але я, вочевидь, зацікавив «Спортінг» та деякі інші топ-клуби. Мабуть, зараз я збрешу, якщо скажу, що був упевнений в тому, наскільки все буде добре тут для мене», – заявив Дьокереш.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Дьокереш швидко став лідером атак Спортінга

Витратити рекордну суму на покупку Дьокереша «Спортінг» підштовхнули стабільно успішні виступи шведського форварда в Чемпіоншипі за «Ковентрі». У сезоні-2021/22 Віктор відзначився 17 голами у 45 поєдинках за «небесно-блакитних», а у сезоні-2022/23 на його рахунку був уже 21 забитий м'яч у 46 матчах в рамках цієї ліги.

До «Ковентрі» Віктор Дьокереш грав у Швеції за «Броммапойкарну», де за два роки забив 25 голів у 67 офіційних поєдинках. Прекрасна антропометрія та здатність забивати м'ячі привернули увагу до молодого таланту скаутів англійського «Брайтона» – клубу, який на той момент вирішував у англійській Прем'єр-лізі виключно завдання щодо збереження прописки в еліті.

Трансфер Дьокереша з «Броммапойкарни» до «Брайтона» відбувся у січні 2018 року. За нього англійський клуб віддав 1 мільйон євро, проте ані Кріс Х'ютон, ані Грем Поттер, який прийшов йому на зміну у статусі головного тренера «чайок», не бачили в новобранці футболіста, котрий здатен стати знаковою фігурою у нападі «Брайтона». Не дивно, що Дьокереш із самого початку грав переважно за молодіжну команду клубу.

«Віктор був дуже фізично сильним та міцним, незважаючи на свій юний вік. А ще він був чудовим бігуном, але відчувалося, що він зможе покращитись лише тоді, коли його футбольне розуміння та технічний інтелект виростуть», – розповідав тодішній коуч «Брайтона» U-21 Саймон Раск, під керівництвом якого Дьокереш відіграв 31 матч та відзначився 14 забитими м'ячами.

Саме через низький ігровий інтелект та нездатність вписатися у схеми Грема Поттера керівництво «Брайтона», за погодженням із Раском, наважилося відпустити Дьокереша в оренду. Спершу шведський форвард відіграв сезон у другій Бундеслізі за «Санкт-Паулі» (7 голів у 26 матчах), а потім був відданий в оренду команді Чемпіоншипу «Суонсі», де менш ніж за півроку абсолютно провалився, не зумівши забити жодного м'яча у 11 проведених поєдинках.

Все у кар'єрі Дьокереша змінилося у січні 2021 року, коли він був орендований «Ковентрі». У стані «небесно-блакитних» Віктор поступово почав відчувати впевненість у власних силах, й незабаром був викуплений за 1,2 мільйона євро. У «Брайтоні» з легким серцем розпрощалися зі шведським легіонером, адже той за півроку перебування у «Ковентрі» зумів відзначитись лише 3 голами в 19 матчах. Топова результативність до Дьокереша прийшла саме тоді, коли він став повноправним виконавцем «небесно-блакитних».

Як зізнавався сам Дьокереш, адаптуватися до «Ковентрі» та вийти на топовий рівень результативності йому допоміг наставник «небесно-блакитних» Марк Робінс – у минулому форвард «Манчестер Юнайтед» та низки інших команд, який з 2017 року обіймає пост коуча «Ковентрі».

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Дьокереш тисне руку Марку Робінсу

«Він був пристойним нападником як гравець, і мені виявилося приємно працювати з кимось, хто розуміє мою позицію та може пояснити мені те, що від мене очікують. Робінс говорив зі мною про те, як я можу бути більш ефективним, і давав мені невеликі поради щодо моїх рухів. Корисно мати тренера, який грав за такі команди, як «Манчестер Юнайтед», адже він знає вимоги найвищого рівня, й у нього можна багато чого навчитися», – розповідав Дьокереш.

Під керівництвом Робінса Дьокерешу вдалося не лише значно підвищити футбольний інтелект, змусивши назавжди замовкнути критиків, а й стати одним із найрезультативніших форвардів Чемпіоншипу останніх років разом із Александаром Митровичем та Джоелем Піру.

Крім цього, шведський нападник зберіг ту якість, за яку його особливо нахвалювали ще з юності – здатність грати у кожному матчі по 90 хвилин, навіть якщо йдеться про необхідність проводити по два поєдинки на тиждень. Приголомшлива фізична готовність Дьокереша – це те, чим зараз активно користується тренерський штаб «Спортінга», в якого не має потреби вдаватися до ротації, а є можливість виставляти Віктора на кожен офіційний поєдинок, чи то гра чемпіонату Португалії, чи Кубка країни або Ліги Європи.

Цікаво й те, що Дьокереш має гарні технічні навички, завдяки чому активно йде в обведення. Минулого сезону Чемпіоншипа Віктор, за даними Wyscout, виконав найбільше обведень та дій 1-в-1 (475), причому із великим відривом від найближчого переслідувача, яким виявився вінгер «Сандерленда» Джек Кларк (343). Наразі Дьокереш є другим за кількістю обведень у португальській Прімейрі, проте зовсім незначно програє лідеру рейтингу Рафіку Гітану з «Ешторіла» (174 дії проти 195 відповідно).

Ще однією цікавою особливістю Дьокереша є те, що, відзначаючи забиті м'ячі, 25-річний форвард часто прикладає руки до рота. Цей загадковий жест вже викликав гарячі суперечки у Португалії. Вболівальники серйозно сперечаються про те, чи є він відсиланням до якогось персонажа або закликом до критиків замовкнути, але сам Віктор не поспішає відкрити завісу таємничості з цього приводу, хоча й дав конкретну обіцянку зробити це за дотримання цілком конкретної умови.

Getty Images/Global Images Ukraine. Манера Дьокереша святкувати забиті м'ячі викликає суперечки серед фанів

«Якщо ми виграємо чемпіонат, то я розповім про це. Обіцяю», – запевнив шведський форвард «Спортінга».

Втім, скаутів та керівників низки європейських топ-клубів не надто й хвилює, що означає така манера Дьокереша святкувати забиті м'ячі. Для них набагато важливіше буде спробувати домовитися зі «Спортінгом» про літній перехід шведського нападника. Зараз його активно сватають у «Парі Сен-Жермен» – на місце Кіліана Мбаппе, який, найімовірніше, продовжить кар'єру у «Реалі». А де в результаті опиниться Дьокереш, стежитимемо у літнє трансферне вікно, після чого остаточно й зрозуміємо, чи готовий цей форвард реально підкорювати вершини топового європейського футболу, чи його реальний рівень – це «Ковентрі» та «Спортінг»…

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар відпустив Келсі. Чому це рішення правильне, а чому – ні
Футбол | 01 травня 2024, 06:50 11
Шахтар відпустив Келсі. Чому це рішення правильне, а чому – ні

Олексій Сливченко – про оренду молодого венесуельського бомбардира «гірників» до «Цинциннаті»

ВІДЕО. Форвард збірної України відповів на запитання про майбутнє у Ла Лізі
Футбол | 01 травня 2024, 23:55 0
ВІДЕО. Форвард збірної України відповів на запитання про майбутнє у Ла Лізі

Роман Яремчук із «Валенсії» заявив, що поговорить про це наприкінці сезону

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK1961
Что характерно - на мои посты всегда набрасывается тут же ржавая гниль из состава запасного, ак какашки 228, умалишенного из лиги конференций и им подобных - причем всегда (за неимением большего словарного запаса) с набором одних и тех же матерных выражений. И как им удается из своей канализации под площадью ульянова в юзовке так быстро сбегать в инет?
Serhii P.
"Челсі" і далі цікавиться всяким шлаком. Якщо він провалився в Англії, що зміниться, після його повернення. Просто буде черговий трансферний провал "Челсі".
Milan1990
Неужели разведут кого то на 100 млн???
Remark
У Мудрика ситуація с точністю до навпаки.
Gargantua
думаю, что и сейчас у него игровой интеллект низковат и в топ чемпионате он провалится
DK1961
Не по теме:
ОЙ КАК ЖЕ БЫСТРО СПОРТ УА УБРАЛ И ИЗ ГЛАВНЫХ НОВОСТЕЙ, И ИЗ ВООБЩЕ ВЕТКИ НОВОСТЕЙ ИНФУ ПРО "ТЕХПОРАЖЕНИЕ АЛЕКСАНДРИИ"!!!
Вы не спалились случайно, ребята?!!
Я понимаю, что топите ПОСТОЯННО за шахтер, но в данном случае что-то не так, да?
И жмурка с участием Ротаня и посланников с другой стороны НЕ ДОЛЖНА РАСКРЫВАТЬСЯ, да?
Ну ну...
Fant24
судакова точно не возьмут даже за 10 млн после такого развода на мудрика .Это игрлки одного интеллектуального уровня 
Fant24
Если намекают на мудрика то мудрик это беспросветно  пустой человек .там никогда не будет интелоекта ни футбольного ни жизненного .глупейший 
_Tor78nado99rly_
Цікаве юне обдарування. Зірки зійшлися. Рівень гри? Результати кажуть самі за себе. Висновок: що менше говоритимуть про футбольний інтелект М. Мудрика, то більше він його виявлятиме на футбольному полі.
_Tor78nado99rly_
Интересное юное дарование. Звезды сошлись. Уровень игры? Результаты говорят сами за себя. Вывод: чем меньше будут говорить о футбольном интеллекте М. Мудрика, тем больше он его будет проявлять на футбольном поле. 
Keen Vision
Аналогії з Мудриком очевидні. Про низький ігровий інтелект зазвичай розповідають ті, хто не вміють працювати з гравцями та поставити гру команді.