Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 лютого 2024, 22:22
9153
0

Не тільки Волошин. В Україні підростає ціла плеяда талановитих воротарів

Блогер Sport.ua виділяє молодих українських голкіперів, на яких варто звернути увагу

| Оновлено 24 лютого 2024, 22:22
9153
0
Не тільки Волошин. В Україні підростає ціла плеяда талановитих воротарів
ФК Баєр. Олександр Петренко

Збірна України у 2015 році грала стикові матчі за право поїхати на Євро-2016 зі Словенією. Тоді у суперника українців була голкіперська дилема – відразу два топ-воротарі були у складі команди. Самір Ханданович представляв «Інтер», а Ян Облак грав за «Атлетіко». Двох воротарів на поле одночасно не поставиш.

Зараз збірна України має аналогічні «проблеми». Анатолій Трубін став основним воротарем «Бенфіки», а Андрій Лунін врешті почав отримувати ігрову практику в «Реалі». Наставнику збірної України Сергію Реброву є над чим поламати голову.

Ці «проблеми» можуть тільки збільшитися. Вже у найближчому майбутньому Україна може отримати відразу декілька топ-воротарів. Зараз у Європі, Україні підростає ціла плеяда талановитих українських голкіперів.

2005 рік народження

Давид Фесюк. «Хайдук», Хорватія

ФК Хайдук. Давид Фесюк

Можна запитати Євгена Чеберка або Дениса Гармаша з Богданом Михайліченком, як бути українським легіонером в Хорватії? Там відношення до іноземців не найкраще. Скільки вже було у Хорватії досвідчених чи молодих легіонерів з України, але всіх спіткала невдача. Поки тільки Фесюку вдається балансувати на межі агентських впливів, розбірок всередині клубу та не дуже гарного ставлення до молодих гравців із інших країн. Футбольні яйця та характер у нього точно є.

Фесюк є вихованцем словацького футболу. Грав там за «Академію Гамшика» та «Слован». Зараз виступає за юнацьку команду «Хайдука». Час від часу працює із першою командою. Має інтерес із боку більш статусних команд. Але перейти до нового клубу, граючи на позиції воротаря, без паспорта ЄС (підпадаєш під різні ліміти), без статусу біженця (потрібно платити гроші за перехід) не так просто. Давид ще до війни почав підкорювати Європу, коли молодих українських воротарів закордоном не було. Перегляди в «Реалі», «Валенсії» інших командах, але з українськими документами у батьків шансів кудись перейти до 18 років майже не було.

Насправді, Давид – особливий воротар. Йому потрібна відповідна команда, яка буде домінувати на полі, контролювати м'яч. Щоб використовувати не тільки воротарські навички, але й вміння грати ногами, вихід із-під пресингу, початок атак. Я думаю, що вже влітку ми побачимо Давида у сильнішому чемпіонаті та якіснішому клубі.

Із збірною України 2005 року народження Давид із самого початку. У 2023 році став капітаном команди та виграв конкуренцію в «гірника» Владислава Кравця.

Святослав Ванівський. «Рух», Україна

ФК Рух. Святослав Ванівський

Цього сезону «Рух» не так успішно виступив у Юнацькій Лізі УЄФА. Все завершилося у другому колі формально домашньою поразкою від чемпіона Данії серед юнаків «Мідтьюлланда». Попри 0:4, саме Ванівський став одним із героїв зустрічі. Якби не його сейви, то рахунок міг би бути зовсім непристойним. У матчі-відповіді Святослав також рятував. Не дарма потім з'явилася інформація, що ним зацікавилися скаути англійського «Брентфорда».

Святослав – фактурний воротар, має зріст 193. У нього гарна реакція та відчуття моменту. Зараз вже в системі «Руха» він має статус третього голкіпера та працює із командою на зборах. За потенціалом він може виграти конкуренцію у Дмитра Ледвія та Юрія-Володимира Герети. Я чекаю дебюту Ванівського навесні у складі першої команди «Руха» та у найближчі 2-3 роки трансферу до європейської команди.

2006 рік народження

В'ячеслав Суркіс. «Динамо», Україна

ФК Динамо. В'ячеслав Суркіс

Багато хто хейтить В'ячеслава через його батька – Григорія Суркіса, але насправді це дуже талановитий та цікавий воротар. У Славка чудова реакція, він добре грає на лінії. Сьогодні в юнацькому чемпіонаті України не так багато основних воротарів 2006 року народження. Якщо ми говоримо за команди групи лідерів, то таких фактично немає.

Минулий сезон Суркіс відіграв у «Зорі» U-19 на правах оренди. Зараз став основним у «Динамо». Без помилок не обходиться, але рятує він теж дуже багато. Потрібно набути трохи досвіду, щоб вийти на вищий рівень. Через 2-3 роки Суркіс реально зможе конкурувати за місце першого воротаря «Динамо».

Восени В'ячеслава запрошували до збірної України 2005 року, де він провів один матч. У збірній 2006 року конкурував за місце у складі із «рухівцем» Маркіяном Бакусом. Порівняно із воротарем «Руха», у динамівця величезний прогрес. Думаю, що восени (коли збірна розпочне кваліфікацію на Євро U-19) саме воротар «Динамо» буде головним претендентом на пост воротаря цього віку.

2007 рік народження

Ілля Волошин. «Реал», Іспанія

Marca. Ілля Волошин

Про його перехід у «Реал» писали ще влітку. Я так розумію, що були якісь суто бюрократичні проблеми з трансфером. Зараз Ілля перейшов у систему світового гранда, що вже чимало. Це великий аванс. В «Реал» просто так не беруть.

Як ми знаємо зі ЗМІ, «Боруссія» Дортмунд та «Ювентус» також проявляли інтерес до українського воротаря, але він обрав Іспанію. Поки якісь висновки недоречні, бо Волошин тільки буде робити перші кроки в системі «Реала». Остаточним визнанням його таланту буде запрошення у команду 19-річних вже у найближчій перспективі.

Волошин має чудову антропометрію. Його зріст - понад два метри. При цьому Ілля чудово грає ногами, має холоднокровність. Від природи у нього є всі таланти, щоб вирости у топ-воротаря. Тепер прийшов час характеру та щоденної роботи.

Володимир Єзерський викликав Волошина у збірну України 2007 року народження на селекційний збір. Під час товариського турніру в у Кошице Ілля відіграв один матч.

Олександр Петренко. «Баєр», Німеччина

ФК Баєр. Олександр Петренко

Попри те, що хлопцю тільки 16 років, він вже другий сезон грає в «Баєрі» U-19. У поточному сезоні є основним воротарем юнацької команди «фармацевтів». Наставник першої команди Хабі Алонсо залучив Олександра до роботи із першою командою. На сьогодні серед українських воротарів це найвищий показник у плані статусу та рівня гри в системі юнацьких команд.

Петренко має чудову антропометрію, хороший на лінії, не має проблем із грою ногами. Ментально дуже сильний. Реально є всі задатки для сильного воротаря.

У Олександра дуже цікава біографія. З «Шахтаря» перейшов до «Динамо». Після початку війни опинився в Угорщині у клубі «Кішварда», а звідти вже перебрався до Німеччини.

На рівні збірної України U-17 Олександр є основним воротарем. Відіграв усі три офіційні поєдинки у кваліфікації. Я думаю, що його будуть залучати до команд 2006 та навіть 2005 року народження.

Артем Залога. «Армінія», Німеччина

instagram.com/zaloha_artem. Артем Залога

Минулого сезону виграв юнацьку Бундеслігу U-17 із клубом «Армінія Білефельд». Цього сезону вже перейшов на рівень 19-річних, але не має стабільного місця в складі свого клубу.

Має хорошу антропометрію, фактурний воротар. Зміг дуже швидко адаптуватися у німецькому футболі.

В Україні був у системі «Дніпра». В збірну України 2007 року не викликався.

Олександр Харечко. «Рух», Україна

ФК Рух. Олександр Харечко

Влітку туринський «Ювентус» був предметно зацікавлений у послугах юного воротаря «Руха». Скаути «старої синьйори» запримітили талановитого українського воротаря під час турнірів львівської команди в Італії. «Рух» поки не продає та не втрачає своїх юних талантів.

У першій частині сезону Харечко вже виступав за другу команду «Руха» на рівні дорослого футболу. Велика проблема, що у львів'ян є багато молодих воротарів та в U-19 пробитися за ігровою практикою дуже важко. Не можна відразу 3-4 молодих воротарів розвивати в одному клубі. Комусь не буде вистачати ігрової практики. Тому «Руху» потрібно визначатися з пріоритетами.

Олександр має хорошу реакцію, гру на лінії. Не обділений від природи фізичними якостями. Холоднокровний, не має проблем із грою ногами.

Викликався до збірної 2007 року. Був запасним воротарем під час кваліфікації на Євро U-17. Мав практику на рівні збірної під час селекційного збору восени 2023 року. Показав себе із хорошого боку.

2008 рік народження

slb. Ігор Костенко

Влітку минулого головний редактор «Профутбол Digital» Володимир Звєров розповів про успіхи українського голкіпера у чемпіонаті Португалії. Костенко став чемпіоном Португалії у складі 16-річних. Зараз я не готовий сказати, як йдуть його справи.

Академія «Бенфіки» – одна з найкращих у світі. Там створені всі умови для розвитку молодих гравців. Конкуренція шалена. Я дуже сподіваюся, що перебування в системі лісабонського гранда розкриє талант Ігоря. Вже на рівні 17-річних буде видно, наскільки серйозно «орли» сподіваються на українського голкіпера.

Збірна України 2008 року ще не збиралася. Восени вони мають стартувати у кваліфікації на Євро U-17. Костенко має претендувати на позицію першого номера.

Кирило Хадасевич. «Вольфсбург», Німеччина

Instagram. Кирило Хадасевич

Школа воротарів «Дніпра» викликає захоплення – Ілля Волошин, Антон Залога та Кирило Хадасевич. Останній виступає за юнацьку команду німецького «Вольфсбурга» U-17.

Хадасевич після початку повномасштабної війни опинився у Польщі, але там надовго не затримався та дуже швидко опинився у Німеччині. Відразу почав грати за команду 16-річних, а цього сезону вже є основним воротарем команди U-17.

Ніко Ковач давав можливість українську воротареві працювати із першою командою. Хадасевич – гарно фізично сформований, добре грає ногами. Навіть зробив один асист.

Був в розширеному списку гравців збірної України 2007 року, але там конкуренція просто шалена. Нарівні з Костенком буде боротися за місце основного воротаря збірної України 2008 року народження.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.