Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 22 лютого 2024, 00:19
1354
0

Олег ФЕДОРЧУК: «Без Степаненка опорники Шахтаря – легка артилерія»

Відомий експерт оцінив шанси донеччан на повторну гру з «Марселем»

| Оновлено 22 лютого 2024, 00:19
1354
0
Олег ФЕДОРЧУК: «Без Степаненка опорники Шахтаря – легка артилерія»
Олег Федорчук

22 лютого відбудеться матч-відповідь 1/16 фіналу Ліги Європи з футболу між «Mарселем» та «Шахтарем». Перший поєдинок в Гамбурзі завершився внічию – 2:2.

Відомий в минулому футболіст, а потім успішний тренер й експерт Олег Федорчук в розмові з кореспондентом Sport.ua оцінив шанси суперників в завтрашньому протистоянні в Франції:

– Якщо перед поєдинком в Німеччині я віддавав перевагу «Mарселю» з незначним відсотком – 55:45, то тепер мій прогноз на прохід до наступного раунду – 60:40 – на користь французького гранда.

– Які фактори вплинули на Ваше рішення збільшити перевагу «містян»?
– Дискваліфікація Валерія Бондаря та невизначеність з тим, чи зможе завтра допомогти Тарас Степаненко, якого турбує травма. Все ж, якщо в центрі оборони в «Шахтарі» ще є кому надійно зіграти, то рівноцінної заміни Степаненку в опорній зоні немає. Бо інші гравці «гірників» цього амплуа – це, образно кажучи, легка артилерія в порівнянні з фізично міцними хавбеками французької команди.

По-друге, мене непокоїть відставка Дженнаро Гаттузо, якого біля керма замінив Жан-Луї Гассе. Статистика свідчить, що після зміни головного тренера команда перевтілюється й здобуває 2-3 перемоги поспіль.

– Чи не переоцінюєте Ви можливості 70-річного Гассе – далеко не топового наставника, якому довірили кермо лише до завершення сезону?
– Рішення босів «Mарселя» про призначення саме Гассе було логічним. Скоріше всього, банально не знайшлося іменитого фахівця, який би згодився, так би мовити, вичищати за попередником стайню. Тому й «Mарсель» зупинив свій вибір на ветеранові Гассе, якого запросили, передусім, з метою покращення мікроклімату в команді. Адже «зірок» в марсельців не бракує.

А що коли Гассе пощастить не тільки перервати тривалу безвиграшну серію «містян», а й пробитися на п'єдестал? Тоді всі казатимуть, яке геніальне в «містян» керівництво. Тим паче, що в Гассе є з кого брати приклад. В 2017 році ще один тренер-«дідусь» – Юпп Хайнкес, повернувся до керма «Баварії», коли вона перебувала в кризовому стані, підписав контракт до закінчення сезону, швидко навів порядок й мюнхенці на фініші знову були першими.

Ну й про третій фактор. «Mарсель» зараз переживає не кращі часи, й переконаний, що завтра йому на допомогу прийдуть віддані вболівальники. Відчуваю: на трибунах буде щось неймовірне.

До речі, в Гамбурзі було в'язке поле й «гірники», які тільки завершували підготовку до весняної частини сезону, виглядали свіжішими. Думаю, що в Mарселі газон буде кращий й перевага донеччан у фізичній підготовці вже не відчуватиметься. На це треба звернути увагу тренерському штабу гостей.

Порадив би «гірникам» надійніше зіграти в обороні, особливо на флангах, де суперники часто феєрили. Ігрова дисципліна повинна бути залізною, й тоді зможе спрацювати правило: порядок б'є клас. Ну й головне, не забувати про свою грізну зброю: контрвипади. Треба зіграти, як в 2020 році в Лізі чемпіонів в Mадриді, коли було здобуто сенсаційна перемога над уславленим «Реалом». Тільки за таких умов «гірники» матимуть шанс завтра спростувати мій прогноз.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.