Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 25 лютого 2024, 20:39
4640
0

Україна – Португалія. Прогноз і анонс на матч кваліфікації ЧЄ

Наша збірна проведе один із найважливіших поєдинків усього відбіркового циклу

| Оновлено 25 лютого 2024, 20:39
4640
0
Україна – Португалія. Прогноз і анонс на матч кваліфікації ЧЄ
fbu.ua

Поєдинок Україна – Португалія відбудеться в неділю, 25 лютого, в Ризі. Початок зустрічі о 21.00 за київським часом. У прямому ефірі матч покаже телеканал Хsport.

Ще не встигли вщухнути всі емоції після нещодавньої поразки нашої команди від Словенії, як на українських баскетболістів чекає нове протистояння. Цього разу підопічні Віталія Степановського в Ризі приймають збірну Португалії. І тут програвати українцям вже вкрай небажано. Друга поразка поспіль на старті відбору може поставити під великий сумнів плани по завоюванню путівки на континентальний форум.

Збірну Португалії, скоріш за все, навіть не можна зарахувати до європейських середняків, але й до відвертих аутсайдерів її також не віднесеш. Все ж таки піренейці мали в їхній історії три виступи у фінальних частинах Євробаскетів. Перша з них відбулася в далекому 1951 році, де португальці посіли п'ятнадцяте місце серед вісімнадцяти учасників. Другого виходу в еліту їм довелося чекати дуже довго, і воно, до речі, тісно переплетене з нашим баскетболом. У 2007 році Португалія під керівництвом українського тренера Валентина Мельничука створила сенсацію вже одним своїм виходом на Євробаскет, а в самій фінальній частині турніру піренейці сенсаційно посіли дев'яте місце, обігравши на своєму шляху Латвію та Ізраїль. Також португальці пробилися на Євробаскет-2011, але там програли п'ять матчів із п'яти, і посіли підсумкове двадцять перше місце.

Після цього наші найближчі суперники пережили глибокий спад і скотилися до рівня пре-кваліфікаційних етапів великих турнірів, які вдавалося пройти далеко не завжди. Так, щоб зіграти в основному раунді нинішнього відбору, піренейцям довелося на стику 2022 і 2023 років вигравати попередню групу з Болгарією, Румунією та Кіпром. Проте сам основний раунд Португалія розпочала дуже бадьоро. Минулого четверга у себе вдома португальці серйозно зарубалися зі збірною Ізраїлю і цілком могли піднести сенсацію, але трохи недотягнули та поступилися – 70:72.

Переходячи до складу наших суперників, варто відзначити, що їхній головний талант виступає в НБА (бігмен Німаяс Кейта є гравцем ротації «Бостон Селтікс») і не зможе допомогти своїй збірній у відборі. А на перше ігрове вікно тренерський штаб піренейців викликав наступних баскетболістів:

Захисники: Діогу Бріто («Форса Льєйда», Іспанія), Даніель Релвао, Діогу Гамейро (обидва - «Бенфіка»), Діогу Вентура, Андре Круз (обидва - «Спортінг»), Рафаель Лісбоа («Кантабрія», Іспанія)

Форварди: Владислав Войцо («Кантабрія», Іспанія), Траванте Вільямс («Манреса», Іспанія), Гонсало Дельгадо («Повуа/Монтеадріану»), Рубен Прей («Ховентут», Іспанія), Нуну Са («Порту»)

Центрові: Мігель Кейруж («Порту»), Кандіду Са («Портімоненсе»), Рікардо Монтейро («Альманса», Іспанія)

Найбільш знаним гравцем у португальців є форвард іспанської «Манреси» Траванте Вільямс. Натуралізований американець майже всю свою кар'єру провів у Португалії, але на старті четвертого десятка років пішов на підвищення до складу середняка Ліги АСВ. Ще одним представником найсильнішого національного чемпіонату Європи є молодий форвард «Ховентута» Рубен Прей, якому пророкують дуже хороше майбутнє. Інші гравці збірної Португалії виступають у місцевому чемпіонаті або ж у другому іспанському дивізіоні.

Окремо варто сказати про двадцятичотирирічного форварда Владислава Войцо. Вже лише його ім'я та прізвище виділяються на фоні партнерів по команді. Владислав народився на Тернопільщині та в малих роках перебрався до батьків, які працювали в Португалії. Там сім'я і осіла повністю. Войцо почав займатися баскетболом у системі «Порту», в якому навіть отримував гідний ігровий час у єврокубках, а з цього сезону перебрався до іспанської «Кантабрії».

На жаль, збірна України в матчі з піренейцями не отримає підсилення в особах Іллі Сидорова та Олександра Липового. Тому Віталій Степановський розраховуватиме на тих гравців, які були в його розпорядженні в першому матчі. Також невідомо, чи буде готовий грати Андрій Войналович.

Сьогоднішній поєдинок матиме дуже велике турнірне значення. Якщо у грі зі словенцями ми не були фаворитами, то вікторія в домашньому матчі з номінальним аутсайдером квартету є обов'язковою програмою для виходу на континентальну першість. В разі сьогоднішньої перемоги над Португалією ми зробимо величезний крок вперед на шляху до Євробаскета-2025, і такий же великий крок назад ми зробимо у разі поразки. Сьогодні вже наша збірна буде котуватися вище за свого суперника, і будемо розраховувати, що ввечері в Ризі обійдеться без сенсацій.

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Україна – Португалія.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної України

Команди

Ігри

Перемоги

Поразки

М´ячі

Різниця

Очки

1. Словенія

1

1

0

87:73

+15

2

2. Ізраїль

1

1

0

72:70

+2

2

3. Португалія

1

0

1

70:72

-2

1

4. Україна

1

0

1

73:87

-15

1

29 листопада

Україна – Португалія

Ізраїль – Словенія

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.