Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 26 лютого 2024, 14:28
15650
0

Повернення Світоліної, гучні сенсації в Дубаї, два прориви тінейджерів

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 26 лютого 2024, 14:28
15650
0
Повернення Світоліної, гучні сенсації в Дубаї, два прориви тінейджерів
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна та Іга Свьонтек

Завершився ще один насичений тиждень тенісу, під час якого жінки відіграли багатий на неочікувані результати турнір WTA 1000 у Дубаї, а чоловіки провели одразу три турніри: ATP 500 у Ріо, а також ATP 250 у Досі та Лос-Кабосі. Українські тенісисти і тенісистки цього тижня зіграли посередньо, але в тур повернулася Еліна Світоліна, що завжди підвищує інтерес до цього виду спорту в Україні.

WTA 1000 Дубай

Цього року одразу 5 українок потрапили до основи великого турніру в ОАЕ. Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна, Леся Цуренко, Марта Костюк пройшли за рейтингом, а Даяна Ястремська отримала від організаторів вайлд-кард. На жаль, Цуренко навіть не вийшла на матч з Елізе Мертенс, знявшись через проблемний лікоть. Для Лесі це вже була по суті 45-та поразка в кар'єрі через проблеми зі здоров'ям, 12 разів вона просто не виходила на матч, ще 33 рази знімалася під час зустрічі. Слідом за Цуренко не вийшла на корт проти Дар'ї Касаткіної і Марта Костюк, яка за тиждень до цього змогла відіграти всього 3 гейми проти Анастасії Павлюченкової в Досі. У Марти проблеми трохи інші, вона не встигла відновитися після хвороби.

Першою з українок вступила в боротьбу Ястремська. Даяні довелося змагатися з великою кривдницею українок – Веронікою Кудерметовою. Це був непоганий шанс перемогти, тому що гра «нейтральної» спортсменки на старті сезону відверто не вражає. До цієї зустрічі у 2024-му Кудерметова виграла всього 2 матчі з 7, але й у Даяни щось пішло не так. У першому сеті Ястремська провалилася, вигравши лише 9 очок у сумі, але далі проблеми вже почалися в її суперниці. Хід гри начебто змінився, і після виграшу другого сету українка мала дотискати, але чомусь віддала два своїх гейми з рахунку 40-15, а далі вже було складно щось зробити. Після мегауспіху в Мельбурні гра Даяни не вражає.

Останніми з українок на корт вийшли Еліна Світоліна та Ангеліна Калініна, які грали між собою. Ангеліна в цьому сезоні не виблискує, але боротьба на корті була серйозною. На тай-брейку другого сету Світоліній все ж вдалося вирвати перемогу, і вона пройшла далі на одному зі своїх улюблених турнірів, де вигравала титули в 2017-му і 2018-му. У другому колі Еліна всьоме в кар'єрі змагалася з досить незручною для себе Татьяною Марією, але цього разу впевнено її переграла. Ця перемога означала вихід на матч проти першої ракетки світу Іги Свьонтек, яка минулими вихідними виграла третій поспіль титул у Досі. Проти польки поєдинок якось одразу не склався, перший сет було програно без шансів. Друга партія виявилася більш конкурентною, Еліна могла робити 5:5 під час подачі Іги на матч, але не судилося. Як для першого турніру після повернення – результат хороший, хоча Світоліна йшла з корту дуже незадоволеною.

Свьонтек мала вигляд абсолютної фаворитки, адже на самому початку з боротьби випала Аріна Соболенко. Її обіграла Донна Векич, яка навіть зізналася, що приїхала більше засмагати, ніж грати. Пізніше турнір втратив Єлену Рибакіну, Коко Гофф та інших топових тенісисток. У підсумку до півфіналу, крім Іги, вийшли кваліфаерка Анна Калінська і несіяні Жасмін Паоліні та Сорана Кирстя. Калінська після перемог над Остапенко і Гофф примудрилася ще й відчепити Свьонтек, а у фіналі з нею грала італійка Паоліні. Жасмін програла стартову партію, у другому і третьому сеті поступалася з брейком, але якимось дивом після рахунку 3:5 у фінальній партії взяла 4 гейми поспіль. Чудовий порятунок тенісного світу і ще одна велика радість до скарбнички італійських уболівальників тенісу. У них таких приємних емоцій з усіх напрямків не було дуже давно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жасмін Паоліні

Із цікавих результатів в одиночному розряді можна виділити перемогу Сорани Кирсті над Маркетою Вондроушовою. Румунка горіла 2:6, 1:5 і зуміла відіграти шість матчболів.

У парному розряді Людмила Кіченок з Альоною Остапенко виграли два матчі, а в 1/4 фіналу поступилися другим сіяним Габріелі Дабровскі та Ерін Рутліфф. Канадка і новозеландка в півфіналі програли майбутнім чемпіонкам Сторм Хантер і Катерині Синяковій. Надія Кіченок та Інгрід Гамарра Мартінс із Бразилії завершили боротьбу вже після першого раунду.

ATP 500 Ріо-де-Жанейро

Найбільший турнір у чоловіків було зіграно в Бразилії на ґрунті, хоча за складом він мало чим відрізнявся від інших. На превеликий жаль для організаторів і вболівальників, уже в першому матчі травмувався лідер посіву Карлос Алькарас. Іспанець упав на початку зустрічі, через що зміг відіграти лише два гейми проти місцевого спортсмена Тьяго Монтейро. Травма гомілкостопа начебто не важка, але певний час на відновлення все одно буде потрібен. На шлях Алькараса в третьому раунді вийшов п'ятий сіяний аргентинець Себастьян Баес, який і скористався цим шансом. Він дійшов до фіналу, в якому змагався проти свого 22-річного співвітчизника Маріано Навоне, який стартував у кваліфікації. Титул забрав, звісно, ж більш досвідчений тенісист, у колекції Баеса це найбільший трофей. До слова, Навоне запам'ятався не тільки перемогою над другим сіяним Кемероном Норрі в півфіналі, а й тим, що зупинив сенсаційного Жоау Фонсеку з 7-ї сотні світового рейтингу. 17-річний бразилець став першим гравцем 2006 року, який здобув перемогу на рівні ATP, а також наймолодшим чвертьфіналістом на рівні ATP 500 після Александра Звєрєва. Наступного тижня Фонсека увійде до топ-350.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоау Фонсека

ATP 250 Доха

Найцікавішим був турнір у Досі, де виступав Гаель Монфіс. Після непоганого матчу з Сіннером у Роттердамі певні очікування від чоловіка Еліни Світоліної в Досі були, і він не підкачав. У перших матчах Гаель виходив переможцем із протистоянь проти Ботіка ван де Зандсхулпа і Чжана Чжичженя, а потім навіть якось несподівано легко розібрався зі своїм молодим співвітчизником Уго Умбером. Зупинив Монфіса сенсаційний Якуб Меншик, який вибив до цього лідера посіву Андрєя Рубльова. У матчі за титул 18-річний чех змагався проти ще одного «нейтрального» спортсмена Карена Хачанова і дав йому серйозний бій (6:7, 4:6), але взяти титул все ж не вийшло. Проте Якуб став першим гравцем 2005 року народження, який дійшов до фіналу на рівні ATP. Також він обіграв Алехандро Давидовича Фокіна та Енді Маррея. А потрапив Меншик на цей турнір за новим правилом, яке дає змогу молодим гравцям із топ-250 один раз за сезон заявитися в основу змагань ATP, не маючи для цього потрібного рейтингу. Чому Якуб обрав Доху? Він жартома сказав, що тут роздавали айфони кожному з учасників. Насправді, він приїхав на перший турнір, на який вийшло.

Getty Images/Global Images Ukraine. Якуб Меншик

ATP 250 Лос-Кабос

У Лос-Кабосі було на кого подивитися, але перший титул у кар'єрі взяв Джордан Томпсон. У матчі за титул 29-річний австралієць здолав норвежця Каспера Рууда, а до цього зупинив шосту ракетку світу Александра Звєрєва. Ще більш дивним є те, що у чвертьфіналі проти Алекса Мікельсена Томпсон поступався 0:6, 1:4 (15:40), а потім відіграв три матчболи. Мікельсен до цього ще й зупинив третього сіяного Алекса де Мінаура. У заключний день змагань Томпсон не тільки зіграв одиночний фінал, а й два матчі парного розряду. У дуеті зі співвітчизником Максом Перселлом вони здобули перемоги в півфіналі та фіналі, а ігровий день завершився близько 3 години ночі.

Челенджери та турніри ITF

Юлія Стародубцева минулого тижня виступила на турнірі WTA 125 у Пуерто-Вальярта (Мексика). У перших двох матчах вдалося обіграти досить сильних суперниць: Емільяна Аранго і Саша Вікері не змогли виграти жодного сету в українки. Але з майбутньою фіналісткою Тайлою Престон з Австралії не вийшло. Навряд чи у Стародубцевої в пріоритеті була кваліфікація в Остіні, але далі грати в Мексиці і поєднати це з виступами в Техасі явно б не вийшло.

Катаріна Завацька та Дар'я Снігур виступили на змаганнях ITF W75 у Порту. Катаріні у стартовій зустрічі не без проблем вдалося обіграти маловідому американку Анну Сінклер Роджерс, але далі на заваді стала чемпіонка юніорського US Open 2022 Александра Еала з Філіппін. Як підсумок – лише три виграних гейми і завершення боротьби. Третя сіяна Снігур стартувала з перемоги над 19-річною Домінікою Салковою з Чехії, але в другому раунді поступилася Лейрі Ромеро Гормас з Іспанії, яка починала в кваліфікації. Обидві кривдниці українок програли у чвертьфіналі.

Олексій Крутих у трьох сетах поступився італійцеві Сальваторе Карузо в першому колі кваліфікації челенджера на Тенерифе. Українець зазнав шостої поразки поспіль, що є повторенням його особистого антирекорду.

На челенджері в Пуне (Індія) за вихід в основу змагалися три представники України. Юрій Джавакян та Ерік Ваншельбойм програли в першому раунді відбору, Вадим Урсу поступився у фіналі кваліфікації відомому австралійцю Бернарду Томичу.

Олександра Олійникова та Анастасія Соболєва виступили на турнірі ITF W35 в Антальї. Вони разом зіграли в парному розряді, де зуміли виграти один матч, а в одиночному обидві програли в першому раунді.

Денис Молчанов разом із сербом Ніколою Чачичем стартували з перемоги на челенджері у По (Франція), але не вийшли на матч 1/4 фіналу.

Інші новини

Стало відомо, що Україна прийматиме Румунію в Кубку Біллі Джин Кінг у Флориді на зеленому ґрунті. За тиждень до цього в сусідньому штаті Південна Кароліна в Чарльстоні відбудеться турнір WTA 500 на такому ж покритті. Там точно зіграє Еліна Світоліна. Інші учасниці нашої команди, ймовірно, теж. Рішення дуже непогане, адже в цей час наші тенісистки все одно хотіли б зіграти на глині, а румунки на цьому покритті найнебезпечніші. Зелений ґрунт – такий собі компромісний варіант, адже він швидший, ніж червоний.

Остаточно завершив кар'єру 44-річний гренадер і страшний сон багатьох суперників Іво Карлович, який не виходив на корт із 2021 року. Хорват зі зростом 211 см подав за свою кар'єру 13728 ейсів. До 2022-го він був найкращим за цим показником, поки його не обійшов Джон Ізнер (14470). Карлович за свою кар'єру виграв 8 одиночних титулів ATP, Кубок Девіса (2005) і Командний кубок світу з тенісу (2006). На рахунку Іво також рекорд ATP за швидкістю подачі, який дорівнює 251 км/год.

Сьома ракетка світу Хольгер Руне оголосив про відновлення співпраці з французьким тренером Патріком Муратоглу. Метання данського таланту тривають, майбутнє його все більш туманне.

Поза кортом

10-та ракетка світу Кароліна Мухова перенесла операцію на зап'ясті. Травму було отримано на Відкритому чемпіонаті США, де чешка в півфіналі програла майбутній переможниці американці Коко Гофф. Відтоді Кароліна на корт не виходила, не зігравши на Підсумковому турнірі та Відкритому чемпіонаті Австралії.

Даяна Ястремська випустила нову пісню. Вперше вона співала українською мовою. Пісня вийшла в колаборації з латвійським поп-виконавцем Loopout і чеським співаком RODAN.

Рафаель Надаль і Новак Джокович опинилися на борту одного літака, який летів до США. Вони вже почали підготовку до Мастерсу в Індіан-Веллсі. Ці титани зіграли між собою 59 фантастичних матчів, у серба лише на одну перемогу більше.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.